Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Malé páskové monitory k PC?

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 23]

Téma: Malé páskové monitory k PC?

Zdravím,

hodlám si konečně postavit vlastní reprosoustavu, pravděpodobně to bude 2.1 a téměř 100% bude s aktivní digitální výhybkou a zesilovači pro každé pásmo zvláš. Věci co se týkají subu jsou mi poměrně jasné, tam nic extra neřeším.

Nicméně co mi není tak úplně jasné, jsou monitory. Měly by být 2 pásmové a rozměry co nejmenší, samozřejmě ale v rozumných mezích zachování parametrů, aby sub nemusel hučet někde na 150 Hz. Velmi se mi zvukem líbily páskové výškáče, bylo to ale na úplně jiné soustavě a v úplně jiných podmínkách. Ptám se tedy, má smysl a přínos řešit páskové výškové reproduktory u malé reprosoustavy k PC, která bude pravděpodobně hned u zdi, z každé strany minitoru, kde mezera mezi pravým a levým bude něco kolem metru a já od každého reproduktoru budu taky tak 80 cm - 1 m? Akustika místnosti teda vážně není nic extra. Strop je vysoký, na druhou stranu stěny mohu dát něco na pohlcení odrazů. Ve stavbě beden jsem začátečník, ale rychle se učím, hlavně když to jde odsimulovat.

Našel jsem nějaké komerční aktivní monitory, kdy něco podobného by se mi asi líbilo, ale pokud možno, tak by mohly být o chlup menší. http://www.muziker.cz/studio-podium/nah … TRUTH-Pair

Ekvalizace a korekce je možná, DSP má výkonu a RAM dost.

Pokud bych vyřešil tuto základní otázku, tak bych měl pak několik dalších.
Díky

(upravil Kocour 9. 5. 2015 20:57)

Re: Malé páskové monitory k PC?

Jaka ma byt cena? O levnych a dobrych nevim, ale porozhlidnu se. Jinak, znama NEO3, z Proraumu, mohla by si rozumet s nejakym 4" basackem a delit nekde kolem 100Hz (spis niz) dole a nahore 3-3.5kHz - toto je dano paskem a jeho zatizitelnosti.

Spis bych sahl po male kalote, nejlepe s malym faceplate, typu Dayton ND20, XT25Sc (sice maly faceplate ale neni to mala kalota) atd. Nebo SB Acoustic SB19, ale riznout do faceplatu a basacek dat co nejbliz.

ruzne DIY repro

Web

Re: Malé páskové monitory k PC?

Čistě měniče bych rád koupil do 8k, jestli to je reáný (2 + 2).

Re: Malé páskové monitory k PC?

To realne je, ale obavam se bez pasku. Ta NEO8 je v Proraumu 150E.
Co neco takoveho, jen vizualne lepsi usporadani menicu?:
http://techtalk.parts-express.com/showt … ytees-quot

ruzne DIY repro

Web

(upravil Dohnalik 9. 5. 2015 22:10)

Re: Malé páskové monitory k PC?

Hmm, na kolik by to vyšlo s páskama? Respektive kolik stojí středoabs vhodný k tomu NEO3?
Něco takovýho bych bral, možná ještě detail, že bych byl raději, kdyby byly širší, ale méně hluboké, budou na stole u zdi.

http://www.parts-express.com/cat/tweete … PortalID=1 co něco z nich? nejsou tak drahý, ale nedokážu odhadnout jeslti budou OK

Re: Malé páskové monitory k PC?

http://www.parts-express.com/pedocs/spe … -sheet.pdf co tohle? za tu cenu je velice chválený

(upravil Kocour 10. 5. 2015 8:47)

Re: Malé páskové monitory k PC?

Vzhledove/tvarove neco takoveho? Samozrejme mensi, na ctyrpalec bude potreba 5-10l objemu.
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=18778&p=3
Vawecor BD 120, SS 12W Discovery, Dayton RS120 RS100 hlinik i papir, Seas L12,...

Beston - narazils na nejake mereni?

Tento Dayton by nemusel byt spatny:
http://www.daytonaudio.com/index.php/lo … eeter.html
Ma sice dva podivny propady v charakteristice, ale tezko rict jak to maji mereny, jestli to bylo zapusteny.

ruzne DIY repro

Web

(upravil mako 10. 5. 2015 10:52)

Re: Malé páskové monitory k PC?

http://www.mako.webz.cz/repro.jpg
5 let zpátky jsem měl stejnou ideu a vzniklo tohle.Hrál jsem z foobaru přes plugin akt. veksle do 4 ks symasym 5.3, ale tahle varianta se mě moc nezamlouvala vzhledem k omezeným možnostem použití softu. Později jsem na tom vyzkoušel i aktivní výhybku od PMA. Momentálně to zahálí na půdě a někdy v budoucnu se to snad dočká pasivní výhybky.

(upravil Dohnalik 10. 5. 2015 14:00)

Re: Malé páskové monitory k PC?

Všichni u těch repro píšou very low distortion, ale nikdy nevedím ani číslo, natož tak měření nebo nějakou charku. Ten Dayton má podivný propad kolem těch 2,5k, asi bych to musel kompenzovat nějakým parametrickým EQ a ve výsledku asi nebude o tolik levnější, musel bych ušetřit na basech, ale vzhledově vypadá suprově.

Díky za tipy na repráky, podívám se co a jak.

Sub k tomu budu dělat asi klasiku s 12BR70, líbí se mi dbmaxův projekt https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=18434 Uvažoval jsem ještě o 15", uvidím.

//daytony jsem našel na ebay za přívětivou cenu http://www.ebay.com/itm/Dayton-Audio-AM … 4adafee2d3 Pokud by nebyl problém vykompenzovat ty nerovnosti IIR filtrama, tak to klidně můžu použít.

Ještě případně nějaký tip na měřicí mikrofon? Stačí jen na tyto satelity, takže nic extra drahého. Případně bych to musel vzít na VUT, mají tam i bezodrazovou komoru a AP, ale musel bych ukecat jednoho doktora, asi za flašku.

Re: Malé páskové monitory k PC?

Ty pasky co se ti libily, co to bylo? Mozna to pomuze s vyberem.

Bedna asi uzavrena, kdyz to budes napojovat na sub?

ruzne DIY repro

Web

(upravil Dohnalik 10. 5. 2015 14:09)

Re: Malé páskové monitory k PC?

To netuším, zatím jsem na ně na internetu nenarazil. Bedna na satelity klidně uzavřená být může, pokud to sub zvládne. Výhybky můžu udělat hodně flexibilně, s parametrama a strmostí jaká mě napadne a měnit je můžu za běhu třeba během měření.

//sub bude mít aktivní D-class v sobě, bedny budou pasivní s vyvedenýma konektorama pro zesilovač, ten si výkonově můžu udělat jak chci, z tohodle pohledu žádný omezení. V čem by na tomto projekt vlastně byl rozíl mezi BR a uzavřenkou? Když budu mít sub, měl by BR přínos? Vzhledem k tomu, že chci co nejmenší velikost bych se mu asi raději vyhl.

Re: Malé páskové monitory k PC?

Ted jsem zkusil par 4" odsimulovat v Amplionu, v 5l Closed maji dole F3 plus minus 100Hz. Coz bych rekl, pro napojeni na sub, je jeste ok.

ruzne DIY repro

Web

Re: Malé páskové monitory k PC?

http://www.daytonaudio.com/media/resour … evised.pdf co tenhle?

Re: Malé páskové monitory k PC?

Jo tyhle Daytony maji dobre reference v zahranici a daji se najit projekty kde clovek najde vic informaci.

ruzne DIY repro

Web

(upravil Dohnalik 10. 5. 2015 15:15)

Re: Malé páskové monitory k PC?

Hodně se mi líbí tento http://www.daytonaudio.com/index.php/lo … 8-ohm.html je sice drahý jak čert, ale vypadá suprově, ultranízký zkreslení, jde dost hluboko...ale ozvučnice by byla potřeba větší no. Co na něj říkáš? Hodil bych k němu ten AMT2-4.

Tady v komentářích je k němu i měření http://www.parts-express.com/dayton-aud … m--295-395

(upravil mechanik 10. 5. 2015 15:49)

Re: Malé páskové monitory k PC?

K tým 4" vyber nejaky 10" sub, mne to pripadá divné dávať pod to 12". Tiež vyber niečo poriadne tá beyma je skôr do mizerného 3 pásma. Nejde rozumne hlboko naladiť, nemá ani Xmax a o nejakom ekvalizovaní v prípade tak mizerného reproduktoru ani neuvažuj.

Ked má byť subwoofer fakt subwoofer a rozumne fungovať tak sa musí deliť nízko a je k tomu aj tak potrebné skôr malé 3 pásmo alebo aspon väčšie 2 pásmo. Vtedy je možné uvažovať o nejakom 12" alebo 15".

Tiež to Dčko k AMT, mne to pripadá divné... Hlavne si vypočuj rozdiel medzi AMT a páskami. Je to o dosť iná konštrukcia aj zvukovo sú odlišné.

(upravil Dohnalik 10. 5. 2015 15:53)

Re: Malé páskové monitory k PC?

Proč by bylo divný používat 12"? A nevím jestli použiju 4", asi raději vezmu něco 5", 5,5", viz to co jsem posílal naposled.

http://www.daytonaudio.com/media/resour … -46174.pdf co toto? když Dayton, tak už všechno od nich big_smile Prdnout k tomu 500 W D-class,t ak je vystaraný a sousedi mě sežerou.

Na satelity Dčko nebude, tam si navrhnu něco vlastního, self-cordell asi.

(upravil mechanik 10. 5. 2015 15:56)

Re: Malé páskové monitory k PC?

Kde to chceš napríklad deliť? Ja by som ani pri 24db/okt. nešiel velmi nad 60Hz. Ked som mal takto sub za sebou a reprobedne pred sebou tak bolo stále trochu počuť že nejaky zvuk ide aj zozadu. Taký 15" alebo aj poriadny 12" bude mať poriadnu zatažitelnosť a ako na tom budú nejake 4" reproduktory v uzatvorenej reprobedni? Nezačnú prekračovať maximálnu liearnu výchylku už relativne skoro? Je to dosť nevyužitie potencialu takého 12" alebo 15".

EDIT: tiež by som išiel do 5", výber výškačov to stále nebude komplikovať.

Re: Malé páskové monitory k PC?

Ten Dayton ES140Ti nevypada zle, ale podle frekvencky a breakupu mezi 3-4k bych ho delil u 2kHz. A to zase nebude sedet tomu AMT2-4. Maly pasek bude urcite chtit delit nad 3kHz. Premyslim ze vetsi pasek a jeho smerovost by v teto aplikaci nemusela vadit, bedny blizko sebe, poslech z blizka, smerovost trochu omezi odrazy od stolu apod.

ruzne DIY repro

Web

(upravil Dohnalik 10. 5. 2015 16:00)

Re: Malé páskové monitory k PC?

Strmost můžu mít klidně 48 dB/okt, výhybka bude digitál... Dělit bych to rád u těch 60-70 Hz, proto jsem posílal ten 5,5" basák, který hraje nízko. Je pravda, že by chtěl useknout taky poměrně nízko...
Třípásmo nacpat do menších rozměrů nebude vůbec prdel, respektive je to nereálný. Musel bych teda použít velký pásky...hmm, se z té konečné cenovky jenom za měniče asi celkem zeseru.

Příspěvky [1 až 20 z 23]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Malé páskové monitory k PC?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£