(upravil divnypocit 4. 5. 2015 18:48)

Téma: Identifikace součástky

Ahoj, můžete mi prosím poradit co je to za součástku na obrázku? je to rezistor? Mám dvě stejné desky a na jedné to ukazuje 48r a na druhe 0,1R tam kde je 48r je deska funkční ta druhá ne.

http://s29.postimg.cc/wrq1w6zx3/identif.jpg

ještě mě napadlo cívka.

Re: Identifikace součástky

https://www.google.cz/search?q=melf0207 … mp;bih=945

Re: Identifikace součástky

Je to divný, podle pruhů je to odpor 10 ohm, takže pokud měříš 47 ohm, je asi přerušený, u nefunkční desky je k němu asi někde paralelně zkrat.

Re: Identifikace součástky

1 Ohm

Re: Identifikace součástky

Máš pravdu přecedo, takže měřená hodnota 0,1R může být způsobena chybou měřáku, odpor v pořádku. Pak by ale vadná deska měla být ta, co udývá 47 R.

(upravil divnypocit 5. 5. 2015 9:54)

Re: Identifikace součástky

měřák je asi za 10 tisíc a zatím byl funkční. Ale pro jistotu zkusím jiný měřák. Je pravda, že součástka je zapojena v obvodu ale v tom samém  takže by měla ukazovat stejně. Jsou to dvě desky ovládání kotle. tam kde je 47R tak je prý vadný procesor ale relátka normálně sepnou. Ta druhá deska tam sem vyměnil relé (deska předtím byla prý OK) a po výměně je deska mrtvá úplně tak hledám závadu. na ULN2003 napětí jde (to ovládá relelátka) tak zkouším jít z druhé strany po součástkách kolem relé a zatím jsem narazil na toto. Večer to vypájím a změřím ještě jiným měřákem.

Re: Identifikace součástky

Jestli relátka normálně sepnou při mrtvém procesoru, tak to moc normální není. Kotlové automatiky bývají zapojeny dost blbuvzdorně, aby nemohl zůstat viset otevřený ventil při poruše elektroniky. Třeba napájení cívky relé usměrněným střídavým napětím, které se generuje jen při bezchybné funkci. Na druhou stranu je s tím pak pakárna při bádání, jak to má fungovat. Ušetříš 2000 za desku, ale sedíš nad tím dva dny.

(upravil divnypocit 5. 5. 2015 10:08)

Re: Identifikace součástky

No je to na pytel a složité. Mám 2 desky, na jedné cvakají relátka a blikaj ledky ale prý je KO (procesor) nevím tu neřeším tu mám jen pro porovnání ...  Druhá deska prý byla OK a pán chtěl vyměnit slepené relé (relátko slepené nebylo ale už bylo venku tak jsem dal nové) , tak jsem ho vyměnil (vytáhl z vadné desky a dal do té druhé) a deska prý najednou nereaguje vůbec. No bohužel jsem tu desku nezapínal předím ani potom takže to nemohu ověřit ale každopádně jsem byl "obviněn" že deska byla OK a teď není. Tak se snažím najít závadu, než se začnu hádat a nebo platit (deska stojí 4k5) . No zatím jsem narazil na ten jeden rezistor. Večer budu měřit dál, vypájím ho a přeměřím mimo obvod. Výměnu relátek u takových desek jsem prováděl snad 100x a nikdy nebyl problém, no moje chyba měl jsem si tu desku otestovat hned smile nikdy zatím nebyl problém. Snad najdu závadu. Večer zkusím ten rezistor i když dost pochybuju, že to bude tím.

Re: Identifikace součástky

tak jsem nakonec měl pravdu a problém byl na desce už předtím a chci poděkovat za info o tom rezistoru.