Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Best diy Subwoofer do 60l

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [19]

(upravil stanoo 2. 4. 2015 9:41)

Téma: Best diy Subwoofer do 60l

Ahojte, aky najlepsi sub driver (do 300e) by ste odporucili do ozvucnice max 60L  a preco? Subwoofer by mal byt primarne na doma, mal by zvladnut schopne zahrat 20hz okolie, no mal by byt schopny aj muzikalne, na co bude pouzivany primarne.

Celkom sa mi pozdavalo nieco taketo http://metku.net/index.html?path=mods/s … /index_eng

Tiez som sa chel opytat na takyto pocin:
https://imageshack.com/i/ip8j2Hm1j

Kde siva krivka je vpodstate ten seas spominany vyssie, BR v 50L a zelena je 15" http://www.parts-express.com/dayton-aud … l--295-514 v uzavretej 50L s linkwitz doladenim o daco.
Co som rozmyslal pri tom grafe je idea, ze pri domacom pouziti by som ten zeleny repr equalizacne obmedzil, aby hral cca tak ako sivy reprak - vcelku vyrovnane a prilezitostne ak by som bral sub na cahtu a podobne by som ho nechal hrat tak jak je, tj ovela hlasnejsie na 30hz +. Je to blby napad davat vacsi reprak do mensej bedne za takymto ucelom? Ake dalsie problemy to moze robit? Neviem ci som to dobre odsimuloval a neveim co to urobi s qts. Ak to nieje blby napad, aky podobny repr by som na to mohol vyuzit, kedze tie dayton v EU stoja skoro dvojnasobok?

Re: Best diy Subwoofer do 60l

http://audiotransducers.com/cs/25-26cm/ … lator.html
Do 300e je to tento.

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Je to lepsia volba ako napriklad ten seas? Tych 300e sa zase nemusi vyslovene vycerpat, chcel by som si postavit sub kt bude jednoznacne lepsi ako kupovany v tej cene. ak je nejaky repr ktory je o kusok horsi ale s vyrazne lepsim pomerom cena/vykon...

(upravil Lukáš33 3. 4. 2015 6:49)

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Ten seas je určitě skvělej, ale podle názorů  co jsem slyšel je ten scan speak top 10".Prostě jsem ti napsal, co jsi chtěl. Rozhodně je ještě hodně na výběr, ale ke kloudnému závěru s několika stránkovou debatou a hašteřením se stejně nedostanem. Každýmu vyhovuje po svém, stejně jako je to třeba s auty.

Re: Best diy Subwoofer do 60l

mas pravdu, vpodstate som len chcel pocut zopar nazorov:) A nieco ku tomu 15" repr do mensej bedne a vyuziti ako som popisoval vyssie? Moje znalosti totiz siahaju cca po spl graf a ten vyzera ok na to ako by som to chcel, ale asi to bude mat aj ine nasledky.

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Tá ekvalizovaná 50L reprobedna by pravdepodobne nebola velmi dobrá...

Re: Best diy Subwoofer do 60l

preco? V com by nebola velmi dobra?

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Protože po 50hz to padá jak šutr. Takhle rozhodně nehraje best-subwoofer. Domácí subwoofer by měl hrát rovně aspoň k 35 hz jinak to nejni subwoofer podle mě. To lazení je tak pro PA ozvučení.

Re: Best diy Subwoofer do 60l

No ved tak som pisal. Siva krivka je seas l26roy v 50l s bass reflexom, nie top, ale dost slusna volba  na doma do 50l. Zeleny je 15"dayton ultimax , kt hra 20-30 co sa spl tyka cca rovnako ako seas, tak som myslel ze na domace vyuzitie by som ho ekvalizacne obmedzil na cca sivu krivku, tj by podla spl hrali cca rovnako. V pripade ze ho prilezitostne zoberiem na chatu a podobne, ekvalizer zrusim a necham ho v zelenej krivke, co nazyvas PA ladenie. Ak by sa toto dalo, bolo by to fajn, no mna skor trapi, ci sa velky repr v 50l neprejavi nejak na inych kvalitach zvuku akych je vidno na spl krivke. (okrem nasobnej potreby W)

(upravil mechanik 11. 4. 2015 19:44)

Re: Best diy Subwoofer do 60l

50L je proste málo a nemôžeš chcieť mať TOP subwoofer ktorý pôjde hlboko v 50L alebo 60L. Teda môžeš ale nebude to žiaden "TOP". Ten šialene nízky objem ide použiť len vdaka ten ubohej citlivosti reproduktorov. Teda myslím ten scan speak a seas. Ked máš vyššie nároky na SPL tak je to nepoužitelné. Jedine že by človek išiel s príkonom niekam na 800W (a viac) čo je pri tých reproduktoroch nemožné.

Ked to má byť sub k 2 pásmu tak je to v poriadku ale ako sub k nejakemu 3 pásmu prípadne väčšiemu je to uplne nepoužitelné. Hlbšie to sice pôjde ale s týmto príkonom a citlivostou to bude za normálnym 3 pásmom velmi zaostávať v SPL.

Postavil by som niečo normálne, poriadne. Taká LAB12 ma daleko vyššiu citlivosť aj príkon. To už by som sa nebál nazvať subwooferom. Len je nutné počítať s objemom 100-120L ale tiež je to poriadny 12".

Používať v 50L 15" je zase dalšia zvrhlosť a je velmi pravdepodobné že výsledok nebude stáť za tú námahu. V simulácií je možné všetko ale aké bude výsledné THD a ako to ten reproduktor bude zvládať v praxi už nezistíš.

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Jak píše mechanik, doma to sloužit bude velmi dobře, ale má-li to mít dvojí účel s předpokládem hrát extra nahlas na chatě nebo nedejbože před chatou, tak to by nešlo, 20Hz navíc venku nízkonákladově prakticky ani neuhraješ.

Jeden subwoofer v uzlu místnosti třípásmu skutečně nemusí stačit, zvlášť když bude uzavřený, jinak bych to tak černě neviděl. Záleží jaký rámus chceš dělat, já třeba nějaký čas poslouchal 8" v uzavřených 15l a bylo to tak na hraně když jsem to osolil, jinak to stačilo bohatě. L26ROY je určitě jedna z nej voleb pro malý sub s 10". LAB12 za ty prachy bych fakt nechtěl.

15" v 50l si nemyslím, že je problém, za předpokladu, že ten 15" má tuhou membránu, která obstojí účinek takového objemu.

http://s19.postimg.cc/5a75bmhdb/Eminence_LAB12_C.jpg

(upravil mechanik 15. 4. 2015 8:50)

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Som si istý že dosť ludom tie reproduktory nebudú stačiť ani doma. Ked ti stačil 8" v uzatvorenej reprobedni tak asi nemáš príliš vysoké nároky, myslím v dobrom... 
Nájde sa dosť ludí ktorý už k 3 pásmu majú 200-400W koncák a dostať ho do limitacie neni vôbec problém. Pri tom reprobedne sú vždy dve a také 3 pásmo bude mať citlivosť určite vyššiu než ten scan speak alebo seas (myslím ten s nižšou citlivostou). Aspon ja teda spomínané riešenie nepovažujem za poriadny subwoofer ale len za obrovský kompromis kvôli malým rozmerom.

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Je fakt, že to bylo v paneláku, v RD bych to tahal výš, ale asi ne o moc - to je taky důvod, proč jsem se rozhodl pro tohle, tak jsem zvědav, jak to ty 8čky v subech budou zvládat.

(upravil stanoo 16. 4. 2015 14:00)

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Dakujem za odpovede. Nevravim ze chcem mat TOP subwoofer, len rozumne lepsi co do velkosti 50l (budem to mat v byte v obyvacke a jednoducho nic vacsie nechcem).Mozno to robim zle, prosim ma opravte ak ano. Ked modelujem sub, tak ma nezaujima ta zakladna krivka, ale "maximalna" tj do daneho repr pustim tolko watov, aby sa zachovala cone excursion. Ratam s tym, ze akakolvek krivka, ktora sa nachadza pod maximalnou, ktora udava limity reproduktoru, sa da dosiahnut equalizaciou. Velmi sa mi pozdava  pristup  http://www.sound.westhost.com/project48.htm alebo priamo linkwitz transform, ktory tiez za nasadenia vacsieho vykonu equalizuje reproduktor tak, aby sa spraval ako vo vacsej bedni, tak sa pouzivaju vacsie a zatazitelnejsie repr.

Po USA forach je velmi popularna rada Dayton ultimax a ich 15" http://www.parts-express.com/dayton-aud … l--295-514  by som vedel zohnat za cca rovnaku cenu ako ten seas aj s postovnym cca 260e. Pri nastaveni LT na 35hz a nove Q na klasicke 0,707 + 550w signal (ten nastavi cone excursion max pod xmax), dostanem cca toto:
http://postimg.cc/image/uuxqd2djp/
seas l26roy 50l BR na 22hz povazujem za velmi slusnu volbu a ked nevyhutam nic ine, pojdem tym smerom, preto je tam pre porovnanie (250w opat pod xmax). Na pohon zvyknu pouzivat nieco ako  http://www.thomann.de/gb/behringer_inuk … lifier.htm (popripade nu3000)Zevraj na basy moze byt pa zos, lebo tam ide viac o mechaniku ako nejaku hifi akustiku a ma zabudovany na tu cenu velmi slusny eq, s kt sa do istej miery da vyhladit posobenie miestnosti a celkova equalizacia kde treba.
Chcem sa opytat, na ake dalsie nastrahy treba pozriet, napr ako odhadnem spominane THD, group delay je ok a dalej neviem. Uz jedna vec ktora bije do oci je, ze pri tom ultimaxe je vo winisd Amplifier apparent load dava 1100w. 1.Je toto naozaj vykon, ktory musi zosilovac mat, aby reprakuhral danu fr na tych db?2. Ak ano, staci na to napr ten inuke nu3000dsp? 3.Je to vobec ok, ak ma repr 800w rms 1600 peak na papieri (ked nepojde o sin signal ale filmy/hudbu)? 4. Napada vas nieco lepsie do podobnej ceny a do 50l? (lab12 nieje v 50l schopna zahranat skoro nijak na spodkoch) Ak by sa niekomu chcelo ten repr namodelovat do 50l a obzriet to cele. 5. Napada vas iny reprak na podobny ucel, ktory by bol lepsi ? Ak hovorim niekde chujovinu, pls ma opravte, moje vedomosti su len ciastkove pobrate z for tu a tam.
Moznos cely LT vypnut a eq upravit aby to hralo omnoho hlasnejsie (ale zaroven az od 35-40 abo co ) na chatovo hudobne ucely je len bonus na kt mi az tak nezalezi, doteraz sme hrali na creative/logitech/sony...5.1 suboch, takze by to malo hral lepsie aj vypnute.

Re: Best diy Subwoofer do 60l

nikto ?:(

Ked fakt nikto ku tomu nema co dodat, ja by som to asi skusil, nech je v galerii novy projekt s pristupom co tu este nebol. Len rozmyslam ci sa mi koli tym par db oplatia tie problemy navyse, ale nejak sa mi nedari do 50l vymodelovat nic lepsie (teda pokial sa nemylim v tych predpokladoch co som pisal)

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Jestli chceš použít ten behringer, tak změň název celého téma a to rychle.

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Preco? furt hladam najlepsi sub do 50-60l a 250e. Nieco som nacital a napadla ma hore uvedena moznost, ku ktorej mam tie otazky.

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Jaky máš rozměry místnosti?

Re: Best diy Subwoofer do 60l

Miestnost je cca 6*4m s chodbou do zvysku bytu, ale uz som objednal driver, takze uz nebudem spekulovat, spekuloval som dost:P, bude to cele riesene trosku inym sposobom ako vacsina projektov tu (ten linkwitz transform, DSP atd), tak uvidime ako to dopadne, potom popisem smile, kazdopadne dik za rady.

Příspěvky [19]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Best diy Subwoofer do 60l

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£