Téma: Transiwatt 077

Zdravim, stavim si zesilovac transiwatt s novymi soucastkami, nasel jsem lukisovo zapojeni. Prikladam schema, kde oproti originalu misto 1R mam 1R5. Jeden modul mi funguje a hraje druhy modul mi vzdy prorazi pojistku kdyz tam dam 20R 2watt misto pojistky kouri a je cervena, tak jsem udelal novou DPS koupil novy tranzistory a deje se mi to samy a nechapu to, zdroje mam hotovy i fyziologicky regulator hlasitosti a chybi mi jen tento koncak. Tak bud mam spatne udelanej klidovej proud a prvni modul hraje nahodou, nebo jsou ty tranzistory na ... zkraty jsem vyloucil (videt nejsou + jsem z prevence proskrabal rizikova mista). Tranzistory jsou z GESu, 1 stal 10KC cca. http://s302.photobucket.com/user/patt-l … h.png.html (NPN tranzistor mam BDX33c a PNP BDX34c)

(upravil Otas 17. 3. 2015 22:09)

Re: Transiwatt 077

No nechci být vtipný za každou cenu, ale někde máš chybu smile...
Postup:
Zkontroluj plošný spoj na nechtěné spoje nebo nespoje.
Zlaté pravidlo elektriky říká, že existují pouze dvě chyby:
1. Je kontakt tam, kde být nemá.
2. Není kontakt tam, kde být má.

Dále:
Zkontroluj správné zapojení trandů (pozor na vzájemné prohození koncáků). To, že jsi to správně zapojil na jednom neznamená, žes to stejně zapojil na druhém. Stává se to i mně sad (a bylo to na KMD 7666 s tuším 55 trandy, tak to hledání stálo za to hmm2 ).
Odpoj kond C5 a nezapojuj žádnou zátěž (možno i odpojit C6). Spoj navzájem báze koncových trandů (darlingtonů). Pokud už trandy odešly na věčnost, odpor místo pojistky se opět začne žhavit. Mimochodem, dej tam odpor  tak 100 ohmů na 10 - 20 W, to je bezpečnější, vydrží to i trandy chybně zapojené. Jsou-li v háji, kup nové, ale ne v GESu, ale třebas v EZK, tam obvykle neprodávají šmejdy.
A pochlub se výsledkem.

Re: Transiwatt 077

Hori to stale, zapojeny je to dobre, koncaky jsou viditelne v prdeli, a prestavam mit chut porad kupovat do kola, navic mi to sebralo i diodovej mustek .............

(upravil Bobeš1 18. 3. 2015 16:32)

Re: Transiwatt 077

V takhle jednoduchým zapojení nemá důvod co hořet, pokud se ti neotevřou výkoňáky do sebe. Musíš zajistit spojení jejich bází přes ten odpor 1 R a ty kontakty. Pokud je nemáš spojený - pak to hoří!

(upravil danhard 18. 3. 2015 17:12)

Re: Transiwatt 077

Ty "kontakty" by měly být 3x 1A dioda v serii a v propustném směru.

(upravil Bobeš1 18. 3. 2015 17:24)

Re: Transiwatt 077

To bude možná ten jeho problém. Kdysi jsem podobný způsob používal i já a dlouho jsem se divil proč odcházejí výkoňáky po zahřátí. Po větším zahřátí se součet tří přechodů vyrovnal čtyřem Ube a byla střelba! Taky jsem tam pro snížení ztrát neměl Re.

Jo a ještě to super zapojení darlingtonu PNP!

Re: Transiwatt 077

Otik napsal:

Hori to stale, zapojeny je to dobre, koncaky jsou viditelne v prdeli, a prestavam mit chut porad kupovat do kola

Ak skutočne nechceš kupovať stále dokola, tak to pri ďalších pokusoch o oživenie napájaj s takým prúdovým obmedzením, aby to osadenstvo prežilo (a samozrejme bez paralelných zásobných kapacít za prúdovým obmedzovačom, ktoré keď sa raz nabijú, tak to v prípade skokového nárastu odberu rovnako dokážu odpísať).

Re: Transiwatt 077

Ty diody by měly být teplotně spojený s koncákama, aby to bylo s rezervou v B-čku.

Re: Transiwatt 077

No mel jsem tam resistor 1r5 a 3x 1n4148

(upravil Otas 18. 3. 2015 19:36)

Re: Transiwatt 077

Takže trandy v háji, k tomu to vzalo můstek.
Blbá situace: jeden kanál funkční, druhý na nic. Jinak bych určitě namísto tohoto doporučil zes s dvěma LM 3886 a měl bys vystaráno. Tam snad není co zkazit a hraje to velmi dobře.
Stabilizace klidového proudu u tohodle netransiwattu si přímo říká o potíže.
Zkontroluj napětí na těch diodách 1N4148 při proudu cca 20 mA (Tesla mívala občas i snahu zkoušet bdělost - otáčela občas polaritu diody, třeba to zkusili i tihle).
Po instalaci nového můstku a trandů, pokud s tím rovnou nesekneš a neuděláš jiný konec smile, postupně oživuj zdroj, pak zes přes větší odpor se spojenými bázemi a na závěr se pomodli třeba k Alláhovi a zkus to i s těmi stabilizačními diodami. A změř si na nich napětí, připrav si to dopředu, abys dotykem něco neodpálil, je to snadné.

Re: Transiwatt 077

Uprimne receno na ten koncak z vysoka.....slo mi o to kdyz mi zbylo trafo 2x24V 100VA udelat si nesymetricky stereo. Mam doma dve TDA2040. Co todle schema? Co na to rikate? http://uloz.to/xMo6xho4/schema-png

Trafo mi dava 38V na prazdno coz je v limitu (max pro TDA 40V) Pak nevim zda bych nemel koupit kondy 22uF na vetsi napeti, pac asi dodou strilet.

Re: Transiwatt 077

V konci problém není, ale ty jsi lempl smile
A v originálu není žádný 1R5 odpor a jsou tam 1A diody, to má dostatečně malý úbytek, aby to jelo v B třídě a nic nehořelo.

Re: Transiwatt 077

Pred časom som si to postavil na hranie a chodilo to na brnk...

http://www.fastimages.eu/thumbs/001ixi.jpg

Re: Transiwatt 077

Clarion: máš to krásné-hned bych si ten modul vestavěl do mého TW077. Jinak nevím, jaká záhada by mohla být v tak maximálně zjednodušeném zapojení koncového zesilovače, aby stále odcházel. Napadá mě pouze, že by to mohlo vzhledem k použití jiných tranzistorů silně kmitat.
Všeobecně bych ještě dodal, že i když je TW077 z celé řady těchto zesilovačů nejjednodušší, tak bych řekl, že zvukově je na tom nejlépe (zesilovače TW mám všechny).

Re: Transiwatt 077

smile Nepodelis se s navrhem dps a osazenim smile ? Vypada to skvele, ja ted udelal moduly s TDA a hrajou oba na pohodu.

Re: Transiwatt 077

Doska je v SprintLayoute, tak to vrznem do pdf-ka a zavesím niekde, inak je to zbytočne veľké, ale zas to nešlo do ponorky, tak som si z rozmerom a tlačením sučiastiek na kopu moc hlavu nerobil. Ono to bolo skôr na dlhú chvilku, ale hralo to, dokonca sa to dá aj počúvať. Mám celkom slušnú zásobu KD366/367, tak sú tam, ani som nedumal na nejakými BDX. Oproti tomu, čo je na foto došlo k minimálnej zmene, keď somk na doske posunul blokovacie kondy na KF-kách kúštek bokom.

Re: Transiwatt 077

Tak javychazel z ciziho zapojeni, ktery BDX pouzivalo, jinak ja mam tehdle tranzistoru taky dost smile Ze je to velky nevadi, ja proste nechci mit pocit ze sem nezprovoznil takovej jednoduchej zesik big_smile

Re: Transiwatt 077

Šálí mne zrak, nebo vše od zesílení až po zpětnovazební korekci zkreslení stojí na jedné KF?
Nejprve jsem kroutil hlavou nad těmito primitivními zesy (jejich čas byl tak v roce 1970), než mi docvaklo, že žijeme v éře zvukových kvalit MP3 sad.

Otík: Návod na dokončení (první kroky) toho zesu jsem výše naznačil. Bereš-li to jako důležitý pocit.... smile
U toho TDA 2040 si trochu koleduješ o problém, 38 V je příliš blízko 40 V. Kolísání v síti je tuším + 10%, tedy cca + 3,8V. A nějaká ta špička (někde jsem četl až 15% při zapnutí) se může navíc vyskytnout. Ale když budeš dítě štěstěny, třeba tě to nepotká.

Re: Transiwatt 077

Otas napsal:

než mi docvaklo, že žijeme v éře zvukových kvalit MP3

Zvuková kvalita MP3, čo sa transparentnosti samotného kodeku týka, nie je podľa testov preukazne horšia než trebárs transparentnosť ATRACu (vrátane tých novších verzií) pri porovnateľnom bitrate. Pričom MD bol svojho času považovaný za hifistický nosič/technológia... Po pravde netuším, prečo sa z MP3 stal taký univerzálny symbol všetkého audio zla.

Re: Transiwatt 077

Záleží, která MP3. Ta úsporná, co se běžně používá, JE podle testů i měřeni jednoznačně horší, než třeba přenos z CD.
A když slyším, co za zvuk hoši DJský pouštějí ze svých noťasů (na mou vymazlenou aparaturu), bere mne směs pocitů mezi zuřivostí a zoufalstvím. Část skladeb znám bohužel z originálních CD.