Téma: Impedance

Zdravím, chtěl bych se zeptat ohledně mé nově nabyté sestavy. Pořídil jsem si z druhé ruky tento receiver  a k tomu mám bedny staré tesly, na kterých není bohužel už ani ten štítek co je to vůbec zač. Po menším pátrání na netu jsem našel vzhledovou shodu s tesla ARS9228 . A má otázka zní, jestli je to snad jediný typ co tak vypadá. Jak jsem se dočetl tak pro tyto bedny je ideální 8 ohmů. Ale zase mi přijde divné, že by  hrály co do kvality tak i do hlasitosti se zesilovačem na 4 ohmy Tesla AZS 223 tak dobře. A taky bych se chtěl zeptat, jestli je vůbec moudré k 3 pásmovkám dokupovat subwoofer. Už jsem pochopil že tyto bedny budou asi spíš na pop, rock.. Ale já rád poslouchám spíš trance, disco, dubstep a tam mi ty basy moc nestačí.

Re: Impedance

Pro tyto bedny je ideální 8Ω ??? Nominální impedance bedny je přeci pevně daná.  Co se týče porovnání kvality a hlasitosti se zesilovačem na 4Ω tak to je stejné... impedance na výstupu zesilovače je podle impedance připojených reproduktorů... čím menší impedance tím vyšší výkon zesilovač dokáže dodat... samozřejmě do limitní impedance po kterou je zesilovač stabilní (většinou 4Ω). Samo o sobě bych od těchto beden moc nečekal (pokud se nepletu, byla verze S a BEZ bassreflexu se stejným osazením... ten bassreflex může pomoci k tvému cíli... jinak pokud mohu odhadovat to, čeho chceš dosáhnout, tak bych místo investice do subwooferu asi spíš pořídil rovnou nějaké bedny, které se obejdou bez...

Re: Impedance

dík za radu. Je to fakt bohužel ta verze bez bassreflexu. Jinak ohledně nových beden to asi nebude moc reálné vzhledem k tomu, že nejsem výdělečně činný bych si stejně lepší než mám teď asi nemohl dovolit big_smile A takový basák z druhé ruky není moc drahý.

Re: Impedance

je možnost bassreflex dodělat,... pokud by se našel někdo kdo tu verzi má a podělil by se s tebou o ladění resp. o rozměry, ale obecně tyhle reproduktory moc vhodné do bassreflexu nejsou, takže možná lepší nechat takhle. A s tím subwooferem... nechci tě od toho odrazovat, ale ani to nebude cenově žádná výhra... basáček je jedna věc, ale počítej +bedna +vyhýbka +zesilovač.... já na tvém místě bych ty peníze investoval do třeba i dvoupásmovek, které by se mohly obejít bez subwooferu. Navíc... postavit opravdu dobře hrající subwoofer a ne pouze hučítko-dunítko není tak easy jak se může zdát.

Re: Impedance

ok ok. Nějaká vlastní stavba asi moc nehrozí vzhledem k tomu, že jsem bastlením nepolíbený big_smile A s tím subwooferem jak to myslíš ? Kdybych ho chtěl přidat do toho mého receiveru tak ho jen tak přidat nemůžu ? Ten receiver má i výstup na subwoofer.

Re: Impedance

jo tak to je pak jiná, nevím teda co to je za reciever, ale pokud má výkonový výstup (ne pouze signálový), tak samozřejmě můžeš.  V recieveru pak pravděpodobně bude i nějaká předřazená processing pro sub, tak by ses samozřejmě obešel i bez vyhýbky.

(upravil Humr 15. 3. 2015 23:36)

Re: Impedance

receiver mám http://www.audioreview.com/cat/amplific … 18crx.aspx

Re: Impedance

tak je to, takhle... reciever opravdu má výstup na subwoofer, ale je to signálový výstup. Tudíž se obejdeš bez vyhýbky, o zpracování signálu pro sub se postará reciever, ale zesilovač k němu budeš potřebovat zvlášť..

Re: Impedance

dík za užitečné rady. jinde na foru už čekám 2 dny a nic.  Poslední otázka, může to být i aktivní subwoofer nebo je ten další zesilovač nutný ?

Re: Impedance

aktivní subwoofer může být (ten v sobě už vlastní zesilovač obsahuje)

Re: Impedance

A proč tam chceš dávat za každou cenu ten bass-reflex ? Než se pustíš do resekce bedýnek poslechni si nějakej srovnatelnej bass-reflex, nepřinese zázraky, zlepšení, jenom zklamání nad nepovedeným dílem, to je můj názor. Ale zrob si jak uznáš za vhodné...

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

(upravil Humr 21. 3. 2015 23:17)

Re: Impedance

Tak musím říct, že už mě i ta potřeba po subwooferu celkem přešla. Jeden ten reprák měl natrhnutou basu a zamáčklý vrchlík.  Tak jsem to nechal borcem ze školy co tomu rozumí spravit a je to mnohem lepší big_smile Akorát by mě zajímalo jestli je normální že v té bedně je zmuchlaná bublinková folie..

Re: Impedance

normální to je, je tam kvůli tlumení... ikdyž běžněji se používá vatelín

Re: Impedance

humr: ty basáky tam použitý udělají basů dost, ale potřebujou k tomu odpovídající, poměrně velkej objem ozvučnice, kterej bedny 9228 bohužel nemají, čímž basovej projet trpí. Zároveň se tyhle repráky do bassreflexu nehodí, takže i když byly BR verze beden, tak bych to nedělal, protože to lepší nebude, protože naroste zkreslení. V původním stavu to sice basuje míň než by mohlo, protože ty repráky nedostaly všechno co potřebujou, nicméně aspoň to ty basy nezkresluje víc než je nevyhnutelný. Ve větším objemu a podmínkách který potřebuje ten reprák hraje dost dolů a basů jsou tři prdele.

Re: Impedance

Zmuchlaná PE fólie je nejlevnější a nejjednodušší tlumení...bylo použito v čs. sestavách Elektronika DOSS RS-334, 338 i jinde. Nicméně, jde o provizorium, běžná vata je účinnější, nejlépe skelná pro termoizolace ve stavebnictví...ale práce s ní je obtížná a zdraví škodlivá no v uzavřené utěsněné bedně to příliš nevadí.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

(upravil Humr 22. 3. 2015 20:22)

Re: Impedance

čistě ze zvědavosti, to se nějak počítá, nebo jsou tabulky kolik ty repráky potřebují objem ?

Re: Impedance

podle tzv. TS parametrů se spočítá v ideálním případě ideální ozvučnice, jsou programy kde si uděláš simulaci, jak by se to plus mínus mohlo chovat atd.

Re: Impedance

Humr: pokud se nepletu, basáky jsou tam ARN 6618, ty potřebují min. cca 30L čistýho objemu. V těchto bednách mají cca polovinu.

(upravil Humr 22. 3. 2015 23:08)

Re: Impedance

Ondra: Aha, tak to je trošku složitější asi big_smile
Pech: Dík za zřejmě znalou odpověď. V tom případě nechápu, proč ty bedny někdo vymyslel tak blbě.

Edit:
To asi nebude přesně ten typ basů. díval jsem se a ty co píšeš mají 70W. Poté, co jsem tu bednu měl rozdělanou jsem četl na magnetu jen 40W

Re: Impedance

humr: můžou tam bejt i poslední provedení 6608 s velkým vrchlíkem, nicméně ty mají nárok na objem zhruba stejný.

Ty bedny jsou udělaný údajně zámerně malý s tím že dopad je jasnej.  Menší 5608/5618 by tam žila spokojeněji, ale už je to tak.