Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Výměna elytů - poraďte

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 39]

(upravil helmer 1. 3. 2015 0:11)

Téma: Výměna elytů - poraďte

Nedávno jsem naslepo koupil receiver Technics SU-3500 s tunerem ST-3500. Bohužel po prvním poslechu jsem zjistil, že pravý kanál nehraje úplně nejlépe - omezená dynamika, při mírně vyšší hlasitosti chrastění při nízkých frekvencích.

První co jsem zkusil bylo vyčíštění isopropylalkoholem a promazání páčkových přepínačů sprejem Brunox Turbo Spray, některé totiž při přepínání chrastily a nekteré byly zatuhlé. Potenciometry jsem nechal tak, vzhledem k tomu, že mají hladký chod a nechrastí. Nicméně tohle problém nevyřešilo.

Všimnul jsem si, že zesík je vyroben modulárně a tak jsem zkusil plošné spoje s nastavením BASS a TREBLE prohodit a stejně tak moduly s chladiči. To také nezměnilo nic (chrastila i přes výměnu pravá strana). Z toho usuzuji, že závada bude někde na hlavní desce, nicméně na pohled vypadají všechny součástky OK.

Mohli byste mi jako naprostému elektro-amatérovi poradit, na co se podívat, co proměřit, nebo čím by to mohlo být?
Případně někdo z Brna, kdo by byl ochoten zesík levně opravit?

Foto zde: http://1drv.ms/1ExQYiu
___________________________________

EDIT: Tak uz jsem analyzoval problém - vytečené minimálně 4 elyty v ekvalizerové části. Naskýtá se otázka, jak jsou na tom ostatní - to, že je kondík očouzený znamená, že je KO, nebo jen ožehlý od okolí?

Mám preventivně měnit i některé ostatní kondenzátory (viz fotky), případně všechny? Některé další jsou také jakoby očouzené.
Kde a jakou náhradu nakoupit, abych nekoupil nějaký špatně (Čtyři, které jsem vyndal jsou 47uF 50V.)
Fotky jsou v odkazu výše, složka capacitors.

Re: Výměna elytů - poraďte

Kondíky jsou tady, nevím jak sedí vývody, ale tyhle tam patrně nějak nacpeš nebo si na gesu najdi s přesnýma rozměrama. Každopádně ty okouřený kondíky na tom budou podobně špatně.
Pokud je budeš měnit je třeba hledat na 105°C.

Re: Výměna elytů - poraďte

A tyhle Hitano jsou spolehlive? Kdyz uz je budu menit, rad bych tam dal takove, ktere vydrzi naveky.

Dalsi ocouzene tedy vymenim taky. Je nejake pravidlo, ktere nejdrive odchazeji, at vim, ktere kdyztak preventivne rovnou vymenit take? Co se tyce kapacity/napeti - mely by ty nove byt uplne presne stejne, nebo muzu dat napriklad s vyssim napetim (s tim, ze by se to nejakym zpusobem projevilo na zivotnosti/kvalite zvuku)?

(upravil Dohnalik 1. 3. 2015 12:39)

Re: Výměna elytů - poraďte

Hitano jsou naprosto nespolehlivé, jsou to shity. Pokud chceš pořádný, tak nakup K** z ecom.cz nippony, ty jsou naprosto bezproblémové a poběží tam dalších 10 let minimálně. Vyměň skoro všechny, i ty co nevypadají, velký filtráky bych vyměnil určitě.

//tak koukám, že velký filtráky jsou docela dobrý, byly by drahý, asi je neměň. Ale vyměň hodně těch růžovo fialových na deskách, pokud nemáš měřák tak je těžký zjistit který jsou jetý a který ne.

Re: Výměna elytů - poraďte

A ten odpor R51* vedle toho očouzenýho kondu je nejspíš přepálenej- je to vidět pod tou opálenou vrstvou laku. Takže tam bude víc závad, a bylo by vhodný před výměnou najít příčinu.

Web

Re: Výměna elytů - poraďte

R519 mám v plánu také vyměnit. Myslel jsem ze to bude mit souvislost s kondikama - odesly kondiky => odpalil se odpor nebo naopak. Ale rozumím tomu téměř vůbec.
Jakou hlubsi pricinu by to mohlo mit - co bych mel promerit/overit? Zatim jsem mel v planu pouze vymenit zmineny odpor a uplne vsecky elyty (asi 60ks).

(upravil Otas 1. 3. 2015 17:14)

Re: Výměna elytů - poraďte

No, měnit 60 ellytů, to raději vyměním celý zes smile. Je jasné, že ellyty v silovém napájení asi nebudou špatné, když jeden kanál maká - u toho kanálu nejspíše také ne - hraje-li to basy.
Vylučovací metoda (výměnná) byl správný postup. Jako zdroj signálu používáš ten tuner, nebo máš něco jiného? Zvolil bych docela jiný zdroj signálu např. CD přehrávač, aby se případná závada tuneru mohla vyloučit.
Pochopitelně by byl dobrý sledovač signálu nebo generátor kmitočtu a oscilostkop nebo milivoltmetr. A zapojíš oba dva kanály souběžně a díváš se, co na trase signálu ve stejném místě levého a pravého kanálu dostáváš. Kde začne být rozdíl, nejprve změřit bez signálu stejnosměrné napětí na kolektorech trandů obou kanálů; pokud bude stejné, pak měnit ellyty v tom místě. Bude-li rozdílné, je nutno podle plošáku nakreslit zapojení a z logiky věci hledat chybu.
Jo, není to sice švanda, ale nakonec to bývá obvykle drobnost smile.

Re: Výměna elytů - poraďte

Vsechny jsem chtel menit pro dobry pocit. Vymena nekterych treba pomuze, ale rikam si - co kdyby vymena vsech zlepsila zvuk jeste vic.
Kdyz budu pocitat prumernou cenu 5kc/ellyt, vyplati se mi to vice nez novy. Navic se nerad nefunkcnich veci zbavuju zbytecne - radsi se snazim opravovat. Kdybych alespon poznal, ktere jsou KO a ktere ne, kdyz vytekaji spodem - nemel bych potom brouka v hlave... (moderni jsou udelane tak, aby pukly nahore, nebo je to porad stejne?).

Signal jsem zkousel z PC, tuner je taky ne uplne funkcni (nefunguje stereo), to budu resit hned pote, co zprovoznim zesilovac. Osciloskop a generator kmitoctu jsou bohuzel nad moje moznosti.

Re: Výměna elytů - poraďte

helmer napsal:

Kdybych alespon poznal, ktere jsou KO a ktere ne, kdyz vytekaji spodem - nemel bych potom brouka v hlave... (moderni jsou udelane tak, aby pukly nahore, nebo je to porad stejne?

To sa dá vo všeobecnosti riešiť jedine meraním (kapacita, zvod, ESR, pri filtrákoch a silových väzobných aj prúdová zaťažiteľnosť), alebo preventívnou výmenou (podľa možnosti ale za parametrovo vyhovujúci typ nejakej renomovanej značky, inak to môže byť aj posun k horšiemu). Vady typu vyschnutý elektrolyt, nahnilé prívody, zvýšený zvodový prúd a pod. nemáš šancu pohľadom nijak odhaliť.

Re: Výměna elytů - poraďte

Dobre, abysme to zesumarizovali: nemuzu-li merit, jediny "rozumny" postup je vymena naslepo. Otazka zni - je lepsi vymenit par ocouzenych ellytu, nebo to vzit z gruntu. Myslim, ze do 400 za vsechny bych se dostal, prace by to mohla byt tak na 3 hodiny - pro mne nic hrozneho.
Sagitarius nicmene psal, ze by to chtelo analyzovat pricinu. To asi nebude v mych silach a tak se naskyta otazka - je pravdepodobne ze pricina bude mimo vadny odpor a ellyty? Kde by takovy problem vubec jeste mohl nastat? Pokud by byla pravdepodobnost uspechu v pripade vymeny elytu rekneme 50 procent, radsi bych receiver na opravu/analyzu nekomu dal.

Re: Výměna elytů - poraďte

Abys mohl uvažovat tímhle směrem, musel bys mít schema, a teprve podle něj a vadných součástek pak usuzovat možné příčiny. Samozřejmě ten odpor musel dostat dost, aby se takhle spálil. Nicméně může to být vadným kondem, ale také nemusí. Podstatné je, KDE v obvodu se to nachází. Při hledání závad je schema (nebo znalost obvodu) dost podstatné.

Web

Re: Výměna elytů - poraďte

helmer: Ideálne by asi v tvojom prípade bolo niekoho nájsť (z Brna je tu viacero šikovných jedincov, možno by sa na to niekto podujal, keby si dal dotaz), kto to hodí na generátor + umelú záťaž a pomeria. A následne vymení, čo skutočne vymeniť treba. V tom modeli je dosť nastavovacích prvkov (napätie kladnej/zápornej šíny + každý kanál: DC vyvváženie a kľud. prúd), ak sa tam bude niečo meniť, je dobré to skontrolovať a nastaviť.

Re: Výměna elytů - poraďte

sagitaeius: schema jsem nasel, nicmene stejne z nej nejspis nic nevyctu: http://1drv.ms/1wAYFU5

(upravil cestmir 1. 3. 2015 20:37)

Re: Výměna elytů - poraďte

R519 tvorí záťaž v kladnej vetve zdroja. Kým je na ňom 40V, ako má byť, prekúri zhruba 70% max výkonovej straty. Ak je na ňom trebárs 50V, alebo ak ten reg./násobič vôbec nepracuje (TR501 plne otvorený alebo prerazený), je už výkonovo preťažený (57V^2/4k7 je ~0,7W). Znova to chce ale pomerať DC prac. body a AC zvlnenia v tom zdroji - v kľude aj pri plnej záťaži, ťažko radiť takto na diaľku.

Re: Výměna elytů - poraďte

Asi si najdu nekoho, kdo se na to podiva jak radis - vůbec se nechytam. Mas nejaky tip, na koho bych se mohl obrátit, pripadne kde vznest dotaz (zadnou vhodnou sekci jsem nenasel).

(upravil helmer 2. 3. 2015 16:45)

Re: Výměna elytů - poraďte

Jeste jsem zkusil zmerit odpor TR501 a TR506 pri vypnutem zesilovaci. TR501 ma odpor ca 80kOhm - nevim jestli by mel byt zcela zavreny, ale  TR506 zavreny je.
Take jsem si vsimnul, ze 506 je trochu jina nez 501 (trochu jiny potisk, zaoblene hrany..), uz byl tedy nejspis vymenen(za no-original?).

Na eBay se prodava za 400kc + posta. Existuje nejaky levnejsi zdroj?
Edit: Tady za stejne penize, s postovnym gratis

http://www.imgup.cz/images/2015/03/02/WP_20150302_16_06_40_Pro.jpg

(upravil Otas 2. 3. 2015 18:41)

Re: Výměna elytů - poraďte

Nejprve proměř, zda je těch +- 40 V za těmi 2SD390A. Je-li tam správné napětí, nic neřeš. Za ty prachy máš podle mne lepší náhradu = Tesla smile KD711 či evropsky BD 711 v počtu mnoha desítek kusů.
Rovněž bych se podle toho zaměřil i na kondíky ve zdroji 10000/50V (u bodů 61 a 63) - jejich scházející kapacita může být příčinou přetížení toho trandu.
Schéma je krásné - operační zesilovače, tvořené diskrétními součástkami - tak si představuji značkovou elektroniku té doby. Dobrá koupě pro šikovného elektronika s fůrou času (to se ale vzájemně vylučuje smile).
A mít schéma, to je prostě jako sen.

Re: Výměna elytů - poraďte

Cena KD711 vypada o hodne prizniveji smile.
Za TR506 jsem nameril -60V, za TR501 +40 (obe hodnoty +-2V). Nicmene nevim jestli jsme meril spravne - namerene hodnoty jsou mezi nozickami 2SD390A a zemi (sasi zesilovace). Kdyz merim napete podle manualu v "Adjustment instructions" (TP1-TP3, TP2-TP3) tak mi vychazi v obou pripadech hodnoty kolem tech 40V - coz by slo doladit presne, ale nyni je to bezpredmetne.

Kapacitu kondenzatoru bohuzel nemam jak zmerit. Na pohled vypadaji i zespodu OK, ale chapu ze to nemusi vubec nic znemanat.

(upravil Otas 3. 3. 2015 21:10)

Re: Výměna elytů - poraďte

Ony jsou každý TR trochu jinak zapojen; je-li výsledek 40 V podle manuálu, je vše v pořádku.
Mé obavy o stav (kapacitu) těch kondů vyplývají ze zapojení. Pokud se při neurvalém zatížení zesilovače ("volume napravo") vybijí, z napětí 40 V se to přes budící trand dotuje a přetěžuje tím trandy TR 501 a 506. Pokud ty kondy ztratí kapacitu, lze se toho dočkat i dříve, než při "volume napravo". Problém je, že to jsou nejdražší kondy v zesu. Lze to zkusmo pouze odhadnout zatížením zesilovače a tím, zda se jeden nevybije dříve.
Nicméně neřešíme problém, kterým je vadný zvuk jednoho kanálu.
1. krok: Oměř napětí na výstupech jednotlivých bloků: společný bod R 131 a 133 a totéž R132 a 134. Mělo by tam být krutě stejné napětí.
Dnes zatím nemám na více vysvětlování čas.

Re: Výměna elytů - poraďte

V bodu zakrouzkovanem cervene vuci zemi jsem nameril 0,07V, na druhe strane 0,09V. V modrem bodu to bylo na obou stranach 40,5V.
Nevim, jestli jsme to zminil, ale muze to byt dulezite dulezite - ze zesilovace jsou vyndane kondy C115,116,127,128, ktere byly vytecene.

Dalsi vec je, ze jsem chtel vymenit zarovicku (indikator zapnuti) a zmeril jsem napeti na dratech, ktere do ni vedou. Napeti tam bylo 0 (proc?). Puvodni zarovka byla mrtva.

http://www.imgup.cz/images/2015/03/04/Capture.png

Příspěvky [1 až 20 z 39]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Výměna elytů - poraďte

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£