Téma: Káblík do sauny

čau, čím by jste natáhli přívod k reproduktorům a subwooferu které budou umístěny v sauně?

Re: Káblík do sauny

Nějaký silikonový kabel. Konkrétní typ dle možnosti mechanického poškození.

Re: Káblík do sauny

Čet jsem gáblík. big_smile a big_smile a big_smile

Re: Káblík do sauny

reta napsal:

Čet jsem gáblík. big_smile a big_smile a big_smile

gáblík dle momentální chuti smile ale pivo asi nej.

Neřešil bych vodiče jako takové ale spíš jejich zaizolování v terminálu kůli možné korozi. Asi bych to zapatlal nějakým silikonem. Dráty bych osobně natáhnul klasiku.

(upravil Crifodo 24. 2. 2015 23:03)

Re: Káblík do sauny

Jestli to je na doma a není to v souběhu se silovým vedením, tak běžným CYKY nebo ohebným CYSY, který má sice teplotní odolnost do +70, ale to nebude trvale. Nebo pro klid duše dražším SIFH http://www.allkabel.eu/teplotne-odolne-kabely-sihf/
Speciální CXKH by byl nesmysl finančně.
Když jsme u těch kabelů, nevíte někdo jak natahali kabely v tunelu Blanka, když je tam zase stamilionová škoda, protože jsou údajně "poškozené vodou"???

Re: Káblík do sauny

Ne jak, ale jaké. Přesné informace nemám, ale mohu usuzovat z toho, co je slyšet od magistrátu - kabely pro bezpečnostní technologie navlhly. Pro tyto systémy se používají oranžové kabely s odolností E30 nebo (spíše) E90, které nejsou určené pro uložení do vody jako třeba kabely CYKY. Po navlhnutí se sníží izolační odpor mezi žilami a vysušení nepomůže. No a protože se jedná o bezpečnost majetku a osob, tak se to musí řešit - kabely by se měly vyměnit a mělo by se zabránit jejich opětovnému zaplavení (nějaké stavební úpravy, změny tras?). By mne zajímalo, jestli elektro projektant věděl, do jakého prostředí je možné ty kabely použít.

(upravil Crifodo 25. 2. 2015 9:02)

Re: Káblík do sauny

Hippo007 napsal:

jestli elektro projektant věděl, do jakého prostředí je možné ty kabely použít.

Sice jsme tu s tím OT, ale zas přece jen na smetišti.
U stavby takovýho významu a za takový peníze nečekám, že by projektant něco nechal náhodě z vlastní nekvalifikovanosti. A i kdyby, bude tam sto stavebních dozorů a lidí z praxe a ti by rádi využili chybičku projektanta, aby poukázali a sami vyrostli. Každopádně je to tak strašně kocourkovský, že by jeden blil.

Re: Káblík do sauny

Tunel Blanka. To je ale tunel smile Asi se brzo přestane říkat vytunelovat firmu, ale odBlankovat firmu (neplést s deflorací big_smile )

Re: Káblík do sauny

hipp: nojo, možná počítal stím že tam bude spíše požár než stálá vlhkost a voda big_smile

Re: Káblík do sauny

Chyba projektanta to není, do tunelů se MUSÍ použít výhradně bezhalogenové kabely. On tam klasickou CYKY dát podle norem nemůže. Mělo se zajistit odvodnění chrániček pod zemí.

Re: Káblík do sauny

A ví někdo jaké kabely to jsou poškozené? značení? A poškodily se průsakem vody skrz plášť (to by byly fakt hezké kabely, asi jako na mlýně v roce 1910) nebo nezakončené ležely ve vodě, za ty peníze?

Re: Káblík do sauny

1-CXKH-V

Re: Káblík do sauny

Jestli projektant věděl o možnosti výskytu vody v trasách, tak by to byla jeho chyba. Ale v médiích tvrdí, že trasy měly být suché, že pršelo v průběhu stavby, v nejnevhodnější dobu.

Re: Káblík do sauny

Plastové chráničky pro kabely jsou vodotěsné a normálně se (po určitých úsecích) izolovaně zakončují ve vodotěsných šachtách, voda by se do nich vůbec dostat neměla. Kdoví, jak to tam všechno bylo...

Re: Káblík do sauny

Každopádně je to zvláštní smůla a náhoda, že se to nestává někde u stavby čerpačky za dvacet mega, ale že zrovna prší do tunelu za miliardy a platí to stát...

Re: Káblík do sauny

Šetří se a na hodně věcí se kašle - u čerpačky jsou v šachtách běžně CYKY a ty když se zaplaví, tak se nic neděje. Asi se na to kašlalo i v Blance.

Re: Káblík do sauny

když už jsme u audia v sauně... kabel to snese skoro jakýkoli, ale co na tu teplotu řekne ten reprák? smile

Re: Káblík do sauny

Teplotu a vlhkost, bude radostí bez sebe, kovy se budou rozpínat, magnetický pole magnetů zeslabovat, nakonec se zadře kmitačka a bude to dělat chrr chrr.

Re: Káblík do sauny

zdenek00 napsal:

Asi se na to kašlalo i v Blance.

Jeden by řekl, že u stavby takového významu a rozpočtu nebude prostor pro kašlání, ale možná přesně naopak. Zajímavé by třeba bylo srovnání se zaplaveným metrem za požehnané vlády Igora Němce, taky se pak měnily všechny kabely?
Mimochodem projektanti Blanky byli mezitím uznáni za debily, bez větší publicity médií; bez ohledu na to, že pořádně nevím kde se to "Krnáčová" v Praze vzalo a odkud, otvírá to minimálně prostor k debatě.

Re: Káblík do sauny

Pokud vím, když se stavělo metro, bezhalogenové kabely (ty oranžové) se tam ještě nepoužívaly, jsou tam klasické CYKY, s PVC izolací, těm voda nevadí. Jen se vysušily rozvaděče. Podle nových norem se ty oranžové už několik let musí používat třeba v tunelech, kinech, divadlech, na únikových cestách... Nemají jedovaté zplodiny hoření, případně jsou i nehořlavé. Tyto typy normálně nejsou vodě odolné a když, tak jsou hodně moc drahé a myslím že se u nás ani běžně neprodávají.