Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 8)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač - třída D

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 ... 8 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 144]

(upravil miro 15. 10. 2015 18:21)

Re: Zesilovač - třída D

Výborně, jsem zvědav na výsledky. Budeš to pouštět ven přes trafo nebo přímo?

Re: Zesilovač - třída D

Přímo ne, dalekosáhle by to rušilo. Na výstup dej trafo 1 : 1  podle výkonu , ven bude prosakovat 100V střídavých  a zároveň bude sloužit jako filtr spínacího kmitočtu a taky galvanické oddělení.  Do source spodního mosfetu dej malý snímací odpor  - maximální proud který mosfety poteče = detekce zkratu.

Re: Zesilovač - třída D

No mám tu trafa, na 100V linky, primárne potřebuju opravit 100W zesilovač, na hlásič do budovy. Je /bylo/ to napajené z back upem 12V.
První experimenty, budou v domácím poslechu.
Když budu neco mít, napíšu sem do vlákna.

(upravil miro 15. 10. 2015 20:16)

Re: Zesilovač - třída D

Nj taky na přímý 100V výstup by musel být koncák více jak 2kW. Přímé připojení také nese riziko poškození koncových trandů napěťovým impulzem vzniklým na dlouhém vedení.  Až se teď mimo sezonu budu nudit možná zkusím něco objednat a prolustruju to. Uváděné moduly by měly být zkratuvzdorné i odolné vůči přetížení i teplotě. Ale... dokud to nezkusím, neuvěřím. Použiju výstupáky z konců AUJ 63X. Nepotřebuju HiFi ale 100% spolehlivost. Nečekám že z toho dostanu 500W ale i kdyby polovinu tak by to byl úspěch. Prostě si nějak nemůžu zvyknout na zesilovač velikosti krabičky cigaret i s chladičem a výkonem 500W.

Re: Zesilovač - třída D

Odmítám, cokoli stavět z dikrétních součástek, nemám na to čas.
V dimezích nákupní ceny z číny, když to dojde domu do schránky, za cenu, ktrá me stojí na výjezd do mesta, jako experimentílní systém, plne postačují ty moduly z číny.
Když tak, poexperimentuju na výstuních filtrech, vylepšeních kolem zdroje, ev. pomohu v blokovaní napájení snížením ESR kondenzátoru atp. pridaním vetší baterie blokovacích kondíku.
Stejne tak odmítám navrhovat a vyrábet DPS pro témer BGA IO a osazet je.
Mám zásoby desek z BTS starší generace, kde sou vynikající lektrolyty, prípadne tantalové i niobové kondenzátory, které by jinak musely být šmelcovány na kov. Myslím, že si poradit umím, každopádne od piky stavet nic nebudu.
Využiju "okno" kdy se dá težit levným nákupem modulu z číny. Lenost a pohodlnost, je záklaním hnacím motorem pokroku.
Bastlení a zkušenosti využiju pouze na došolichání parametrú.

Re: Zesilovač - třída D

Chlapci, nerad Vám kazím radost - ale zatím všecky D moduly a to i pro profesionální použití, po připojení převodního trafa měly asi tak do 10s probité všechny tranzistory v můstku. I přes různé kompenzace indukčnosti, přes použití sériového odporu 1R v primáru trafa - nepomohlo nic. Při výkonech okolo 300-500W prostě z těch toroidů letí pozpátku takové šupy, že to ty spínače probije.
Zřejmě by se ty moduly musely osadit něčím značně robustnějším jak proudově, tak hlavně napěťově. Nahlíženo jinou optikou - ten primár trafa 100V/500W má ss odpor něco pod půl ohmu, impedance je věc druhá, ještě horší. Ve hře jsou pak ještě fázové posuvy na zátěži různé hodnoty a spousta dalších faktorů.
To je možná důvod, proč odešel i tripathový zesilovač TTA1600 Ládi Bunty, bylo na každém kanálu připojeno toroidní trafo na 100V a výkon 700VA.
A je to možná i důvod, proč nikdo standardně nevyrábí a nenabízí 100V P.A. zesilovače se spínaným koncem, lhostejno jaké třídy. Alespoň já jsem před více, než dvěma lety při hledání náhrady dvou stojanů AUC2100 /paralel 10x100W/ nic výkonnějšího, stovoltového nenašel.
Možná už se situace změnila a někdo to dělat umí, ale nepustil se do toho ani SEAK Prešov, který měl jinak s transformátory, 100V rozvody a celou touhle problematikou mnoho zkušeností. Dělali např. 800W konec s výstupním trafem, vstupním trafem a napájením přímo ze sítě, napětím 320V. Fungovalo to a jistě to někde funguje dodnes u těch sérií, kde SEAK používal japonské fety, nikoli IRFka či cosi od IXYSu. K jejich smůle to vyráběli z toho, co se jim zrovna povedlo sehnat s ideou "ono to nějak fungovat bude". Kdo někdy byl nucen opravovat věci ze SEAKu, tak mi to jistě potvrdí. Konec KSU800 vyrobený v lednu se s koncem KSU800, vyrobeným v srpnu uvnitř v ničem nepodobal...:-(
A to, že zrovna oni nepřešli na Dčko, což by jim ušetřilo spousty tepla a technických komplikací, to také o něčem svědčí.
Když jsem se díval na výstupní průběh lehce vybuzeného TTA1600 se zátěží 4R odporem a pak totéž, ale s trafem, tak jsem se docela zděsil. Při určitém stupni buzení se to až nečekaně zlepšilo, dalo se na to dívat, po vybuzení na jmenovitých 100V se zátěží 500W příslušný kanál TTA1600, ačkoli zatížený poměrně málo, odešel.

Pokud mohu poprosit Vás všechny, kteří s tímhle budou experimentovat : Pište sem prosím všechno, úplně všechno-postřehy, postupy, druhy traf, typy D modulů které to přežily atd. Velmi mne to, stejně jako miru zajímá. Moc děkuju.

Web

(upravil BV 16. 10. 2015 14:46)

Re: Zesilovač - třída D

Je slušne povedané "nenormálne" pripojiť prevodové trafo s DC odporom pod 1ohm na výstup akéhokoľvek zosilňovača priamo, bez DC oddelenia. Aj malý DC ofset na výstupe konca spôsobí DC sýtenie trafa, pri vybudení prudký (a nesymetrický..) pokles impedancie a prakticky skrat. Rovnako aj nesymetria signálu v čase napr. len 100-500ms..To znamená že každé prevodové trafo by malo mať (ak nie je možné garantovať skutočne nulové DC na vstupe do trafa) v sérii s primárom kondenzátor (budú potrebné stovky až tisíce uF, bipoláry..), podľa potrebného kmitočtového rozsahu smerom dolu . A aj tak  je vhodné to na nízkych kmitočtoch obmedziť filtrom už na vstupe do zosilňovača niekde nad 50Hz , do 100V rozvodu nemá zmysel "tlačiť" 20Hz, to prevodové trafo nemášancu to preniesť... Žiadne trafo DC neprenesie, ale dosť zosilňovačov (DC viazané) ano. Keď to niekto nevie a neurobí, je jeho chyba. sad

(upravil miro 16. 10. 2015 16:31)

Re: Zesilovač - třída D

Kapacita v primáru  by byla asi ten nejmenší problém. Ve 100V systémech až na vyjímky potřebuju hovorové pásmo, tedy cca 300-3000 Hz a na to by se dal použít nějalej bipolár. Obával jsem se ale přesně toho, co píšete, primár trafa má ss odpor desetiny ohmu a s tím se většina konců opravdu nemusí vypořádat. SEAKové výrobky znám, MRU 200-800 jsem už taky několikrát zažil, u jedný se uvolnil C jednoho kocáku a díky ss napájení 320V to vyhořelo celý na prach. Vozím na 100V zvučení konce ADJ 636, Leoš dobře zná, fakt nezničitelný konce, odolný na zkrat, teplotu, mají limitér, chlazený mezaxiálem. Jen ta hmotnost 32kg/500W. Tak jsem chtěl jít s dobou a sestavit třeba 1000W/5kg.

Re: Zesilovač - třída D

Ano Láďo, já to nakonec takto vyřešil, ale ne u velkých výkonů, ale u 300W D-modulu s navazujícím toroidem.
Prakticky všechny slušnější zesilovače už mají ss ofset minimální a dokáží ho i v limitaci udržet, dokáží to i Tripathy s výkonnými spínači, ale to máš jistě ověřeno. Je to částečně i moje chyba, protože jsem měl pořád před očima zapojení AUJ637 s DC připojeným výstupákem
s primárním ss odporem kolem půl ohmu. Jenže to bylo ABčko a nikoli rychlý výkonový spínač, že..
Vyřešily to dva bipolárně spojené průmyslové šroubové elektrolyty s diodovou polarizací, výroba Frolyt, 10.000uF/40V v bleděmodré smršťovačce, kdysi dávno koupené jako jeté u Sedláčka v Rožnově na křižovatce. Neodchází to, ale ani tak není výstupní průběh výkonovým sériovým článkem LC /elyty+primár/ nedeformovaný. Zcela bezpodmínečně potřebuje jakýkoli D či T modul předřadit opravdu šlajfovací, tvrdý limitér toho typu, jak se používá třeba v MD rekordérech či stolních CDR rekordérech,kdy přes 0dB prostě nesmí projet ani pán s koženou brašnou, natož tak špička. Všechny spínané zesilovače dělají v limitaci ohavné věci, pumping effect při vyprázdněných elytech, případně opravdu husté zákmity, spojené s odchodem spínačů, v lepším případě jen aktivací jištění - to vše při poklesu kvality blokovacích LESR elytů - to je to nejmenší, co se může při zahnání spínaného zesu do limitace stát.
Příslušné zapojení kvalitního a superrychlého limiteru, často využívající speciální IO lze vykopírovat z mnoha přístrojů - není nutno vymýšlet již dávno vymyšlené věci. Já okopíroval limitační obvod z MDS-JE500, prvního MD rekordéru od Sony a po delších útrapách dobastlil okénkový komparátor z rychlých OZ k monitoringu napájecího napětí. Kopírování a dopiplávání limiteru mě stálo víc, než kdysi toužebně očekávaný evaluation kit k TA0103..Opravdu bez limiteru ani ránu. Tripathy mají limiter s příslušnými vlastnostmi už v sobě, ale různé čínské kompromisní D-moduly z hnoje a za pár dolarů ani náhodou.

Ty jsi Láďo měl v TTA1600 tuším TA0105, jestli se nepletu?
Zbyla mi ze servisu pro německou skupinu Recoton hromada TA0102 a TA0103 ze špičkově řešených, ale pasivním hnojem osazených T-čkových zesilovačů PhaseLinear OPUS1T-4T. S použitím zkušeností s čarováním na eva kitu jsem chtěl něco nízkonapěťového, ale výkonného vymyslet, ty Tčka mají skutečně impozantní vlastnosti - až na to širokopásmové rušení po reprokabelech, ale i to by se dalo řešit a Ty Láďo určitě budeš vědět jak. Kolik se vyrobilo TTA1600?

Web

(upravil sinclair 16. 10. 2015 17:03)

Re: Zesilovač - třída D

Miro přesně - o to se už nějakou dobu snažím, vypiplat 100V konec s výkonem alespoň 500W, SPOLEHLIVÝM spínaným zdrojem, protože se 700W toroidem se nikdy pod cca 5-7kg nedostaneš. Popřípadě napájitelný nikolivěk ze sítě, alébrž z akušů potřebného napětí, kteréžto by pro případ odstávky sítě byly trvale v pohotovosti ve voze.
Já sice nepoužívám ADJ636A, ale jeho vojenskou variantu TB500B, která je o dost lehčí díky trafu až od 200Hz!Navíc má výborně přizpůsobený výstupák se 100V výstupem - umí plně zatížený až 135V na 1kHz, ale limiter bohužel nemá a nejde tam ani vestavět.
Začal jsem se zajímat o spínané zesilovače pro tlakové reproduktory městských sirén IZS - určitě znáte ty hrozny tlakáčů na stožárech vyšších či nejvyšších budov. Podle štítku, co jsem zapomněl ofotit, má jeden z těch reentrantů /je to noname, na štítku firma není/ nejspíš maximálku, udanou 125W a to v pásmu 250-5.500Hz, opět podle štítku. I kdyby tam těchto jednotek bylo např. 10ks a to je celkem málo - unás v centru na jednom vysokém baráku je jich 16 - tak je tedy pro dobré využití a dosah jednotek potřeba výkon cca 1.000 - 2.000W a musí být dosažitelný i z akumulátorů! Je to všude strašně hlídané, málokdo Vás k tomu pustí a když, tak Vás musí velmi dobře znát. Zajímá mě ta zesilovací jednotka a napájení, ten tónově-hlasový modul ani dálkové ovládání ne. Ten zesilovač sám je velice malý, je to nevelká, plastová skříň IP55 s vnějším profilem asi tak běžné 25L hifi reprosoustavy,, dává se na stožár těsně pod hrozen tlakáčů prý kvůli kabeláži a integrované anténě - vede k tomu nevím kolik kabelů v pancéřce s průrazem do horního patra budovy, kde je zbytek, který jsem ještě ani neviděl.
Píšu o tom proto, že kvalita přenášených tónů i hlasového doprovodu je naprosto otřesná, ARS453 i Bouřka jsou proti tomu hifi reproduktory smile

Láďo, neporadil bys, jak řešit takovýhle kompletně spínaný 100V/500W zesilovač řešit? Naprosto bohatě stačí spodek 100Hz a vršek 15kHz, jde o věrný přenos řečového pásma, maximálně přestávkový podmaz nějakým bigbítem.
"Věrný přenos řečového pásma" jsem myslel opravdu vážně - pokud kvůli mizernému trafu zesilovač přenese sykavek jen třetinu, bude tomu hovno rozumět i při velkých výkonech.
Šlo by namítnost, že stejně používáme převážně reentranty, co vysoko nejdou - ale je zatracený rozdíl, je-li reentrant krmený signálem až do 12-13kHz anebo jen do 4-5kHz. Ten rozdíl ve srozumitelnosti v přímém směru je propastný. Výstupní trafo od 100Hz a vstupní horní propust jsou účelné jen kvůli váze výstupáku - tlakové reproduktory, kterým by se dalo nízkými kmitočty ublížit už samy sebe chrání vestavěnými horními propustmi 12dB/okt - ano, kondenzátory+indukčnost přepínaného autotráfka v ARS453, ten se sám chrání na cca 300Hz.
Láďo prosímtě, nezkusíš aspoň blokově naznačit?

Web

Re: Zesilovač - třída D

Nevim jak to přesne udelám, ale nejak to udelám.
Nejspíš asi tak, že na začátku to zkusím přes nejaký jednoduchý crossower z nastavením útlumu a korekcí spustit to do převodových traf, co mám kuchané z nejakých beden, nejdříve jeden kanál, pak dva kanály pres dve trafa, na sekundárech spojeny paralelne, pak pridám další. atd... Každé trafo, vlastní zesilovač.
Je možné, že to bude i mustek, pro jedno prevodove trafo.
Múže to být špatné, nebo to bude fungovat.
Delením toho výkonu na menší trafa, tak po 30W, to snad nekiksne tak rychle.
Co to udelá v záteži, budu referovat.
Čekám na moduly.
Me stačí, že to dá 80/100W do 100V linky.
TAm kde to mají, jim mometalne, pro vybuzení stačí zapujčený 50W monacor.

(upravil miro 16. 10. 2015 20:07)

Re: Zesilovač - třída D

Spojovat výstupy traf natvrdo paralelně nemůže dopadnout dobře. Možná jedno trafo do můstku dvou zesů. Paralelní chod 100V koncových stupňů byl řešen u typu AUJ 635 pomocí měřících traf, typy AUJ 637 už měly vyvedený pin kterým se z tohoto důvodu spojovaly. Ale natvrdo to asi nepůjde.

Re: Zesilovač - třída D

Jako kdyby se nedalo postavit Déčko s rovnou 100V úrovní na výstupu...

Re: Zesilovač - třída D

No jasně, plný most napájený 150 V, to přece nemusí být problém.

Re: Zesilovač - třída D

2 sinclair
Nemá význam to bastliť, nebude to ani lepšie ani lacnejšie ako hotové kompletné D zosilňovače (moduly koniec +zdroj) napr. od Hypexu, IcePower a podobné. Je to kritické na kvalitu a špecifikáciu použitých súčiastok (mosfety, budiče, jadrá..), bežne v malých množstvách skoro nedostupných (cena..). . Je to použité v každom druhom lepšom aktívnom PA boxe. A zásadne vždy výstup oddeliť trafom od 100V linky.
Alebo bastly ala šamponek..  sad

(upravil samponek 17. 10. 2015 9:38)

Re: Zesilovač - třída D

Proto tam mám mosfety z monitorů ( 600 až 900V, 2SK1358 apod ) aby se o oddělovací trafo nepoškodily. Pak stačí trafo 1 : 1, funguje zároveň jako galvanické oddělení a taky jako filtr nosné frekvence. I když nízké ( 35kHz) už železným trafem těžko prosakuje, nepůsobí jako zátěž a větší železoprachový toroid s kondem před trafem taky hodně spínacího kmitočtu odežere.  Připojení primáru trafa do středu kondenzátorového děliče zůstává, protože to nemá DC vazbu z výstupu do TL494 a i malé ss napětí na výstupu by způsobovalo skoro zkrat.

Pro použití D zesilovače s trafem na výstupu se musí vstupní kondík 3,3 mikro ( ten co vede do pinu 2 TL494 ) zmenšit na 47n i míň, aby nemohly do zesilovače tolik prosakovat basy, trafo na výstupu působí na největších basech jako skoro zkrat, který se projevuje proměnným odběrem ze zásuvky při basování i když za trafem žádná zátěž není.
Jiný D zesilovač ( hotový modul ) jsem nezkoušel, ale omezení největších basů, aby nešly do výstupního trafa bude platit pro všechny.

(upravil sinclair 17. 10. 2015 12:44)

Re: Zesilovač - třída D

Jakýkoliv zesilovač, ať už AB či D, jakkoli napájený a jakkoli výkonný, musí být kvůli vnějším vlivům od 100V linky bezpodmínečně oddělen trafem. 100% výrobců 100V techniky to tak dělá, pouze pro Hazyse není problém krmit třeba 1km dlouhou linku přímo výstupem spínaného konce. Bravo !

Ale sluší se i zdůvodnit to. Jedna ze základních podmínek 100V systému je galvanické oddělení obvodů zesilovače od linky. Dává to větší možnosti při ochraně linky před vnějším přepětím, které by neoddělený zesilovač spolehlivě zničilo, celou linku to symetrizuje - není tam tedy žádné napětí proti zemi a při absenci trafa možnost úrazu na rozvodu, pokud se neoddělený zesilovač porouchá či nepracuje korektně. Pokud je tam oddělovací transformátor, který navíc celou linku symetrizuje, tak je možnost úrazu vyloučena. Takovým sekundárním pozitivním efektem je značně zvýšená odolnost zesilovače proti zkratům na lince, o které nikdy není nouze, hlavně při venkovním vedení. Transformátor na výstupu zesilovače znamená, že může jít pouze o střídavý, signálový zkrat, kterému se dobře navržené zesilovače umí spolehlivě bránit. Přidal-li by se ještě ss zkrat a navíc proti zemi, tak každý neoddělený zesilovač dopadne velmi špatně. Zesilovač s transformátorovým 100V výstupem také velmi dobře snáší značné kapacitní zatížení až téměř jednotkami uF v případě delších vedení, navlhlých kabelů, ale i kondenzátorů větších hodnot ve výkonných tlakových systémech.
Stejné podmínky, pouze doplněné o stupňové snižování napětí, dodržoval i rozhlas po drátě. Tam to bylo zvláště důležité /ochrana proti zkratu, přetížení linky, zakázané uzemnění jednoho pólu linky při připojení nedovoleného zařízení, symetrie linky/. Jistě nejsi tak mladý, abys nepamatoval, že do RPD hrabal skoro každý, připojoval na to kdeco, vykuchané ze starého rádia apod. Byl to volně dostupný zdroj signálu, který si díky transformátorům a ochranným odporům v domovním přívodu nechal líbit úplně všechno. A s jako takovým se s ním v našem mládí také zacházelo. Vychytaný systém, kdy ani 220V puštěných do 30V téměř nic neprovedlo. Pouze shořely ochranné odpory 2x150ohm v přívodní růžici, vypadla pojistka v úsekovém trafu 240/30V a tím to zhaslo. Tedy zhasla celá ulice, ale ostatní šly dál.

Web

Re: Zesilovač - třída D

Jakou kilometrovou linku? Psal jsi, že to má krmit hnízdo tlakáčů.

Re: Zesilovač - třída D

Nelze než souhlasit. Už jsem někde psal, že jsme si dovolili jeden konec 100V (240V u ADJ) výstupáku uzemnit na okap a pak tahnout linku jedním drátem. V místě hnízda buď pomohla dopravní značka nebo svodidla jako uzemění. A jak to hrálo.

Re: Zesilovač - třída D

Tomu se říká "fajne práce" big_smile

Příspěvky [41 až 60 z 144]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 ... 8 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač - třída D

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£