Re: GRAMOFON od A po Z

Kaed: neznám přesné zapojení actidamp MK2 V3, ale pokud umožňuje přepínání MM/MC, tak pro MC se používají zatěžovací odpory v řádu desítek až stovek ohmů (liší se dle cartridge a výrobce zátěž většinou doporučuje konkrétně dle modelu) a kompenzační kapacity i v řádu stovek nano až jednotek mikro MC load. Takže možná proto tam byl i ten 10n. Pro MM se standardně používá 47k (vyhovuje většině cartridge) a kompenzační kapacity do 1n.

Web

Re: GRAMOFON od A po Z

Je mi to jasný, ale ceny MC přenosek mě od toho jistě odradily, a předpokládám, že na rozeznání rozdílu už asi nemám uši... Něco jsem si přečetl, než jsem se do toho pustil, asi tak. Těch 41 kOhm jsem naměřil na 1kHz , je v tom i impedance vstupu, odpor je 47k.
Stejně mi přijde, že se přeceňuje vliv typu OZ na vstupu, zkoušel jsem více variant, třeba lt1028, OPA627, dokonce i 741, a krom šumu jsem nepozoroval změnu. Ale já jsem extrémista, můj actidamp napájí spínanej zdroj 17V (nevím, proč by pro 2V P-P signál mělo být napájení OZ víc než +-12V) a záporný napětí je získaný pomocí buck spínanýho regulátoru. Stačilo přidat pár blokovacích keramických kondenzátorů a na napájení OZ jsou 2mV rušivýho napětí, většina z toho je šum (kontrolováno osciloskopem), takže jestli má OZ SVR 100dB, tak jsem řádově jinde než třeba mechanický hluky z gramce, o praskotu z desek ani nemluvím...

Re: GRAMOFON od A po Z

S OZ pro RIAA preamp mám jen minimum zkušeností, korekce v NFB mi nevyhovují, takže používám pasivní mezi aktivními stupni (používám lampy).
Rozdíl mezi MC a MM slyšitelný je, ale neumím posoudit, jestli stojí za rozdíl v ceně smile Sám teď používám MC Denon DL103.
Spínaný zdroj, pokud je správně udělaný a blokovaný, je naprosto v pohodě, používám pro anody taky, i když dostat se na 200V pod 2mV pp nebylo jednoduché. Přesně jak píšeš, horší je to se šumem vlastních aktivních prvků a odstupem vlastního záznamu a gramce.

Web

Re: GRAMOFON od A po Z

Pozdravujem po dlhšom čase. Konečne som dokončil ten môj zámer s gramom, ako to dopadlo môžete posúdiť pridal som fotky https://obutt.rajce.idnes.cz/10-02-2015,_gramo .  Dal som tam prenosku AT 95E pri ktorej uvádzajú odporúčané kapacitné zaťaženie 100-200 pF. Mám pripravený Aktidamp MKII a na prepínači DIP mám zapnúť 100 pF? Sú tam štyri možnosti 100, 220, 330, 470 pF a pravdaže ďalšie ich kombinácie. Alebo sa počíta ešte s nejakou kapacitou vodiča od prenosky po vstup do predzosilňovača? Nie som si istý či má vodič nejakú kapacitu.

Re: GRAMOFON od A po Z

Koaxiální kabel má kapacitu mezi středovým vodičem a stíněním asi 60-100pF/m. S tou taky musíš počítat. Při délce kabelu 1m k tomu nacvakni na DIP přepínači 100pF a je to.

Re: GRAMOFON od A po Z

Hippo diky, takže tam môžem dať tých 220?

(upravil kaed 2. 4. 2018 20:18)

Re: GRAMOFON od A po Z

celkem 200pF, takže na switchi 100pF.
Já to řešil tak, že jsem si něco pustil, a zkusil tím tak nějak ( vrozumným rozsahu) pocvakat, a ku podivu mi vyšla +- doporučená hodnota pro mou přenosku. Ono jde jenom to, že když dáš výrazně nižší kapacitu, tak to bude mít moc výšek, a když velkou, tak zase málo. Profi řešení je samozřejmě měřicí deska a nf milivotmetr (zvukovka?) ale kdo takovou desku má. Do kapacity kabelu se započítává i to, co je v raménku od přenosky ke konektorům gramofonu, to klidně může být dalších 50pF.
Jo a k tomu Actidampu: 470pF jsem neosadil, a dal jsem si tam místo něj raděj 82pF, pro možnost kombinování hodnot kapacity v jemnějším rozsahu.
Edit: dívám se na fotky, a vzhledově byl původně stejnej jako můj L- A-100, ten akorát nemá krystalem řízenej motor. Dost mě potrápily ty kablíky k přenosce, musel jsem je zapojit podle toho, jak jsem je proměřil ohmmetrem až k cinchům, a podle popisu k přenosce, nějak ty barvy nebyly pravda...

Re: GRAMOFON od A po Z

Odpoj prenosku, pripoj propojovaci kabely, zmer kapacitu a pak ji pripocitej k doporucene kapacite prenosky a naswitchuj..
Zmeris takto kapacitu vedeni v ramenku i propojovaci kabely. Hodnotu si napis na kabely, v zadu na gramo atd..
Tim merenim nic nepokazis.
Ve skutecnosti muze vse byt jinak..

Re: GRAMOFON od A po Z

Skúsim teda aj zmerať kábly a uvidím čo z toho vylezie.