Re: DPA 280

Tomu BC necháš nožičky tak jak jsi ho koupil, jen celý tranzistor zasuneš do desky v ruce pootočený o jeden otvor v desce (tj. každá nožička má zapadnout do otvoru jakoby o 120 stupnů dál).

Re: DPA 280

vím, tranzistor je osazen správně, je otočen o 180° a prohozená nožička B, E

Web

Re: DPA 280

Je-li BC6xx otočený oproti osazováku o 180°, pak je to špatně. Se ti prohodí jen krajní B s krajním E jak píšeš, ale uprostřed ti pořád zůstává C. Uprostřed má však být B - na DPS.

Re: DPA 280

však píšu že je tam ještě prohozená nožička B, E, aby byla báze uprostřed

Web

Re: DPA 280

Pak si ale prohodil C a B. Musíš se vyjadřovat přesně.  Prohození B a E znamená v případě BC63x součástku otočit o 180° a to nestačí.

Re: DPA 280

sorry, už na to nevidim, jo C a B jsem prohodil....

Web

Re: DPA 280

Tak po dlouhém, laborování, měření a zkoušení všeho možného jsem nakonec zesilvoač zkrotil a funguje uplně normálně a nekmitá, ticho po pěšině...

Nakonec jsem toho dosáhnul tím, že jsem zmenšoval C8 a zvětšoval C7 a vypadalo to dobře, ale nakonec jsem C8 uplně vyhodil a C7 jsem vrátil původní kapacity a oscilace žádné, vše se zdá být v pořádku.

Když byl C8 menší kapacity, třeba 470p, tak se sice zdálo, že to nekmitá, ale pak to zase začalo kmitat a zjsitil jsem, že to hodně záviselo na změně napájecího napětí. Původně jsem si myslel, že už mám vystaráno, ale najednou zřejmě pokleslo napětí v síti a už to začalo kmitat, ikdyž poměrně malou amplitudou. Zapojil jsem tedy napájecí trafo na regulační trafo a sjel jsem s napětím ještě o dost níž a zjistil jsem, že zesilovač je spolehlivě stabilní, když tam C8 není.....

Web

(upravil danhard 7. 1. 2015 10:51)

Re: DPA 280

C8 je 100n kond přes zdroj předpětí, ten jsi asi neměnil.

Pokud jde o C9, tak ten mohl způsobit s indukčností přívodu báze T15 lokální oscilaci T15.
Pomůže tomu base stopper 47R do base T15, T17, nebo zhoršení jakosti C9 stejným odporem do serie.

Zkus si nastudovat Clappův oscilátor smile

K významu hodnoty C9 a k ostatním C z pohledu nf kompenzací se nevyjadřuji.

Re: DPA 280

Jak lze radit zde lidem, který ani neumí správně popsat, co vlastně měnili ?

Re: DPA 280

kazzatel: Nakonec jsem vše dal zpátky do původního stavu a akorát vyndal C8.
Omlouvám se, pokud jsem to napsal nesrozumitelně, v půl druhý ráno jsem už téměř spal...

Web

Re: DPA 280

C8 není kompenzace, jak Danhard správně píše, jen zlepšuje dynamický chování zesilovače...

Re: DPA 280

to ano, ale proč to po vyletování C8 přestane kmitat?

Web

(upravil zuki 7. 1. 2015 14:42)

Re: DPA 280

Proto, že se zatlumí zejména koncové tranzistory (T17, atd...)... Jak píše Danhard - sériové odpory v bázích konců by tomu taky dost pomohly (ale je to úprava DPS, ale je to spolehlivá cesta)... Vyndáním C8 se zvýší "odpor" mezi T7 a T5, P a N konce nejsou tak AC svázány k sobě, ale má to i svá negativa...

Ale jde to "aktivní místo" pravděpodobně najít tak, jak jsem psal výše... akorát se musí kondy pájet přímo na vývody tranzistorů, né někam daleko od nich...

Re: DPA 280

Podívej se ještě jednou na schema, co je C8 100n a co je C9 1n, aby nedošlo k omylům.

Re: DPA 280

Tak si myslím, že jsem to vyřešil. Připojil jsem mezi zem a kolektor T9 kondenzátor 1n a je klid, není náhodou ve schématu zapomenut?

Tak klid byl než jsem zkrátil nožičky u kondezátoru C8 a osadil ho klasicky z stran součástek a znovu to začalo kmitat.
Ale nakonec jsem přiletoval mezi B a C u T15 a T17 keramiky 220p a už to vypadá dobře. Snad už bude pokoj.

Web

Re: DPA 280

Zdravím.
Chtěl bych oživit toto téma abych nezakládal nové.
Dostal se ke mě tento zes. jako vrak. Někdo ho vyhodil do odpadu. Když jsem ho zkoušel tak jeden kanál nejde vůbec a druhý sice hraje, ale je v něm slyšet nějaké rušení.
Já bych se chtěl ale zaměřit na ten nefunkční. Na něm nejde nastavovat kliďák. Když měřím v kladné větvi mA tak nic a na emitorech taky nic. Prostě je všude 0. Na výstupu cca 200mV. Napájení je +- 38V. Pro zběžné kontrole se zdá být vše O.K. alespoň co se týče pasivních součástek. Trimr R21 mění hodnotu s otáčením takže by měl být v pořádku.
Chtěl bych teda poprosit zkušenější na co se mám zaměřit.
Díky

Re: DPA 280

Tak jsem dneska vypájel všechny tranzistory vadného kanálu a proměřil. Ale jen diodovým testem. Všechny se zdály O.K. Všechny tranzistory jsou odizolované od L-ka.
Jak vlasně nastavit správně kliďák na tomto zesilovači? Měřením úbytku na emitorových odporech - NIC, Měření odběru proudu ampérmetrem v kladné větvi - NIC. Všude ukazuje nula.

Re: DPA 280

Bude tam toho asi vic..
-O rizeni klidaku se stara T8, T9- proveř i okolní součástky a jejich propojení do DPS (mezi bázemi T15 a T17 by mělo byt asi 2,4V )
-mA v napájecí větvi by měl něco ukazovat - pokud nejsou vadné R29,30

Web

Re: DPA 280

Tak jo. Byl vadný R29 - několik MOhm. Musel jsem to nějak přehlídnout. Měřil jsem všechny odpory, ale ten jsem asi přeskočil. Kliďák se mi teda podařilo nastavit. Teď ještě se chci podívat na ten druhý kanál. Tam pronikalo nějaké rušení. Bylo to dost slyšet v repro. Mezi signálovou zemi a zemi byl místo 6R8 odpor něco kolem 1K. Elyty 220uF po stranách jsem proměřil. Většinu foliových taky. Ještě mě napadlo ze strany cest napájet mezi napájení a GND nějaký foliový kondík kolem 100n. Je nutné dát na můstek ke každé diodě kondík tak 10n, nebo tak kondíky nemusí být?
Díky

Re: DPA 280

Kurva když jsou prohozený vývody, tak se nediv, že to kmitá...to je idiotská začátečnická chyba, zasloužil bys pár facek...