Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


[Zamknuto] (Stránka 5 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [81 až 100 z 1,209]

Re: Zesilovač Federmann

Pane kolego inzenzenyre, predpokladam, ze pouze Vy a Vasi studenti jste jedini v tehle republice, kteri objevili viru pravou a jedinou.

Ja tady proste nechci "objektivni" posouzeni Vasich zesilovacu od Vas nebo Vasich studentu, ale naopak, od jinych kapacit. A ano, Pavla Dudka a Leose Malanika skutecne za kapacity povazuji. Pokud Vy ne, je to ciste Vase vec, dodejte jine.

Vysvetlil byste mi, jako laikovi v oboru zesilovacu, proc by zesilovac, ktery se jmenuje 500W, nemel umet odevzdat 500W se zkreslenim pod 1 procento po dobu rekneme nekolika vterin, za predpokladu "hifisticky" poddimenzovaneho chlazeni a zdroje rekneme 700W pri napeti odpovidajici oenm 500W do dane zateze?

Re: Zesilovač Federmann

Jarous: asi si nerozumíme, neříkám dosažitelná dynamika. Ta je z použitého 16-ti bitového rozlišení opravdu oněch 96dB.

(upravil Jarous 24. 10. 2007 13:50)

Re: Zesilovač Federmann

Asi moc ne. To je skoro na jiné vlákno. Mně šlo o to, že reálně CD přehrávač se 105dB dynamického rozsahu je nesmysl, upsamplingem se z té nahrávky "běžně" dělá signál s "vyšším rozlišením", kde je pak papírově(přepočtem bitového rozlišení) deklarován větší dynamický rozsah, než CD-DA dle standardu má. "Holt je to Hi-Fi občas o tom, kdo ho má větší(ho) smile" I kdyby ta daná vylisovaná placka nakonec měla technicky maximálně dosažitelných 96dB, z čeho udělá tu přidanou hodnotu s rozsahem uváděných 105dB ?

Re: Zesilovač Federmann

Tady se totiž nehezkým způsobem (v prospektech výrobců nejspíš úmyslně) míchají dvě věci, dynamický rozsah nahrávky a odstup rušivých napětí vlastního CD přehrávače. V případě upsamplingu v přehrávači to je o tom druhém.

Web

(upravil Federmann 24. 10. 2007 15:19)

Re: Zesilovač Federmann

Michal moderátor

Jedna z mála slušných otázek,

„Ja tady proste nechci "objektivni" posouzeni Vasich zesilovacu od Vas nebo Vasich studentu, ale naopak, od jinych kapacit. A ano, Pavla Dudka a Leose Malanika skutecne za kapacity povazuji. Pokud Vy ne, je to ciste Vase vec, dodejte jine.“

Já mám naprosto stejný názor, oba dva uznávám jako osobnosti, které něco umí a nikdy bych si nedovolil plivat na jejich práci. To že jsem postavil zesilovač, který je odlišného pojetí, nemění nic na skutečnosti, že jsem sám v minulosti zesilovače uvedených kolegů či obdobné stavěl a spokojeně provozoval, totéž platí o řadě mých studentů. Pokud uvedené kapacity můj konec postaví a posoudí, jeho vlastnosti a zvuk yikes budu jen rád, ale tato diskuze je od počátku postavena na dohadech, nechci psát „lžích“, a urážkách.

„Vysvetlil byste mi, jako laikovi v oboru zesilovacu, proc by zesilovac, ktery se jmenuje 500W, nemel umet odevzdat 500W se zkreslenim pod 1 procento po dobu rekneme nekolika vterin, za predpokladu "hifisticky" poddimenzovaneho chlazeni a zdroje rekneme 700W pri napeti odpovidajici oenm 500W do dane zateze?“

Toto vám nevysvětlím, proto, že já tvrdím opak, že zesilovač musí právě takový výkon ve špičkách dodat, ale jeho efektivní výkon postačí pouze 10% těchto špiček, tedy z hlediska dlouhodobého výkonu pouze 50W, při účinnosti 50% zůstane stejný tepelný výkon na tranzistorech a tedy chladiči, odtud mi postačí zdroj pouze 100W (větší hlasitost nechci, kdybych chtěl musel bych zvětšit výkon a poměr 10:1 bych zachoval)

Pokud vezmu BDW83D (MJ11015), pak při napájení 35V a zátěži 4ohmy lze dosáhnout na zátěži 32V, ale v témže okamžiku je na tranzistoru pouze 3V při proudu 8A je na tranzistoru okamžitý výkon 24W a na zátěži 256W, tranzistor má dovolených 150W, 15A a 120V co je překročeno?  Při zapojení do můstku se proud zvětší na dvojnásobek a na zátěži se připočte napětí druhého koncového stupně. Tedy na zátěži bude 64V a poteče proud 16A tedy 1 024W, na tranzistorech bude opět pouze po 3V tedy po 48W při dovolených 200W, 30A a 120V. nejhorší to však bude při cca 70% výstupního napětí, kdy na zátěži bude 20V (40) a poteče zátěží 5A (10A) tedy na tranzistorech bude 15V a tedy 75W (150W), jak je vidět ani nyní nedošlo k překročení dovolených parametrů 150W (200W) (nepatrně to může ještě ovlivnit jalová složka zátěže).

To není o tom, že před týdnem tu tekl proud a zítra tu bude napětí yikes tak to shoří, ty veličiny tam musí být ve stejný čas na stejném místě. Kdo chce, ať si to změří či nasimuluje, ale nech, proboha nelže, že stovky zesilovačů, které chodí, nechodí či je ve špičce překročena ta či ona veličina. Pokud někdo chce, modelovat tepelné vlastnosti, ať nasimuluje efektivní výkon na hranici 10% maximálního výkonu a zveřejní věrohodné výsledky, ne simulaci simulace z malování a tvrzení, že při trvalém 100%  zatížení dojde k přehřátí, od toho je tam tavná pojistka na cca 20% špičkového výkonu, která se přepálí.

Re: Zesilovač Federmann

Citace:
Nejhorší to však bude při cca 70% výstupního napětí, kdy na zátěži bude 20V (40) a poteče zátěží 5A (10A) tedy na tranzistorech bude 15V a tedy 75W (150W), jak je vidět ani nyní nedošlo k překročení dovolených parametrů 150W (200W) (nepatrně to může ještě ovlivnit jalová složka zátěže).

Vycházejme z datasheetu BDW83D, dostupného na andrese http://www.datasheetcatalog.com/datashe … 83D.shtml.

Podíváme-li se do grafu SOAR na straně 4, zjistíme, že při 20V je maximální přípustný proud 7A. Při těch 15V to může být dejme tomu 8-9A. Tedy, nejde-li o můstek, jste pod kritickou hranicí, jde-li o můstek, tranzistor se právě loučí. Pokud to "nepatrně" - při kapacitním charakteru zátěže a impulsním charakteru signálu ovšem značně - ovlivní jalová složka, jsme na hraně i bez můstkového provozu.
K tomu je třeba vzít v úvahu "Power derating" resp. "Maximum power dissipation versus case temperature", které nám při neideálním chlazení, kdy pouzdra tranzistorů NEBUDOU mít 25°C, což nám křivky posune k nižším hodnotám (bohužel výrobce nemá konkrétní grafy k dispozici).

Web

(upravil Federmann 24. 10. 2007 16:32)

Re: Zesilovač Federmann

opamp


"Podíváme-li se do grafu SOAR na straně 4, zjistíme, že při 20V je maximální přípustný proud 7A. Při těch 15V to může být dejme tomu 8-9A.
jde-li o můstek, tranzistor se právě loučí"


V můstku je MJ11015, kde máte grafy???

Navíc mi ukažte charakteristiky pro pulzní proudy jak jsem je uvedl já a né pro proudy trvalé.

Re: Zesilovač Federmann

Nejen pro Pana F.: No nemam sice za sebou tolik konstrukterských zkušeností , něco vím, ale i přesto jsem otřesením donucen se ktomuto vyjádřit.(po elektrické stránce jsou tu od toho znalejší)
Upřímně žasnu hlavně nad tím, jak může být někdo takový ignorant a tvrdit něco tak absurdního (a to ing.), když mu to většina lidí, byť v daném oboru o hodně zanalejší, vyvrátí a dokáže, že prostě nemá pravdu. Připadá mi to jako když se malé děcko něco naučí špatně a vy mu chcete poratit,popř. přeučit, a ono NE, NE a NE. Boužel takovýmto lidem třeba i AxelCoonR(opak), uš asi těžko něco vysvětlíte. Nechápu taktiku pana F. , který se neustále snaží svoje tvrzení ospravdlnit všemožnýmy způsoby.
Je zde ale možnost, že pan F. také přišel na perpetum mobile a MY jsme to nepochopili. Jestli ano chci nějaký důkaz.Takového člověka bych nechtěl mít jako učitele, ale kdyby ano, tak by to, nejenom semnou, měl opravdu těžké. Ještě že neučí unás. Taky je mi líto žáků, kteří zdědili stejnou zatvrzelost, trochu velké ovlivnění!?
Tímto nechci nějak shazovat znalosti pana F., jen názor jak to vidí někdo mladý-možný jeho žák.

Web

(upravil Federmann 24. 10. 2007 21:46)

Re: Zesilovač Federmann

opamp
„federmann: A jak Vy chápete význam slova HiFi, když vyvíjíte pro poslech audia takové potvory?“

Kdo jej neslyšel se slušným zdrojem signálu a dobou reprosoustavou v akusticky přijatelném prostředí nemůže hodnotit, prostě některé vjemy se nedají zdělit.

drd
„když mu to většina lidí, byť v daném oboru o hodně zanalejší,“
Z čeho tak usuzujete, kdo byl arbitrem?

„Taky je mi líto žáků, kteří zdědili stejnou zatvrzelost, trochu velké ovlivnění!?“

Toto je váš největší omyl, ti žací znají všechny možné koncepce, včetně moji, mohli si je postavit vyzkoušet zahodit či používat, dělají maturitní práce a ty bývají velmi zajímavé a přínosné. Já nezavrhuji žádné z možných řešení, a že jich je, ale zde se dopředu odsuzuje něco, o čem se nic neví a ani netuší o dalších možnostech. Studenti potřebují přehled a rozhled, ne aby někdo prohlásil jen toto je možné a jinak je to špatně. Právě největší včerejší diskutér z mých studentů stál u mnoha mých konstrukcí, když je jeho kolegové vyráměli, ale sám stavil zapojení sinclaira, které je mé oblíbené a já mu byl nápomocen.

(upravil opamp 24. 10. 2007 21:26)

Re: Zesilovač Federmann

Aha, v tomto případě jde o nedorozumění. Nepochopil jsem, že ta závorka u MJ znamená, že BDW není do můstku a MJ ano.

A s těmi "pulsními proudy" bych byl hodně opatrný - ať jde o MJ či BDW smile Uvedený stav se opakuje 2x každou periodu...


EDIT:

MJE11015
www.onsemi.com/pub/Collateral/MJ11012-D.PDF

SOAR 15V - 15A dle grafu, při teplotě pouzdra 25°C jste s reálnou zátěží 4 ohmy a proudem 10A "za vodou". Teď jde jen o to, udržet ty tranzistory na pokojové teplotě smile

A k těm výkonům: I ten "špičkový" výkon, tedy výkon, dodávaný při modulačních špičkách signálu (které vždy pár period trvají), je výkonem EFEKTIVNÍM. To, že 100W zesilovač dává v maximu amplitudy okamžitý výkon 256W, je něco jiného. Stále je to 100W zesilovač. U těch "hudebních" výkonů se to bere jinak, tam se uvažuje, že nedošlo k poklesu napájecího napětí, protože jej "drží" nabité filtrační kapacity.

A další věc - na webu ve schématu máte nápis KS 500W a tranzistory dokonce TIP142/147.

K HiFi a poslechu: Váš zesilovač jsem opravdu neslyšel. Ale několik podobně zapojených koncepcí s podobnými darlingtony ano. A s kliďákem 5-10mA to nic příjemného nebylo. Bohužel.

Web

(upravil Federmann 24. 10. 2007 21:48)

Re: Zesilovač Federmann

opamp

Vás beru jako velmi seriozního partnera, diskuze musí být věcná a k problematice a takto na dálku je to dost komplikované. Cely život jsem zasvětil elektronice a jsem vstřícný mnoha názorům a řešením.

To podstatné co je na řešení, které jsem použil, lépe řečeno jedna polovina podstatného je zachovat co největší dynamiku bez limitace a to platí pro všechny konstrukce, odtud výrazně levnější řešení zdroje.

Byla to spíše náhoda, kolegům shořela na zábavě 130 a druhého dne ráno v 9 měli v Ostravě přehrávky (Pro neznalé - zkoušky aby mohla kapela dále hrát) a přišli večer v 11, že do rána osmi potřebují zesilovač na baskytaru. Do rána byl hotový, právě ten, o kterém se tolik bavíme, ale v podobě roku 1980, jediný problém bylo trafo, neměl jsem jiné než 220V/44V/50W, použil jsem zdvojovač  2x5G kondenzátory a výsledek byl pozoruhodný, zvuk mnohem lepší než z té 130 a vůbec nevadilo, že to trafo je poněkud menší, dalších 12 roků jej téměř denně provozovali.

Ta druhá zajímavost je právě napěťové zesílení na jednom tranzistoru, které tomu dává zajímavé vlastnosti, kde nedochází k zahlcení dlouhé zpětné vazby, někde jsem to přirovnal k dominovému efektu. A zvuk je čistý i při nejnižších hlasitostech. Ty stránky budu muset popravit, aby byly jednoznačné. A na ON-Semi se dívám oknem. Efektivní výkon sinusové půlvlny je samozřejmě ½ špičkového výkonu a na tom tranzistoru by to bylo ještě lepší neboť druhou půlvlnu je „nečinný“.

Re: Zesilovač Federmann

Není totiž tranzistor jako tranzistor. Ty typy, o kterých se tu bavíme totiž jsou vysloveně spínací, není to obecný univerzální typ, jako třeba BD249/250. Proto buď SOA charakteristiku nemají udánu vůbec, případně jen s jednou křivkou, která platí obecně pro ss proud a spínací režim.
Všimněte si, že tranzistory, vysloveně určené pro koncové stupně nf zesilovačů mají udán nejen Ft a všechny důležité kapacity, ale HLAVNĚ mají v SOA charakteristice tři nebo čtyři křivky, které platí např. pro puls 1ms, 10ms, 100ms a DC proud.
Toto všechno u koncových tranzistorů Vašeho zesilovače chybí a proto tvrdím, že ten zesilovač je špatně celý, bohužel už odzadu.
Typy, které tak rád používáte a které jsou ve srovnání s vyslovenými nf tranzistory velmi levné, jsou bohužel zoufale neodolné proti sekundárnímu průrazu /jistě víte, o jaký jev jde/ a při jejich aplikaci ve Vašem zesilovači a při využití "hudebního výkonu", tedy proudových špiček, se brzy odporoučí.
Víte, ani já, ani další z mých kolegů konstruktérů nejsme pitomci a opravdu nedáváme na koncové stupně tak robustní tranzistory "jen tak ze srandy", ale prostě proto, že tam jsou skutečně pro bezpečný a spolehlivý provoz nutné.
Kromě toho-podle doporučení IEC musí každý komerčně vyráběný zesilovač umět :/a pochopitelně by to měly minimálně umět i amatérské konstrukce, tím spíše/ :

DÁVAT PLNÝ JMENOVITÝ SINUSOVÝ VÝKON DO JMENOVITÉ ZATĚŽOVACÍ IMPEDANCE A PŘI JMENOVITÉ HODNOTĚ ZKRESLENÍ NEJMÉNĚ DESET MINUT BEZ JAKÉHOKOLI OHROŽENÍ TEPELNÉ ČI ELEKTRICKÉ STABILITY.  PO UKONČENÍ TÉTO ZKOUŠKY MUSÍ ZESILOVAČ DOSAHOVAT VŠECH JMENOVITÝCH PARAMETRŮ, UVÁDĚNÝCH V TECHNICKÝCH ÚDAJÍCH PRO TENTO KONKRÉTNÍ VÝROBEK.
Jmenovitá zatěžovací impedance je charakterizována komplexním LC čtyřpólem, zatíženým na straně výstupu bezindukčním odporem o jmenovité hodnotě. Já při testech stability a testech funkce proudových ochran svých zesilovačů používám klasickou dolní propust 2. řádu, charakterizovanou tlumivkou 10mH a MKP kondenzátorem 50uF /je to v podstatě basová část běžné výhybky reprosoustavy/. 

Mohu se s Vámi pane Federmann vsadit o pětku demižón sliovice, že Váš zesilovač, osazený TIP142/147, případně BDW83C/84C a napájený napětím 2x40V z příslušně výkonného transformátoru a příslušně dimenzovaného filtru /tedy min. 10G na větev/ při tomto testu nepřežije ani pět sekund.

Vadí mi velmi, že publikujete zapojení s osazením, které je pro daný účel zcela nevhodné a je v tomto režimu už předem odsouzeno k destrukci.

Už kdybyste použil na koncovém stupni darlingtonovu dvojici, složenou z tranzistorů BD139+BD249C, BD140+BD250C, tak ani nepípnu a jenom budu pobaveně sledovat, co se děje. Finančně by to totiž vyšlo téměř nastejno /rozdíl je tam pár korun/ a dimenzování a tím i výdrž koncového stupně by byly někde zcela jinde.

Dále mi velmi vadí, že jste zesilovač pro amatéry-bastlíře, kde o různé "čarování" i s vybuzeným zesilovačem není nouze /přepojování reproduktorů apod./ nevybavil alespoň primitivní ochranou proti zkratu na výstupu. Váš agument, že maximální proud je omezen limitací v napájecím zdroji neobstojí, protože právě limitací proudu ve zdroji se připravujete o nezkreslený přenos dynamických špiček signálu /zesilovač si ve špičce krátkodobě "cucne" z elektrolytů, ty se ani pomalu nestačí vybít a jedeme dál nezkresleně/.
Co se v případě zkratu na výstupu Vašeho zesilovače stane :
Při zkratu výstupu se bude zpětná vazba snažit srovnat zisk na původní velikost. To se jí pochopitelně nepodaří, protože na výstupu je tvrdý zkrat. Koncové tranzistory se budou snažit přemoci zkrat velkým proudem do zátěže, což klade enormní nároky nejen na ně, ale hlavně na budicí tranzistory uvnitř darlingtonu. Ty nejsou nijak zvlášť výkonné a tak první, co se stane bude to, že se protaví jejich struktura. Přes protavenou strukturu se "koncové" části darlingtonu otevřou co to dá a pustí plnou polovinu napájecího napětí zdroje do reproduktorů.
Protavením vstupních částí darlingtonů se pochopitelně poškodí i tranzistor rozkmitového stupně a dál už si to jistě dokážete domyslet, ze zesilovače toho vskutku mnoho dobrého nezbyde.
Prakticky každý /kromě těch největších shitů/ komerčně vyráběný nf zesilovač standardně obsahuje ochranu /většinou reléovou/ proti průniku ss napětí do reproduktorového výstupu. Vzhledem k tomu, jak je Váš zesilovač dimenzován bych Vám doporučil URYCHLENĚ podobnou ochranu do zesilovače implantovat.     

Všimněte si, že se zoufale snažím o konstruktivní debatu a zoufale se Vás snažím vyvést z omylů, které máte nejspíš léty zažrané pod kůží. Je mi také jasné, že se jen velmi těžko budete smiřovat s fakty, která vypadají zcela jinak, ale bohužel jsou obecně platná a akceptována celou odbornou veřejností.

Ještě maličkost. Ze zesilovače, napájeného nestabilizovaným napětím +/-35V nelze žádnou metodou dostat nezkreslený výstupní výkon 125W a to ani tehdy, budou-li koncové tranzistory v zapojení SE a nebudou mít emitorové odpory.
Přesný výpočet doplní ing. Ondřej Plachý, já zde s těmi znaménky moc neumím pracovat. Skutečnost je taková, že z takto napájeného zesilovače dostanete /podle tvrdosti onoho zdroje/ nezkreslené efektivní výstupní napětí okolo 16V. Což do 4 ohm odpovídá výkonu cca 64W. Lze to rovněž velmi snadno a nekomplikovaně měřit.

Web

Re: Zesilovač Federmann

K té druhé zajímavosti - soustředit většinu napěťového zesílení do jednoho stupně - a většinou právě do VAS - je obvyklé až dominantní řešení.
Ty diody v kelektorech diferáku pro zmenšení jeho zisku obvyklé nejsou. Spíš se zmenšení zisku diferáku dosahuje (při současné linearizaci a rozšíření zpracovatelného rozsahu vstupních napětí) degeneračními odpory v emitorech tranzistorů diferáku, což považuji za lepší. Chová se to mj. líp v limitaci.
Tak jak to máte to zřejmě navzdory celkové zzv (která díky "symetrizaci" chování zesilovače mění spektrum zkreslení - přibývají a dominují liché harmonické) "kreslí" nezanedbatelným množstvím druhé harmonické, což se holt mnoha lidem líbí.

Já se snažím spíš jít cestou maximální linearity všech stupňů, už se mi ta "příjemná hudebnost a mohutnost zvuku" zajídá smile

Web

(upravil Federmann 24. 10. 2007 17:14)

Re: Zesilovač Federmann

sinclair

"DÁVAT PLNÝ JMENOVITÝ SINUSOVÝ"

A CO TO JE ???!!! NO PŘECE 10% mého Pmax!!!

Ochranu tam nechci, sám jsem ji v minulosti vyhodil. Ochrana musí odpojit zdroj a to žádná konstrukce neumí, postavit bych ji samozřejmě uměl, ale byla by velmi složitá a mršila by vlastnosti zesilovače, dvě diody a dva odpory by řešily klasické omezení výstupního proudu, kterému se říká „ochrana“, to taky nechci, pak by musely, být dimenzovány tranzistory na maximální proud při maximálním napětí, včetně zdroje.

Ale moje pojetí ochrany je takové, že při přetížení dojde k odpojení zdroje, elektronicky či amatérsky pojistkou. Ta správná ochrana by pomocí MOS či jiných tranzistorů musela odpojit napájení, případně ještě vybít kapacity v napájení zesilovače…

opamp

K té druhé zajímavosti

Blíže je to popsáno v modelu (obdobně jako u elektronek), ten stupeň ne „naprosto“ lineární díky proudovému zdroji, jak v zátěži zesilujícího tranzistoru, tak pod diferenciálním stupněm. Ty diody nejsou kvůli zisku, ale tepelná kompenzace UBE-T8 a v té druhé větvi jenom rovnocenná zátěž. Jinak to zapojení obecně chodí do desítek MHz a výše či napětí řádu stovek voltů, již jsem s tím dělal i zesilovač pro obrazovku osciloskopu.

(upravil opamp 24. 10. 2007 17:05)

Re: Zesilovač Federmann

Proudová ochrana se dá jednoduše (schéma třeba viz DPA220) přeučit na tzv. "charakteristiku Z", kdy je ten limitovaný proud výrazně nižší než proud "při nasazení ochrany". Sorry za hovorové výrazivo.

A ještě k webu - ke zmínce o Boucherotově členu - aby plnil svou funkci, musí být co nejtěsněji u koncových tranzistorů - každá seriová indukčnost mezi zesilovačem a tímto členem zhorší jeho funkci

Web

Re: Zesilovač Federmann

Proč by musela ochrana odpojovat zdoj? Stačí, když odpojí reproduktory.
Napište nám tedy, parametry toho vašeho zapojení, ať se pořád nehádáme jestli to máte nebo nemáte přesně napsané.
To znamená osazení, nap napětí, výstupní výkon, pěkně vedle sebe ať je to přehledné....

Web

(upravil Federmann 24. 10. 2007 21:55)

Re: Zesilovač Federmann

opamp

Boucherotův člen, je rovněž kapitola sama pro sebe, podle použitých tranzistorů, být musí a nebo nesmí, jeho místo není natolik kritické, tím se to liší od většiny jiných konstrukcí, kde jednoznačně být musel.

Ještě k tomu zkreslení při malých výstupních signálech od mV včetně, je sinusovka naprosto čistá (díky proudovému zdroji v kolektoru T8), rozdílnost kolektorových proudů T8 a T4 musí jít do zátěže, bez ohledu na úbytky na BE-T7 či BE-T9, proud se samozřejmě zesílí. Díky velmi krátké zpětné vazbě a obrovské rychlosti přechodové zkreslení „úplně“ zmizí, totéž platí při otevírání diod D8 a D9, které přemosťují odpory pro nastavení klidového proudu.

sinclair

„Už kdybyste použil na koncovém stupni darlingtonovu dvojici, složenou z tranzistorů BD139+BD249C, BD140+BD250C, tak ani nepípnu a jenom budu pobaveně sledovat, co se děje. Finančně by to totiž vyšlo téměř nastejno /rozdíl je tam pár korun/ a dimenzování a tím i výdrž koncového stupně by byly někde zcela jinde.“

Nemusím znát všechno, díky rozšířím seznam použitelných tranzistorů s principu to chodí s „čímkoliv“, jenom v jiných mezích.

„Váš agument, že maximální proud je omezen limitací v napájecím zdroji neobstojí, protože právě limitací proudu ve zdroji se připravujete o nezkreslený přenos dynamických špiček signálu“

Špičky jsou omezeny pouze napájecím napětím, efektivní odběr chrání tavná pojistka, která chrání i zkrat a stejnosměrnou složku, doporučuji 1A/2x125W špičkového výkonu tedy 2x12,5W efektivního výkonu, v reálu při 2x35V je to 70W tedy 35W na kanál a 17,5W výstupního efektivního výkonu.

„Ještě maličkost. Ze zesilovače, napájeného nestabilizovaným napětím +/-35V nelze žádnou metodou dostat nezkreslený výstupní výkon 125W a to ani tehdy, budou-li koncové tranzistory v zapojení SE a nebudou mít emitorové odpory.“

Zde je to o zapojení a čím je výstupní tranzistor buzen, jak blízko se dokáže výstupní napětí dostat k napájecímu. Zde se může někdo domnívat, že mám některé věci zbytečné, ale T6 a LED tvoří konstantní zdroj proudu odvozený od napětí LED řádově 1,6V, D3 kompenzuje tepelnou závislost hlavně T6, LED se uplatňuje méně, ale napětí 1,6V je velké proto jsem od tohoto proudu odvodil novou referenci na R6, T5 je opět teplotní kompenzace.

Reference na R6 má již velikost 0,7V, níž jsem již jít nechtěl, velikost napětí reference se dále objeví na R7, R8 a R10, právě toto napětí 0,7V je jedno z limitujících pro dosažení maximálního rozkmitu, tedy úbytek R10, UCE-T8, UBE-T7 a UD8, přiměřeně v druhé větvi.

ondra Ch

„Proč by musela ochrana odpojovat zdoj? Stačí, když odpojí reproduktory.“

Pro případ příčných proudů to neplatí, většina zesilovačů chodí frekvenčně mnohem níže, mají dlouhou zpětnou vazbu a ještě delší dobu odezvy, čímž se jich příčné proudy moc netýkají, ale zde hrají obrovskou roli a právě ty jsou pro toto zapojení „likvidační!!!“ ne nějaké nepatrné výkonové přetížení v rámci běžného výstupního signálu jak se tu někteří ozývali (SOAR).

Ty mršky příčné proudy vznikají z nedostatečné rychlosti zavírání tranzistorů a ten co se otvírá, „bezproblémově“ dorovná výstupní napětí a vše je zdánlivě v pořádku, ale krom proudu do zátěže teče proud napříč oběma tranzistory a to často při ne plném napětí, ale ještě větším než jedna napájecí větev a zde je právě to značné přetížení (SOAR) o kterém někteří ani netuší.

(upravil opamp 24. 10. 2007 19:48)

Re: Zesilovač Federmann

Ale tušíme... (příčné proudy)
I s ohledem na příčné proudy je lepší ty darlingy řešit diskrétně, pak se vhodným zapojením dá vypínání značně urychlit (viz web Douglase Selfa).

K tomu Boucherotu - jsou topologie, které jej nevyžadují a topologie, které jej nesnášejí, to vím. Tuhle jsem "opticky" odhadl jako tu "vyžadující" smile

K přechoďáku - hrál jsem si se zesilovačem podobné koncepce. Přechoďák na škopku mizel při pár miliampérech. Nicméně poslechovými zkouškami jsem musel "přitlačit" na asi 28mA. Mimochodem, jiný zesilovač s dvěma páry jiných tranzistorů na konci se mi nejvíc líbil při kliďáku 14 + 14 mA. Žeby nějaká "opampova konstanta"?

K těm ochranám - myslím že Ondra Ch řeší zejména ochranu reproduktorů, nikoliv zesilovače - jejich cena může být řádově vyšší.

Každopádně by mě zajímalo, zda jste ověřoval funkci zesilovače do komplexní zátěže (třeba oblíbené 4 ohmy + 2uF paralelně - model elektrostatického výškáče s převodním tráfkem)

Málem bych zapomněl - čemu říkáte "krátká vazba"? Vidím tam úplně obyčejnou globální zápornou zpětnou vazbu přes všechny stupně zesilovače. Použitá kompenzace "přes celý zesilovač" sice snižuje zkreslení ale dělá značné problémy se stabilitou v limitaci - ověřoval jste to? Pokud ten oscilogram máte, rád bych jej viděl (klidně soukromě).

Web

Re: Zesilovač Federmann

Omlouvám se, za nepřesné vyjádření, myslel jsem ochranu reproduktorů před DC napětím na výstupu.

Konkrétní otázka na pan Federmanna:
Jaký výkon by podle Vás, mohl bezpečně dát, zesilovač osazený jedním párem ONS. MJW 1302 A / MJW 3281 A?

Web

(upravil Federmann 24. 10. 2007 19:52)

Re: Zesilovač Federmann

opamp
Ty reproduktory jsou dostatečně chráněny 1A pojistkou, při SS napětí 4V teče proud 1A a tedy výkon 4W, předpokládám, že jde o reproduktory řádově nad 100W a těm to krátkodobě rozhodně nebude vadit a mezi tím pojistka vypadne, stejně rychle jak relé.

Krátká dlouhá zpětná vazba, tranzistorový jev a další. Při dlouhé zpětné vazbě, tedy přes mnoho aktivních prvků, často dochází při velkém napěťovém skoku k zahlcení této vazby … v praxi se to projeví tak, že když dáte na vstup zesilovače obdélník cca 100Hz aby byl konec vybuzen blízko limitace a přidáte do vstupního signálu vysoký kmitočet cca 20kHza více, sledujete výstup, tak zjistíte jak si daný zesilovač s takovým signálem poradí, elektronkové hrany zaoblí, ale na hranách je při zaoblení znát vysoká frekvence, běžný mnohastupňový tranzistorový zesilovač přenese téměř věrně obdélník a s jistým zpožděním za přeběhem se objeví i vysoký kmitočet, prodleva kdy tam kmitočet nebyl je právě oblast kdy dochází k „zahlcení“ zpětné vazby, přirovnávám to k dominu, někde jsem uvedl dominový efekt. Pokud je vazba přes jeden prvek (krátká) pak k tomuto jevu „zahlcení“ nedochází.

Proto jsem upustil od doby přeběhu jako od směrodatného parametru a spíše preferuji dobu odezvy. Dám na vstup obdélník a v okamžiku kdy je na výstupu cca ½ výstupního napětí změním polaritu na vstupu a pozoruji, za jak dlouho dojde ke změně směru přeběhu na výstupu. V praxi se jednoduše zvyšuje frekvence, až nestíhá dál než do poloviny výstupního napětí. Zde se jednoznačně projeví dlouhá či krátká zpětná vazba. Popsáno v modelu.

Příspěvky [81 až 100 z 1,209]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£