Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


[Zamknuto] (Stránka 45 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

  Stránky: ««« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [881 až 900 z 1,209]

Re: Zesilovač Federmann

„IvaW  Dnes 16:14:   Je mi ale upřímně líto těch studentů … Měl byste mít rozum a jít i s tou vaší konstrukcí k čertu.“

Bavíte se o něčem o čem nic nevíte a urážíte druhé, uveďte jediný faktický argument, ten zesilovač fungoval i bez tohoto webu a bude dobře fungovat i dál, já jsem jej na tento web nezatáhl, važte prosím svá slova!


„kazzatel Dnes 16:16:  Víš co, Cimrmane ? Uveď konkrétní příklad a já si to v tabulkách najdu. Konkrétním myslím to, že řekneš hodnotu pojistky, typ a čas, za který přehoří při úbytku 10 V... Nuže ?“

viz: „#857 :  Limitace horní půlvlny při 32.02V, spodní při -31.2V  … pojistku F0,5A a změřil to znovu. Rozkmit je V NEJLEPŠÍM PŘÍPADĚ +24,61V / -22,28V.“


„danhard nes 16:27: Jaky je prikon zesilovace s napajenim +/-35V, ktery dava do 4R zateze efektivni sinusovy vykon 12,5W“

Zdánlivě jednoduchá odpověď, ale nemá přímou souvislost z tématem, protože neplaším sinem krtky:
•    1,75A * 4Ω = 7V
•    7V * 1,75A = 12,25W
•    1,75A * 35 V = 61,25W
•    Účinnost 20% ( T- 1A bohatě vyhoví)

Jenže problém je v tom, že neznám složení hudby, občas se výstupní signál přiblíží limitaci a účinnost je 70% při odběru přes 150W, jindy je však výkon pouze 1mW a při odběru 25mA, 875mW a účinnosti  1,14%! KTERÁ ÚČINNOST JE TEDY PRAVDIVÁ, KTEROU JE NUTNO BRÁT DO ÚVAHY A NA JAKÝ VÝKON DIMENZOVAT ZDROJ VČETNĚ CHLADIČE?



„Dingo Dnes 16:46: Koukám, že pán Federman je wůll na entou(velice převelice mi připomíná politiky a všechny hajzly, co místo aby ukázali argumenty okolo sebe akorát kopou a mlží). FUJ“

Většina argumentů je zde doložena měřením „opamp“ , ale to by někdo musel umět číst, chtít něco poznat a ne jenom někoho urazit, slušné chování a vyjadřování se tomuto webu stále vyhýbá, tím jsem skutečná výjimka.

Re: Zesilovač Federmann

Moc se opampen neoháněj. Měření jsi měl udělat sám. Furt prdlajz.

(upravil Sendy 8. 12. 2007 18:18)

Re: Zesilovač Federmann

Ty tryskové zpětné změny tady zavedl jeden expert, tuším má nick Federman nebo tak nějak... jako bych slyšel Kryla.

Web

Re: Zesilovač Federmann

Cimrmane, já nechci pořád bloudit sem a tam - na tvý odkazy kašlu ! Odpověz mi na mojí otázku ! A myslíš-li si, že uvedený menší rozkmit jde na vrub úbytku na pojistkách, pak vrať diplom....

Re: Zesilovač Federmann

Fedrmann:
k nejakemu vysledku jsi dosel, bohuzel k spatnemu, zdroj je zatezovan proudem odvozenym od stredni hodnoty proudu zateze, ne efektivni. Pisu 3- a do priste si to trochu promysli a zopakuj.
Sinus jsem dal jen jako priklad, take zesilovacem neplasim krtky, nicmene se zesilovace sinem meri, a to i parametr trvalého průměrného výstupního výkonu.
Nicmene ucinnost pri 1/10 maximalniho vykonu kolem 20% je celkem primereny udaj, doufam ze tuto hodnotu pouzijes pri pristich odhadech, aby nebyly zcela vycucany z prstu.
Vidim ze jsi vnimavy student, a rad by jsi si to ujasnil i pro jine signaly, tak si to za domaci ukol spocitej treba pro sumovy vykon 1/10 max. vykonu. Pouzij treba sum s Gaussovskym rozlozenim.

Re: Zesilovač Federmann

D: Frank „Moc se opampen neoháněj. Měření jsi měl udělat sám. Furt prdlajz.“

Měření jsem provedl dostatek a potřebné zveřejnil, nemohu za to, že někteří namísto toho, aby vzali věci jako fakt, začali s jejich vyvracením a zpochybňováním bez toho, že by cokoliv postavili a proměřili či poslechem posoudili, dále viz: Federmann #881  Dnes 14:01

Cokoliv mnou doložené nebylo pro toto fórum přijatelné, nemělo smysl cokoliv dokládat, viz sub, který je na mých stránkách a jeho zdejší hanobení, bez jakýchkoliv jeho znalostí.

Podívejte se kolik se běžně o zesilovačích uvádí a nikdo to nezpochybňuje a nikoho neuráží: http://aldax.cz/

Re: Zesilovač Federmann

inu aldax, hej? trochu iný, ne-fendermanovský prístup:) smile

Znechuceni nabídkou standardního mizerného čínského materiálu a nabídkou stavebnic jiných firem jsme naše moduly už od počátku vývoje koncipovali tak, aby měly pokud možno co největší poměr mezi užitnou hodnotou a cenou. Naše moduly se odlišují od standardní nabídky jiných firem hlavně v těchto rysech:
Zcela bezvýhradně jsou používány pouze značkové, kvalitní pasivní i aktivní součástky. Kvalitní materiál zaručuje stoprocentní reprodukovatelnost výsledků práce jak u hotových modulů, tak u stavebnic. Tento kvalitní materiál je téměř na všech pozicích i dosti předimenzován, takže životnost a spolehlivost našich modulů je na zcela jiné úrovni, než u jiných firem, používajících mizerný čínský, levný "hobby", či dokonce výprodejní materiál. Jsme díky značkovému materiálu tak drzí a sebejistí, že si dovolujeme Vám poskytnout na všechny moduly či stavebnice tříletou záruku.
Až na výjimky jsou naše moduly koncových zesilovačů opatřeny pokud možno všemi ochranami, aby bylo na nejmenší míru omezeno "drátování" a dokupování modulů ochran, nutných k bezpečnému provozu u stavebnic jiných firem.

Web

(upravil opamp 8. 12. 2007 19:53)

Re: Zesilovač Federmann

Federmanne, nejdřív doporučuješ pojistky 0.5A a teď najednou 1A? Ujasni si co vlastně chceš...

Ta 0.5A pojistka má odpor PŘES DVA OHMY. Tím je jednoznačně vysvětlen ten podstatně menší rozptyl. Takže bohužel, buď 125W a nebo pojistky... A připomínám, nadržoval jem Ti. Mimojiné i tím, že pojistky jsem přímo pájel, nepoužíval žádný držáky, který si k tomu odporu ještě něco přičtou.

Nechápu, co jsi v 861 nebo kde patlal o tom offsetu. Jen pro upřesnění, měřil jsem jej milivoltmetrem na nevybuzeném zesilovači, ty oscilogramy jej neukazují.

Jako obvykle mícháš hrušky s jabkama...

EDIT: A praxi průběžnýho modifikování příspěvků jsi tady, pokud si dobře vzpomínám, zavedl Ty...

Web

Re: Zesilovač Federmann

AD: danhard

To srovnání výkonu je zapotřebí dělat spíše: měřením vzít „klasický“12,5-15W zesilovač a můj 12,5W, dát „klasický“ téměř na doraz aby mu ještě bylo něco rozumět a můj na „kravákově“ srovnatelnou hlasitost u většiny slušných nahrávek by se měly špičky na osciloskopu již dostávat přes 30V, ampérmetr by měl ukazovat odběr kolem 0,35A v každé větvi a výstupní napětí kolem 6V  (kdysi dávno dělali ve výzkumáku v Blavě testy se 130W s el. pojistkou vs. „klasických“ 8W, při stejném kraválu 8W téměř na plno vypadávala elektronická pojistka té 130W, ale efektivní odběr byl pod 15W…) odtud těch 50%, navíc při stejném kravále bude stačit menší efektivní výkon, ale je to značně závislé na hudebním žánru a její dynamice. Simulace a jiné výmysly nemající řádnou návaznost na praxi jsou přinejmenším zavádějící, věřím více praktickému měření na reálném zdroji signálu.

S tím proudem jsem nevycházel ze zdroje, ale z potřebného proudu činnou zátěží, tedy proudu efektivního, pak se mi liž změnit nemůže, rovněž pojistka je zatěžována tepelným výkonem, nemám žádnou potřebu počítat magnetický tok, či přenesený náboj abych musel použít hodnotu střední, jenom těch 1,75A je samozřejmě součet obou větví.


AD: kazzatel „Cimrmane, já nechci pořád bloudit sem a tam - na tvý odkazy kašlu ! Odpověz mi na mojí otázku ! A myslíš-li si, že uvedený menší rozkmit jde na vrub úbytku na pojistkách, pak vrať diplom....“

Kde se ztratí 10V, když je tranzistor v saturaci, která je cca 3V a na zátěži je o 10V méně při nezměněném napájecím napětí a v cestě přibyla pouze pojistka? Nebo někdo tranzistory navedl aby se jejich saturace na povel o 10V s pojistkou zvětšila a pak jim prásknul, že je tam již pojistka?  Zatím jsem se setkal s nějakou desetinkou voltu, ale s volty deseti, to bych s té houpačky spad, takže prosím tolik nehoupat.

(upravil opamp 8. 12. 2007 20:02)

Re: Zesilovač Federmann

Nespadl jsi z nějaké houpačky kdysi v dětství? smile

A pokud jde o to kmitání - kupodivu jsem si pročetl Tvůj web a snažil se postupovat podle hesel tam uvedených. Jakto, že stačilo bez jakékoli jiné změny vyhodit ty 100n koďany, zavádějící vazbu z napájení do signálové země, a kmitání zmizelo? Není to spíš nevhodným návrhem, než "nevhodným zemněním" a "vf vlastnostmi" zesilovače?

Bohužel zatím nemám možnost to přechodové zkreslení změřit. Každopádně Tebou odhadovaných 0.3%, pokud by to tak bylo opravdu, není žádný zázrak... Myslím, že stejnou hodnotu vykazoval i Transiwatt s koncem v čistým béčku.

Web

Re: Zesilovač Federmann

Ale tohle je přeci superbéčko lol ...  s těma diodama by mne zajímalo, koho to prvně napadlo... konstruktéry CAMu počátkem 70. let ?

Web

Re: Zesilovač Federmann

To nevím. Viděl jsem to (kromě F.) pouze jednou koncem 70. let v modrým amáru v nějakým německým zapojení zesu s darlingama na konci a operákem na vstupu.

Web

Re: Zesilovač Federmann

Kde se ztratí těch zbylejch  sedum voltů ? Chceš snad tvrdit, že jediný napěťový spády jsou jen na koncákách, že zbytek má konfiguraci " rail to rail " ? Ty máš asi opravdu ten diplom z Nový Guineje.... smile

Re: Zesilovač Federmann

opamp, pojistka D5x20mm 500mA by mela mit odpor cca 0,5R, 800mA cca 0,2R a 1A cca 0,1R
Ty 2R jsou skutecne nejak hodne.

Re: Zesilovač Federmann

kazzatel napsal:

Kde se ztratí těch zbylejch  sedum voltů ? Chceš snad tvrdit, že jediný napěťový spády jsou jen na koncákách, že zbytek má konfiguraci " rail to rail " ? Ty máš asi opravdu ten diplom z Nový Guineje.... smile

Bavíme se o stejném zapojení?

Mezi zdrojem a zátěží stojí krom vodičů pouze  jeden darlington a jedna schottkyho dioda! "Rail-to-Rail" Ta 3V saturace je pro darlington spolu s schottkyho diodou viz: #857 průběhy, Federmann.zip, 2x35 sinus 20k clip  

(upravil Sendy 8. 12. 2007 21:31)

Re: Zesilovač Federmann

Fórum www.elweb.cz
Federmann, 20.10.2007 14:01:25
... Není jediný prvek navíc a jediný prvek nechybí, pokud má někdo takový pocit tak vůbec nepochopil funkci, dimenzovaný je i pro trvalý, sinusový výkon, ale musel by tak být dimenzovaný i zdroj a chladič, což by konstrukci výrazně prodražilo a zvětšilo, při běžném provozu by to však bylo nevyužito (největší konstrukční řešení zatím bylo 40koncové, 20x500Watt).

Zkreslení je řádově v 0,01%, desítky prvních kusů, od kterých se toto zapojení jen dovyvinulo (novější tranzistory a diody), hrály u profi kapel již před třiceti roky. Nejlepší zkoušky jsou dlouholetý provoz, který jsem neprováděl sám. Jak jsem napsal, kdo nechce nech nechá být a nekomentuje něco čemu nerozumí, kdo bude chtít pomoci rád pomůžu. "



0,01% a 0,3% zkreslení - to je trochu rozdíl. Bavíme se o stejném zapojení ?

Na elwebu není možné po sobě mazat, dost smůla lol

Web

(upravil opamp 8. 12. 2007 21:36)

Re: Zesilovač Federmann

danharde, měřil jsem to obyč ohmmetrem. Zkrat naměřil jako 0.3 ohmu, pojistku jako 2.6 ohmu... Taky se divím.

Nejsou to pojistky z GM ale z normálního elektra, výrobce neznámý smile

I kdyby měla těch půl ohmu, stejně je evidentní, že FEDERMANNŮV ZESILOVAČ NENÍ PŘI NAPÁJENÍ 2x35V A DOPORUČENÉM JIŠTĚNÍ TAVNÝMI POJISTKAMI 0.5A V NAPÁJECÍCH VĚTVÍCH SCHOPEN ANI KRÁTKODOBĚ DODAT DEKLAROVANÝ VÝKON 125W DO ČINNÉ ZÁTĚŽE 4 OHMY, A TO ANI JAKO MAXIMÁLNÍ ŠPIČKOVÝ.

Realita je tedy v rozporu s tvrzením autora, publikovaným na jeho webu.

Cituji:

"Při napájení 2x35 V je typický maximální špičkový výkon na zátěži 4Ω 125 W. Pro 2x50 V pak 250 W, pro zájemce o větší výkon lze zapojit zesilovač do můstku a pak dosáhnout výkonu čtyřnásobného tj. 500W a 1kW!!! Jednotlivé hodnoty jsou patrny s předchozích grafů"

Web

Re: Zesilovač Federmann

AD opamp: Odvedl jsi kus poctivé práce a nemám výhrad.

•    Ten offset je v pořádku, jen ten posun tou limitací je trošku jiný (posune se pouze cca 1/6 periody z původního ofsetu -80mV na offset 800mV/2, stačí si to představit graficky).
•    Ta pojistka se běžně používá T-1A/100W při dvou koncích běžně T-2A dle výkonu pak větší, takže jsem se s obdobným úbytkem nikdy nesetkal.

Zde je pěkně vidět jak funguje „HOMEOPATIKUM“, každý zde čeká špatný výsledek, tak jej může překvapit jen výsledek dobrý a špatný bere jako samozřejmost, kdyby to dělal zastánce této topologie, naopak by čekal výsledek lepší a chybu by přehlídl na výsledku lepším a horšímu by nevěřil.

(upravil opamp 8. 12. 2007 21:42)

Re: Zesilovač Federmann

Federmann: Oprav si tedy web, definuj jednoznačně typ pojistky (T). Já mám jen jeden modul, tedy jsem použil poloviční proudovou hodnotu.

Není problém měření zopakovat s pojistkami T0.5A (případně s ekvivalentním rezistorem), je-li zájem. Každopádně trvám na tom, co jsem napsal tučně v #910 a prosím o opravu textu na Vašem webu.

Ale na druhou stranu - co asi tak dokáže taková pojistka typu T ochránit? Snad napájecí zdroj a reproduktory. Koncové tranzistory jistě ne.

Web

Re: Zesilovač Federmann

Cimrmane, mluvím o ROZKMITOVÝM STUPNI,  ty trubče ! A znovu opakuju : CHCEŠ TVRDIT, ŽE JE SCHOPEN PROVOZU RAIL TO RAIL ? Jen v tom případě by platilo to, co tvrdíš - kapišto ?

Příspěvky [881 až 900 z 1,209]

  Stránky: ««« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£