Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


[Zamknuto] (Stránka 2 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

  Stránky: ««« 1 2 3 4 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 1,209]

Re: Zesilovač Federmann

Cimrman to myslel v můstku, Ondřeji, čili zanedbatelných 250W na pár... s kryogenním chlazením proč ne... smile

(upravil Federmann 23. 10. 2007 13:24)

Re: Zesilovač Federmann

opamp "prosím o odvození, jakým způsobem dostat z jednoho páru TIP142/147 těch 500W"

Zdravím,

na to se musíte zeptat Miry, který to tvrdí!

Já uvádím:

„Výstupní výkon je pak přímouměrný pouze velikosti napájecího napětí a použité impedanci. Tomuto je nutno ještě uzpůsobit volbu výkonových tranzistorů, kde je možno použít: TIP 142/147 (10A), BDW83D/84D (15A) či MJ1115/1116 (30A),“

Re: Zesilovač Federmann

Cimrmane, národní buditelé ještě k Bečvě nedorazili ? Co to je " přímosměrný " ? smile

(upravil sinclair 23. 10. 2007 10:56)

Re: Zesilovač Federmann

Dodal bych už jenom pár maličkostí:

1. Při nestabilizovaném napájecím napětí 2x35V bez buzení není možno žádným způsobem dosáhnout výstupního výkonu 125W na zátěži 4R, je to naprostý nesmysl, naučte se počítat, pane učiteli.

2. Všechny Vámi doporučované darlingtony jsou svou SOA charakteristikou /pokud ji vůbec mají udánu/ charakterizovány jako spínací a SOA charakteristika tomu odpovídá. Jejich použití v nf zesilovači je zcela nevhodné a po krátké době vede k jejich sekundárnímu průrazu, a to dokonce i při tak nízkém napájecím napětí.

3. Tranzistory TIP142/147 od výrobce STM /jiné se tu nevyskytují/ SOA charakteristiku a dokonce ani mezní kmitočet nemají udány. Udávají je u těchto tranzistorů pouze výrobci Power Innovations, ONSemi a Fairchild Semiconductors, přičemž se jejich SOA charakteristiky značně od sebe liší, přestože teoreticky jde o jeden a tentýž čip.

4. Tranzistory BDW83C/84C výrobce STM /jiné se sem nedováží/ rovněž SOA charakteristiku, tak důležitou pro dynamický provoz, nemají udánu a nemají opět udán ani Ft.

5. Tranzistory MJ11015/11016 výrobce ONSemi sice SOA charakteristiku udánu mají, ovšem pohledem do ní a srovnáním např. s tranzistorem MJ15015 zjistíte, že opět jde o vysloveně spínací tranzistor, použitelný v nf zesilovači, zatíženého impedancí 4R do kolektorového napětí max. 40V.

6. Pohádky o zatěžovací impedanci 2 či dokonce 1 ohm, nebo můstkovém provozu s výkonem 500W a dotyčným osazením si laskavě nechejte pro malé děti. Ty děti Vám možná budou věřit to, že oba koncové stupně v můstku po vybuzení téměř okamžitě neutrpí sekundární průraz koncových tranzistorů s následnou destrukcí zbytku osazení.
Zkušení konstruktéři jako je Pavel Dudek, případně já Vám velmi snadno dokážou, že při napájecím napětí 2x35V, zátěži 4R a teplotě chladičů okolo 50°C je dovolená kolektorová ztráta tranzistorů TIP142/147 zcela mimo limit SOA, udávaný ostatními výrobci mimo firmu STM. Tento stav vede pak při větším buzení, případně tvrdších zdrojích k dřívějšímu či pozdejšímu sekundárnímu, případně tepelnému průrazu /následky shodné, jen mechanismus poněkud jiný/ koncových tranzistorů. Pokud nezkušený mladý konstruktér použije Váš zesilovač ve spojení s kvalitnějšími reprosoustavami, poškodí si pochopitelně stejnosměrným proudem z proraženého zesilovače i kmitačky reproduktorů.

Prohlédněte si prosím pozorně stránky http://www.aldax.cz , najdete tam inspiraci jak by alespoň přibližně měly být výkonové nf zesilovače řešeny a čím by měly být osazeny /jsou tam i poměrně detailní fotografie/.

Web

(upravil mira 23. 10. 2007 12:22)

Re: Zesilovač Federmann

2 Federmann : pane inženýre, opravte si prosím údaje ve schématu zesilovače na Vašich stránkách. Do schématu uveďte velikost napájecího napětí, v případě popisku 500W ve Vašem schématu doplňte do jaké zátěže a s jakými tranzistory - typ a počet. Zesilovač, jak je nakreslen, dokáže při napájení 2*35V do zátěže 4 Ohmy odevzdat při dostatečně dimenzovaném zdroji (transformátor 200VA) a dobrém chlazení trvalý výkon kolem 100W (úbytky na tranzistorech a pokles napětí zdroje při plném zatížení), ovšem ty tranzistory TIP142/TIP147 to budou docela těžko zvládat. Váš článek je plný technických nepřesností. Pište jen to, co dokážete podložit fakty.

   O tranzistorech KD503 s parametry 300W 30A 120V, jak píšete v diskuzi na elwebu, jsem se nedozvěděl ani z podnikové dokumentace Tesla. KD503 mají Uceo max. 80V, Ic max. 20A, Ptot max. 150W zdroj: Katalog elektronických součástek, konstrukčních dílů, bloků a přístrojů, 2. svazek str. 122, TESLA ELTOS, Praha 1987

  Zesilovač, který je schopen funkce až do kmitočtu cca 500kHz, bych každopádně doplnil na vstupu RC filtrem typu dolní propust kvůli zamezení vniku nežádoucích vf signálů.

  Navíc výrazy typu socockley diody, Potlačení transistorovéhojehu apod. jsou pravopisně špatné a technicky dezinformující. Uvádějte korektní informace, napsané nezkomolenou češtinou, a jistě se pak vyhnete nepříjemné negativní kritice.

(upravil Federmann 23. 10. 2007 14:09)

Re: Zesilovač Federmann

Vrchol sinusovky při napájení 35 volt dosahuje 32V, při zátěži 4ohmy, dosahuje proud 32/4=8, tedy 8A, výkon je 32*8=256, tedy 256W, poněvadž se jedná o výkon na vrcholu sinusovky, výsledný výkon je pak ½, tedy cca 125Watt. Dále obdobně. Zesilovače stylu „aldax.cz“ velmi dobře znám, od patnácti jsem je stavil. Jinak, si ponechte svůj názor, máte na něj právo.

(upravil Mates 23. 10. 2007 12:44)

Re: Zesilovač Federmann

Co seš to za jelito, já se budu muset nachcat smile

EDIT: nevim jestli to už víte, ale tenhle hnus se dostal i do amára sad

Re: Zesilovač Federmann

yikes nevíme

že se nestydí to otisknout big_smile
by mě zajímalo, kolik mu za to dali smile

Re: Zesilovač Federmann

Hmm, otázka by spíš měla znít: Kolik jim dal? cool

(upravil opamp 23. 10. 2007 15:01)

Re: Zesilovač Federmann

Pokud je pan Federmann inženýr, začínám se za svůj titul stydět!!! Za podobné žvásty by mě prof. Neumann na ČVUT a jiní zašlapali do země... (a že to jsou slušní, hodní  lidé).

Zkuste si těch 125W při napájení 2x35V vyzkoušet naživo na frekvenci dejme tomu 100 Hz smile Pokud nechcete, mohu Vám napsat výsledek vlastních pokusů - zkoušel jsem s TIP142/147 něco podobného smile

Ale slušně: pane inženýre Federmanne, připojuji se k příspěvku člověka s nickem mira z 11:414, prosím, opravte text na Vašem webu do podoby, která je v relaci s fyzikálními zákony na této planetě, předejdete mystifikaci případných "bastlířů", u nichž slepá víra vítězí nad snahou pochopit, a v neposlední řadě si aspoň trochu zachováte tvář. Zejména prosím odstraňte tu neskutečnou pasáž "ochrany používá jen ten, kdo něco zanedbal při návrhu" nebo jak to tam máte - od člověka, který se nezatěžuje kontrolou SOAR použitých tranzistorů (resp. jej neznepokojí neexistence tohoto grafu), je to velmi, velmi podivné počínání.

Předem děkuji a končím tuto diskusi.

Web

Re: Zesilovač Federmann

Ty stránky byly dělány horkou jehlou, pouze pro některé studenty, pak na ně nezůstal čas, mají mnoho nedodělků a stylistických či gramatických chyb, které musím opravit.

Běžně učím koncové stupně všech druhů, včetně jejich dimenzování, ale problém zde je v celém pojetí problematiky, pokud použiji 200W tranzistory pro 2x50W zesilovač je vše OK, zdroj minimálně 200W. Ale když je to náhodou jinak, tak světe div se, něco není v pořádku.

Každý si změřte klidový odběr svého zesilovače, pak jej pusťte s běžnou hudbou na běžnou hlasitost a na únosnou hlasitost rovněž změřte odběry, osciloskopem překontrolujte, zda již ve špičkách nelimituje. Nyní stačí porovnat napájecí napětí, maximální neořezaný rozkmit (výkon) a „nějaký“ střední odběr (příkon) při různých hlasitostech s výkonem zdroje apod.

Možná pochopíte, proč mi stačí 2x35V „2x125W“ s BDW83D/84D, trafo pouze 50-150W (10-30%) a ne trafo 500W. Pokud někdo použije v každém konci 4x BDW83D/84D či něco jiného se zdrojem 500-1000W je to jeho opodstatněná volba.

Možná pochopíte, proč výrobci na reproduktor občas napíší 150W a někde malým písmem naleznete šumový výkon 5W. Já připouštím mnoho variant, ale varianta efektivního výkonu jako 10% maximálního je zde zapovězena, ptám se proč, když jste se ani nepřesvědčili, jak to vlastně je ve vašich zesilovačích.

Re: Zesilovač Federmann

Mě spíš přijde, že horkou hlavou a tupou jehlou byly dělány všechny bastly, pod které se pan F podepsal. Ohánět se tím, že stránky byly udělaný na rychlo a pro pár studentů je sice možný, ale jak si potom vysvětlit stejný žvásty i v Aradiu???
Než publikovat takovýhle hnůj, to radši nic.

Federmanne: Máš-li chuť se něco dozvědět o dimenzování nf zesilovačů, kup si Aradio KE 5/2007. Na toto téma tam RNDR. Bohumil Sýkora popsal 6 stran, jen se obávám, že takovým ignorantem nemůže být pochopen.

Re: Zesilovač Federmann

no pekne pán profesor smile aby vás tu "vaši žiaci" učili (chvala bohu že tu niesú, ak aj hej tak dúfam že nie veľa), to že sa výkon zosilňovača vypočíta ((U-5)/odmocnia z2)na druhu/ impedancia... je to plus mínus to isté, to že ste sa v 15-tich hrali s niečim "skoro aldaxovím" by môhla byť pravda, ale v tom prípade by ste určite nenavrhli takú píčovinu ale niečo poriadne, konkurujúce aj DPA, kdežto hento je vhodné do čínskeho all-in-one s nápisom 2x500w za 999.- v tescu si to aj viem predstaviť smile
a to že ne reproduktore je napísané 150w a má 5 w sínus... ako vravím, je to presne vhodné na ten váš zosilňovač....
na záver...som rád že ste neboli mojím profesorom, i keď tí naši tiež niesu moc extra... smile

(upravil right13 23. 10. 2007 17:48)

Re: Zesilovač Federmann

tak to mas pravdu bobisek,cest vinimkam,nas "Pan Profesor" ktory bol triedou,je teraz vychovavatelom na ucnovke....myslim ze u vecsinu studentov,ktory su na skole len koli maturite,by ste hentym obalamutili.ale uz na prvy pohlad je jesne ze to je nemozne,zoberte si napriklad oj obycajnu SPV 100,alebo DPA 220 ,da to "len" cca100W a je tam tych trandikov nasranych podstatne viac,a vy sa tu vytahujete z jednym parom.....a 500W

P.S. ak sa tu budete hadat z ludmi,ktory by vas lahko strcily do vrecka,(v ziadnom pripade nehovorim o sebe) tak sa o vas rozsiria po nete ktore uz aj tak su tam nechutne famy.ale pri troche stastia sa zapisete do slovnika vulgarizmou ako nadavka:D

Web

Re: Zesilovač Federmann

ha ha pan profesor,asi to bola taka pcovina ze aj spravca serveru pochopil big_smile a pre istotu to zmazal aby ste nebalamutil nic netusiacich novacikov...

Web

(upravil Federmann 23. 10. 2007 20:24)

Re: Zesilovač Federmann

Můžete mi někdo vysvětlit udaje výrobců, kde se poděla účinnost, zbytek zesilovače krom koncových stupňů a další, když příkon je menší jak výstupní výkon, nebo tomu taky nerozumí?

http://www.sony.cz/view/ShowProduct.act … +Amplifier
TA-FE370 Klasický zesilovač Hi-fi, model entry s novým designem
Stereo – 4 ohmy (W) 2x70,0
Příkon – zapnuto (W) 160,0

http://www.exa.cz/zesilovac-sony-tafa1200es-p-2870.html
Stereo – 4 ohmy (W) 2x 120,0
Příkon – zapnuto (W) 210,0



Jak se vaše teorie shoduji s osobnostmi jakými jsou, nebo tomu taky nerozumí:

autor: Pavel Dudek

Výstupní výkon

Bude-li tedy zesilovač o výkonu 100W schopen tento signál přenést bez limitace, bude střední hodnota výstupního výkonu jen asi 1W.

Požadavek přenesení velké dynamiky signálu vede proto ke konstrukcím zesilovačů o výkonu 300-500W na kanál nebo zesilovačů speciálně řešených tak, aby jejich hudební výkon byl 3-5x vyšší než výkon jmenovitý.

http://audioweb.cz/tp-zesilovace1.htm

(upravil Federmann 23. 10. 2007 21:19)

Re: Zesilovač Federmann

danhard ???

Proč uvádíte něco jiného než jsem uvedl já

2x120W=240W,příkon 210W tedy pouze 87,5%, při účinnosti 50% tedy puhých 43,75%, a to za předpokladu, že zdroj má 100% účinnost a krom koncových stupňů již nic není.

A co na to Dudek se svým 1%, když já říkám 7-10%, vyjíměčně 30% a všichni zde tvrdí 100%???

Kde se překračují mezní hodnoty, ať to nemusím dopočítávat

TIP 142/147 (125W/100V/15A) při 2x25V a 4ohmy (50W)
BDW83D/84D (150W/120V/15A) při 2x35V a 4ohmy (125W)
MJ11015/11016 (200W/120V/30A) při 2x45V a 4ohmy (400W)

(upravil Hop377 23. 10. 2007 20:46)

Re: Zesilovač Federmann

P. Federmann: tu ide asi o nieco ine, ked je zosilnovac deklarovany na nejaky vykon, tak by mal podla nejakych noriem tejto vykon aj po urcitu dobu dodavat. Tie udaje, ktore uvadzate nemaju s ucinnostou nic spolocne. Ide len o  sposob merania kedy su splnene.

Edit: Az som to dobre pochopil, tak najlepsi zosilnovac podla vas bude te, ktory ma pisany prikon 30W a pisany vykon bude 100W?

Re: Zesilovač Federmann

To je prosté, trafo v tom zesilovači Sony je prostě uděláno bez výkonové rezervy, protože výrobce nepředpokládá, že se takový zesilovač bude honit na plný výkon 70W celou dobu hraní. A když se tak zesilovač honit bude a zahřeje se na kritickou hodnotu, zareaguje tepelná ochrana. Věřím, že když se zesilovač přebudí, ochrany zareagují a tento neshoří.
Spíš zde je ten příklad, kdy výrobce předpokládá buzení zesilovače hudebním signálem, který má řádově menší hodnotu středního výkonu než sinusový (jak jste sám řekl) tedy také předpokládá, že stačí vykrýt špičky do 70W.

Re: Zesilovač Federmann

Nevím, proč se tady pane F bavíte o účinnosti, každému je jasné, že zesilovač v domácím použití dodává většinu času jen zlomek max výkonu.Proto si také můžeme dovolit lehce poddimenzovat zdroj, ale už si nemůžeme dovolit poddimenzovat koncový stupeň a hnát koncové trandy za hranici SOA.
Jak zabráníte náhodnému hlubokému přebuzení?

Web

Příspěvky [21 až 40 z 1,209]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£