Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


[Zamknuto] (Stránka 19 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

  Stránky: ««« 1 ... 17 18 19 20 21 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [361 až 380 z 1,209]

(upravil danhard 28. 10. 2007 10:02)

Re: Zesilovač Federmann

Federmanne co to zkousis ?? mimo jine jsem take expert pres odruseni, EMC a EMS kompatibilitu.
Co ti tam rezonuje a jak je zcela jasne z te blbe napovedy.
Maly konec ? vzdyt k tomu vedou nedefinovane dlouhe draty !

Re: Zesilovač Federmann

Já si nemůžuu pomoci ale mě to celou dobu připadá jako by někdo šťoural klacíčkem do mraveniště...

Re: Zesilovač Federmann

Me to spis pripada, ze se stourame v hovnu.
Federmann zrejme o nejaky rady nestoji, tak se snad budem venovat necemu uzitecnejsimu.

Re: Zesilovač Federmann

Já to myslel obráceně - my jsme ti mravenci kteří tvrdě brání své mraveniště postavené ze vzorečků a praxe a on je ten který veme svůj klacíček (znásilňovač) a přestože se do toho mraveniště nehodí protože porušuje jeho zákony tak s ním do něj rýjpe. A pak se seběhnou všichni ti mravenci a snaží se s tím něco udělat.

Re: Zesilovač Federmann

Vím, že už s tím asi jsem fakt trapnej, ale pořád by mne zajímalo, čím bych měl nahradit SPD600 se 4mi páry trandů na konci, upravený pro vyšší DF, s tvrdým trafem s nižším sycením a filtrací 2x20 pro pohon Peerlessu XLS12, těžké, relativně necitlivé mrchy pracující do obrovské akusticko-mechanické impedance, která navíc využívá relativně silnou ekvalizaci na spodku pásma.

Jde mi o to, ze jsem asi mohl usetrit a Federmannovou konstrukcí získat to samé doslova za pár šupů. 500W zesilovač, tak jak je uverejnen na webu je univerzalni zapojeni a jestli 500W od Federmanna, nebo 600W od Aldaxu...

Re: Zesilovač Federmann

500 a 600W... to je jen 0,8dB rozzdíííl smile

(upravil opamp 30. 10. 2007 1:27)

Re: Zesilovač Federmann

Federmann:

Vidím, že v jednom z dřívějších příspěvků přibyla nová pasáž:

Federmann napsal:

K té druhé zajímavosti

Blíže je to popsáno v modelu (obdobně jako u elektronek), ten stupeň ne „naprosto“ lineární díky proudovému zdroji, jak v zátěži zesilujícího tranzistoru, tak pod diferenciálním stupněm. Ty diody nejsou kvůli zisku, ale tepelná kompenzace UBE-T8 a v té druhé větvi jenom rovnocenná zátěž. Jinak to zapojení obecně chodí do desítek MHz a výše či napětí řádu stovek voltů, již jsem s tím dělal i zesilovač pro obrazovku osciloskopu.

Chci se zeptat, zda to myslíte vážně. Ten diferák rozhodně lineární není (a už vůbec ne díky konstatnímu proudu v "ocase"). Velmi podrobně je to vysvětleno na stránkách D. Selfa, zde je odkaz: http://www.dself.dsl.pipex.com/ampins/dipa/dipa.htm#5
Stejně tak "rovnocenná zátěž" nezajistí vyvážení (shodnost kolektorových proudů) tranzistorů diferáku - vysvětleno tamtéž. Mimochodem, zkusil jsem si udělat pár simulací Vašeho KS500 - diferák vypadá velmi rozvářeně - Ic(Q1) = 1,064mA a Ic(Q2) = 0,636mA. Výsledkem je ss offset na výstupu -109mV. Jsem zvědav, jak to bude na skutečném vzorku.

Teplotní kompenzace funguje za předpokladu vzájemné tepelné vazby D1-T8 - tu v reálu nikde nevidím. A to zesílení Vám ta dioda pochopitelně sníží - nebýt tam dioda, musel by být pro potřebné otevření T8 zvolen R2 s vyšší hodnotou, čímž by zesílení diferáku vzrostlo.

Ani v případě rozkmitového stupně T8 se zdrojem proudu T4 není situace rozhodně tak optimistická, jak tvrdíte - nějaký, ne právě zanedbatelný proud teče také do báze T7 či T9 (podle toho, který je zrovna aktivní). No a vstupní impedance T7, T9 je pochopitelně těžce nelineární. Podrobné vysvětlení najdete v tomtéž odkazu, jen o kus níž.

Jinak pozoruji, že jste se na nějakou dobu odmlčel, možná že připravujete k odeslání ty plošné spoje k testům nebo zkoumáte limitaci na 1kHz do komplexní zátěže... Těším se.

Web

Re: Zesilovač Federmann

opamp #378

Velmi pěkný odkaz díky za něj, je již dost podobný mému, ale pořád je autorovo pojetí v detailech značně odlišné.

Plošné spoje šly včera, jak jsem již napsal, sám se dostanu k testování, až přijde jistý student oživovat svůj zesilovač, je to zatím domluveno na příští týden, ale to vy již můžete být dále.
Neměl jsem snahu se odmlčet, ale jsem v jiné pozici, než předpokládáte. Čas, který mohu věnovat ze svého ročního pracovního úvazku této problematice, činí pouze 3hod tedy 0,031%! Mimo to mne navštěvuje řada studentů v mém volném čase, kde mám příjem neuvěřitelných 60minut na hodinu příjemného pocitu někomu pomoci a něco jej naučit. Skloubit vše v rámci rodiny pracovních a mnohých jiných povinností není vždy jednoduché.

Tolik na vysvětlenou, ale zpět k problematice, v modelu je dostatečně popsáno nastavení, je sice tvořeno již v minulém tisíciletí, ale je tam dostatek informací včetně chování diferenciálního stupně při změně napájecího napětí od 2x5V až po 2x65V či chování těsně před limitací. Problematice stejných pracovních podmínek T1-T2 jsem věnoval více, než si vůbec dokáže někdo představit a to jak v oblasti praktické, tak v oblasti simulací.

Zapojení jsem věnoval tisíce hodin a je optimalizováno jako celek, jakékoliv zdánlivé vylepšení jsem shledal vždy jako újmu jiných vlastností, tak tomu konečně věřte a nesnažte se mne stále zavést na jinou cestu, jak napsali mí studenti: „Dále na závěr, bych chtěl doporučit P. Federmannovi, aby v diskusi nadále nepokračoval, protože jak je vidno, je to naprosto zbytečné a to proto, že tito lide, se snaží pouze o vyvracení vašich tvrzeni a ne o to, aby pochopili to, co říkáte.“

„Mimochodem, zkusil jsem si udělat pár simulací Vašeho KS500 - diferák vypadá velmi rozvářeně - Ic(Q1) = 1,064mA a Ic(Q2) = 0,636mA. Výsledkem je ss offset na výstupu -109mV. Jsem zvědav, jak to bude na skutečném vzorku.“

Srovnejte to prosím s grafy v mém MODELU, pokuste se to zapojení vice poznat a pak bude diskuze naprosto v jiné rovině a myslím to zcela upřímně, TO ZAPOJENÍ KLAME SVOU JEDNODUCHOSTÍ!

(upravil BV 30. 10. 2007 11:36)

Re: Zesilovač Federmann

Pán Federman, opamp má naprostú pravdu, s tým nič neurobíte. Prúdy kolektormi vstupnej diferenciálnej dvojice vypadajú  pri budení 10kHz asi takto,
http://www.bvaudio.sk/PIC/FED.png 
hore je Váš "originál", dole po vypustení troch zbytočných súčiastok v tom  Vašom "optimalizovam" zapojení a úprave hodnoty jednej zostávajúcej. Nechápem, čo ešte obhajujete ("tisíce hodin"...), je to primitívne, navyše "doprasené" zapojenie (je to vidieť aj z tých obrázkov) , beznádejne poddimenzované a publikované dávno predtým, než ste zrejme ukončil školu.
Jediné,v čom máte čiastočne pravdu je toto:
"Velmi pěkný odkaz díky za něj, je již dost podobný mému, ale pořád je autorovo pojetí v detailech značně odlišné.",len svýhradou, že je to veľmi vzdialené Vášmu "pojetí", D.Self totiž na rozdiel od Vás vie čo robí, Vy bohužiaľ nemáte ani "ponětí" nie ešte pojetí..
P.S. Stále čakáme na vaše "merania"...

(upravil Federmann 30. 10. 2007 11:52)

Re: Zesilovač Federmann

BV

Součet proudů „opamp“ je 1,7mA, váš je 2,9mA a je to stejné jak mé 2mA??? yikes Není to trochu divné, když všichni máme podepřený diferenciální stupeň zdrojem konstantního  proudu 2mA???

(upravil BV 30. 10. 2007 12:13)

Re: Zesilovač Federmann

Pán Federmann, stále nič nechápete.. Nie je podstatná absolútna hodnota súčtu  Ic diferenciálneho vstupu, ale fakt, že sú značne rozdielne. Nie je problém nastaviť tam presne 2mA zmenou jedného odporu (neviem aký úbytok v priepustnom smere majú LED vo Vašom zapojení, rozptyl 1,4V-2,2V zmení hodne). Pri 2mA je ten rozdiel Ic ešte vyšší,  a DC ofset na výstupe je cca 300mV!!! Na to stačí 30minút "vývoja". Šetrite smajlíkmi, smejete sa sám sebe. Nechcite, aby som Vám poslal ešte simuláciu skreslenia toho zázraku a čo sa s tým za 10minút "vývoja"  dá urobiť. Vám nevadí, že konce sú bez kľudového prúdu?
Edit:
http://www.bvaudio.sk/PIC/Fedmod.png
Hore je Vaše zapojenie, dole po úprave a zjednodušení, skreslenie jednotlivými harmonickými pri budení 10kHz

Re: Zesilovač Federmann

To je prave to, co tam BV zmenil, dovazil ten diferak ve zdroji proudu, aby byly kolektorove proudy stejne.
Jinak rikas neco o symetrii v pomerech toho diferaku - a vstupni impedance jsou take symetricke ?
V tom modelovem zapojeni jsou pouzite jake soucastky ?
S tranzistorem s 6pF zpetnovazebni kapacitou a 1mA buzenim nebude nikdy vystupni strmost 1.1kV/us, to ti vypocita kazdej skolak.
Tvoje vyplody jsou plne demagogii, ktere se v ciselnem vyjadreni nekde lisi az o rady v hodnotach v realnem svete.

(upravil Federmann 30. 10. 2007 13:15)

Re: Zesilovač Federmann

Ta debata je stále naprosto bezpředmětná. Ať uvedu cokoliv, nejste ochotni ani schopni v tomto rozměru uvažovat, nejdříve si to přetransformujete do své roviny a je to …

Proč bych zvyšoval zesílení diferenciálního stupně, když trvám na tom, aby se zesílení soustředilo maximálně do jednoho prvku, jak mi může zdroj konstantního proudu dát proud až o 50% větší, na co tam potom je, v jakém stavu se již nachází další prvky? …

Jsme v situaci, kdy nemá smysl pokračovat v „odborné“ debatě, neboť neslyšíte druhou stranu a vycházíte ze svých zažitých dogmat, které vám já nevyvracím, ale vy jste ti co … Zesilovač DOBŘE fungoval bez vás a bude i nadále stejně jak jeho další modifikace, snad vaše měření napoví víc … své podmínky testů upřesním, vaše si postavte sami, doufám, že výsledky zveřejníte, nechť budou jakékoliv. V simulacích se zatím rozcházíme, v modelu je popsán obecný princip, v KS je popsán koncový stupeň, v korekcích korekce a tak dále, NEZAMĚŇOVAT.

Re: Zesilovač Federmann

To Federman: aby sme sa nepohybovali len v rovine simulacii, tak vcera vecer som dobastlil realny vzorok vasho zapojenia, podotykam, ze s presne vami uvadzanymi suciastkami a vasej doske. Ten diferak je naozaj rozvazeny a na vystupe je 193 mV jednosmernych. Takze kde je chyba? V nazoroch BV, Opamp... alebo vo vasich modeloch?

Re: Zesilovač Federmann

"je 193 mV
připouštím do 100mV a to při 2x5V i plném napájení 2x35V, upravit ..., všechny reference musí být téměř stejné

(upravil opamp 30. 10. 2007 13:33)

Re: Zesilovač Federmann

Ne, Federmanne, je to jinak. Vy nejste schopen pochopit základní principy. To, že si o něčem myslíte, že to nějak funguje, ještě neznamená, že to tak funguje doopravdy...

Snažil jsem se Vám (spolu s dalšími) logickými argumenty vyvrátit vaše mýty a dogmata, co se týče vstupního diferáku a rozkmitového stupně.

Jsme v situaci, kdy nemá smysl pokračovat v „odborné“ debatě, neboť neslyšíte druhou stranu a vycházíte ze svých zažitých dogmat - ano, přesně to se dá napsat o Vás. Bohužel. Vy jste nedodal jediný funkční argument, kterým byste svá tvrzení podepřel.

Ve většině svých příspěvků se snažím argumentovat slušně, věcně a logicky. Odezva je nulová.

Opravdu se v simulacích tolik rozcházíme? Na svém webu připouštíte offset na výstupu +/- 100mV (tedy o rozvážení diferáku nejspíš víte), můj výsledek je -109mV, domnívám se, že to není zdaleka mimo mísu.

EDIT: A prosím o odpověď Michalovi, už na ni čeká dosti dlouho.

EDIT2: BV: Federmann uvažuje úbytek na LEDce 1,6V (nalezeno v popisu na www). Já jsem si to doma změřil (červená LED, stejný proud) a vyšlo mi 1.52V. V simulaci jsem bral 1.5V. Změna z 1.5V na 1.6V byla pro vyvážení diferáku zanedbatelná.

EDIT3: Hop377: Díky za měření. Je to +193 nebo -193?

Web

Re: Zesilovač Federmann

Na LED som nameral v konkretnom zapojeni, 1,52V, 1,56V, 1,61V, skusal som viac typov RED LED. S jednosmerym vystupom to prilis nehybalo. Vecer dostane modul dalsi zahul.

(upravil opamp 30. 10. 2007 13:47)

Re: Zesilovač Federmann

Jo, promiň asi jsem se špatně vyjádřil. Jde mi o to, jestli ten DC offset byl kladný nebo záporný.

Ještě bych prosil o oscilogram obdélníků 20kHz (odporová zátěž 4 ohmy a cca 2V výstup). Také sinus 20kHz (odporová zátěž 4 ohmy a cca 2V výstup) by se hodil.

Jde mi teď o prověření věrohodnosti simulátoru, zajímá mě to už dlouho.

Web

Re: Zesilovač Federmann

Technická vsuvka : Před nedávnem jsem měřil červené LED pro účel náhrad v jednom starém zařízení, kde jsou v řetězci logaritmizátoru. Pro stejnou hodnotu proudu (teď si nevzpomínám, kolik tam přesně bylo, snad kolem 1mA) se dají v celém dostupném sortimentu běžně dostupném (GME, GES, doprodeje Tesly, RFT a podobné) najít diody s úbytkem 1,35V ař cca 1,83V. Průběhy charakteristik jsou taky velmi různé, od měkkých kolen po velmi strmé zlomy. Byly brány veškeré od normálních, přes Low power, vysocesvítivé i ty s jiným odstínem, "ultračervené".

Web

(upravil Federmann 30. 10. 2007 14:18)

Re: Zesilovač Federmann

Omlouvám se, ale k PC se nyní dostanu na míň než 5min/hod ...

ten ofset je dost popsán v modelu společně se symetrií diferáku, ale je tam hledislo proudové, napěťové a teplotní, nelze žádné opomenout a výsledek je potom kompromis, různé tranzistory to samozřejmě rozhodí.

Pokud Michal mínil otázku na mne, pak před třemi roky měl student šílený sub. z 50mm dubového dřeva rapro přes 1KW a dva mé konce s MJ v můstku při 2x65V, ale já doporučuji tak do 50V, špičkový výkon radši nepočítám, váha té šílené bedny byla přes 80kg.

Michale volba je jen na tobě, počkej na výsledky testů a rozhodni se sám.

model
http://www.federmann.wz.cz/index_soubory/Page415.htm

Příspěvky [361 až 380 z 1,209]

  Stránky: ««« 1 ... 17 18 19 20 21 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£