Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


[Zamknuto] (Stránka 17 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

  Stránky: ««« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [321 až 340 z 1,209]

Re: Zesilovač Federmann

Az si budes opravovat stranky Federmanne, tak si taky zapis do denicku:
- ze ten pan, co si hral s reaktivnim vykonem a taky ho kompenzoval se jemnoval Paul Boucherot
- ze ten pan, co jsi od nej pajcoval prvni zesilovac se jmenoval Sir Clive Sinclair
- ze ten pan s tema rychlejma diodama je Walter Hermann Schottky, takze neplest s Williamem Shockley, ten si hral taky s nejakejma diodama, ale nejak tam strkal jeden dratek navic, ci co, ale to neco se nejmenovalo socockley dioda, ale tranzistor.

Taky by bylo dobry to zapojeni prejmenovat na "Unterwassermann", my budem vedet svy a v zahranicni slave ti to nijak neublizi smile

Re: Zesilovač Federmann

Federmann: Myslel jsem pochopitelně výsledky vlastních simulací či měření, relevantní ke grafům, které jsem tu prezentoval.

Web

(upravil Federmann 27. 10. 2007 19:10)

Re: Zesilovač Federmann

opamp

Ti studenti je mají většinou ve svých dokumentacích a měření jsme dělávali společně. Možná by se ještě u někoho našly výsledky simulace ve SPICE či MC7-8 při konkrétních reproduktorech či sestavách, ale byla to jejich práce.

SPICE či MC7-8 posledních 5 let neučím, tak nevím přesně co mají v náplni, dnes jsou to obory zaměřené na PC a grafiku, klasický slaboproud již končí.

EDIT

#335  „Zatím jste jen napadl ty moje grafy, tak čekám vysvětlení, nebo důkaz, že jsou špatně.“

Rozhodně jsem to nechtěl vyvracet, ale jak jsem již uvedl: #310  „V simulaci je to složité, ale v reálu by se to projevilo jako činná ztráta a značný pokles účinnosti, což se při žádných reprobednách neprojevilo.“ Navíc zakázané pásmo je pro 1kHz a průběhy pro 10kHz, chybí vlastnosti reproduktoru, který je také komplexní.

Předpokládám, že zpětná vazba, možnosti budiče a hlavně pracovní bod, kdy je v klidu „zavřený“ druhý tranzistor darlingtonu spolu s jeho „spínacími“ vlastnostmi nezůstanou bez vlivu.

Jinak pro 2x35V se již dávno používá osazení s BDW, ty TIPy doporučuji tak do 2x25V, můžou vydržet i 2x35V, radši na 8 ohmech. Do toho schématu se dostaly jenom proto, že v knihovně jiné nebyly, ale to mne neomlouvá.

Velké množství simulací jev uvedeno v modelu, který je bez koncových tranzistorů, ale mnohé taky napoví.

Re: Zesilovač Federmann

Tím snažší pro Vás jistě bude to najít a uveřejnit... nebo to aspoň zkusit nasimulovat v tom Vašem MC.

Předpokládám, že analýzu bezpečné pracovní oblasti tranzistoru jste jako klíčový parametr zkoumali důsledně.

Zatím jste jen napadl ty moje grafy, tak čekám vysvětlení, nebo důkaz, že jsou špatně.

Web

(upravil danhard 27. 10. 2007 15:55)

Re: Zesilovač Federmann

No vidim, ze nejak polevujes Federmanne, byly doby, kdy jsi ty TIP142/147 doporucoval na +/- 45V a 200W vykonu. Pred tydnem to bylo jeste +/- 35V a ted uz jen +/- 25V ...
http://web.archive.org/web/200412310233 … /index.htm

(upravil Federmann 27. 10. 2007 16:12)

Re: Zesilovač Federmann

danhard

"+/- 35V a ted uz jen +/- 25V ... "

Je nutno se zeptat studentů kdo jaké v minulosti stavěl a na čí doporučení, jinak je vidět, že mám dlouholeté příznivce a nezapomeňte si v té historii všimnout té pojistky 1A!!! Je hned pod těmi tranzistory.

(upravil Sendy 27. 10. 2007 16:18)

Re: Zesilovač Federmann

Zrovna o těch dlouholetých příznivcích bych po tom masakru na www.elweb.cz raději pomlčel lol

Co je psáno, to je dáno... věřím, že se člověk jednou upíše, ale upsat se v celé tabulce....

Web

Re: Zesilovač Federmann

Takze vyhoda tech koncu je, ze jim casto shori pojistka ? smile

(upravil Federmann 27. 10. 2007 18:16)

Re: Zesilovač Federmann

Sendy #338 :Zrovna o těch dlouholetých příznivcích bych po tom masakru na www.elweb.cz raději pomlčel ..."

Ten elweb?  „Horda neznalých“ hulvátů nedokázala pochopit ty, co jej stavili a dobře znají. Občas říkám, že člověk se od opice či zvířete liší tím, že vědomě svou činnost řídí, zde mám vážné pochybnosti o odlišnosti.
  yikes Zkuste, slepému vysvětlit jakou barvu má mléko = zkuste „hluchému“ vysvětlit jaký zvuk má Federmannův zesilovač.


danhard yikes #339

Je vhodnější jej provozovat tak, aby pojistka nevypadla, naprosto stejně jak u těch vašich, nechtějte mne přesvědčit, že ten váš snese trojnásobné přetížení, nebo tam nejsou pojistky?

Uvědomte si, že žádný zázrak se nekoná, jenom vypadnutí pojistky je možné dosáhnou „jiným“ porušením podmínek provozování. U mého zesilovače nadměrnou hlasitostí, která je ještě moc nezkreslená a u toho vašeho nadměrnou hlasitostí, která se již nedá poslouchat nebo na nižší impedanci, třeba 1ohm.

Re: Zesilovač Federmann

Horda hulvátů chápe, jak úchylná je filozofie konstrukce tohoto zesilovače, ovšem ti "znalí" nebyli schopni ani pochopit jedinou námitku.
Jak pěkně se ti znalí ale vyjadřovali, obzvláště pěkný komentář k Danhardově simulaci od vašeho žáka :
"Pro tu DOSovskou kokotinu: Jsem nevedel ze maji chovanci jisteho ustavu v bohnicich pristup k netu. " To je ovšem jeden z nejslušnějších příspěvků těch "znalích věci".

Zvuk zesilovačů jako je tento je pro většinu lidí, kteří mají trochu rozhledu a zkušeností noční můrou. Jak se vyjádřil Danhard - "i ten sinus zní jako rozvrzané stradivárky", BV "roj harmonických" atd.

Web

(upravil danhard 27. 10. 2007 22:08)

Re: Zesilovač Federmann

Fedrmann, u nasich zesilovacu pojistka vetsinou shori az pri nejake havarii, rozhodne ne pri jakekoliv zatezi nebo vystupnim vybuzeni. Jenze to nejsou zesilovace na ozvuceni nadrazniho bufetu.
http://www.rohrer-muenchen.de/index.php … 9428a4e33a

(upravil Federmann 27. 10. 2007 18:30)

Re: Zesilovač Federmann

Sendy #341

Jednak jsou to bývalí žáci, jsou plnoletí a svéprávní, jde o velmi chytré studenty a taky slušné, alespoň jak je znám já, pokud jsem sledoval diskuzi tak jejich vulgarita byla pouze přiměřenou reakcí na prostředí.

yikes Co komu udělali aby je někdo veřejně urážel hanil jejich znalosti, školu a ostatní, navíc bez jejich vědomí, již zde byly porušeny základní principy slušnosti a ochrany osobnosti… (zde to prostředí taky občas kulminovalo či kulminuje k hranici či za hranici …), dál jsem již diskuzi nesledoval, takže již nemůžu hodnotit.

Představte si, že bych založil já či někdo jiný několik webů, kde bych bez vašeho vědomí, na základě zničené stavebnice vašeho zesilovače dítětem, které prvně drželo v ruce  pájku a neopomněl, bych se zmínit chudáci děti takového táty….

Ti studenti velmi citlivě posuzují co je kantor naučil, obzvlášť když téměř všichni pokračují na vysokých školách, kde se hned pozná zda mají potřebné znalosti. Nemusím nikomu vysvětlovat, že pro většinu, hlavně bývalých studentů je dobrý kantor nedotknutelný a naopak.

(upravil Sendy 27. 10. 2007 17:44)

Re: Zesilovač Federmann

Nechci se k tomu vracet, ale bohužel musím. Nazvat slušnými ty jedince, které jste oslovil jako své bývalé studenty, to je dost odvaha. Zřejmě při zkoušení ve škole nepoužívají ty výrazy, kterými se jejich příspěvky hemžily. Přečtěte si laskavě jejich příspěvky, plné toaletního výraziva, můžete si udělat i použitých statistiku výrazů, a naproti tomu uveďte nějaké argumenty, které uvedli, výpočty apod. Veškeré jejich posty mají úroveň podobnou štamgastům z nějaké velmi levné putyky a podobné věcné argumenty. Vzpomínám si na jednoho mého profesora, když spolužák odfláknul jeden odevzdávaný výkres, optal se proč je to tak a pak se otázal, jestli víme, že když bude někdo držet ten výkres v ruce, tak bude uvažovat, jestli to kreslil technik, nebo prostitutka z průjezdu... zmínění bývalí žáci vypadají podle projevu na ten průjezd.  Přečtěte si veškeré posty vašich příznivců, je to smutné čtení.

Nebavíme se o tom, že někde někomu kdo sotva umí pájet shořela nějaká dobře navržená stavebnice. Bavíme se o tom, že jste zveřejnil věc, která nemůže řádně a spolehlivě fungovat v rozsahu uváděných parametrů, a dále se bavíme o tom, že si velmi svévolně vykládáte běžně známé a používané výrazy (viz třeba hudební výkon).

Web

(upravil Federmann 27. 10. 2007 18:13)

Re: Zesilovač Federmann

Sendy#344 "Nebavíme se o tom, že někde někomu kdo sotva umí pájet shořela nějaká ..."

Toho člověka neznám, neučil jsem jej a nevím od kud je a ta diskuze začínala:

„ale stačilo troch šáhnot na poták a kmital jak divý. pak sem zkusil připojit bucherotuv clen(10 a 100n)a asi po 10vteřínách se z toho silně zadýmilo,“
yikes Jak se mohlo zadýmit, když tam při počátku oživováni, mělo být napájení 2x5V …!? Pak to někdo dále směřoval:
sinclair, 12.2.2007 06:13:06
To je vážně ukrutná píčovina. Ten chlap je fakt učitel? A kde přesně učí a co?
danhard, 9.10.2007 02:08:28
Jojo, kdyz to budes napajet tak +/- 30V, tak to tech 50W da, a nema to celkem duvod shoret plamenem.
Je to zesilovac jako kazdej jinej, kazdej cinan to snad dela lip.
Nejhorsi je, ze to ten clovek snad na tej prumyslovce-ucnaku ty kluky uci, a oni z toho blbnou - michmen je toho krasny priklad smile
yikes Dál se to vyvíjelo k vulgaritě, můj první vstup:
Federmann, 19.10.2007 12:22:34
Přeji pěkný den,
Jsem rád, že máte o toto zapojení zájem a je škoda, že některým nefunguje dle jejich představ. Zapojení vyšlo i v ročence, zesilovačů dnes dobře chodí daleko přes tisíc, ale desítky jich hořely či shořely.
A kde je chyba? Nejčastěji ve špatném rozmístění součástek, pokud máte originál PS pak je nejčastěji chyba v dlouhých přívodech od zdroje, předimenzovaný zdroj a úplně nejčastěji špatně zapojené zemně v důsledku čehož se rozkmitá na frekvenci od 500 kHz do 3 MHz, následně příčný proud zničí koncové tranzistory. V konkrétních případech rád poradím.
Po chvíli to již nemělo cenu sledovat.

yikes tato diskuze začínala: "Chudáci studenti"
co dodat! yikes jen, že urážky pokračjí a občas si někdo zaskočí ulevít vedle na elweb ...

(upravil Sendy 27. 10. 2007 18:27)

Re: Zesilovač Federmann

Myslím, že nemá cenu se přetahovat kdo, kdy, co napsal na jiném fóru a do nekonečna sem postovat OT  citáty. Domnívám se, že "přecitlivělé reakce" studentů měly být doprovázeny aspoň technickými argumenty. Na postnuté grafy, ze kterých jasně plyne, oč kráčí, byla reakce, jaká byla a i na vašich odpovědích zde je patrné, že i vy máte velké problémy pochopit, oč jde, a to se tohle téma rozebírá již několikátý den. Ale nechme toho, vraťme se k #330 a předchozím.

Web

(upravil Federmann 27. 10. 2007 18:39)

Re: Zesilovač Federmann

Samozřejmě souhlasím, ale ta euforie z možnosti anonymně někoho urazit již byla taková že na základě nemožnosti pochopit chodí-nechodí, bylo jakékoliv další vysvětlování zcela zbytečné a to na obou stranách.

Pokud něco najdu tak až ve škole, jak jsem řekl doma nemám nic, takže se k tomu můžu dostat nejdřív ve středu. Zatím jen to co je na stránkách v KS, modelu a korekcích.

(upravil Thales 27. 10. 2007 19:07)

Re: Zesilovač Federmann

"pro většinu, hlavně bývalých studentů je dobrý kantor nedotknutelný"

Pane Federmanne, to co jste napsal (viz citát) je jistě pravda ale za podmínky že se jedná skutečně o dobrého kantora. Obávám se že kdybych zjistil že to co mi někdo 4 roky vtloukal do hlavy je v rozporu s obecně známou a jasně prokazatelnou skutečností tak by mě to asi pěkně vytočilo protože vyhnat z hlavy nesprávné údaje/znalosti dá větší práci než naučit se všechno správně z jedné vody načisto.

Nevyjadřuji se tady protože se necítím dostatečně kvalifikovaný k takové diskusi, jsou tu jiní kteří k tomu mají nejen mnohem větší vědomosti, ale i nezanedbatelnou praxi kdy se opravdu snažili o maximální provozní spolehlivost zařízení která mají pod palcem. To mi ale vůbec nebrání si vytvořit svůj vlastní názor a ten je, že i když pominu veškeré argumenty těchto zkušených lidí co se týče koncepce, tak zařízení kterému nemohu věřit bych si v žádném případě nepořídil. A podle všech dosud uvedených informací z obou stran tábora tento zesilovač spolehlivý není protože nejen že je nebezpečný sám sobě i reproduktorům k němu připojených, ale navíc nedosahuje ani udaných parametrů. Nebezpečnost tu pro mě jasým způsobem prokázali již jiní teoretickým rozborem, praktický bude následovat. Nechci zkoumat co jsem kde udělal při obsluze špatně, jestli jsem se dotknul vstupu zesilovače a tím ho odprásknul, nebo jestli jsem to přehnal s hlasitostí (opět neřeším kvalitu) a on prostě odešel do věčných lovišť (a jako bonus k tomu spálené bedny), pokud čistě náhodou neshořel komplet nechci lést dovnitř abych vyměnil nějakou pitomou pojistku. Chci kvalitní zařízení které (pokud nebudu vyložený dement co si hraje uvnitř s drátkama nebo jezdí šroubovákem po plošném spoji) nelze  žádným takovýmto způsobem poškodit nebo zničit. Nechci dělat Aldaxu reklamu i když si to zaslouží ale vezmeme třeba obyčejný 100W modul SPV100. Nejen že minimálně těch 100W zaručeně odevzdá bez destrukce po libovolně dlouhou dobu takže na ovládání hlasitosti a použití nemusím myslet, že je jedno jak se k němu z vnějšku chovám ale je i jedno jakou k němu připojím zátěž, je mu jedno když ho vyzkratuju, je mu jedno že sahám na vstupy a je mu jedno když ho blbě chladím. Prostě ho nezničím. A ani mi nezničí bedny které k němu připojím a které stojí třeba víc než ten vlastní zesilovač. To je kvalita za kterou si velice rád zaplatím. Ale tady nejde o cenu. Tady jde o to že to není žádný luxus - je to standard u dobře navržených zapojení. Zkuste si najít někoho komu se ho povedlo nějak odpálit pokud přesně dodržel návod na osazení a oživení. A dělají to i studenti stejně staří a schopní jako vaše zapojení. A kolik si myslíte že se najde lidí kteří měli s vaším zapojením vážné problémy přestože dodrželi konstrukční postup? O používání se teď nebavíme - nezajímá mě že hráli moc nahlas nebo že na něco sahali a kdo ví jaká ještě si vymyslíte omezení.

(upravil Federmann 27. 10. 2007 20:16)

Re: Zesilovač Federmann

Thales

Pěkný příspěvek. Ti studenti jsou i několik let pryč a nebyli na druhé straně ale na mé, ale o to zde nejde.

Ten zesilovač nikdo neodpravil nějakým prstem na vstupu či něčím podobným, za předpokladu, že měl správně zemně s boucherotovým členem a tranzistory byly na chladiči! Pokud měl někdo špatně zemně a boucherot a nepřipojil to hned na plné napětí rovněž nikdy nic, neodpravil.  Ten kdo měl špatně zemně, boucherot, zkraty na plošném spoji utržené plošky či jiné chyby a nepřipojil přímo na tvrdý zdroj, ale 2x5V rovněž nikdo nikdy nic, neodpravil, yikes ale ten kdo měl špatně zemně, boucherot, zkraty na plošném spoji utržené plošky či jiné chyby a připojil přímo na tvrdý zdroj, který měl navíc pojistky 5x -10x větší, ve většině případu měl smůlu. Předpokládám, že u jiných konstrukcí by byl průběh obdobný.

Pokud je nastavena správná citlivost vstupu a ten se používá pro zdroj signálu s rovnocenným výstupním napětím tak k přebuzování dochází až u dorazu hlasitosti což začne zpusobovat limitaci, ale pojistka ještě nereaguje, k reagování pojistky je zapotřebí zvednout hlasitost, kde se již výrazně zvětší zkreslení vlivem limitace. Kdy již zesilovač potřebuje až trojnásobný výkon, téměř dvojnásobné napájecí napětí, aby nedocházelo k limitaci! Pokud předpokládám 1A/100W-125W pak pro napájení 2x35V jde o příkon 70W a pravděpodobný výkon 35W, maximální dosažitelný výkon vztažený k napájecímu napětí je cca 125W, tedy výstupní výkon se blíži 30% maximálního výkonu, zde je již 30% zkreslení vlivem limitace, yikes co je na tom špatného, že při takové kvalitě reprodukce vypadne pojistka? 
Je to pouze o pochopení odlišného pojetí, yikes až budou hotové poslechové a další testy bude možné se o něčem konkrétním bavit, já a mí studenti ví, o čem se baví 1/3 staví mou konstrukci a 2/3 často s mou pomocí zcela jinou topologii, výjimečně i elektronkovou, vše je to jenom jejich volba a většina prací nejsou zesilovače.

Vaše www. „Toto není klasická domovská stránka. Vlastně to vůbec není domovská stránka. Je to jen místo kam hodím třeba nějaký ten návod (protože jsem líný některé věci vysvětlovat pořád dokolečka),“
yikes Přesně k tomuto účelu jsem své www. zřídil

Re: Zesilovač Federmann

Neviete niekto telefón na docenta Chocholouška???

(upravil Federmann 27. 10. 2007 20:13)

Re: Zesilovač Federmann

prý nějaký KOUDELKA

Příspěvky [321 až 340 z 1,209]

  Stránky: ««« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač Federmann

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£