Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 4)

Audioweb.cz » Smetiště » Dual core, nebo Quad core?

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 75]

(upravil sagitarius 26. 12. 2014 15:46)

Téma: Dual core, nebo Quad core?

Poprosil bych znalejší o radu. Obměňuji noťas, financ moc není a tak vybírám mezi Celeron dual core 2.4GHz a Celeron quad core 1.86GHz. Co bude rychlejší? (samopzřejmě při ostatních komponentech stejných)  Nějak se v těch Hafo-core ztrácím sad

Web

(upravil cestmir 26. 12. 2014 16:17)

Re: Dual core, nebo Quad core?

Uviedol si dosť málo info, pokiaľ je to ale rovnaká generácia CPU s podobným množstvom L1/L2 keše, podobný chipset a rovnaké množtvo RAM s podobnou priepustnosťou, bude pri väčšine desktopových scenárov veľmi pravdepodobne subjektívne rýchlejší ten 2-jadrový s vyšším taktom.

Výnimka sú úlohy a aplikácie cielene optimalizované na paralelné spracovanie (typicky: kompresia, spracovanie videa, OCR, hromadné úpravy fotiek, rendrovanie panorám a pod. - musí to ale byť sw. s podporou paralelizmu).

Ak je ale to 4-jadro náhodou novšia generácia (napr. Haswell vs. Sandy Bridge), môže byť výpočtovo výkonnejší aj v 1-vláknovom režime (v porovnaní so starším s vyšším taktom). Existujú weby, kde si to môžeš pre konkrétne typy orientačne porovnať, napr. cpubenchmark.net, treba sa ale vždy uistiť, či ide o jednovláknové alebo N-vláknové porovnanie, inak môžeš dospieť k úplne mylnej interpretácii.

(upravil Dohnalik 26. 12. 2014 16:13)

Re: Dual core, nebo Quad core?

Co jsou to za celery? mám takový tušení, že jsou to přeznačený nový verze Atomů, který mají výkon sotva tak na řízení nějaké výrobní linky (to 4 jádro). Pokud tomu tak je, tak samozřejmě to dvoujádro bude rychlejší a to i ve vícevláknývých operacích. Nicméně ten 4 jádrovej celer bude úspornější...ale dobu vykonávání instrukcí si můžeš měřit na hodinkách.

Re: Dual core, nebo Quad core?

no já koupi tchánovi nový NB za cca 10k (což je slušný) s i5. A manželce před rokem taky i5. Pokud si můžeš trochu vybrat pentiím a celerům se vyhni. Alespoň i3. Lepší i5

(upravil cestmir 26. 12. 2014 22:05)

Re: Dual core, nebo Quad core?

Pre svižný dojem z desktopovej mašiny sú podstatnejšie než výkon CPU dve veci:
- rýchle SSD na pozícii systémového disku
- dostatok RAM - ideálne 4GB pre 32b systém (2x2GB je optimum kvôli dual channel prístupu, hoci 32b win z toho bude typicky vedieť adresovať len niečo cez 3GB), 8GB pre 64b

Čo sa výpočtového výkonu týka, aj 10-ročné Core2 mašiny sú na bežné veci stále bez problémov použiteľné. Problematické sú Atomy, staršie Celerony a jednojadrové procesory. Novšie Celerony a Pentiá (Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell) sú výkonovo porovnateľné s plnokrvnými Core2 procesormi a použiteľné sú. Akurát to neposkytne takú rezervu do budúcna, ako trebárs súčasný i5.

(upravil sagitarius 26. 12. 2014 22:22)

Re: Dual core, nebo Quad core?

Nic dražšího neberu, mám to jen na cesty- filmy, internet... Jo a zapomněl jsem- ten 4 jádro 1.86GHz má L2 2MB, ten 2 jádro 2.4 GHz má L2 1MB.

Web

(upravil cestmir 26. 12. 2014 22:32)

Re: Dual core, nebo Quad core?

Nevieš konkrétne model numbers tých CPU (na spôsob B810, P4600 a pod.)? Prípadne dumpy z CPU-Z? Takto stále nie je moc jasné, o čom presne je reč.

Re: Dual core, nebo Quad core?

Dual channel má výhody v pár jednotkách percent. Momentálne mám otvorený prehliadač, QIP, Steam a využívam 68% z 8GB ramky. Aký máš rozpočet? Do mesiaca budem predávať notebook, výborné parametre, baterka má tak 80% pôvodnej kapacity, viac ak tak cez SS.

(upravil cestmir 26. 12. 2014 22:59)

Re: Dual core, nebo Quad core?

staffy napsal:

Dual channel má výhody v pár jednotkách percent.

To nie je paušálne pravda. Závisí od scenára použitia (typ prenosu, objem dát, jeden/viacero prenosov paralelne) a toho, nakoľko sú nasýtené ostatné bottlenecky (CPU, north bridge). Mal som v rukách setupy, kde bola priepustnosť pri bulk mem prenosoch v dual channel režime vyššia o nezanedbateľné desiatky percent.

Samozrejme videné optikou desktopového aplikačného benchmarku je benefit poväčšine zanedbateľný, to je fakt. Ale trebárs na serveri, kde významná časť loadu spočíva v prelievaní blokov dát (alebo podobnom type úlohy na desktope) to zanedbateľné byť nemusí.

Re: Dual core, nebo Quad core?

Ste zbehli trochu do OT.
Sagitarius rieši výmenu NTB. U NTB sú limitmi grafika (aj keď je jej pamäť nezdieľaná) a rýchlosť swapu (ktorý bude vo Win existovať aj keď budeš mať 64GB RAM) a prenosu dát na/z HDD. Takže na hranie to nikdy nebude...detto na spracovanie videa. Keď vám to dôjde, tak je zbyeočné riešiť DC vs. QC.
Cestmir to ale zhrnul pekne. Kúp i5 DC s aspoň 8GB RAM a vymeň HDD za aké také SSD. A ja byť v takej situácií, tak sa oblúkom vyhnem megavírusu od Mrkvosoftu.

Re: Dual core, nebo Quad core?

Pánové, proboha neřešte tady blbosti typu "kup si i5". Chtěl jsem POUZE srovnání těch dvou procesorů pro běžné činnosti a pouštění filmů. Toť vše. Nejsem magor, abych si kupoval čtyřlitrovýho bavoráka na ježdění na nákupy do obchodu za rohem. Na seriozní práce mám dva desktopy, tohle mám jen na cestování a na radioamatérské digitální provozy. A na to nepotřebuju žádné iX, ani 8G RAMky a SSD už vůbec ne. Proboha já řeším počítač za 6 litrů a někdo mi poradí počítač za 30. O takové rady opravdu nestojím. Žádal jsem pouze o srovnání těch dvou po výkonové stránce.

Web

(upravil cestmir 27. 12. 2014 10:17)

Re: Dual core, nebo Quad core?

Aj do 6 litrov sa dá spáchať mašina s SSD a dostatkom RAM, ktorá nebude nasierať, ale je to samozrejme na tebe... smile A čo sa týka porovnania, stále si neuvidedol P/N tých dvoch celeronov, takže nie je jasné ani len o aké generácie (mikroarch.) ide.

Re: Dual core, nebo Quad core?

To nevím, protože se to z popisů prodejců nedozvím. SSD nechci, chci disk na filmy! A ne book, u kterýho bude jen disk za 30.
Doteď jsem všechny ty činnosti, na který to potřebuju, prováděl na 10",  jednojádrovým  1.6GHz Atomu, a 1GB RAMce, a stačilo to v pohodě. Potřebuju prostě jen větší obraz.

Web

Re: Dual core, nebo Quad core?

Pánové... Pagefile se dá vypnout a máte-li dostatek RAMky, je to na notebooku s moderním OS jedině vhodné.

(upravil cestmir 27. 12. 2014 10:49)

Re: Dual core, nebo Quad core?

sagitarius napsal:

To nevím, protože se to z popisů prodejců nedozvím.

Tak uveď aspoň chipsety alebo P/N tých mašín.

sagitarius napsal:

SSD nechci, chci disk na filmy!

Ak mala mašina optickú mech. (ktorá jednak už často nefunguje, dvak je dnes už prakticky zbytočná), dá sa s minimálnymi nákladmi prekopať na dvojdiskový setup. Malé rýchle SSD pre systém, rotačný disk pre zvyšok. Mám tak upravené všetky staršie nb v okolí.

Re: Dual core, nebo Quad core?

SSD NECHCI. Nebudu platit něco co nechci a nepotřebuju. Tak už to pochopte. Mě to tady už připadá... :
Jakou si mám pořídit- bílou, nebo černou? Pořiď si zelenou. Zelenou nechci, chci bílou, nebo černou. Tak si pořiď modrou.....
Procesory jsou to čtyřjádro N2920 a dvoujádro N2820 (2830, 2840). Víc nevím.

Web

Re: Dual core, nebo Quad core?

Oba dva jsou to same (nicmoc), ale pokud to staci, tak bych osobne sel spise do te N2920. Zda se, ze ma krapet vyssi takty grafiky a precijen tady frekvenci nejde dohnat zadny vykon, ta architektura na to nema. Tak alespon dvojnasobkem jader jde neco malo dohnat u tech par app. co to dokazou (trebas u videa). Jestli Ti stacil atom (dnes jsem ho KONECNE DIKY BOHU vyradil z produkcnich stroju), tak to bude ok myslim smile

Re: Dual core, nebo Quad core?

Z tých dvoch do desktopu 2-jadrový N2820 s vyšším taktom.

Hrubá aproximácia 1-vlákonového výkonu viď napr. tu (pozor, hlavný rating aj rebríčky sú N-vláknové). Musíš ale rátať s tým, že to bude mať výkon porovnateľný so svižnejšími letitými Core2 Duo...

Re: Dual core, nebo Quad core?

50% narust v multi vs 24% narust v single. Tak ci tak bude ten vykon nah@vno a jestli chce pouzivat tu vec na net (co taky jineho), tak IMHO je lepsi se zamerit na vice vlaken, za prd to bude stat i tak smile

Re: Dual core, nebo Quad core?

Nie, webové/kancelárske scenáre záťaže tie ďalšie jadrá nenasýtia, vnímať budeš nanajvýš práve to 20% navýšenie v 1-vláknovom režime.

Příspěvky [1 až 20 z 75]

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Smetiště » Dual core, nebo Quad core?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£