Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Dílna » Renovace staré aparatury

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 21]

Téma: Renovace staré aparatury

Nedávno jsem se stal dalším "druhým majitelem" basového aparátu. Jedná se o sestavu od Trace Elliot, kombo 7210H + bedna 1153T, rok výroby 93, v původním stavu. Lampy v tom nejsou, ani v předzesilovači. Zesilovač i bedny hrají, nicméně zvuku místy něco chybí a nebo naopak přebývá.

Chtěl bych provést nějaký servis aby se dostal zpět do co možná nejlepší kondice a tak bych byl vděčný za rady zkušenějších co opravdu funguje, čím začít, případně co má a nemá cenu dělat. Kdyby se nějaký ostřílený praktik byl ochoten podělit o svůj osvědčený postup jak na to, bylo by to určitě velmi přínosné a vítané smile.

Hlavní necnosti co mě trápí jsou:

  • zaoxidované konektory a chroupající potenciometry - Co opravdu funguje na čištění/mazání ? Má smysl čistit nebo radši rovnou vyměnit ?

  • zvýšená úroveň šumu - Nějaký hrubý nástin čím začít ? Zvyšuje se během let v provozu šum u operáků a tranzistorů (má cenu je vyměnit?) ?

  • zvýšená úroveň brumu - Někde jsem zachytil radu vyměnit filtrační kondíky, co Vy nato ? Nějaké další tipy po čem se podívat ?

K uvedenému výčtu patří ještě nefunkční horna. Nová membrána už putuje z Holandska, pak se uvidí jestli není po smrti i výhybka. Mělo by dle Vás pánové smysl preventivně vyměnit elektrolyty ve výhybce ?

Díky všem co jste dočetli až sem a případně přispěli !

Re: Renovace staré aparatury

Pokud by někdo byl ochoten naznačit cestu, kudy jít po schématu, na které konstrukční uzly se zaměřit, přikládám odkazy:

Předzesilovač viz strana 6 (na tom mém jsou dva vstupní konektory active/passive misto prepinace sw1, a chybí sw2 (je tam jenom jeden shape) ale jinak by to melo byt ono):http://new.eserviceinfo.com/downloadsm/ … t_GP7.html

Symptomy:

  • přepínač sw3 při přepínání lupe, prská, praská v reproduktorech (i bez přivedeného signálu na vstup, případně i s nulovým gainem a nenulovým volume)

  • potenciometry při otáčení chrastí minimálně

  • při zesilování gainu i volume se zvyšuje šum i při zkratovaném vstupu (vypojený vstupní kabel)

  • brum se zesilováním gain/volume nezvyšuje

Koncový zesilovač viz strana 3 (zase to není úplně on, můj je 200W takže je tam nižší napájecí napětí a tomu odpovídající hodnoty součástek, chybí ochrana reproduktorů a ovládání ventilátoru - jenom holý koncák z toho schématu):http://new.eserviceinfo.com/downloadsm/ … AH300.html

Symptomy:

  • při odpojení kabelu z předzesilovače (kabel předzesil-zesil) je šum na stejné úrovni jako při připojeném předzesilovači s gainem/volume na nule

  • při skratování kabelů signál-zem vstupu koncáku šum zmizí, zůstává brum v nezměněné úrovni

Navíc při připojování bedny (gain/volume na nule) se ozve lupnutí - stejnosměr cca 100mV měřeno multimetrem nevalné kvality.

Re: Renovace staré aparatury

Díky za rady smile.

Jinak tedy vyčistil jsem poťáky a konektory. Mohu pouze konstatovat, že Kontox je nah... Tedy nepomohl ani neublížil. Přichází tedy na řadu výměna součástek.

Máte nějaké zkušenosti se stárnutím tantalových kondenzátorů? Rozkládají se tak jako hliníkové, popřípadě rychleji nebo pomaleji? Tantalů je tam požehnaně, tak přemýšlím, jestli vyměnit jenom hliník nebo i tantaly. Případně děje se něco významného i s kondíkama bez elektrolytu, že bych vyměnil všechny ?

(upravil Hazys 27. 12. 2014 19:02)

Re: Renovace staré aparatury

Kontoxem se to nědělá, ten ti ty poťáky leda tak sežere. Už sem tu psal o čistícím přípravku z LPA Praha, ale ignorace přetrvává.

Re: Renovace staré aparatury

Hazys napsal:

Kontoxem se to nědělá, ten ti ty poťáky leda tak sežere. Už sem tu psal o čistícím přípravku z LPA Praha, ale ignorace přetrvává.

Jestli je to do budoucna sežere, budou sežrané, nicméně aktuálně nepozoruji žádný (ani kladný ani záporný) vliv na cokoliv. Dá se ta kapalina někde normálně koupit, nebo jenom viz info v příslušném vlákně ? https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 60#p226160
BTW: ty jsi evry?

Re: Renovace staré aparatury

Ne, nejsem, jak si na takovou p...u přišel prosímtě?

Dá se ta kapalina koupit, třeba na ok1kfx.sweb.cz. A krom toho, ten pán je možná šedivý, ale jmenuje se Šedý.

Re: Renovace staré aparatury

hamos napsal:

Mohu pouze konstatovat, že Kontox je nah... Tedy nepomohl ani neublížil.

Ak je tam nejaká DC zložka kvôli zvodom väzobných elytov, čistenie nepomôže, bude to chrastiť ďalej. Pomôže jedine výmena tých kondov, prípadne ich doplnenie v prípade exotických dizajnov, ktoré to neriešili.

Re: Renovace staré aparatury

To Hazys: zkus hledat "LPA", kolik svych prispevku najdes. Jinak dik za info.
To cestmir: Od čištění poťáků a konektorů jsem si sliboval snížení šumu, ne DC složky. Každopádně díky za koment k těm filtrákům. Schéma koncáku viz obrázek níže. Analogové obvody bohužel moc neovládám, udělám si nějakou simulaci, snad to pak pochopím smile. Ale nevypadá to nějak komplikovaně takže předpokládám že tam neřešil nikdo nic. Je tak ? Případně nenapadne tě při pohledu na to schéma s čím by bylo dobré/možné něco udělat proti šumu a/nebo DC složce ?
http://snag.gy/Wp5Bn.jpg

Re: Renovace staré aparatury

hamos: nejde o DC zložku na výstupe koncáku, ale o DC potenciál medzi dráhou a bežcom potenciometrov, ktorý (aj minimálny) spôsobuje chrastenie pri pohybe bežca po dráhe. Príčina je poväčšine zvod väzobných kondenzátorov v okolí potenciometrov.

Zdroj a koncák na schéme, čo si pastol s touto témou nemá veľa spoločné (snáď okrem toho jedného 1u5 väzobného elytu na vstupe).

Re: Renovace staré aparatury

To cestmir: Jo takhle. Tak teď už si rozumíme smile. Na obrázku níže tedy přibližně můj předzesilovač. Vazebních kondíků je tam požehnaně. Máš nějaké zkušenosti jak se drží v kondici tantaly vzhledem k času ? Hliníkové vyměním určitě, ale s těma tantalama trochu váhám.
http://snag.gy/AAdVs.jpg

Re: Renovace staré aparatury

Ty vazební 1u bych nahradil svitkama a bude pokoj napořád.. potáky vyčistit nebo vyměnit.

Web

Re: Renovace staré aparatury

Jestli budete to LPA někdo kupovat, byly by jste ochotní mi taky vzít vzorek na zkoušku a poslat poštou?

(upravil Sendy 29. 12. 2014 18:14)

Re: Renovace staré aparatury

Co přesně je napsané na desce koncáku a kolik je tam koncových trandů a jakých ? Jaký je tam ventilátor, na 48V velký celokovový ? Byla by vhodná fotka půdorysu elektroniky.
Brum se dal u některých modelů zlepšit posunutím celého konce v šasi. U Trace Elliotu se s nějakou sériovostí moc nepárali, k těm kombům nebyla ani pořádná dokumentace. Předek by měl být asi GP7X a konec asi AH250, u některých komb to byl i Bipolar Bear.

U těch MOS konců v TE nějaký ofset býval, možná i těch 100mV je možné. Není to HiFi.

Web

Re: Renovace staré aparatury

To reeb: Dík, to zní jako dobrý nápad, povyměňuju aspoň ty kondy a uvidím.

To PavelTI: Asi se na to vykašlu a pokud to bude problém, tak vyměním ty poťáky. Repasovat další krámy nemám v dohledné době v plánu a tak by se mi to asi nevyplatilo (když vezmu v úvahu, že ty kapaliny někam ztratím, nebo to časem vyprchá, ...). Dle toho vlákna mi navíc přišel jako hlavní bod opravy to čištění dráhy pomocí gumy.

To Sendy: Viz fotky níže. Pokud by bylo třeba/zájem udělal bych něco kvalitnějšího/detailnějšího. Je to pasivně chlazený mosfetový koncák AH200 - deska je  "AH100/200 PB ISSUE 3". Verze bez ochran (pouze s pojistkou smile). Myslím že schéma hodně odpovídá té části co jsem tu vyvěsil.

Co se týče stejnosměru, bez toho lupání při zapínání a vypínání by to bylo samozřejmě lepší, ale asi s tím dokážu žít. Nejhorší je ten šum který bude slyšet ještě víc až bude fungovat horna. Co se týče brumu, síťový přívod a výstup na repráky je tam dost slušně zamotaný dohromady, takže teorie s posunutím by dávala smysl. Problém je v tom, že nevím jak se to chovalo nové, možná se snažím spíš o tuning než o renovaci.

http://s30.postimg.cc/iiuk8i9a5/20141221_131614.jpghttp://s30.postimg.cc/ama309xtp/20141221_200601.jpghttp://s24.postimg.cc/f52p3d2oh/20141221_200620.jpg http://s24.postimg.cc/i5jjjwdzl/20141221_200642.jpg http://s24.postimg.cc/4ef2hop1t/20141221_200654.jpg http://s24.postimg.cc/62e7wc2xd/20141221_200705.jpg http://s24.postimg.cc/l0wmqrhzl/20141221_200823.jpg

Re: Renovace staré aparatury

Takže to je ještě slabší konec, než jsem myslel, AH200 Is.3. To lupání nedělá těch pár mV DC, ale spíš tam je výrazný přechodový jev, u T.E. bez výstupních ochran to asi neošetřovali. Tahle verze asi nemá ani žádnou tepelnou ochranu.

Šum u GP7 byl dost daný vstupním FET, ale moc tyhle jednoduché modely neznám a kombo verzi GP7 jsem v ruce neměl asi nikdy.

Co tam bylo za hornu, Fostex, nebo APT80 ?

Web

Re: Renovace staré aparatury

To Sendy: Horna je v tom Fostex FH27. Doufám že přežila výhybka, jak jsem testoval co s tím je, tak jsem zjistil, že se ta výhybka slušně zahřívá při odpojené zátěži (=spálené horně).
Nemáš náhodou schéma tohoto modelu předzesilovače ? Snažil jsem se najít něco co by bylo co nejblíž, ale bohužel i to co jsem tu pověsil se o hodně liší. Když se dívám pořádně, tak v tom mém jsou bipoláry, takže to bude spíš tohle. Tedy alespoň ta vstupní část a tranzistorový eq, trafo na DI u mě chybí. Prostě zase nějaká meziverze.
http://snag.gy/xKB4T.jpg

Re: Renovace staré aparatury

No škoda, že jsi ten Fostex koupil, je to mizerie, přeosazovali jsme to kde byla možnost raději za Selenium ST3xx.

Schémat TE mám sice celý fascikl, ale komba v tom nejsou. Zkus vyhledat něco jako GP7 AH200, GP7X a podobně. Je možné, že od tohohle modelu ani dokumentace není ani u výrobce v archivu.

Web

Re: Renovace staré aparatury

To Sendy: Koupil jenom recone kit (asi za 500) takže to zas taková investice nebyla ... Myslíš mizérie zvuková, nebo životnostní ? Nebo obojí ? smile Schéma zkusím ještě pohledat. Už jich mám slušnou hromadu, ale jak říkáš, přesně k tomuto modelu možná neexistuje. Nicméně bude to nějaký hybrid, případně downgrade něčeho ze série 6.

Každopádně tedy, co se týče brumu - může za to uspořádání v bedně, takže nemá smysl měnit filtrační kondenzátory ?

Re: Renovace staré aparatury

Náhradní membránka do Fostexu stála asi 9 euro, je to repro cca v kvalitě Tonsilu GDWT9/80, čili nic moc. Hlavně v jiných bednách (Peavey a asi i Warwick) to odcházelo velmi rychle.

Co se týče brumu na dálku asi poradit nelze, já nemám nikde zadokumentovaný naměřený odstup a těžko mi vysvětlíš, co je to "moc bručí".

Web

Re: Renovace staré aparatury

To Sendy: Jo tak to zhruba je, koupil jsem za 11e+6e pošta. Jak dojde farnell, tak povyměňuju kondíky a uvidí se. Doufám že to neopravím k horšímu smile.

Příspěvky [1 až 20 z 21]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Dílna » Renovace staré aparatury

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£