Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Ostatní technika » Zásuvky MASTER/SLAVE a nepříjemné lupnutí v reproduktorech

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [6]

Téma: Zásuvky MASTER/SLAVE a nepříjemné lupnutí v reproduktorech

Rád bych se zeptal místních, jestli mi někdo nedovede poradit kde se nachází zakopanej pes. Koupil jsem si přepěťové ochrany s možností MASTER/SLAVE, aby se mi při zapnutí PC a TV zapnuly automaticky i okolní spotřebiče jako je tiskárna, aktivní bedny, monitor… a samozřejmě i vypnuly - ale zde nastává problém - u monitoru s vestavenými repro a u aktivních beden se vždy při vypnutí ozve nepříjemný lupnutí, u 2.1 sestavy se subwooferem, co má přítelkyně u PC je ten lupanec i dost silnej.

Takže sice jsem se hrozně radoval, jak se mi vše bude komfortně ovládat (zapínat/vypínat) jednim čudlem, ale vzápětí hned přišlo rozčarování z důvodu zmiňovanýho problému. Zajímalo by mě tedy, jaký jsou rizika, čím to je způsobený a jak to případně odstranit ? Jako laika, jediný co mě napadá, udělat upgrade zásuvek a nacpat kondezátor na SLAVE fáze do zásuvky - ale dost možná píšu úplný kraviny, tak mě kdyžtak opravte.

Díky,

T.

Re: Zásuvky MASTER/SLAVE a nepříjemné lupnutí v reproduktorech

No mám to řešeno úplně stejně,jen to nemám k PC ale k PS3.V Slave zásůvkách mám zesilovač,televizi,nasku a tento problém jsem nezaznamenal.Ale je možné že zes má nějakou filtraci.Asi neporadím ale napiš co máš za přepěťovku.Zajímalo by mě to.Jinak jsem to řešil v předešlých letech relátkem napájeným USB...

jinak já mám konkrétně tuto,i když byla na seznamu nebezpečných zařízení,druhá verze je bezproblémová.Znám človíčka v Hadexu co mi k tomu něco povykládal.

http://hadex.cz/l152-prepetochrana-s-8z … xslave-3m/

Re: Zásuvky MASTER/SLAVE a nepříjemné lupnutí v reproduktorech

Konkrétně mám tuhle http://prepetove-ochrany.heureka.cz/ben … c-s9p624av . Jsem s ní spokojenej, až na již zmiňovanej problém. Nicméně jak píšeš - já u zesilovače taky problém nemám, ten nastává až u 2 a 2.1 audia, který mám k televizi a druhýmu PC (Genius a Altec Lansing) a u integrovaných repro u NEC monitoru. Nicméně větší starost mám o "zobrazovací" zařízení jako je PC a TV, to že to neslyšim, neznamená, že to tu neni a nerad bych si tim něco spálil (pokud to riziko hrozí). A mý vědomosti v oboru elektro zdaleka nesahaj tak daleko, abych si na to dokázal sám odpovědět :-/

Re: Zásuvky MASTER/SLAVE a nepříjemné lupnutí v reproduktorech

Vezmi neosadenu kablovu zastrcku hod tam kondik, zablenduj a strc do slave pozicie a uvidis ci to pomôze. Aby si nemusel rozkuchavat predlzku.

Desktop: EVE Audio SC203+ sub EVE TS107, Asus Xonar. HT: ELAC AM180, Pioneer VSX-924-K

Re: Zásuvky MASTER/SLAVE a nepříjemné lupnutí v reproduktorech

Rozepnutí obvodu spotřebiče s indukčností vytvoří strmou napěťovou špičku. Protože útlum odrušovacích prvků není nekonečný, je ten lupanec pak občas někde slyšet, nehledě na rušení kapacitní vazbou na signálové vodiče. Přepěťovka na dejme tomu 385 V by teoreticky měla ale vrchol špičky odříznout (je otázka, jak dlouho vydrží po x pozvolných přetěžováních). Varistor sice omezí amplitudu impulsu, ale ne strmost, k tomu by musela být v napájecím obvodu vložená tlumivka.
K omezení rušení na svorkách napájecího trafa zesilovače by se daly použít RC členy z příslušenství pro stykače, obvykle 100R+100-330n. Myslím že parametry síťového trafa a cívky většího stykače budou dost podobné. Něco o dosahovaných hodnotách napětí a časů při vypínání takových indukčností je v http://www.odbornecasopisy.cz/index.php … ment=37204
PC, TV a tiskárny ale mají spínané zdroje, kde žádná velká indukčnost není. Tady je spíš technicky nevhodné zapínání v jeden okamžik kvůli velkému proudovému přetížení spínacího prvku při nabíjení filtračních kondů.

Re: Zásuvky MASTER/SLAVE a nepříjemné lupnutí v reproduktorech

Díky za informaci a radu k mýmu problému. Přečetl jsem si to dnes 2x, ale nejsem z toho ještě úplně moudrej, takže zítra si to přečtu minimálně ještě jednou. Nicméně zatim to chápu tak, že momentálně mi tam vyskočí špička někam až k 3-4 kV. Při použití RC členu bych to eliminoval na nějakejch 400V, což už by zdaleka nebylo tak kritický.

Vložil bych tedy RC člen přímo do přepětové ochrany na hlavní větev SLAVE vývodů. Projedu si ještě pár článků na netu ohledně RC členu, abych byl moudřejší.

Příspěvky [6]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Ostatní technika » Zásuvky MASTER/SLAVE a nepříjemné lupnutí v reproduktorech

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£