Re: Prekvapenie v NC 300

ortofon OMB5E

Re: Prekvapenie v NC 300

ještě jednou, moje editace přišla pozdě. Máš prozvoněný ty káblíky, jestli "vedou" tam kam mají?

Re: Prekvapenie v NC 300

Tak pani, zda sa ze je to vyriesene. Bol to cinch kabel. Na test gramca som kupil obyc 1.2m kabel z kauflandu. Skusil som teda prehodit svoj hitachi kabel a brum sa o 95% zredukoval. Necakal som ze az taky vplyv to moze mat. Dakujem za vase rady.

Re: Prekvapenie v NC 300

microlan napsal:

Ten napájecí trafáček je zkratuvzdorný a tudíž s velkým rozptylem, to je jedna věc a zadruhé ten filtrační kondík asi nebude nic moc.

Samozřejmě, jak tam není TALEMA a filtrace z Nippon LXZ, je vše špatně.

Jak souvisí rozptylová indukčnost s rušivým polem mimo trafo?

Re: Prekvapenie v NC 300

Svrnka napsal:

Tak pani, zda sa ze je to vyriesene. Bol to cinch kabel. Na test gramca som kupil obyc 1.2m kabel z kauflandu. Skusil som teda prehodit svoj hitachi kabel a brum sa o 95% zredukoval. Necakal som ze az taky vplyv to moze mat. Dakujem za vase rady.

No, tak to jsem měl to samé. Taky jsem to nepředpokládal. Chystám se ostatně na výměnu všech tkaniček, půjde to pryč.

Re: Prekvapenie v NC 300

Skvrnka: zajímavý... já používám vesměs obyč kabely - byť z krámu kde audiomateriál celkem, vedou... a nebo dělaný z obyč konektorů a tý trochu silnější stíněný dvoulinky.....  a nic... díkybohu... klep...klep smile

Musel bejt teda zajímavě domrdanej že by na jedný straně upadlá zem třeba?

(upravil cestmir 21. 11. 2014 22:56)

Re: Prekvapenie v NC 300

To čo sa dnes predáva v bežných elektroobchodoch ako "audiokáble" je neskutočný odpad. Niekoľko čo som v posledných rokoch pre zaujímavosť precvakol už neobsahovalo ani len paródiu na tienený kábel, ale proste len dve tenučké lanká s prierezmi snáď ani nie 0.1mm^2, voľne vedľa seba zliate v plaste (samozrejme príslušne "hrubo" pôsobiacom).

Jediná istota (odhliadnuc od predražených "hájendových" nezmyslov) je si káble vyrábať z nejakého normálneho koaxu (RG-62, RG-58, Taskery) a trochu normálnych konektorov. Nie je to drahé a človek aspoň vie, čo tam má.

Re: Prekvapenie v NC 300

Nebo se chovat jako normální běloch a nehifistovat se zbytečnými (a samozřejmě zvukově prokazatelnými) RG62. Ich rieche Kuhscheiße. Úplně stejně to totiž bude hrát i s téměř čímkoliv jiným normálním, viz Pech.

Microlan, jak je to teda s tím rozptylovým trafem a rozptylovým polem okolo trafa?

(upravil cestmir 21. 11. 2014 23:08)

Re: Prekvapenie v NC 300

Hrať to samozrejme hrá (väčšinou), všetko ostatné je ale čistá lotéria:
http://dl.dropboxusercontent.com/u/59011027/2013/GM/cable-comparison.png

A tie koaxy alebo Taskery fakt nie sú tak drahé, aby existoval zmysluplný dôvod riskovať čokoľvek iné.

Re: Prekvapenie v NC 300

Nerad bych tu vytvářel opět další mimotématickou bariéru, už jsem to dělal dostkrát, ale hifistická tvrdohlavost je zřejmě nekonečná. A tak se zeptám, co je špatného na těch červeně vyznačených parametrech?  Nemusíte odpovídat ani reagovat, odpovím si sám:
Správný hifista nikde nemá zemní smčky, po stíněnění netečou žádné vyrovnávací proudy, odpor stínění je tedy nepodstatný, pokud se drží v normálních mezích. O odporu jádra nápodobně. Každý správný hifista má kvalitní preamp s nízkou výstupní impedancí, nejlíp nějaké vzorky od BB, linkové budiče 600ohm se schopností dodat ohromný proud.  Používá délky kabelu nanejvýš metr, možná dva, kdy kapacita nemá v NF pásmu žádný vliv. Pokud hifista má zdroj signálu s výstupní impedancí třeba 50 kilo, tak to není hifista, ale s prominutím zabedněnec, je to potom chyba jeho, ne toho kabelu.
Berte to prosím s rezervou, je to ale +- tak.
Odpověď na otázku, co se riskuje 300pF zátěží a 0,1 ohmy stínění, raději slyšet nechci.  (Stejně tak je komické nahánění minimální kapacity kabelu k přenosce, když na konci kabelu pak přenosku uměle zatěžujeme kapacitou, pro vyrovnání přenosu).

I zde se ukázalo, že problém nebyl v "rozptylovém trafu" ani ve filtračním kondenzátoru, ale v kabelu z lisovanýho bambusu. Hlavně že se musel gramec zprznit CINCHema, jako by nešel použít například takovýto konektor a Tasker C118.
http://i57.tinypic.com/fco8kj.jpg

Omlouvám se za zbytečnou vsuvku, je mi jasné, že tvrdohlavost je neporazitelná, sám o tom něco vím. smile

Re: Prekvapenie v NC 300

add káblíky  Mnohdy jde o to že cenový rozdíl mezi vyloženým šmejdem a opravdovou kvalitou je tak malý (při běžných délkách), že ten šmejd kupuje jenom blázen. I když to nemusí mít přímý vliv na funkci- obojí "nějak " hraje.

Web

Re: Prekvapenie v NC 300

Kdybys pozorně četl, tak jsem psal, že cena je skoro shodná. Mě nevadí, jaká je ta cena, mě vadí tupohlavý vnucování věcí, aniž by měl dotyčný nějaký ahnung o tom natož to uměl či zkusil zdůvodnit. Aneb typický přístup, jak to neni pozlacený a nemá to cinče nakamiči nebo talemu ve zdroji, nemůže to hrát.

(upravil cestmir 22. 11. 2014 22:05)

Re: Prekvapenie v NC 300

Hazys, neviem akými komplexami trpíš, ale opakovane tu vystupuješ ako priblblý puberťák, čo sa potrebuje voči všetkému vyhraňovať a na každej banalite ostentatívne demonštrovať, akí sú všetci naokolo kokoti.

- vyššia než nevyhnutná kapacita samozrejme vadí. Vadí napr. naivne zapojeným budičom s OZ bez oddelenia výstupu sériovým odporom, hoci majú Zo papierovo nízku. Vadí aj pri prenoskách - minule sa tu rozoberal prípad MM prenosky s odporúčanou Ci 100p. Keď ju zaťažíš káblom s niekoľkonásobne vyššou kapacitou, vznikne vďaka jej sériovéj indukčnosti rezonančný hrb hlboko v audiopásme (a najvyššie f nad ním zase urežeš)

- pri dlhšom kábli (ani v "izbových" pomeroch vždy nestačí 1.8m) a kapacitách rádovo stoviek pF/m už začína pri Zo niektorých bežných zdrojov signálu (trebárs 1k) hrať rolu aj fc LP, ktorú to tvorí

- veľmi otázna tiež môže byť nelinearita tej parazitnej kapacity v prípade nejakého sračkového dielektrika (PVC a pod.)

- čo sa týka opletu, nie je to len vec odporu, ale aj pokrytia. Ktoré môže byť od takmer 0% (tie dva AWG30 kábliky voľne zaliate v plaste) až po 100% pri normálnych koaxoch

Na čom skutočne veľmi nezáleží je odpor jadra a sériová indukčnosť kábla. Takže pokojne používaj čo chceš, trebárs dva hnilé zvonkové dráty, ale pre normálneho človeka sú spomenuté koaxy presne typ racionálneho kompromisu s výborným pomerom cena/vlastnosti.

(upravil Hazys 22. 11. 2014 22:12)

Re: Prekvapenie v NC 300

Schválně, budeme se držet původníhu tématu, například:

Souvislost zkratuvzdorného (rozptylového trafa)  a rušivého pole okolo takového trafa:

Odpoví mi zde někdo, konkrétně například microlan, jak přišel na tu implikaci s rozptylovou indukčností a rušením?

Zřejmě ne, ale opět se bude někdo do mě navážet, než by se věci uvedly na pravou míru, co?


//PS: aby se nějak začal projevovat ten 300pikový kabel, musel bys ho v místnosti mít aspoň tak 25 metrů a ještě nějaký pitomý zdroj signálu. Předpokládám, že tak dlouhou místnost ani doma nemáš.

(upravil reeb 22. 11. 2014 22:37)

Re: Prekvapenie v NC 300

Nevím že by tady někdo vnucoval že něco nemůže hrát... Spíš než o tvrdohlavost, jde o přístup k řešení - jestli dělám věci maximálně poctivě, nebo to šidím kde se dá..Elyty Nantong, kablíky s 3 chlupama stínění..atd.
Poctivý přístup tady zavedlo pár lidí  (třeba P.Dudek..) a to třeba i ve výběru součástek, nevím proč někam nedát Nippon, když vím že je kvalitní, s dlouhou životností, když z ecomu stojí prakticky totéž co šmejd z GM nebo odjinud. (Jasně nemusí to být zrovna low ESR LXZ, ale to je zas dané tím že to lidi kupují v GESu kde nic jiného neni) Stejně tak třeba Wima, rozdíl oproti noname je pár korun atd.

Ty malé EI trafa dokážou někdy pozlobit, i když existují horší než to co tam má.

Já osobně bych ten bastl vykuchal a postavil si něco modernějšího, s trafem do adaptéru, když už tam cpe lepší přenosku..(i když to šasi gramce je nic moc).

Web

(upravil Hazys 22. 11. 2014 22:15)

Re: Prekvapenie v NC 300

reebe, pořád asi blbě chápeš. Mě sere to neustálé "jak něco není TOP, tak to vůbec nehraje". Ale ono to hraje a mnohdy docela stejně, i když to není TOP, jen u toho TOP mají někteří jedinci asi nějaký pocit k tomu navíc.

Od teď reaguji pouze na příspěvky k věci, tedy k tomu trafu, které se microlanovi tolik nelíbilo.

(upravil reeb 22. 11. 2014 23:23)

Re: Prekvapenie v NC 300

jj spousta věcí se dělá TOP jen pro dobrý pocit, průměrnost (až podprůměrnost) si můžeš běžně koupit v obchodě, to se s tím nemusíš bastlit...Nakonec fotky vnitřku a schémata i renomovaných výrobců jsou k dispozici, takže víme své.

Navíc spousta lidí si bastlí jen tak pro radost. Proč máš neustálé nutkání těm lidem shazovat jejich (poctivě) odvedenou práci??

Web

Re: Prekvapenie v NC 300

Hazys napsal:

//PS: aby se nějak začal projevovat ten 300pikový kabel, musel bys ho v místnosti mít aspoň tak 25 metrů a ještě nějaký pitomý zdroj signálu. Předpokládám, že tak dlouhou místnost ani doma nemáš.

Alebo aj 1m a zdroj s pár sto mH sériovej indukčnosti (MM prenoska)
http://dl.dropboxusercontent.com/u/59011027/2014/120px/mm-load.png

(upravil Hazys 22. 11. 2014 22:32)

Re: Prekvapenie v NC 300

Pokud sis všiml inteligente, řeč byla o kabelu na linkovém výstupu. Linkový výstup má charakteristickou indukčnost pár sto mH ?


K tomu trafu máš co povědět?


Zřejmě ne, tak to tedy zameteme opět pod koberec s tím, že takové trafo je prostě sračka a přece nebudeme riskovat a koupíme Talemu.
Pánové, jdu dělat něco užitečnýho (rozchozovat EPD displej), vy můžete také, na co se tu rozčilovat.. smile

Re: Prekvapenie v NC 300

Tak linka, Ro 1k, trochu dlhší kábel, trebárs 10m x 300p/m: fc LP bude ~50kHz, na 20kHz bude útlm 0,6dB a fázový posun 21°. Keď tým nebodaj pripojíš nejaký vintage křáp s vysokoimpedančným výstupom, máš filter už pri ďaleko kratšom kábli. Odhliadnuc od tých ďalších parazitných vlastností.

Trafo mám u prdele, rozoberaj si to s iným magorom, čo sa na to dá. Nedávno som sa kamsi ulakomil na HAHN z GM a zaprisahával som sa, že už nikdy viac.