Téma: mobilní rameno frézy

Ještě nevím přesně jak to sesadit, ale finální verze je jasná. Moje speciální mobilní rameno pro frézování otvoru na reproduktory smile

pro ostatní klidně můžete psát rady či nějaké připomínky na zlepšení, nebo dokonce přikládat podobné typy - protože je neznám big_smile

http://kactus.sweb.cz/mfrez.jpg

(upravil mordoo 16. 10. 2014 17:12)

Re: mobilní rameno frézy

ako sa ti bude nastroj tocit v tom pante ?
aj ked tie dva sroby zvaris dokopy, bude to mat volu na zavitoch. Alebo som to zle pochypil a je to iba zart?

Re: mobilní rameno frézy

No pokud jde o levý pant, tak se zasune do předem vyvrtané díry a bude jen udržovat poloměr při frézování do kruhu
a pokud jde o pravý pant, ten musím ještě ani ne tak provrtat jako spíš uříznout, aby frézka prošla skrz do vrtačky smile

závity bych chtěl zachoval aby se dali do budoucna vyměňovat jiné díly pro různé druhy reproduktorů 10" 12" 15" 18"
A fakt se nejedná o žert smile Opravdu to chci, protože jsem zatím nenarazil na nějaký podobný nástroj na frézovaní smile

Re: mobilní rameno frézy

Pokud se nepletu, tak tohle je fréza na sádrokartony, nikoliv na dřevo.
Navíc fréza v tý trubičce bude viklat a neuděláš přesnou díru, musel by sis upnout vrzačku.
Já sem si "upravil" truhlářský vykružovák, prostě jsem si jej vyrobil z masivnějšího materiálu s delším ramenem.
Něco podobného http://vrtaky.heureka.cz/vykruzovaci-vr … itelny-70/   
- jen místo středového vrtáku mám hřídelku aby se středová díra nezničila. Dělá to naprosto přesný díry.
Ale ruční vrtačkou je to tak na díry do 100mm, větší už dělám na portálový vrtačce v práci.

(upravil kactuscz 16. 10. 2014 18:46)

Re: mobilní rameno frézy

Sádrokarotonová to snad ne, na krabičce je napsáno WOOD a PLASTIC big_smile
Jinak to vyklání samozřejmě při prvním prototypu budu brát s rezervou smile
Mě prozatím nejde o frézování na přesný milimetry, ale o ty trapné centimetry.
Většinou jsem totiž vyráběl spíš místo kružnice jen mnohoúhelníky přímočarkou big_smile sad

http://kactus.sweb.cz/shit.jpg

Re: mobilní rameno frézy

no to si děláš prdel? big_smile čoveče ty jsi kutil tym, vyser se na pičoviny. Kup si ostrou pilku do přímočarky, kup si kružítko do které jde dát tenká fixa ( nebo si tu fixu přilep izolepou ke kružítku). Udělej si pěknou kružnici a pomaličku to vykruž přímočarkou.

Re: mobilní rameno frézy

nebo CNC smile

(upravil stiglitz 16. 10. 2014 20:56)

Re: mobilní rameno frézy

Tuhle fázi mám za sebou. Je to škoda snahy a práce. Mě taky připadalo, že to půjde, nedá se, ale to zjistíš. Jednodušší je vrtat díry a pak to dočistit rašplí. I když i to je prasečina, je to lepší. Půlkulatá rašple. Přímočarka ráda uhne, a dělá hroznej bordel.

(upravil Core88 16. 10. 2014 21:09)

Re: mobilní rameno frézy

TO:kactuscz
Co to je za bazmek ? To pošli  do Receptáře jako zlepšovák měsíce . Přemet Prkenná podlaha by měl radost .  Kup si horní frézu a udělej si něco civilizovanýho  jako třeba tady Fredy https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 62#p301562 . A vrtačku nech na vrtání .

Web

Re: mobilní rameno frézy

Pri tomto si mozes akurad tak ublizit. nebude ti to drzat pokope zlomis nastroj a budes nadavat. smile

Re: mobilní rameno frézy

Na přímočarku musíte nelogicky tlačit obráceným směrem než chcete ujíždět, jinak vám bude řezat šikmo a křivě.

Na tuhle srandu, co sis navrhnul rychle zapomeň. Tenhle vrták mám a do MDF je to k prdu. Akorát se ti to někde zasekne a urve ti to ruce.

V hobbyshopech se dá koupit frézka i za 500-700Kč, v sadě s frézami, přípravek uděláš z prkénka, tří šroubů a dodaného vedení od frézy a můžeš hned frézovat na desetinny mm přesně a hned a rychle a všechno včetně hliníku.

A jestli tyhle kraviny vymejšlíš kvůli penězům, tak běž den na nějakou brigádu a z přesného frézování pak budeš mít krásný pocit.

Web

(upravil Core88 16. 10. 2014 23:14)

Re: mobilní rameno frézy

to mordoo
No nevim , podle toho co vidim na těch Fredyho fotkách tak to pohromadě drží . A že se zlomí fréza to bych se nebál .

Web

Re: mobilní rameno frézy

Měl jsem něco vzdáleně podobného, koupeného z jedné speciálky na hobby nástroje. Bylo to tak 5x robustnější a přesto to bylo zcela nanic, možná tak se s tím daly dělat díry do papundeklu nebo tenké dřevotřísky.

Web

Re: mobilní rameno frézy

jako že to neudělalo kružnice nebo že to nevyfrézovalo díru na jeden záběr ? Já zachvíli budu taky muset řešit jak vykroužit díru do 28 MDF .  A to co tam má Fredy vypadá docela nadějně a i ty otvory vypadají v pohodě . Podobnej přípravek sem viděl u pár lidí na YT .

Web

Re: mobilní rameno frézy

Dělal jsem s tím díru na 10" repro do 18mm překližky, nekonečná práce. Přestože byla díra a centrální čep dost těsný (M10 šroub), tak vznikla elipsa a navázání konce a začátku byl zub asi 4mm. Když už, tak to musí být pořádně tuhé, stačil by třeba bukový hranol, čep a vrtačku chytnout kvalitní objímkou a hlavně - chce to odsávat z řezu, protože je záhy všude bordel. Výběr nástroje je taky klíčový.

Web

Re: mobilní rameno frézy

No podobným způsobem sem dělal Lasy Susan .Tam sem nepotřeboval nějak extra přesnost . Já to mam vymašlený tak že Do toho dílu na kterým je přidělaná frézka zalepim (nalisuju) ložisko a do desky co budu frézovat naklepnu natvrdo kovovej čep , takže vůle by tam měli bejt jen minimální . Frézu sem si koupil za litr od CMT tak snad bude vpohodě

Web

Re: mobilní rameno frézy

Skusajte co chcete, hlavne si pri to neublizte.

Uz ked by som skusal takuto vtakovinu snazil by som sa vyrobit tuhy drziak na PORIADNU vrtacku aby ju drzal stale kolmo a nie stabilizovat nastroj.
Takyto drziak sa da potom pomocou ticky poriadne uprvnenej v drziaku a s posuvnym kolikom obruzit okolo malej dierky v strede frezovaneho materialu.

Ale to si radsej kupim vrchnu frezku za par Kcs. Na dve diery za rok vystaci aj ta najlacnejsia aj ked presnost nieje vysada takychto pristrojov. Mam to safety a bez problemov.

(upravil mechanik 18. 10. 2014 9:12)

Re: mobilní rameno frézy

So všetkým sa dá naučiť dosť dobre robiť. Základná chyba pri práci s priamočarkou, teda aspon ja som to tak robil, je že ked idete mimo vyznačenú čiaru tak sa to snažíte hned zrovnať, otočiť na správne miesto. Potom vznikne opačný problém že sa to príliš vychýli do opačnej strany a tak sa to opakuje... Potom ešte tie problémy s ohýbaním plátku ked sa na to príliš tlačí... Ja som sa s priamočarkou naučil robiť kruhy alebo rovné plochy tak že aspon z hornej strany tolerancia zhruba odpovedá šírke čiary takej tej tenkéj centrofixky. Napríklad ked vidím že už sa blízim k opačnej strane čiery tak pootočím priamočarku len minimálne a na dlžke napríklad 5cm to plynule zrovnám. Používam profi BOSCH a drahé velmi pevné plátky.

S tým "kružítkom" k fréze neni žiaden problém len sa to chce tiež trochu naučiť a používať kvalitné stroje. Kružítko mám z plexiskla asi 10mm, tyčky držia cez hliníkové Lko. Mám tiež CMT a BOSCH takmer rovnakú ako na obrázku a ide to. So zapustením a menšou hlbkou neni problém. Pri robení otvoru cez celú MDF 18mm alebo viac to chce použiť užší nástroj a robiť to na viac krát. Tiež v prípade že to kružítko má určitú toleranciu tak vedieť ako to správne držať. Asi by som si dnes kúpil drahšiu frézu alebo proste len novšiu a tie majú zaistovanie z oboch strán, moja nemá.

priamočarka:
https://i.postimg.cc/mcbpdHk1/2190590.jpg https://i.postimg.cc/7Ghs4rgx/2190591.jpg

fréza:
https://i.postimg.cc/qhWLdhJL/2190589.jpg


a že s tým mám skúsenosti big_smile Takto som robil prakticky 2 páry reprobední. Tie druhé boli ešte zložitejšie. Mali o jednu horizontalnu priečku viac a boli tam samé kruhy.
https://i.postimg.cc/SJh67pJJ/2190588.jpg


Toto bolo robené z 84 kruhov a tie druhé presahovali 100.

Bohužial som zvolil zlé lepidlo a tak sa obávam že výsledná tuhosť nebude odpovedať vynaloženej námahe. Čo sa dá robiť, človek sa chybami učí. Duvilax kvôli velkému množstvu vody použiť asi nemôžem... Použijem nabudúce niečo s velkým množstvom sušiny ako epoxidové lepidlo alebo niečo od soudalu.

Re: mobilní rameno frézy

To bych až tak daleko nešel, ale velmi dobrá práce. To je labyrint jako u B&W... klaním se.

Re: mobilní rameno frézy

Dakujem za pochvalu. Ano, BW som v tom považoval za vzor.