Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Autohifi » Autorádio + zesilovač + subwoofer - divné zapojení

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [4]

Téma: Autorádio + zesilovač + subwoofer - divné zapojení

čau, zapojím rádio (nějaký pajonér) + zesilovač( 4x125W/2R nebo v můstku 2x250W/4R - sinclair tuning.) + subwoofer ( 2x 226-07/8 v bandpass 4th. isobaric - paralelně. )-  zapojeno do můstku na zesilovači. Hraje vše v pořádku  podle mých představ - super, byl jsem nadčený jak to hrálo.
Jednoho dne jsem odpálil subwoofer, tak jsem si to nechal přemotat. ( odpálil se reproduktor v uzavřené komoře)
Mou blbostí bylo to, že jsem si repro nepřeměřil a místo 8R měly reproduktory 6.3R cca.  Zapojil jsem to klasicky na zesilovač do můstku a ejhle hrálo to potichoučku a jak jsem zvedl hlasitost  tak se na zesilovači oběvil clip a zesilovač vypl.
Odpojil jsem repro, zapl jsem zesilovač, volume max a zesilovač funguje. Řekl jsem si Co toje?, vezmu měřák a ejhle, reproduktory mají 3,1R - aha. Tak jsem reproduktory chtěl zapojit na jeden kanál ALE  mou trotlovinou bylo to že jsem si nevypl zesilovač. Tím pádem jak jsem zapojoval tak jsem škrtnul teď nevím jestli plusem nebo Mínusem o kostru zesilovače. Zrazu to udělalo škub bum prask. Řekl jsem si že su PIČA. Vše jsem hned vypojil od napětí a rozpojil jsem. Polil mě studený pot a ještě jsem si řekl jednou že jsem piča. No co teď, tak jsem zapl pouze rádio, hrálo - vše v požádku, připl jsem k tomu zesilovač, multimetr ukazoval že je vše v pořádku, říkám si aha žebych měl štěstí a sinclairův zesilovač vydržel? - ano vydžel. No a Teď k problému, připojím subík, hraje - dobré je to šlape to. Tak jsem druhá den jel do práce a kua to hraje nějak divně! skoro žádné basy. No co teď, tak jsem tam skusil strčit jiný subík a hrál - tak jak jsem jel do práce tak jsem si to zase ohulil a to samé kurnik co se děje. No a teď jsem zjistil že byl tzv. akustický skrat ( subwoofer byl jakoby přepolovaný ale podle zapojení nikde přepolování není) Setkali jste se s tím někdy? Přepoloval jsem subwoofer a ejhle vše super, hraje to jak víno.

Mezitím jsem ještě laboroval s jiným autorádiem, zkusil jsem zapojit mobil přímo na autozesilovač ale prostě je to nějaké divné, musí se to na zesilovači přepolovat. Buď jsem nějakým způsobem odpálil ochrany v zesilovači nebo nevím.
Pouze v rychlosti jsem se díval na součástky v zesilovači a vše je čisté pěkné, žádný kondík nafouklý, tranzostory ok. nic.
Toš to je pro mě mrkev v zimě.

Re: Autorádio + zesilovač + subwoofer - divné zapojení

Mě třeba se stalo na subsenioru, že mi vlastní vinou (-45V na GND oproti kolíku v zásuvce smile ) pukl jeden OZ. Nahradil jsem ho a stejně to hrálo na chuja. Tak jsem vyměnil další dva v cestě (celkem jich je tam 6) a hrálo to. Moc jsem na to nehrál. teďka docela nedávno jsem si říkal že je něco špatně. Sub sice basoval ale žádný spodek, zahuhlaný neidentifikovatelný zvuk. Tak jsem připojil signal generátor, nastavil na 300Hz a hned při první zkoušce jsem si byl jist problémem. I ten zbytek OZ musí vem protože to taky chytly. Vše jsem nahradil originály (alespoň doufám v EZK smile ) a konečně basy jaký jsem ještě u toho neslyšel jelikož jsem ten subsenior podělal hned zezačátku co jsem měl.

Vizuálně taky nebylo nic poznat ale uchometricky ano. U mě to bylo OZ u tebe pokud tam je může být taky, ale ruku do ohně za to nedám. smile

(upravil KocuR 22. 10. 2014 9:57)

Re: Autorádio + zesilovač + subwoofer - divné zapojení

Vau, čiže to že na 8Ohm reproduktore nameriaš 6,3Ohm a to že keď máš nesprávne nafázované basáky tak nebudú basovať je niečo divné? Som myslel že toto sú veci ktoré vie každý kto má minimálne základy v oblasti...

Re: Autorádio + zesilovač + subwoofer - divné zapojení

kocůre toš si to přečti eště raz než to pochopíš.

Příspěvky [4]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Autohifi » Autorádio + zesilovač + subwoofer - divné zapojení

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£