Téma: Ovladač pro had

Nemáte pánové někdo nějaké jednoduché schémátko na ovladač 4 kanálového světelného hada? Myslím si, že dělat to z MAS562 už je poněkud zpozdilé. Nechci se s tím mazat - není to pro mne, hady jsou nataženy, nepadli jste náhodou na něco, co vyhodí rovnou 4 výstupy (pro triaky nebo tyristory) levně a jednoduše? Dík předem za nápad.

Re: Ovladač pro had

Buď nějaký MCU a naprogramovat, nebo 555+4017

Web

Re: Ovladač pro had

Nejjednodušší bude ta 4017 a místo LEDek dát SSR dle zátěže.
http://s25.postimg.cc/708m463xn/4017.jpg

Re: Ovladač pro had

Jo, to vypadá docela pěkně, doplním si tam trandy, co budou budit triaky. SSR (spínané v nule) by bylo super, ale jsou to ztracené peníze (rekonstrukce šmejdu v pronajaté hospodě).
Díky za dobrý tip, chlapi smile

Re: Ovladač pro had

Pokud nechceš spínat kilowatty, tak tě SSR nevyjdou o moc dráž, než triaky a trandy. Navíc SSR můžeš spínat přímo tím švábem- na vstupech mají taky ledky.

Web

Re: Ovladač pro had

Oťas, jestli chceš SSR, můžu ti nějaké věnovat, máme to k sobě kousek jak koukám

Re: Ovladač pro had

Já mám doma triaky KT728/400, změřené Igt pod 35 mA a nevím, co s nimi. Mám doma tak 20 ks oměřených KT 702 (ale na usměrňovač kašlu, tak budou stejně jednou vyhozeny). Mám doma také slušné trafo, i když asi když použiji původní.
Potečou tam docela velké ampéry, hadů v hranách je tak 35 m.

Z tohoto důvodu a výše popsaného účelu nehodlám házet perly....

Jinak by to byla pravda, že SSR by se určitě vyplatily.

Teku, děkuji moc za nabídku, nevyužiji jí.

Re: Ovladač pro had

Pozor! Pokud jsou hadi napájený síťovym napětim 230V, bude triak na 400V málo. Chce to typ min. na 600V.

(upravil Hazys 8. 10. 2014 22:42)

Re: Ovladač pro had

Na žárovky stačí i 400 voltový, ale rozhodně to není košér! Víc jak 600 voltový je pro žárovky prozměnu spíš zbytečný. Součástky jsou to robustní, nanejvýš může vlivem malého překmitu (tím nemyslím úder blesku) dojít k falešnému sepnutí na jednu půlperiodu.

Ostatně, většina bastlířských prasátek co staví schémátka témhlě někde z googlu, používá triaky nebo alespoň optotriaky na nesprávné a (u nás) blbé emerické dimenzování 400V. Jim to stačí, v Evropě nikoliv. smile
Co už je však na pováženou, že většina místních drogerií nemá v sortimentu skoro žádné 600V optotriaky, jen ta nepoužitelná emerická čtyřkila.

(upravil Otas 9. 10. 2014 18:01)

Re: Ovladač pro had

Nebojte, spínám to na sekundáru  (12 V st.). Spíš budu mít problém s proudy.
I když mi bylo kdysi vysvětlováno cosi o nezničitelnosti triaku, protože prostě sepne, když je napěťově přetížen. Ale u své staré spínací jednotky jsem se tím ukecat nenechal a jsou tam samé (16 ks) KT 728/600 spínané v nule smile. Žádný kompromis, žádná porucha, testnul jsem asi dva i zkratem. 
V dnešním řešeném problému byly spínány ze zdroje spolu s nějakými 300 W PAR 56 i 4 samostatná cca 200W trafa, ze kterých šel sekundár do hadů. Generátor jeden ze 4 dovedl jak postupnou řadu, tak jakš takš i podle rytmu, jenže pak rychlé spínání traf + PAR ale nedělalo dobře pojistce T5A (a nejspíše ani triakům v TO220), tenhle experiment vydržela jen krátce.
Tak chci trafa odpojit od triaků, respektive jedno použít na napájení všech čtyř kanálů hadu a odlehčit tomu napájení PARek, ať mohou jet do rytmu.