(upravil microlan 29. 10. 2014 9:49)

Téma: EGS002

Má někdo zkušenost s tímto modulem?

http://www.ebay.com/itm/Pure-sine-wave- … 0842959869


//přesunuto

Re: EGS002

Ne nemá,  prodáváš? Nebo to chceš  koupit? Nějak tomu nerozumím, co to dělá v bazáru.

Ostatně, každej trochu zkušenej vořech si tohle naprogramuje sám a lepší. Ten modul je totiž dosti příšernej.

Re: EGS002

Hej, "sám a lepší" si hypoteticky spravíš čokoľvek - ak neprekážajú tak o 2 rády vyššie náklady (keď započítaš trochu zmysluplnú človekohodinovú sadzbu na vývoj, prototyp a malosériu) a zabitý čas, je to ideálna cesta. Ak ale niekto potrebuje tie zdroje a energiu investovať do nejakého komplexnejšieho diela s vyššou pridanou hodnotou, kde toto tvorí marginálnu časť a ktoré má navyše trebárs byť hotové v definovanom čase, je pre neho aj suboptimálny modulček o tie 2 rády vhodnejší.

Re: EGS002

No mě by spíš zajímalo, do jaké míry jsou ty IR pajcovaný, jestli jsou to jenom horší kusy, nebo to tam někde sekají z rákosu. Až se prostřelí, tak začne teprve prdel, hlavně u vysokovýkonových měničů.

Re: EGS002

Hej, to je otázka. Ak ale budú gejtové priebehy vyzerať ako majú a neodíde to pri nejakom zbežnom teste na prieraz, tak by som ich asi riskol.

Re: EGS002

Aha, to asi budou pajcy, už podle toho, že je každý jinak značený. Kdyby se preventivně vyměnily za originály, myslím, že by z toho už nemusel jít strach.

Re: EGS002

čestmíre, udělat si to sám bude levnější. Jestli si myslíš, že je ten čínský ksindl nějak provozuschopný, tak si to povíme, až s tím zlikviduješ 20 párů né úplně levných tranzistorů. wink

Re: EGS002

No za predpokladu, že namiesto niekoľkých rozumne zvolených testov budeš ako opica vymieňať výkoňáky, je to dosť možné... smile

Ale hej, do produkčného riešenia je takáto kategória číny risk, poznámka smerovala skôr všeobecne k tej "sám a lepší" filozofii - z vlastnej skúsenosti viem, že ľudia, ktorí podľahnú pokušeniu aplikovať to na všetko, mávajú často veľký problém s usledovaním "top level" cieľov, termínov, rozpočtu a v neposlednom rade aj kvality - niekoľko marginálnych detailov, na ktorých sa stihli vyblázniť je potom vyriešených overkill spôsobom, ale celok zúfalý.

microlan: druhá možnosť je, že sú tie IR-ká vydolované z elektroodpadu z rôznych ér... Zvykne to tak na týchto internetových číňanoch bývať napr. pri stablíkoch. Svojím spôsobom je funkčný recyklát originálu stále lepší prípad než pajc (prípadne neznámy mix pajcov a recyklátov). V každom prípade, isté v prípade takéhoto zdroja nemáš nič, orientovať sa dá jedine podľa reputácie predávajúceho na základe počtu a povahy hodnotení.

Re: EGS002

Recyklát je mě sympatický, myslel jsem, že už to dělám jenom já smile  Podle hodnocení na ebay, by to mělo být OK, 9000 prodejů a 99,2 pozitive. Jen jak píšeš o tom testování, myslíš zatížit to RC členem a mrknout na hrany?

(upravil cestmir 29. 10. 2014 20:43)

Re: EGS002

Samotný IR2110 sa dá testovať v duchu obr. 2,3 na str. 6 v ds. HO/LO priebehy pri zaťažení gejtom sa dajú pozrieť dig. skopom priamo na výstupe modulu (kľudne pri nižšom napájacom napätí mostu). Napäťovú odolnosť celého modulu asi jedine testom pri vyššom než uvažovanom prevádzkovom napätí. Pri pohľade na riešenie toho modulu mám ale dosť obavu o izolačné vzdialenosti - s akým napätím má u teba ten most pracovať?

Re: EGS002

izolační vzdálenosti? na to číňan sere, já mám v pájecí stanici 230 táhnutý asi 1,2mm od sekundáru

(upravil microlan 29. 10. 2014 21:35)

Re: EGS002

24 V, na 220 to půjde trafem. Nějakých 100W pro oběhové čerpadlo. Zatím tam mám UPS a modifikovaný sinus čerpadlu moc nesedí.

//ale určitě by asi šlo vytáhnout řídící signály přímo z procesoru a přes optočleny do solidního buzení. Oni k tomu dělají i výkonovou desku a mají i 3 fázový modul také s výkonovou deskou.

Re: EGS002

Tak to už si rovnou můžeš napsat sám a udělat to všechno na jedné desce. Zvládne to sebeslabší MCU s PWM. Já si s tím kdysi hrál a program, kterej generoval 50Hz PWM sinus a budil nějaký trandy jsem měl odladěnej za hodinku.

(upravil cestmir 29. 10. 2014 22:23)

Re: EGS002

1-kanálový PWM sin generátor som už tiež pár krát bastlil, ale zase riadiť plný mostík s korektným časovaním, rešpektovaním dead time a hlavne so zapracovaním feedbackov celkom určite na hodinu nebude. Ani na dve. A tiež už ani celkom neplatí, že to zvládne sebeslabší MCU s PWM. Počas jednej periódy PWM tam bude dosť čo robiť.

Tu je inak vtipný thread o snahe strojovým prekladom získať anglický datasheet k tomu riadiacemu švábu EG8010: smile
http://www.edaboard.com/thread279936.html

V každom prípade, v tom čínskom je okrem rozsypaného čaju aspoň čitateľnejšia vektorová verzia schémy toho modulku a nejaké obrázky.

(upravil microlan 30. 10. 2014 8:22)

Re: EGS002

A to máte.....

10 naprogramovat
20 odladit
30 namalovat schema
40 tišťák prototypu
50 korekce
60 osadit
70 if nefunguje_to goto 50
80 tišťák
90 osadit
100 if nefunguje_to goto 50
110 if shořeloto goto 50
120 kup to od číňana

http://www.elecinfo.com/bbs/856914.html

Tady s tím přímo generují 220 z DC za spínanými zdroji. Nějakých 1000W.

http://bbs.21dianyuan.com/128109.html

(upravil Hazys 30. 10. 2014 13:05)

Re: EGS002

Já když vás tady vidim, všichni chytří jak rádio, co by kdo měl jak dělat a proč, nechcete si radši koupit úplně hotovej celej měnič? Proč to vůbec stavět s nějakým modulem čínským? Je to úplně zbytečný a zcestný.
Pokud se chci něco naučit, tak se to má dělat pořádně a celý.

Vidíš cestmire, já dokonce bastlil sinusový střídač 12/230 i pouze z analogovky. Bez procesoru. A se zpětnýma vazbama. A taky to chodí, docela krásně. Vývoj mě trval asi 14 dní.  To ti připadá hodně? Jeden z mých kamarádů dělal kompletně na analogovce dokonce 3f měnič pro asynchronní motor. I s regulací proudu. Taky mu to už docela chodí, dělá na tom nějaký ten měsíc.
Obojí je to samozřejmě naprosto zbytečná práce. Proč? Někdo se možná chtěl něco naučit... S tou čínskou srágorou se nenaučíš skoro nic.

Jestli někdo potřebuje měnič, ať si koupí hotovej. Jestli chce někdo se něco naučit, zaexperimentovat, ať se to učí pořádně. I nepodařená práce je zkušenost. Pořád lepší mít na stole 10 nefunkčních výrobků, než si tu jen nasucho dřít hubu o tom, jak by se nemělo vůbec bastlit a mělo by se použít hotové.

//Případně tento můj výblev vesele ignorujte, já si budu bastlit co chci a jak chci nezávisle na tom, co si tu kdo myslí. Třeba se časem něco i naučím. A vzhledem k tomu, že tohle je diy forum, doporučoval bych stejný přístup i ostatním. Bastlit a bastlit.  Beztak za pár let či desetiletí už ani bastlit nepůjde, protože to zakážou jako nebezpečné, nebo co si zrovna vymyslí EU.

(upravil pzwak 30. 10. 2014 13:19)

Re: EGS002

Microlane, s tímto konkretním modulem zkušenosti nemám, ale za 170Kč i s cestou bych to asi neřešil a zkusil, pokud to splňuje podmínky zadání a našel jsi k tomu relevantní články, které to nezatracují.

A omlouvám se za OT, ale nedá mi to...

Hazysi - v něčem máš pravdu, určitě to jde udělat líp a naučit se přitom spoustu věcí, ale ať koukám, jak koukám, microlan nepsal nic o tom, že se chce naučit udělat sin wave modul a nebo kupovat hotový měnič, ale ptal se, jestli někdo nemá s tímhle modulem konkrétní zkušenosti... Přičemž se od tebe nedověděl nic konstruktivního, jen sis pohonil triko, jak bys to ty sám zmáknul levou zadní (o čemž si netroufám vůbec  pochybovat) wink
//A ke tvému dovětku - plný souhlas, už teď mám husí kůži, že mi zakáže EU provozovat moje krásné lampové stroje...

Web

Re: EGS002

Zkoušel jste už někdo něco s tímto modulem? Líbí se mi, že to má UART přes který jde nastavovat výstupní frekvence, napětí a najíždět se zachováním u/f.

Za pár stovek jsem koupil vadný měnič 12/230V 2kW s trapézovým výstupem, měnič už šlape, i regulaci výstupu umím, ale chtěl bych čistý sinus. Pro můj účel to vypadá super.

Re: EGS002

Ještě ne, čekám jestli se někdo ozve, že bych se s někým svezl, kdo to objedná...

Re: EGS002

Asi se budu opakovat, předpokládám, že opět úplně zbytečně, ale

to potřebujete fakt tak nutně na všechno čínskej ardujínistickej sprzněnej modul, ke kterýmu neexistuje ani pořádný schéma?

To je takovej problém vzít třeba attiny26 (nechci po vás ani žádný nóbl věci jako STM32F334, který by na to byly mnooohem lepší),  nakonfigurovat tam jeden rychlý PWM kanál, do flashky dát třeba 256bajtovou tabulku sínusu a jednoduchým, naprosto primitivním DDS algoritmem to hrnout ven do toho PWM timeru? Případně ještě pronásobit aby se získalo U/f.

Když bude zájem, tak jsem ochotný s tím možná i lehce poradit (tzn ne udělat za vás), ...ale čekat až zaprší a uschne (někdo se podělí o "zkušenosti" s tím čínským blevajsem), to teda je opravdu přístup, se kterým nic nepostavíte.


Sejny: A né, nevypadá to super, protože kdybys místo přemýšlení, jak tam narvat čínský ardujínistický prasomodůlek se zamyslel opravdu, zjistil bys, že HW měniče původně s obdélníkem na výstupu se poněkud na sinusovku použít nedá, protože to vyžaduje nějaký (teda ne nějaký, ale spočítaný) tlumizny na výstup, kapacitu ... tedy prakticky úplně jinou výstupní část.

Pardon za další výblev, ale třeba to napodruhé někoho trkne... protože az tu dobu (půl rok?), co tu čekáte na zázrak, už jste mohli mít dávno naštudovaný, jak si totéž naprogramovat svoje, i do toho blbého AVRka, které to zvládne taky.