Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Výkon zesilovačů

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 44]

Re: Výkon zesilovačů

Láďo dobrý smile

Web

Re: Výkon zesilovačů

U nástrojových zesilovačů se na foru baskytaristů několikrát řešila otázka zapojení boxů s impedancí 4 a 8 Ohm. a jak je to s údaji na štítku zesilovače a připojené čtyř, nebo osmiohmové bedně.
Záleží na tvrdosti napájecího zdroje.
Příklad: v manuálu zesilovače je uvedeno 400 W / 4 Ohm a 260 W / 8 Ohm
Zesilovač bude mít sinusový výkon 400 W / 4 Ohm. Aby byl tento výkon dosažen musí mít zesilovač napájecí  cca +/-65 Volt, transformátor toroid 400W. Velmi důležitá je celková kapacita filtračních elektrolytů, ty musí udržet plné napájecí napětí při výkonových špičkách. Největší energetická zátěž je na nejnižších kmitočtech a od toho se dá taky posoudit výkon zesilovače.
Těch aspektu je tam několik a jaký bude pak výkon na osmi Ohmech při pořád stejném napájecím napětí?
Výkonové tranzistory koncového stupně jsou obvykle dimenzovány  na vyšší výkon.
Dále bude zvolen třeba toroid s výkonem 600W, tomu bude odpovídat větší průřez Cu vodičů – bude protékat vinutím při zatížení větší proud, ale při stále stejném napětí. To je ta tvrdost zdroje. Proto nemusí platit u psaného údaje výrobcem o výkonu přímá úměra – děleno dvěma – při použití boxu 4 Ohm, nebo 8 Ohm.

Každý se může podívat do svého zesilovače, jak mohutné je v něm trafo a jaké dává napětí a jakou kapacitou je filtrováno.


Nebo to může být ještě jinak řešené s vinutím na transformátoru.
Počítejme že stále máme toroid, jehož konstrukce (železo) je schopna výkonu 400W, ale bude na něm navinuto vinutí, které dá po usměrnění  +/-75V. Dosazením do výše uvedeného vzorce zjistíme, že teoreticky bychom mohli dosáhnout výkonu 550W / 4 Ohm. To se nám ale nepodaří, protože je to omezeno právě možnostmi konstrukce toroidního transformátoru. Zůstaneme pořád někde kolem výkonu zesilovače 400W / 4 Ohm. Dalším otáčením potenciometru Volume bychom dosáhli pouze vzrůstající zkreslení přenášeného výkonu. Prostě konstrukce toroidu ( 400W ) není už schopna dále splnit požadavek na další zvýšení výkonu a začne klesat napětí na napájecím zdroji a tím dojde k omezení výkonu.
Při použití boxu 8 Ohm:  dosazením opět do vzorce -  8 Ohm, dostaneme při daném usměrněném napájecím napětí  +/-75V výkon zesilovače asi 260W.

(upravil raspi 19. 10. 2007 12:55)

Re: Výkon zesilovačů

Zrovna včera jsem měnil na základní desce PC všechny kondenzátory 1000/6,3V a 1500/10V. Všechny byly nafouklé a vyzkratované. V praxi se počítač po několika minutách (i sekundách) zaseknul. Bylo zajímavé, že se kondíky zcela stejných hodnot lišily velikostí.

Dají se všeobecně místo nipponů KMG bez problémů používat nízkoimpedanční LXZ? Mě to z Ecomu poslali místo těch KMG.

Re: Výkon zesilovačů

Takže není pořeba něco takovýho řešít?

Re: Výkon zesilovačů

Leon: Jestli to hraje, nic neřeš...

Web

Re: Výkon zesilovačů

Jo dík

Re: Výkon zesilovačů

Já si právě myslím, že na MB by měly být principiálně elyty s nízkým ESR. KMG pro tenhle účel není zrovna vhodná volba, jsou to elyty s běžnou impedancí, jen na 105°C.
I když je ta impedance u KMG stejně o hodně nižší, než u srovnatelného Yageo...

Leon: vylepšit jde kdeco, otázka je, zdali je to potřeba a nakolik Ti základní vlastnosti zesilovače vadí. Jestliže pociťuješ nedostatek výkonu, který způsobuje zkreslení špiček, dá se s tím ledacos dělat, totéž třeba s nedostatečným odstupem. Všechno je závislé na tom, čeho chceš dosáhnout a na stavu peněženky.

Web

(upravil leon 19. 10. 2007 13:56)

Re: Výkon zesilovačů

Jsem 95 % laik, takže tomu rozumím opravdu minimálně. Měl jsem zato, že takhle starý zes. muže díky starým kondikům
třeba nabývat na zkreslení, bohužel nemám zatím s čím srovnat. Jde mi spíš o kvalitu zvuku, než o výkon.
Koukám, že do tohodle tématu budu radši jenom občas nakukovat, abych nevypadal jako ...

Re: Výkon zesilovačů

Betaron příspěvek č. 13: máš tam renonc ve vzorečku když násobíš něco 1/sqrt2 =0,707 tak to musíš vynásobit před mocněním a nikoliv po mocnění.  jinak v podobě vzorce jak ho máš ty je ta konstanta je 0,5 

odvození: P=Uef.Uef/R = (U/SQTRT2 * U/SQRT2)/R = (U*U/SQRT2*SQRT2)/R=U*U/2R

Re: Výkon zesilovačů

Ano, stárnutím kondenzátorů a jejich rostoucím vnitřním odporem vzrůstá zkreslení zesilovače a klesá výkon. Zkreslení hlavně vlivem intermodulace přenášeného signálu zvlněním zdroje.

Web

Re: Výkon zesilovačů

No a které jsou to konkrétně, to bych asi nezvládl sám????

Re: Výkon zesilovačů

Sinclair: Na tu základní desku jsem dal LXZ. Jenže jsem měl u Ecomu objednané ještě KMG kondenzátory pro jiné účely, které ovšem neměli. Tak mi poslali ty LXZ. Ten cenový rozdíl je v mém množství zanedbatelný.

Re: Výkon zesilovačů

Podle barvy plošňáku bych soudil na jednu známou firmu...co ty na to, Leoši ? smile

Re: Výkon zesilovačů

Misře, je to jasné, ale ani tak barva plošňáku jako název obrázku.....

Web

(upravil sinclair 19. 10. 2007 17:39)

Re: Výkon zesilovačů

Áno, poznal jsem to na první mrk, jen jsem to nechtěl moc rozmazávat smile V současnosti běžná věc, bohužel. Od té doby, co přestali montovat Philipsy, Nippony, Siemensy a začali dávat "svoje" kondy, což jsou překabátěný CD298, jde to s nimi občas i takto...
Staré C300, 304, 310-ky a další osazené Philipsem a Matsushitou s tímhle ani po 10 letech nemají problém.

Web

Re: Výkon zesilovačů

Zdravím vespolek.

Párkrát  se tu leckde probíral maximální vs RMS vs trvalý výkon zesilovače, přičemž například Sinclair neustále tvrdí, že "moderní hudba" má dynamiku prakticky jako sinusovka a tedy zesilovač MUSÍ vydržet maximální výkon po neomezenou dobu a kdo je proti, je .............píp............

Realita je taková, že je jiná smile. Často se pletou pojmy, například dynamika a "činitel výkyvu" atd. Například generovaný růžový i bílký šum mají rozdíl mezi špičkovou hodnotou a RMS (tedy ef. přes dobu průměrování)  kolem 10 dB (že by odtud pocházelo doporučení IEC 263 na nutnost vydržet desetinu jmenovitého výkonu? smile ). I hodně zkomprimovaný hudební záznam bude mít poměr RMS/peak přes celou skladbu kolem 10 dB (ověřeno!).

Kompresor totiž není limiter.

Re: Výkon zesilovačů

To máš sice Viktore pravdu, ale když rozřežeš signál na kmitočtová pásma, běžná v PA, tak bez problému vytvoříš pro basové zesilovače časové úseky, kde limiter drží a to co leze do zesilovače, vypadá jako dlouhý sinový burst.

Web

Re: Výkon zesilovačů

...a v reálu z hlediska řekněme hodiny bude situace jaká? V mé testovací "rockové" nahrávce rozdíl klesnul o další cca 4 dB. Vždy však uvažuji provoz bez limitace v zesilovači, tedy "špičky" bez clipu. V technu to nebude o moc jiné (jsou to oddělené beaty), problém by mohlo dělat jen nějaké soustavné hučení bez dalšího přirozeného signálu, které by situaci zase vrátio "do normálu". Nemáš příklad nějaké nahrávky (cca minuta atd.) na prozkoumání?

Re: Výkon zesilovačů

To bys musel něco nahrát live, víš jaký masakr dokáže taková zalimitovaná basa ? To nejsou oddělené beaty, to je trochu kolísající kupa sinusovek. Nebo třeba něco u technařů...

Web

Re: Výkon zesilovačů

Zkusím požádat kolegu o nějaký záznam. Nicméně ta basa by musela být samotná, zlimitovaná o 10-20 dB a bez dalších nástrojů, tedy prakticky obdélníky. Takže i zvuk by přecházel v soustavný hukot. Ze všech možných případů "hudby" tedy přecházíme do stále "extrémnější" situace....

asi jako když nám reklamovali EP4000, které dává jen poloviční výkon.....běhalo úplně normálě. Pak z pánů vylezlo, že tím napájí nějaké vlastní zařízení a potřebují trvale 500W / 8 Ohm a že na tom zesilovači už jaksi neudrží ruku, když se přehřátím asi po měsíci provozu vypnul či co....

Příspěvky [21 až 40 z 44]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Výkon zesilovačů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£