Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Výkon zesilovačů

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 44]

Téma: Výkon zesilovačů

Zdravím všechny příznivce repro a hudby.
Měl bych dotaz ohledně výkonů zesilovačů. Často jsou uváděny Watty sinus, AES, RMS, Max, PMPO. Na autohififoru mi tvrdí že sinusový výkon je stejný jako RMS výkon. Nezdá se mi to. nějak pravdivé. Děkuju za každou radu.

Web

Re: Výkon zesilovačů

slyšel jsem hezké vysvětlení PMPO - Poslední Milisekunda Před Odpražením

Re: Výkon zesilovačů

Počul som niečo podobné, Posledný Moment Pred Odpálením lol

Web

Re: Výkon zesilovačů

prani mentalne postizenyho obchodnika...

Re: Výkon zesilovačů

Sinusový výkon je jen jeden a je neoddiskutovatelný.  A ten RMS nebude daleko od něho (možná trochu jiné okrajové podmínky měření) ale spíš ne. Podle mě se jedná o totéž.

P.M.P.O už je jiný kafe a bohužel na tohle je i obchodní inspekce krátká. PMPO je lež nejhrubšího kalibru. Ještě se dá překousnout hudební výkon solidního výrobce, který je odvozen od truchu měkčího trafa, kde jsou ale dostatečné vyhlazovací kondenzátory. Ale údaje P.M.P.O., co výrobci píšou na malé radiokazeťáčky velké jak kilo mouky, že má 150W, to fakt ne.

  http://de.wikipedia.org/wiki/RMS-Leistung

Re: Výkon zesilovačů

Na foru, kde ma 10" basak "vykon" klidne v radu kilowattu, se doctes leccos.

(upravil Halen 18. 10. 2007 11:22)

Re: Výkon zesilovačů

Nasel jsem nejake info ohledne RMS vs SINUS, vzorec je Prms=Ppp/√2 pri povolene urovni zkresleni/limitace (u repra tusim 10% u zesu mozna taky?). Cili zjednodusene,  1414W RMS=1000W sinus. A aby to nebylo tak jednoduche, tusim ze pro stanoveni RMS prikonu/vykonu se pouziva ruzovy sum. Jik me predbehl s tou nemeckou wiki.

Edit - jakykoli jiny nez poctivy SINUS vykon/prikon jsou jen marketingove vzorecky a kecy, jak vylepsit image vyrobku.

Re: Výkon zesilovačů

Jde více méně o to, že u zesíku je je sinus užitečná hodnota, informuje o efektivní hodnotě trvale dodávaného výkonu do dané zátěže. Jelikož slušnému zesu je víceméně fuk, jestli svůj výkon do zátěže odevzdává na 50Hz nebo na 1kHz, můžeme bez udání dalších podmínek jeho výkon označit jako sinus. Pokud má zesík tvrdý zdroj, pak je u něj RMS a sinus prakticky tatáž hodnota. Reprák, je ale něco úplně jiného. Ten je limitovaný nejen tepelnou ztrátou na cívce, ale i výchylkou. Výchylka je silně závislá na frekvenci, dále na ní taky závisí chlazení cívky. Prakticky to vypadá tak, že reproduktor, který bez problémů snese 100W přirozeného širokospektrálního signálu (jehož efektivní hodnota je právě to RMS) klidně zničíte 20W na basech, protože ho urvete a nebo 50W na výškách, kde ho spálíte, protože bez pohybu v něm nebude cirkulovat vzduch a neuchladí se. Takže vezměte na vědomí, že udávat zatižitelnost reproduktoru jako sinus je nesmysl. Ne že by to nešlo, ale na jedné frekvenci je to prostě nepraktické a nevypovídající. To, že se to kdysi dělalo, neznamená, že to tak musí být v pořádku.

Re: Výkon zesilovačů

špičkový výkon taky není od věci je to schopnost zesu dodat okamžitý výkon v daném momentu Udává vlastně nepřímo jaké maximální napětové špičky  je zes schopen dodat. v praxi jde vlastně o nejvyšší možné výstupní napětí / zatěžovací impedance.
Sinus výkon je potom poloviční neb efektivní hodnota napětí je SQRT(2)*Umax.
Oni tam v praxi vznikají nějaké drobné úbytky napětí na trafu, koncových tranzistorech, v rozkmitu atd... , ale na to dlabe Baryk stejně na nějakám tom wattu nezáleží. Když si uvědomíte že dvojnásobek výkonu jsou jenom pouhé 3 dB navíc. ....

Re: Výkon zesilovačů

To mě docela překvapilo že RMS signál a sinusový výkon je téměř totéž. Myslel jsem že je to tzv. hudební výkon a ono to bude asi něco jinýho. A nevíte někdo co je to to AES? Viděl jsem to několikrát u profesionálních repro.

Web

Re: Výkon zesilovačů

Neco malinko k AES vs RMS pise Beyma. http://profesional.beyma.com/ENGLISH/do … %20RMS.pdf

Re: Výkon zesilovačů

No, on se totiž často RMS skutečně prezentuje, jako jakýsi hudební výkon... ale ve skutečnosti je tím buď míněn pistolem zmíněný maximální okamžitý výkon a nebo něco mezi tím a sinusem. Rozdíl mezi AES a RMS u reproduktoru je ve složení signálu. RMS se obvykle měří růžovým šumem s daným frekvenčním rozsahem, kdežto AES má spektrum odpovídající zprůměrování velkého vzorku různé hudby a řeči. V podstatě má signál AES větší důraz na středech. Měl by ještě lépe vystihovat zatižitelnost přirozeným signálem, ale žádné velké závěry se z toho stejně dělat nedají... přesný výkon dodávaný do beden stejně nikdo neuhlídá, namáhání repra hodně závisí na charakteru hraného zvuku a navíc slušná repra mají velkou krátkodobou přetižitelnost.

Re: Výkon zesilovačů

U seriozních firem zabývajících se výrobou zesilovačů pojmy o výkonech platí. U obchodníků je spousta cigánstva, nejlepší je podívat se na předmětný zesilovač sám nebo se zkušeným borcem v oblasti.
Mohu nastínit, jak si navrhuji nástrojové zesilovače do bigbítu a pro PA. Pokud vím u rockových či metalových  muzikantů vesměs platí, že dynamika = Volume doprava big_smile, proto musí být zesilovače konstruovány pro drsnější provoz. Jistěže domácí poslech je něco naprosto odlišného, ale je možné vycházet z podobných požadavků. Něco se dá i posoudit pohledem na napájecí zdroj – velikost transformátoru, filtrace.
Dobrým zvykem je udělat koncový zesilovač raději předimenzovaný v souvislosti s napájecím napětím a tvrdostí zdroje. V dnešní době není problém osadit zesilovač vhodnými koncovými tranzistory. Pak to chce jen trochu počítat a navrhnout si nějaké požadavky, řešení.

Předpokládaný výstupní výkon zesilovače zjistit ze vztahu:
P = (U*U)*0,707-Ub / R  [W, V, Ohm]
a vím, že se příliš neodchýlím od skutečnosti, pokud provedu měření ve finále.

kde: U – napájecí napětí v jedné věvi symetrického napájecího zdroje
        Ub- ztráty na přechodech koncových tranzistorů a emitorových odporech, cca 5 až 10V, podle počtu   
               výkonových tranzistorů
        R – impedance reproboxu

Protože takto bych ale nevěděl, že zesilovač skutečně bude schopen předpokládaného výkonu a bude-li dostatečně stabilní při velkém proudu protékajícími obvody, je nutné provést test pomocí měřících přístrojů a pomůcek:
-    sinusový generátor  -   zapojen do vstupu koncového zesilovače
-    zatěžovací odpor (náhrada reproduktoru)  -  v mém případě  4,4 Ohm / 480 Watt
-    osciloskop  -  sonda na výstup zesilovače
-    voltmetr  -  zapojím na výstup, nastaveno pro měření střídavého napětí
-    dva ampérmetry  -  kontrola protékajícího proudu v kladné i záporné větvi napájecího napětí
-   
A děj se vůle boží!
Následná zkouška musí být provedena rychle. Otáčet potenciometrem hlasitosti do polohy, kdy se na osciloskopu začne deformovat sinusoida. V tomto okamžiku zapsat všechny hodnoty na měřících přístrojích a ukončit zkoušku. Abych prověřil dostatečnou tvrdost napájecího zdroje, nastavuji testovací kmitočet na 150 Hz.
Skutečný výkon zesilovače zjistím dosazením naměřených hodnot do vzorce:

P = U*U / R
kde:  U – maximální hodnota střídavého napětí na výstupu zesilovače
         R – zatěžovací odpor

Testování pomocí sinusového generátoru je velmi tvrdá zkouška zesilovače. Mohu s jistotou povědět, že takovými extremními podmínkami zesilovač i při maximálním výkonovém provozu nikdy nebude trápen.

(upravil sinclair 19. 10. 2007 10:54)

Re: Výkon zesilovačů

Dva ampérmetry v napájení je naprostá kravina. Každé malé zesilovačové dítě přece ví, že ze stejnosměrného hlediska jsou koncové tranzistory zapojeny v sérii. Pokud je to symetrický zesilovač, budou oba ukazovat totéž a při vybuzení se bude kouřit ze dvou bočníků.
Pokud by tedy každý z dvou ampérmetrů ukazoval při měření klidového odběru něco o maličko jiného, znamenalo by to BUĎ větší ss posuv na výstupu, což lze ale zjistit i obyčejným měřením napětí a stačí na to bohatě starý Avomet /1. rozsah 60mV/, NEBO to, že nějaký prase pověsilo proudové zdroje nikoliv mezi šíny, jak to děláme my, dobří konstruktéři, ale jedním koncem proti zemi, takže z jedné šíny odtéká ss proud proti zemi. Což, jak jsem předeslal, udělá jen prase, Vlček, Kotisa a spousta dalších, pohříchu internetových debilů.

Dodatek za větu "a děj se vůle boží !" :
Dobrý PA zesilovač MUSÍ umět dodávat plný jmenovitý sinusový výkon nejméně jednu hodinu bez sebemenšího ohrožení tepelné stability, nedejbože destrukce. Přesto ani tento drsný test nic nevypovídá o skutečné odolnosti zesilovače.
Proč : protože maximální kolektorový proud ani při plném a ustáleném sinusovém buzení přesto nedosahuje špičkových hodnot, jaké se zde objevují při buzení přirozeným signálem. Bez přítomnosti signálu jsou totiž kondenzátory zdroje nabity na plné napětí naprázdno a příchodem budicího impulsu /typ. příklad basový PA zesilovač/ takto nabouchaný zesilovač odevzdá tzv. hudební výkon, který může být podle kapacity zdroje až dvakrát vyšší, než sinusový.
To také znamená, že i špičkový kolektorový proud koncových tranzistorů má diametrálně /značně vyšší/ hodnoty, než při ustáleném sinusovém buzení. Závisí teď POUZE a JEN na odolnosti a dimenzování koncových tranzistorů, zda to přežijí či nikoliv.
Moderní značkové tranzistory, určené pro výkonové nf zesilovače mají v SOA charakteristice dokonce udánu odolnost proti proudovým pulsům různých délek /např. 10, 100ms a 1s/, přičemž jejich trvalá zatížitelnost /křivka DC/ může být nižší.
Pokud někdo použije v zesilovači tranzistory, které SOA charakteristiku nemají vůbec udánu, případně to nejsou tranzistory, určené přímo pro nf zesilovače, je nutné počítat s tím nejhorším případem.
Pak je nutné je buď značně předimenzovat paralelním řazením, případně se dostat řazením sériovým do nižší napěťové hladiny, kdy odolnost proti vyšším kolektorovým proudům je přece jen vyšší.

Proto také sračkové zesilovače z levné čínské produkce typu Omnitronic ap. vcelku bez potíží přežívají testy sinusovým buzením, ale na reálném hudebním signálu, buzeny těsně na limitaci a bez limitérů po pár hodinách či desítkách hodin odcházejí.

Úkolem této stati nebylo nikoho pojebat, nýbrž a jen upozornit na možné omyly méně zkušených.

Web

Re: Výkon zesilovačů

Děkuji za osvětu.=)

Re: Výkon zesilovačů

Ve svetle toho, co tu napsal Sinclair bych si pak tuning zdroje zesilovace (kondy a tak) sakra rozmyslel.

Re: Výkon zesilovačů

Sinclaire, chraň tě pánbú chodit na na forum baskytaristů, tam by ti z těch dotazů jeblo na 100%.=D
Borci zde těžce zápasí s ohmama, výkonem a různými fantazmagorickými teoriemi v zapojování svých beden na orig zesilovače atd.

Re: Výkon zesilovačů

Ano, sračkový elyty a sračkový koncáky patří k sobě. Výměna koncových tranzistorů za lepší nic nezkazí, ale také při zachování sračkových elytů nic nenapraví. Výměna sračkových elytů za výborné při zachování původních koncáků je cesta do pekla, v tom máš Michale pravdu.
Je třeba při "tuningu" vždy posoudit a uvážit, co je bezpečný a co už ne, jestli těm novým, lepším koncákům bude stačit původní budič, případně co má prokazatelný přínos a co už je jen psychoakustická berlička. Je na to třeba kupa zkušeností a citu.

Web

Re: Výkon zesilovačů

"sračkový elyty a sračkový koncáky patří k sobě" smile
http://img338.imageshack.us/img338/7898 … kt3om1.jpg

Re: Výkon zesilovačů

Když se tady o tom bavíte, doma poslouchám na starším, asi tak 8 let starým receiveru Sony, má to 4 výstupy, přepínání A,B.
Výkon odhaduju kolem 30 W na kanál. Tehdá snad stál 10 k nebo necelejch 10 k. Je třeba u takovýho zesu něco řešit ohledně
třeba výměny nějakých součástek nebo tak., třeba kvůli zvuku, nebo výkonu.

Příspěvky [1 až 20 z 44]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Výkon zesilovačů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£