Mimochodem Trump se snažil přesunout výrobu amerických firem z JV Asie zpět do USA, což se mu i zčásti podařilo. Snažil se snížit závislost prosperity USA na výrobě zbraní. Snahu spřátelit se s Ruskem mu zařízli hned zkraje, kdy ho vlekle obviňovali ze spolupráce s ruskými agenty. Jedno, že se obvinění neprokázalo, splnilo účel.
Hrozba ze strany Rusů je účelově přeháněna (netvrdím ale, že není), je potřeba vyvolat potřebu odbytu amerických zbraní v Evropě.
Putin je ostrakizován; USA vyhovovala doba před ním, kdy ruský stát nevybíral daně a výplata důchodů byla o půl roku zpožděna, v Rusku vládli oligarchové a obrovská korupce ochromovala stát (čili totéž, co je poslední desítku let na Ukrajině). Zde dosáhl Putin fantastických úspěchů a vrátil Rusům sebevědomí. Byl jsem předminulý rok v Saint Peterburgu (to je to město, co je centrem leningradské oblasti a vaří tam leningradské pivo
) a nadchnul jsem se příznivými cenami i příjemnými lidmi. A načančanými památkami.
Jsem náchylný věřit plánu, že smyslem prvého kroku bylo vyčerpat Rusko potencionálními hrozbami z blízko rozmístěných základen (prý i na Krymu) a poté vyvolat sociální nepokoje s politickými cíli. Po eliminaci Ruska měli původně zkusit totéž s Čínou; jenže zde se s každým rokem šance snižuje, karta se obrací a naopak v USA sociální a rasové nepokoje začaly rozkládat společnost. Ale není to důvod pro nějaký škodolibý smích na naší straně, doplatíme na to rovněž.
Česko mi v zahraniční politice (Petříček, Vystrčil a lokální minipolitikové z Prahy) připomíná název filmu: Myš, která řvala... Zbytečná, hloupá, trapná gesta, která nohou vyvolat jen averzi a potřebu "výchovných" gest z druhé strany. Roušky jsme brali z Číny, teď by hoši chtěli Sputnik, ať ty věci objednají z opačné strany, od přátel. A proč že to nejde?
Proč za druhou světovou válku dle poslanců EU mohou Rusové? To byl Mnichov 1938, kdy nás hodili přes palubu, ještě pohodový mír? Smlouva Molotov-Ribentrop, na kterou svádí start války, byla přeci až poté....
S velkou úctou odcituji Churchilla den po Mnichovu: "Británie si mohla vybrat mezi hanbou a válkou. Británie si vybrala hanbu a bude mít válku!"