Téma: Stínění 50 Hz a stínění VF

Zdravím,

navrhuju takové zařízení, primárně bude pro měření, ale chtěl bych to dát všechno do jedné velké bedny, pravděpodobně http://www.modushop.cz/1EP1003225-econo … iroka.html nebo možná nějaký galaxy-m...ještě nevím, každopaádně +- tyhle rozměry.

Uvažuju, jesli zdroj dát mimo, nebo dovnitř...jelikož to, co v tom bude, je citlivý i na naindukovaný desetiny uV, tak mě trápí stínění. Jednak 50Hz z trafa, to bude asi 25VA toroid + malé EIčko pro digitál (případně tam šoupnu taky toroid) a nevím čím je odstínit...trafoplech by mohl být účinný, ale ani nevím kde ho sehnat, napadá mě hliník. Stejně tak potřebuju odstínit tyto destičky od VF a přemýšlím, jestli by mělo smysl jim udělat frézované hliníkové stínění po doležitých analogových částech...co myslíte? Bude ten hliník vůbec stínit na takto nízkých frekvencích?

Díky.

(upravil jardag69 13. 8. 2014 0:39)

Re: Stínění 50 Hz a stínění VF

Někdo ti hacknul účet nebo si děláš srandu ? smile
Mám pocit, že hliník ani měd 50Hz neodstíní. Dobrá finta je poměděné železo.
Pokud vadí i malá indukce 50, tak asi zdroj ven. A zbytek udělat jako vojenskou vysílačku. Na Vf by frézované komůrky byly supr.
U té 50 bys musel udělat parádní Faradayovu klec, někde se ty naindukované proudy musí pomlátit, jinak se rozlezou.
http://www.n6cc.com/wp-content/uploads/P3311181.jpg

Tady taky honil µV
http://ok1uga.nagano.cz/watmetr.htm

Re: Stínění 50 Hz a stínění VF

To teda neni moc ukázková konstrukce hodná honění mikrovoltů. Větší tlumivka a víc humpoláckej měnič tam dát asi nešel. Už jen když vidím to AVRko s nepřipojeným ADCčkem na napájení, se mi otevírá kudla v kapse. To teda nic proti nikomu, jen řikám, že to opravdu není správný přístup, jak honit mikrovolty někde.

Re: Stínění 50 Hz a stínění VF

Hliník je na stínění dobrý, akorát musí být tlustý (5mm ap.). Nejlíp celouzavřenou bednu (plně Al), nevím jak je na tom ta modu s větracími otvory.

Web

Re: Stínění 50 Hz a stínění VF

Frézování hliníku nebude levná věc, možná bys využil už hotové Al odlitky skříněk, dělaly se různé rozměry s tloušťkou stěny cca 5 mm, s drážkou v krabici a soklem ve víčku. O trafoplechách v Ostravě má přehled Sendy, akorát by to asi organizačně bylo dost složitý shánět jeden jediný pás a myslím že pak to moc nejde ohýbat za studena, kvůli zhoršení mag. vlastností. Částečně by pomohl masivní železný kryt, ale ta váha... Asi by bylo lepší si magnetické pole uvnitř bedny radši nevyrábět a napájet to ss napětím z externího adaptéru. Zůstal by pak jen problém uhlídat rušivá pole zvenčí a event. blokovat rušení po přívodech. Hodně paseky umí nadělat takový mobil.

(upravil Dohnalik 13. 8. 2014 11:17)

Re: Stínění 50 Hz a stínění VF

Mám známosti, kdy by mi mohli z jednoho velkýho kusu hliníku vyfrézovat přesně to co potřebuju. Psal sjem to včera naprosto unavenej, takže je to napsaný jako od idiota. Bednu ještě možná zvolím jinou...úplně vysoký VF tam takovou roli nehraje, to budu mít i perfektně odstíněný na zdroji atd, ale někde celý AM pásmo...to bych tam nerad viděl, asi do 6 MHz to je citlivý, na zbytek už to sere.

Bude to komunikovat i s PC, kdy deska s USB MCU je uzavřená v tomhle http://www.tme.eu/cz/details/tuf-69-28- … 8-100-me/# a se zbetkem propojená optikou, aby mi tam neprolezl bordel z USB. Nakonec asi zvolím case o něco málo menší a se zdrojem udělám to samý, co s USB...dám ho do nějaké takové krabičky mimo bednu a hned na vstupu napájení budou EMI filtry. Tím pádem mi tam nehrozí 50 Hz a ani moc VF. Zdroj sjem chtěl vevnitř, protože je tam asi 6 napájecích napětí...

Zatím udělám provní prototyp bez frézovanýho stínění a pokud nebudu s výsledkem tam, kde chci být, tak to upravím a navrhnu ve stylu VF spektrálních analyzátorů a generátorů smile

Jinak ten VF milivoltmetr je prasečina, to nemohlo slušně měřit...už jenom za návrh PCB bych ho poliskal.