Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 5)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Problém s oživením

  Stránky: 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 81]

(upravil tubamusic 6. 8. 2014 13:52)

Téma: Problém s oživením

Jsem zoufalý, tak i přes to, že zde ze sebe zas udělám blbce, poprosil bych o pomoc a konzultaci. Jedná se o tento zesilovač inspirovaný 223jkou. pokusy o rozchození mi stály už 4 páry koncových trandů MJE15032/33 a dva elyty 100u/50( ty hned za pojistkou). Napřed bych chtěl vědět váš názor na originalitu těchto trandů(obrázek použitý z webu, ty moje jsou naprosto stejné)
http://www.mikrocontroller.net/attachment/123293/Fake_eines_MJE15032G.jpg


Objevují se totiž i v takovéto podobě:
http://www.mikrocontroller.net/attachment/123294/Original_eines_MJE15033G.jpg

Jednou se mi povedlo zachytit kmitání na výstupu před cívkou na 9-10MHz,ale to už se pak s jinými kompenzacemi nikdy neobjevilo a dřív než jsem stačil cokoli vytušit odešla pojistka a jeden ze dvou párů koncáků. To náhodné kmitání se tehdy skokově objevilo po překročení kliďáku 40mA na pojistce. Při dvou pokusech o marné oživení to odnesly i malý elyt za pojistkou 100u/50, který mi vybouchl do obličeje. Nic příjemnýho. Ani netuším na co se zaměřit, ale nejspíš to má nějakou souvislost se zvýšením klidového proudu. Vždy tedy odejde jeden pár konců (jeden z každé větve) a zbylé dva trandy přežijou. z mnoha pokusů odešel elyt jen 2x, jedna z obou pojistek odejde, druhá zůstane. Zatím si to nedokážu vysvětlit. To kmitání se mi víc jak jednou taky nepodařilo zachytit.

Web

Re: Problém s oživením

Vsetky suciastky pred osadenim boli zmerane?
Zaujimave by mohlo byt foto vnutra odpalenych tranzistorov. Aky je rozmer chipu. Tipujem, ze na pripadnych fake tranzistoroch sa bude "setrit" na kremiku...

Re: Problém s oživením

Asi ti moc neporadím, ale pokud bych měl takové trable, tak bych začal něčím jako je zdroj s regulací od 0V a ochranou. V nouzi by stačil hodně měký zdroj. Kdysi jsem používal dvě 24V indikační trafa a nebo připojit odpory do napájecích větví zesilovače. Takové opatření mi v minulosti zachránilo spoustu součástek. Pokud to kmitá, tak nemáš šanci rychle zjistit kde. A nebo zesilovač oživovat postupně. Určitě se ti ještě ozvou zkušenější diskutéři.

Re: Problém s oživením

nahoď schéma. desku a ostatní sis navrhoval sám? nemáš tam nějakou botu? ty konce ti odejdou vždy na stejnej pozici? kde jsi je kupooval. tohle je podle mě originál.

(upravil Hippo007 6. 8. 2014 21:00)

Re: Problém s oživením

Obě provedení jsem kupoval v EZK. Doufám, že tam nemají pajcy a předpokládám, že obě jsou v pořádku.

EDIT: nejsem teď doma, abych to vyfotil a dal sem, ale provedení s ON v nepřerušovaném kroužku má vypadat jako to na fotce od pepsimuse.

(upravil tubamusic 6. 8. 2014 22:02)

Re: Problém s oživením

Jupi: Odpory pečlivě přeměřené a vybírané na co nejlepší přesnost. Většina svitků a keramiky taky.. Jeden odpálený trand jsem rozlouskl. Rozměr chipu je cca 2,5x2,5mm.

orhore: I když jsem se snažil nějaké kmitání vyvolat s ochranými odpory místo pojistek, tak se mi to nepovedlo. Nevím, jestli by měkký zdroj podobnou situaci odhalil. On se tam právě jakoby skokově proud zvýší (možná to kmitání) a celé to řachne ani né ve vteřině. Pokud to nemá dostatek proudu, tak se to neprojeví.

pepsimus: Schéma s ohledem na autora originálního zapojení bych zde nerad uváděl, mohu poslat do SZ. Desku jsem navrhoval já, Opravdu jsem si dával záležet. Není snad ani možný, že by to způsoboval fakt, že to je jednovrstva. Konce odejdou na rozných pozicích, ale vždy z každé větve jen jeden. To stačí pro to, aby už odešla pojistka. Něco tam narůstá až se to dostane mimo SOAR - aspoň tak si to myslím.

Trandy jsem kupoval v GESu, mají uvedeno, že jsou to zaručený originály, tak nevim. Jsou to ty z první fotky prvního přízpěvku. Ještě dodám, že hlavní rozdíl oproti originálnímu schématu 223 je v obodu klidového proudu, ketrý mám řešený s jedním trandem TO92 zavrtaným do chladiče a zapojeným stejně jako Joži zde. Pak bych ještě uvedl, že napájím trafem 2x29V, +,-38V na pojistkách. Jestli už to prostě není na ty trandy moc. Jenže to neodejde ani zdaleka při limitaci ale klidně ve chvíli kdy se teprv začne objevovat nějaký signál na vstupu. Tenhle problém se objevuje u obou modulů.

Web

Re: Problém s oživením

s odporem ti to neodešlo? změř úbytek napětí na tom odporu při poruše. odejde ti to i bez vybuzení? zkontroluj zapojení okolo trimru v nastavení kliďáku (jen pro kontrolu) , k regulaci kliďáku si se zřejmě ani nedostal. zkus odletovat konce a změřit signál na budičích.

(upravil tubamusic 7. 8. 2014 15:54)

Re: Problém s oživením

pepsimus: Dnes jsem objetoval další pár konců proto, abych zjistil toto: Při napájení menším trafem s +,-21V na pojistce se to chová naprosto předpisově, nikde žádná oscilace, obdelník jak břitva, kliďak jde nastavit bez problémů, limitace parádní. Měřeno do zátěže 4,7R. Pak jsem použil trafo které mám pro to připravené +,-38V na pojistce. Napřed jsem použil ochrané odpory místo pojistek. proběhly stejné testy, pouze do 4,7R to dalo díky proudovému omezení na odporech, jen malý výkon a nastala limitace. Také bez oscilací. Dal jsem pojistky, nastavil kliďák - bez problému a bez oscilací, Najížděl jsem opatrně sinus 1k a ve chvíli., kdy bylo cca 16V p-p na zátěži 4,7R bez varování a jakéhokoli předchozího jevu odešly pojistky a opět se odporoučely koncáky... Pomoc, asi už mě z toho jebne..Je tedy možné, že by to prostě při takto vysokém napájecím napětí do 4,7R prostě nemohlo chodit? podle všeho by se to mimo SOAr dostat nemělo.

Web

(upravil jardag69 7. 8. 2014 16:02)

Re: Problém s oživením

Jenom střelím hodně od boku. Nezačne ti někde propouštět nějaká součástka u které s tím nepočítáš ? Třeba zrovna nějaký elyt nebo tak něco ?
Do té tabulky 2. se tedy v pohodě vejdeš ? http://www.onsemi.com/pub_link/Collater … 5032-D.PDF
80V/400mA ...jestli jsem to tedy správně pochopil.

(upravil danhard 7. 8. 2014 16:19)

Re: Problém s oživením

To tam máš 1 pár tranzistorů, +-38V napájení a 4R7 zátěž ?
Co jsou budiče ?

Re: Problém s oživením

Skontroluj súčiastky v boucherotte, keď to blbne len pri záťaži a od určitého vybudenia, hlavne ten pred výstupnou tlmivkou, kmitalo, to skúšal si obdĺžniky... Dúfam že sú tam kondenzátory minimálne na 100V..A ten dlhý prívod od kondenzátora toho boucherotu na zem je dobrý na dve veci, len nie na stabilitu (indukčnosť) , prepoj (skratuj) to  na zem tej svorky vedľa, tie štyri tenké zeme mohli byť jedna spoločná, rozliata zem.

Re: Problém s oživením

10.
" Vždy tedy odejde jeden pár konců (jeden z každé větve) a zbylé dva trandy přežijou."

Re: Problém s oživením

Zkoušej to nejdřív s větší zátěží na ten pár, co tam zůstal.
Odchází pořád stejná dvojice ?

Re: Problém s oživením

"Konce odejdou na rozných pozicích, ale vždy z každé větve jen jeden."

(upravil tubamusic 7. 8. 2014 16:57)

Re: Problém s oživením

jardag69: Je to tedy na hraně SOA (podle simulase by se to při zátěži 3R dostalo už mimo), ale pořád je to v bezpečné oblasti. Každopádně takto by to mělo být v bezpečné oblasti.

danhard: jsou tam dva páry MJE15032/33 konců a budiče mám 2SB649/2SD669.

BV: Že by to mohlo dělat něco v boucherotu mi taky napadlo, protože úplně první zapnutí po osazení se to chovalo jinak - stabilněji a s osazeným kondem 330p na vstupu jsem se tehdy dostal až do limitace, ovšem pak to při druhém pokusu z nejasných příčin odešlo.  Svitky tam mám na 100V. Díky zkontroluji.

Edit: Tak součástky v boucherotu přeměřeny a jsou jšechny ok...

Web

(upravil pepsimus 7. 8. 2014 17:28)

Re: Problém s oživením

kolik těch trandů ještě máš? (:D) když odpojíš zátěž a dáš to na těch 30V konce neodejdou? pošli mě prosimtě to schéma, jestli to tedy není problém, nikde ho šířit nebudu.

Re: Problém s oživením

Mě osobně se zdají poměrně dlouhé a dost tenké spoje od blokovacích kondů na napájení. Tranzistory MJE15032(33) mají fT min 30MHz (budiče 2SB649... 140MHz) smile

Neviděl jsem sch, ale zkusil bych dát ke každému konc. tranzistoru tak 220pF mezi kolektor a bázi...   Je nutné pak zkontrolovat co to udělá se  stabilitou (případně upravit ZV, resp. kondy u rozkmitu atd ) ...  U budičů by to mohly omezit sériové odpory v bázích ( slengově v Čechách basestopery), případně něco menšího (100pF) přilepit ke každému budiči.

Cca 10cm (slaboučký) spoj od blokování 140MHz budičů na GND, je pro ně přímo výzvou si "zařádit" ... 

Tím bych začal...

Re: Problém s oživením

"jardag69: Je to tedy na hraně SOA (podle simulase by se to při zátěži 3R dostalo už mimo), ale pořád je to v bezpečné oblasti. Každopádně takto by to mělo být v bezpečné oblasti."
Já nevím, jen se ptám.

(upravil DJ_Rix 7. 8. 2014 19:12)

Re: Problém s oživením

tuba, psal jsem ti na ICQ, bohužel jsem v časové tísni, ale mrknu na to

(upravil tubamusic 8. 8. 2014 12:08)

Re: Problém s oživením

Dnes jsem udělal nějaké měření. Vše bez zátěže protože se zátěží se to hned odporoučí..Myslím si, že tam není nic, co by nasvědčovalo nějaké nestabilitě, ale ať posoudí zkušení..

limitace 1kHz: http://s27.postimg.cc/ljzia9d0v/New_File2.jpg Obdelník 1kHz: http://s30.postimg.cc/z30q5dwb1/New_File3.jpg Obdelník 10kHz: http://s3.postimg.cc/pnso9q4rz/New_File4.jpg

Je tedy možné, že prostě zátěž 4,7R co používám pro testy je pro to moc? A žádný jiný zakopaný pes v tom není?

Web

Příspěvky [1 až 20 z 81]

  Stránky: 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Problém s oživením

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£