Téma: Výhybky v originálních bednách

Otevřel jsem třípásmovou bednu JAMO Studio 180, kterou mi přivezl spolužák na opravu. Kdysi ji kupoval jako kvalitní bedny do domácího kina za dost velké peníze (tehdy).
Když jsem viděl co je uvnitř tak jsem se zhrozil. Na to že je všude napsáno "made in Denmark" je osazen 8" basák s miniaturním magnetem a košem snad z 0,5 mm plíšku, kterej na poklep zvoní jako zvoneček a od vstupních svorek je na něj rovnou přiveden signál nějakou 1 mm dvoulinkou. Z něj pokračuje signál na střeďáček o  průměru cca 9 cm (který vypadá jako repráček do přenosného přístroje) pomocí zvonkových kabílků (řekl bych, že jsou ještě slabší než kdysi býval zvonkový kabel), ale možná, že využívají jejich odporu. Celá výhybka středového reproduktoru spočívá v miniaturním bipolárním kondenzátoru 1 mikroF (opravdu). Dále z basáku vedou stejné drátečky k výškáči (papírák za který by se styděli i v Číně), tentokrát přes stejný kondenzátor, ale s kapacitou 2,2 mikroF a na zadní straně magnetu výškáče nalepená paralelně zapojená cívečka z cca 0,3 mm drátku.
Toť celá výhybka třípásmové bedny JAMO!
Jinak bedna z 18 mm dřevotřísky bez jakýchkoliv výztuh, úplně bez tlumení s bassreflexem vzadu, velice lehká - reproduktory neváží skoro nic.

Re: Výhybky v originálních bednách

Hmm, klasickej komerční ojeb - což vede zájemce o solidní věci do bazarů a Dyi...

Re: Výhybky v originálních bednách

Všechny repráky jsou totálně spálený. Prosím poraďte čím to nově osadit co nejlevněji, pokud možno s vyšší citlivostí, nezáleží na rovné charakteristice, aby to trochu basovalo a vydrželo to obsluhu analfabeta s 2 promilemi alkoholu v krvi. Myslím, že by se nemuselo zachovat ani třípásmo pro dosažení nižšší ceny. Nebo lze sehnat i levný střeďák? Nevím, kde hledat. Basák asi Dexon IRB 20, nebo je v tomto rozměru někde něco levnějšího. Díky za odpovědi.

(upravil Hazys 17. 7. 2014 20:32)

Re: Výhybky v originálních bednách

A co je prosímtě špatnýho na jedničce drátu k basáku? A zvonkáči ke střeďáku?

Někdy mi připadá,  že.. ... Radši budu mlčet.

//... že by kromě kategorií komerční šmejd, bazar a diy měla být taky kategorie černá magie.

Re: Výhybky v originálních bednách

průřezy nejsou ten problém, absence alespoň obyčejný výhybky a další problémy...

Re: Výhybky v originálních bednách

Něco podobnýho jsem zažil nedávno při rozebrání beden Wharfedale Valdus 500.
3ks středobasu...dva přes cívečku na feritu, jeden zapojený fullrange a 3/4" plastová kalota přes bipolár 2,2uF. Všechny repráky vypadají jako poslední čína...horší, než hadex. 18mm tapetovaná DTD bez výztuh...děs, co člověku prodají za víc jak 30 000Kč.  Za ty peníze lze postavit fakt solidní bedny.

Re: Výhybky v originálních bednách

Hazys: to, že je připojen rovnou na reprák, a lidi tuto bednu připojujou konkrétně v tomto případě bednu 2 m dvoulinkou o průřezu 4mm.

Re: Výhybky v originálních bednách

Což je tady relativně zbytečný, když do ní pojedou maximálně jednotky ampér na celou bednu, pokud to nemá drsně zkreslovat....

Re: Výhybky v originálních bednách

Bobeš, pak tedy rozšiřuji otázku na: K čemu ti je čtyřka průřez při dvou metrech vedení mezi zesilovačem a bednou?

Nebo tu zas někdo chce tvrdit něco o viditelně plandajících basácích, viď komáre?

Re: Výhybky v originálních bednách

začíná to být mírně OT

Re: Výhybky v originálních bednách

Již na začátku píšu, že to není moje, jen jsem to dostal na levnou opravu. Ten kabel je na tý bedně, tak mu to doporučili asi v prodejně. K drahým bednám si musíte koupit drahej kabel pane!

Re: Výhybky v originálních bednách

Bobeš: otázka to byla spíše řečnická...

jardagu, co ti připadá offtopicového na osvětě o průřezech kabelů vně a uvnitř bedny? Nebo jsi jen dalším propagátorem hifinesmyslů a dojmologií?

(upravil jardag69 18. 7. 2014 15:08)

Re: Výhybky v originálních bednách

OT mi přijde potřeba rozebírat známé věci pořád dokola.
Víš o mně prd, tak si odpusť podobné narážky. Děkuji.
Možná ti pomůže, když ti napíšu, že jsem dostal IP ban na Headfi, za posmívání se kabelovému tuningu sluchátek smile

Re: Výhybky v originálních bednách

Stejně tak ty víš prd o mě. Mimochodem, jen jsem se slušně zeptal, co propaguješ. Pro tebe je to známá věc, pro mě možná taky, ale i zde na foru je mnoho různých jedinců s mnoha různými názory na průřezy kabelů a jejich vlivu na zvuk. A já sem holt neřád, a do hifipíčovin nesmírně rád reju.
Takže klid, jdi si dát třeba zmrzlinu, já jdu taky. Už tu z toho vedra začínám vypínat. smile

(upravil Pech. 18. 7. 2014 18:16)

Re: Výhybky v originálních bednách

Průřez je třeba reálně nadimenzovat podle zátěže, která v domácích podmínkách není až tak vysoká, jak si kablotuneři myslí, stejně jako se prodávají kurvamegahyper předražený kabely ve kterejch jsou nesmysly bez reálnýho přínosu, nebo pro změnu obyčejnej kabel něčím opletenej, nebo jen lepší konektory, který jediný můžou bejt dobrý pro dlouhodobou spolehlivost, co stojí o pár desetikorun víc a kabel stojí tisíce..

Tyhle podrazy nemám rád, a v HIFI je propagace a honění ega nad podobnejma ptákovinama dost zakořeněný.

Na jinejch fórech to je "já mám tenhle receiver - ty máš  tranzistorák bez cool funkcí" - s mizernejma koncákama....  "já mám whaferdale - ty máš barazovej sráč nebo bastl domácí" - whaferdale často horší než většina toho co si doma lidi podle osvědčenejch projektů postaví...  nebo "já mám tyhle kabely, ty máš měď a proto jsi blbec"  - z těch by člověk blil, důležitý jsou ty nejzákladnější věci..

A to je to, co mně vadí, propagujou to lidi co neví o elektronice většinou nic, jen žerou reklamní žvásty....  Takový navrch huj...

Pak mne pekelně serou nesmyslný údaje o výkonech a rozsazích...  Proč na ten šestipalec normálně nenapíšou že snese 30W, když to tak pro trvalej provoz stejně je a píšou tam 150... Proč, proč, proč.... proč má padesátka zesák v údaji o celkovým příkonu 150W a o výkonu 5x120??? proč, proč, proč.....

Re: Výhybky v originálních bednách

Mě se zas líbí ta naivní důvěra lidí co si přečtou pochvalné recenze nějakého renomovaného výrobku s dokonalým designem a myslí si jak je "vymakaný". A tvrdohlavě odmítají vystřízlivět nad žalostným vnitřním provedením sériové výroby- ty nejlevnější součástky, plošný spoj z papíru, levné mizerné trafo..tenká překližka, káblíčky na fastonech, nejlevnější součástky ve výhybce atd.

Co se týče káblíků, zkoušel jsem překáblovat Koss Porta Pro, a je to slyšet, sice ne o moc ale je (Mám ale kvalitní zdroj signálu i sluchátkáč). Ono taky ten původní kabel je hrozný.Nikomu to ale nenutím..

Web

Re: Výhybky v originálních bednách

Jaké negativní vlivy má FR2 / papírová DPS na zvuk?

Re: Výhybky v originálních bednách

Na zvuk žádný ale je křehký a snadno se láme, při stěhování ap. Spolu s 18um mědí je problém při servisu atd. Ale chápu že pro spoustu lidí je to standart a nic lepšího nepotřebují, ba naopak, poctivě udělaným věcem se vysmívají...

Web

Re: Výhybky v originálních bednách

Reeb: toje taky pravda, kdejakej zgarb, od prvního návrhu záměrně domrdanej, se pak vydává ze kdeco, třeba i HI-end a přitom leštěná bída a součástky - radši nemluvit.

(upravil Bobeš1 7. 9. 2014 7:43)

Re: Výhybky v originálních bednách

Objevil jsem hodně podobné repro a to Visaton W 200 S, M 100 a DTW 72 jako výškáč. Objednal jsem a uvidím až to přijde.