(upravil ntdrt 7. 7. 2014 21:54)

Téma: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

Zdravím,
mám menší problém se zesilovačem. Můj korekční předzesilovač výrazně posiluje i neslyšitelné frekvence a to má za následek "cvakání" u basovejch repráků.

U písniček, kde jsou výraznější basy, musím na plný výkon zesilovače basy omezovat, pokud vyrovnám předzesilovač či nedej bože basy přidám, tak to začne cvakat. Tím že stáhnu basy ale přijdu o velkou škálu frekvencí a to se mě moc nelíbí. Pokud mám zesilovač na menší výkon, tak můžu přidat basů kolik chci a reprák necvaká (u většího výkonu je větší výkyv reproduktoru a to vadí? nebo to dělá zesilovač a do reproduktoru jde nějakej paskvil zvuku?).

Vysledoval jsem, že problémová frekvence začíná na 25 Hz a končí cca na 50 Hz. Tyhle frekvence až tolik nepotřebuju, ve finále to stejně dělá spíš bordel, vyklepává klíče ze zámků atp. Takže by mě vůbec nevadilo tyhle frekvence utlumit a posunout tak "laťku cvakání" dál.

Moje schopnosti jsou akorát tak na sestavení nějakého obvodu, určitě nedokážu upravit/rozšířit předzesilovač, takže touhle cestou jít nechci. Radši bych na výstup předzesilovače přidal nějaký filtr, který by mě umožnil tyhle frekvence potlačit. Lze něco takového jednoduše sestrojit? Popřípadě je tohle dobrá cesta? Nebo je lepší tlumit frekvence jinde?

Chyba určitě není v reproduktoru. Nějakou dobu jsem měl jiné basové reproduktory, s jiným frekvenčním rozsahem a od jiného výrobce a výsledek byl stejný.

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

To Ti cvaka rele? či čo?

(upravil rvx73 7. 7. 2014 21:40)

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

tuším že sinclair tu před časem publikoval třítranzistorovej korekčák, kde má na vstupu zádrž pro kmitočty myslím pod 50 Hz, tak se zkus podívat do vlákna o korekčních zesilovačích ... mám dojem že to je něco takovýho: http://oi60.tinypic.com/6fqlwy.jpg

je to ta síť 4x470n kondíků a příslušných odporů mezi prvním a druhým tranzistorem

Pokud by sis to chtěl navrhnout sám, tak se mrkni sem: http://www.hw.cz/teorie-a-praxe/bleskov … iltru.html

(upravil ntdrt 7. 7. 2014 21:57)

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

djsteve: Ne. Žádný relé tam nemám, cvakání jde slyšet celkem dobře na videu - je to stála frekvence 35 Hz, ta změna v pomalý cvakání na rychlý je přidání hlasitosti.

rvx73: Díky, určitě kouknu. Navrhování bych se chtěl vyhnout, na to nemám z daleka dost zkušenosti, radši bych použil již odzkoušený řešení.

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

Ten korekčny zosilnovač vyhod a sprav si dačo normalne overene smile

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

djsteve: tak takovej korekční zesilovač, na kterém by místní znalci nenašli mouchy, jsem ještě neviděl smile

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

V tej podobe, ako ho tam zavesil sinclair bol fakt dosť nedotiahnutý (priebehy korekcií, deliaca f subsonicu, fázová char., tuším aj pracovné body tranzistorov a s tým súvisiaca prebuditeľnosť - hral som sa vtedy so spice modelom, ale už sa nepamätám). Hromadným úsilím sa tam ale postupne utriasol a finálna verzia bola už myslím celkom racionálna, pár ľudí si ho postavilo.

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

RVX nejde o to aby to bolo bez chybičky ale aby korekčny zosilnovač robil taketo veci to je nepripustne. Akurat som tento vikend spravil do aktivnych party bedničiek  celu dosku volo bass high  podla katalogoveho listu LME47920 a po malych zmenach kondenzatorov chodi megadobre. Načo riešit diskretne korekcie v dnešnej dobe.

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

Na co řešit analogový korekce v dnešní době lol
Doporučil bych vám korekce z unitry PW8010, už jsem to tu jednou psal, ale když jsem ještě kdysi dávno hledal nějaký slušný, tak tyhle hrály prostě nejlíp, ke všemu jsou velice jednoduchý. Dneska už vezmu jeden DSP a trochou pěkné matematiky si udělám filtr se strmostí 96dB na oktávu big_smile

(upravil cestmir 7. 7. 2014 22:56)

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

@djsteve: no a zase naopak - prečo nie? Niekto chce napr. cielene komplet diskrétny integráč, niekto to chce doplniť do niečoho dobového, atď. Koľko ľudí, toľko chutí.

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

Opravujem LME49720. NTDRT škoda že niesi zo slovenska zaslal by som Ti jednu dosku aj z osadzovakom a schemou. Vyfrezoval som si ich na CNC štyri tak jednu by som Ti dal.

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

cestmir. Ja niesom proti diskretnym zapojeniam prave naopak ale diskretne osadenie ak sa nepodari na prvu šupu rozbehat tak pre menej zdatnych je to večsinou rebus na nekonečno. Vyžaduje to mat iste pristrojove vybavenie a hlavne obvodove znalosti a mam posit že tie tu budu trocha chybať. Ale maš pravdu kolko ludi tolko chuti.

(upravil BV 8. 7. 2014 7:18)

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

U písniček, kde jsou výraznější basy, musím na plný výkon zesilovače basy omezovat, pokud vyrovnám předzesilovač či nedej bože basy přidám, tak to začne cvakat. Tím že stáhnu basy ale přijdu o velkou škálu frekvencí a to se mě moc nelíbí. Pokud mám zesilovač na menší výkon, tak můžu přidat basů kolik chci a reprák necvaká

Jednoducho kmitačka basáku mláti o pólový nástavec, alebo tvrdo limituje koniec.. Celý popis "problému" je dosť jednoznačný.Existujú limity, cez ne to nejde. Čo je to "plný výkon" ? Hlasitosť nadoraz?

u většího výkonu je větší výkyv reproduktoru a to vadí?

smile), a to ten reproduktor má chodiť +-20cm, až sa utrhne zo závesov??? Čím nižši kmitočet, tým väčšia výchylka.

(upravil ntdrt 8. 7. 2014 13:29)

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

Hm. Tak se stala podivná věc. Vyměnil jsem kabely k reprobednám a problém je pryč. Resp. ty nízký frekvence už do reprobeden nejdou. Kabel má o hodně menší průřez a je mnohem delší. Je možný, že jinej kabel ty frekvence nedokáže přenést? Další věc co mě napadá je, že jsem tím změnil odpor reprobedny, ale kabel snad tolik přidat nemůže, tím by se zmenšil výkon zesilovače a to by taky dávalo smysl. Předtím byl kabel dlouhej tak dva metry, teď 10. Popř. jakej průřez / délku by měl mít kabel? Když má zesilovač na každý větvi 40W?

Každopádně teď můžu dělat cokoliv a reprobedny necvakaj. Když basy přeženu, tak se začne normálně zkreslovat zvuk. Předtím se zvuk nezkresloval vůbec a šlo to tak daleko, že to dřív začalo cvakat. Dá se říct, že cvakání nahradilo zkreslení big_smile.

BV:
Jo, tak to myslím. Pokud do zesilovače pouštím nejsilnější signál a tak ho vybudím na největší výkon.

(upravil jardag69 8. 7. 2014 13:50)

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

To bude nějaká chyba v zesilovači. Takhle by se to chovat nemělo. Možná ti ten zesilovač i kmital. Na 10m kabel bych dal průřez 4mm2.
Jestli jsou ty bedny 4 ohmy, tak si spočítej odpor kabelu. Nepíšeš ten prúřez.
A nezapomeň to násobit dvěma ! smile
U Cu 4mm2 to bude cca 0.1 ohmu.
http://www.mbest.cz/wp-content/uploads/ … -odpor.pdf

(upravil zuki 8. 7. 2014 16:00)

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

Spíš mi příjde, že do 20W beden pouští 40W...   Jak dal k bednám dlouhý "nítě", tak už "nevyžene" kmitačku z repráku ... smile

I když se mohl chovat i zesík (před limitací nebo v ní) nějak divně, tj. kmitat nebo měnit tvar signálu ze sinus na nějaký "zmršený" tvar...

I když říká: Chyba určitě není v reproduktoru. Nějakou dobu jsem měl jiné basové reproduktory, s jiným frekvenčním rozsahem a od jiného výrobce a výsledek byl stejný.

Bylo by dobré přesněji označit typ reprobeden (odpor a max. příkon) , typ  (povolenou zatěžovací impedanci) zesíku atd. smile

Takhle je to ve stylu jedna paní povídala.....

Pozn.: Jde udělat s IO nebo i s jedním tranzistorem "subsonický filtr" - zde spíš spodní frekvenční zádrž, která omezí spodní frekvence...

(upravil ntdrt 8. 7. 2014 16:21)

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

Tak reproduktory maj o hodně větší předepsanej výkon, než do nich pouštím. Koncovej zesilovač je TDA2051, basové reproduktory SP-302E. Když jsem zesilovač měřil, tak ven jde opravdu něco přes 40W. Pokud má reproduktor spičkově 200W, tak to přeci musí vydržet. Bedna je dvoupásmová, bez výhybky, to co leze ven jde do reproduktoru, vejškovej má ořiznutej rozsah přes kondenzátory.

(upravil zuki 8. 7. 2014 17:26)

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

Pak to vypadá spíš na problém zesíku. Chtělo by to skop a kouknout na výstup. 1.) Dělá to jen jeden kanál? 2.) Nebo začnou oba najednou?

Buď je špatně blokování IO. Nebo je špatné IO... nedělal jsem s nima a tak nevím jak se běžně chovají, nikde jsem v pdf neviděl nějaké frekvenční kompenzace třeba u zpětné vazby atd.. 3.) Jaké máš +- napájení tj. napětí bez signálu (a třeba těsně před bručením a v bručení)...

Bez skopu je to skoro jako věštění z koule smile (5.a viz i níže) Jak si měřil výstupní výkon?

Třeba ti poradí někdo kdo ty IO zná ( asi Sinclair  atd...).  Může to být třeba jen blbej plošňák kde vznikne kladná vazba či nestabilita při větší zátěži...

4.) Jakou mají při "hraní na max" cca teplotu ty IO?  5.b) Při jakém výkonu (když ho umíš změřit) to začne takhle "bručet"?

Bez skopu 6.)... 7.)... smile

(upravil ntdrt 8. 7. 2014 17:31)

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

Dělaj to oba kanály. A více-méně stejně.

Osciloskop k dispozici nemám, takže to bohužel nezměřím. Celkově mám jen základní znalosti na sestrojení a problémy řeším pomocí předpokladů a pokus/omyl.

Výkon jsem měřil tak, že jsem do zesilovače posílal konstantní signál a zatížil ho (myslím že žárovkou/odporem, nevím přesně, je to hodně let zpátky) a podle proudu na výstupu určil výkon.

Teplotu přesně neznám, jako ruku na chladiči moc dlouho neudržím ale není to nic abnormálního. Problém se objeví kdykoliv a hned. Když je zesilovač studenej, zapnu, dám hlasitost naplno, něco s hloubkama a hned to klape.

(upravil zuki 8. 7. 2014 17:34)

Re: Jak jednoduše tlumit/filtrovat určitou frekvenci

Zkus někoho sehnat, kdo ho v okolí má.  Možná pomůže jen jinak zablokovat kondíky to IO...  Případně tam přímo zespoda na  nožičky -+Vcc a GND něco naletovat od 2x 0,1uF až třeba i elyty 100-470uF/25-35V... 

Ani nevíš (nezměříš) napájecí napětí (+-Vcc) třeba na můstku ( vůči GND) naprázdno?

ps: odjíždím teď na výlet na kole smile