(upravil ntdrt 5. 7. 2014 23:49)

Téma: Rezonance transformátorů

Zdravím,
chtěl bych se zeptat jak zabránit rezonanci transformátorů, mám zesilovač kde mám dvě 80 VA trafa. Vše funguje, hraje to, nijak se to abnormálně nehřeje. Ale trafa hučí a vibrují.

Začalo to, když jsem přendal zesilovač do jiné bedny, kde jsou transformátory blízko (pár mm) od plechů bedny. To se ukázalo jako problém - pokud je transformátor bokem blíže k plechu, tak hučí, když ho dám dál, tak hučet přestává, bohužel díky konstrukci nemůžu mít od krycích plechu takovou mezeru - dá se to nějak řešit?

Re: Rezonance transformátorů

Tak to mě taky zajímá, problém je ta vzdálenost od zřejmě železných plechů. Jedině nějaký materiál, co zeslabuje mag pole, ale to se asi neoplatí.

Re: Rezonance transformátorů

skus na jednom s transformatorov prehodi zmysel vinutia tym že prehodiš vodiče faza nulak na jednom z nich. Tym dosiahneš opačny tok magnetickeho polu oproti druhemu transformatoru.

Re: Rezonance transformátorů

Je to problem..bud mechanicky vzdalit nebo plechy nahradit  nemagnetickym materialem-dural ap.

Web

Re: Rezonance transformátorů

Trocha som zle pochopil preblem. Tebe rezonuju plechy na šasi. Kup si tlmiaci material taky ako sa použiva na tlmenie interieru v autach. Myslim že sa to vola dynamat. Nalep ho zvnutra na ten drnčiaci plech a je po rezonanciach.

(upravil ntdrt 6. 7. 2014 23:14)

Re: Rezonance transformátorů

Díky všem za rady. Vyměnit plechy nepřipadá moc v úvahu, to bych musel prakticky všechno předělat a pořídit jinou krabici.

Prohození fází trochu pomohlo (jen co to udělá, když jsou to dvě trafa v symetrickém zdroji?), očividně se ovlivňovali transformátory i navzájem... Potom jsem transformátory postavil (byly původně položeny), tím se jádro vzdálilo cca o 5mm od krytu a to pomohlo radikálně. K tomu jsem odpružil trafo gumovejma podložkama, dal gumu pod víko, tak aby se to nemohlo rozkmitat. A teď je slyšet jen mírné bručení, když je úplné ticho. Což se dá akceptovat, většinou nepouštím zesilovač, když chci ticho. Jen jsem doufal v trochu elegantnější řešení.

Každopádně mě to velice překvapilo, že je transformátor tak citlivej, resp. že má takový účinky na okolí. Rada pro příště - dát trafo blíž jak na 2 cm k něčemu železnýmu je hodně blbej nápad.

Jen tak mimochodem - trpí stejným problémem i spínané zdroje, resp. vadí toroidnímu transformátorů železo jako klasickému?

(upravil rvx73 7. 7. 2014 6:26)

Re: Rezonance transformátorů

spínaný zdroje pracujou na dost vyšší frekvenci než je síťových 50Hz - obvykle na kmitočtech v řádu kilohertz až desítek kHz. Tam nebudeš mít problém s rezonancí krytu, ale s filtrací, aby ti to neprosakovalo napájením.

Pokud jde o toroidní trafa,  ty maji menší rozptyl magnetického pole než trafa z plechů, mají díky tomu lepší účinnost, ale jsou dražší a při výkonech nad 200 VA budeš muset řešit softstart (vysokej náběhovej proud)

Re: Rezonance transformátorů

dvě trafa v symetrickém zdroji ?

Re: Rezonance transformátorů

Cpát trafo těsně pod plát plechu je nepraktické i kvůli ochlazování. To bručení asi nebude mechanickou rezonancí ale spíš magnetostrikcí, což odstraníš jinak než vzdálením těžko. Leda použitím nemagnetického krytu, nerez nebo Al. Občas se holt znovuobjevujou stoleté konstrukční zásady, ale kdo je bez chyb. Mám radiomagnetofon Monaco, jinak perfektní, ale nějaký ohon navrhl trafo síťového zdroje pár mm od magnetu levého reproduktoru.

(upravil zuki 7. 7. 2014 11:19)

Re: Rezonance transformátorů

Crifodo napsal:

Cpát trafo těsně pod plát plechu je nepraktické...bručení... Mám radiomagnetofon Monaco, jinak perfektní, ale nějaký ohon navrhl trafo síťového zdroje pár mm od magnetu levého reproduktoru.

Kdysi (cca před 25r.) jsem poměrně úspěšně řešil stejný problém u radiomagnetofonu. Jeho značku - dovezeno ze "západu"- si už nepamatuji. Výrazně pomohl i poměrně tenký Fe plech umístěný mezi trafo a reprák (ten do té doby nepříjemně "hučel" 50Hz).

(upravil ntdrt 7. 7. 2014 19:52)

Re: Rezonance transformátorů

danhard:
Proč by ne? Místo jednoho trafa s odbočkou mám dvě v sérii (nemohl jsem sehnat jedno trafo, navíc dvě menší jsou nižší)

Crifodo:
Chlazení problém není, ty plechy mají právě v tom místě otvory na větrání. Mě to vůbec nenapadlo, hlavně ta vzdálenost byla totožná, jako vzdálenost kde bylo trafo přišroubované - tedy vzdálenost dána držákem od výrobce. Takže z jedné/dvou stran plech problém nedělá, pokud se ale trafo zakryje i z další strany, tak začne bručet.

(upravil jardag69 8. 7. 2014 14:01)

Re: Rezonance transformátorů

Bylo by možné vyfotit a postnout ?

(upravil ntdrt 26. 10. 2018 9:54)

Re: Rezonance transformátorů

První verze - IMAG0163.jpg (to dělalo strašnej bordel, rozkmitalo to celej zesilovač, na zadním plechu bylo i na pohled vidět, jak se klepe, při zapnutí zesilovače si trafa koply, že nadskočil vrchní kryt)
Aktuální verze - IMAG0171.jpg (zesilovač je bez horního krytu neslyšitelnej, když přidám kryt, tak to slyšet jde ale jen minimálně)

Varování - je to čistokrevný samo-domo patlání, případný vizuální či jiný nedostatky ignorujte big_smile.

Re: Rezonance transformátorů

A jéje, znojemský přesycený sračky.

Re: Rezonance transformátorů

Ani ty znojemský okurky mi moc nejedou...

(upravil Hazys 8. 7. 2014 23:35)

Re: Rezonance transformátorů

To sou trafa kvalitativně tak nižší třídy do rozvaděče. Pravidelně zfušovaný sváry plechů, odstávající plandající izolace vinutí, přesycené jako kráva, napětí sekundáru mimo lidské tolerance, naprosto blbě.

U jednoho trafa co tu mám je sekundár tolik namotaný, že ani při jmenovité zátěži nespadne sekundární napětí na jmenovitou hodnotu.

Poučení tedy pro příště - tyto trafa nekupovat!
..zas sem se taky jednou nechal nalákat nižší cenou. mad

Re: Rezonance transformátorů

To trafo má pro 50 i 60 Hz totožné vinutí primáru?

Re: Rezonance transformátorů

Ano má.

Re: Rezonance transformátorů

Tak to leccos vysvětluje.

Re: Rezonance transformátorů

Myslím že to je bežná prax. Aspoň pri lacnejších trafách.