Téma: stavba plašiče

Zdravím
obracím se zde na znalce problematiky reproduktorů.
Chci si postavit plašič koček a psů. Na bázi UZ nad 18kHz a výše.
Jak jsem pátral na síti, zjistil jsem, že originály jsou dost drahé 800kč a výše. Předpokládám že výroba ze součástek nebude za více než 100-200kč.
Také jsem byl vyveden ze spousty omylů co se týče reproduktorů. Proto se chci tady poradit hlavně obecně.

Chci, aby měl reproduktor(a zřejmě to bude piezoreproduktor) co největší akustický tlak. Nechci zvěř tlakovou vlnou zabít, ale tlak klesá se čtvercem.... Vzhledem ke tvaru našeho pozemku(nudle jak hrom) potřebuji, aby měl rep.ten tlakový výkon třeba i 200dB v oblasti UZ. Vzhledem ke směrovosti výšek, potřebuji, aby bylo možné plašiš natáčet ve směru(nejčastěji) kočky. A u toho potřebuji být abych to mohl nějak ovládat.

Potřebuji tedy poradit, který piezor.snese tolik. Zřejmě bude muset být dost citlivý, aby nemusel být výkon zesilovače příliš velký(a tím i jeho velikost).

Zřejmě u takového použití nevadí nějaké zkreslení zvuku.

Chtěl bych, aby byl ton z toho plynule proměnlivý v oné oblasti neslyšitelnosti.

Chci se tedy zeptat, který konkrétní rep.mi doporučíte použít, jak silný zesilovač k němu budu potřebovat. Zřejmě si ten zesilovač budu muset udělat sám, neboť běžně k dostání zesilovače v pásmu nad 20kHz(někdy i 22kHz) nepracují.

děkuji
Petr

(upravil Hazys 1. 6. 2014 11:21)

Re: stavba plašiče

http://maxi.klfree.net/newweb/?file=ele … kova-puska

Jestli chceš i pízezo, tak ti jedno za poštovný a kousek navíc prodám. Jedno mi tu přebývá: http://i60.tinypic.com/2ymd7w3.jpg

Re: stavba plašiče

Plašič na kuny popsal V. Voráček v PE 4/2012.  Postavil jsem tu jednoduchou verzi a sousedova kočka se mojí zahradě vyhýbá velkým obloukem...

Re: stavba plašiče

tak akustická puška už je trochu extrém,ne? big_smile
tebou nabízený reprák mi moc jako směrový nepřipadá. Možná se pletu, ale není to reproduktor, který je širokosměrový? A jaký že to vlastně reprák je? Jakou frekvenci ještě zvládne? A jaký akustický tlak?

Každopádně děkuji za návod. Zkusím to podle něho

(upravil klacek 2. 6. 2014 11:18)

Re: stavba plašiče

potkan: Tvoje odpověď se objevila v mezidobí co jsem psal odpověď svou a tím než jsem ji odeslal. Proto reaguji až nyní.

Co je PE? Znám akorát AR. Tedy amaterské rádio. smile Děkuji

Re: stavba plašiče

Praktická Elektronika dnes sloučeno s Amaterske Radio http://www.aradio.cz/

Podobný dotaz už jsem podával..

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=14670

Web

Re: stavba plašiče

PE je ten časopis, co se prodává, AR už drahně let nevychází...

Web

Re: stavba plašiče

jasně. uvedený návod v PE jsem našel. Kde koupit reprák i součástky taky.

Potřebuji ovšem ještě něco vědět. Co mohu od takového plašiče očekávat? Řekněme ten složitější  CD4093. Jaký akustický výkon a dosah může mít? Šla by nějak automaticky měnit frekvence ? Něco jako siréna(ale v oblasti nad 20kHz).

To jednoduché zapojení. Co znamená lavinovité zapojení? Doslova "Zapojení využivá poněkud neobvyklého zapojení tranzistoru v lavinovém režimu , zde ještě v inverzním zapojení přechodu E-C. Báze není zapojena ." Dal by se nějak měnit ton, který vysílá toto zapojení?

No a pak má v tom článku zapojení se 6ti repráky. Píše tam, že zapojil TDA1562Q. Ten stojí docela dost. Na ebay.com jsem ho i s poštovným našel za 200kč(od Philipse). V GESu stojí 479kč. Což je rozdíl. Koncák má zvládnout 50W. Kolik wattů můžou mít reálně ta dvě předchozí řešení?


No a s tím vším se váže ještě jeden můj dotaz. Řekněme, že bych postavil ten první. Složitější, s CD4093. Při zapojení 1repráku to bude mít nějaký akustický výkon. Když zapojím 4 tyto repráky, změní se nějak výkon celku?
Je rozdíl je zapojit seriově nebo paralelně?
OK, a když je zapojím seriově a namířím jedním směrem, zvýší se celkový tlak?  A co když bych si dal plašič doprostřed zahrady a každý reprák namířil na jednu stranu. Jaký tlak připadne na jeden reprák? Budu moci nějak zachovat tlak, jako bych měl zapojení jen s jedním reprákem?
To samé paralelní zapojení, bude nějaký rozdíl když bude to zapojení různé jako u toho sériového zapojení?

Nemám to v oblasti UZ jak změřit. Nechtěl bych obvody či repráky nějak poškodit. Když by to bylo ve slyšitelné frekvenci, tak člověk by hned věděl esi to funguje. Ale jak to neslyším, tak pak nevím...No a hlavně bych nerad učinil zapojení 4 reproduktorů, které bych nasměřoval na každou jinou stranu a ono by z každého lezlo třeba jen 60dB každým směrem, což by ty kočičky spíše vábilo smile))

Děkuji

Snad jsem potencionálního rádce neodradil od množství kombinací.

(upravil Hazys 7. 6. 2014 14:48)

Re: stavba plašiče

Proč nezkusíš postavit tu Michalovu akustickou pušku? Ta dělá bordel dobrej, chudáci zvířátka a holčičky. Výkon jde dycky zregulovat na potřebnou úroveň.

//pízeza se nezapojují sériově.

Re: stavba plašiče

tak ono to je jedno který plašič udělám. Klidně tu pušku. Cenově to výjde nastejno.
Akorát si nejsem jistý, že bych tu chtěl lítat po zahradě s "puškou". Ta zvířata si rychle zvyknou, že když na ně zamířím, že jim to udělá "zle". Okamžitě jak mne uvidí s puškou tak začnou zdrhat. Což je špatně. Neboť potřebuju, aby si spojovaly "zlo" s místem a nikoliv jen se mnou.
Raději bych šel cestou více repráků rozmístěných na zahradě.

Nicméně pořád tam mám ty otázky ohledně výkonu plašiče, pokud zapojím více repráků paralelně(když sériově se pieza nezapojují) jak se budou chovat jednotlivé repráky každý jiný směrem a jak dohromady jedním směrem?

Postupně si uvědomuji, že bude booohatě stačit, jak to pofičí na frekvenci +-22kHz. To už nikdo neuslyší a repráky jsou v této oblasti jistě citlivější než než třeba 25kHz a výš.

Re: stavba plašiče

Obávám se, že tím piezem moc mířit nebude třeba... Vyzařovací úhel je dostatečný pro pokrytí slušné oblasti.

Pieza můžeš dát paralelně, ale bacha na to, že jejich kapacita není zanedbatelná a tomu zesilovači budeš dávat řádně na prdel.
Stacionární kmitočet 22k je na prd, je potřeba to rozmítat nebo modulovat.
Víc repráků vedle sebe bude dělat interference (tzn hluchá místa), podle toho, jak budou rozmístěné a jaký bude kmitočet. K tomu ti poví víc odborněji místní reprákáři.

Re: stavba plašiče

No právě. Pozemek je "nudle". Má 9m na šířku v místě, kde chci plašit. Je ovšem 75m dlouhý(v tom místě). Na počátku nudle to je rozšířené a tam stojí dům. Výhled z balkonu na zahradu. Na 75m délku nebude plašit nic. Prostě musím spíše dát více repráků v prostoru.
Ta hluchá místa zase tolik nevadí. Nebudou hluchá zase tolik. UZ není laser.
Kočky se nepohybují po zahradě tak, že by si někde lehly. Prochází se a tímto by protínaly UZ. Což by nedělaly, protože by tam nelezly.
Jestli si ovšem myslel, že se budou rušit při fázovém posunu, což možná možné je, pak bych spíše zvolil je směrovat každý jinam. Ovšem pořád nevím, jestli se náhodou nebude výkon dělit mezi počet reproduktorů z jednoho obvodu.

Samozřejmě, že chci kmitočet nějak modulovat či přerušovat aspon. Nejsem si jistý, že ta zapojení, zde navržená to umí. O kterém by se dalo říct,že to umí?