(upravil right13 4. 6. 2014 23:04)

Re: proxxon micromot

o proxxon prislusenstve som toho precital vela zleho, rozhodne sa ho nechystam kupovat, uvidim ako sa osvedci tato 100W sranda.

Konkretne na ten krizovi stol som cital vela zleho v tom ze akonahle sa tam nieco upne pevnejsie, prehne sa. Ten zveracik nekomentujem, dnes som ho drzal v ruke, vyzeral jak z hrackarstva... Dorazili ma tie napajacie zdroje, no aj tak som dal sancu tej znacke big_smile

Web

Re: proxxon micromot

Danhard: Nedělám. "Dětský hračky" jsem měl a tohle byl kvalitativní skok. Ale nikomu to nevnucuju, nicméně, přesnost jak vrtačky tak stojanu stačí i na vrtání průměru 0,5mm, což mi jako hračka nepřipadá.

Re: proxxon micromot

Príslušenstvo som v ruke nikdy nedržal, ale tiež mi príde veľmi predražené a nie len príslušenstvo...  Nuž... proxxon má v "mikronáradí" určitý monopol, tak si to môžu dovoliť no sad Osobne si nevybavujem žiadneho výrobcu, ktorý by produkoval taký sortiment a aspoň v takej kvalite ako proxxon.
Ale mám pocit, že to až moc riešiš. Riešiť nejaké mazanie ložiska by ma ani nenapadlo, to pôvodné mi vydržalo viac než 10 rokov dosť surového zaobchádzanie a vlastne je ešte stále funkčné akurát má už vôľu... To trafo  by som tiež moc neriešil, treba si uvedomiť, že 100W je vlastne „max. power consuption“. Ani 800W príklepová vŕtačka nebude nonstop žrať 800W. Ak ma pamäť neklame, tak tá moja berie na prázdno (max otáčky, cca 16V) 0,8A, pri bežnom vŕtaní do DPS to skáče niekde k 2A. Áno, pri rozbrusovaní keď na to človek tlačí, tak to raz-dva vyletí až k 5-8A – keď je človek prasa tak aj cez 10A, ale to kvalitné trafo krátkodobo bez problémov zvládne.

Re: proxxon micromot

no,akurat som ku nej dokoncil zdroj a stojan... bola to zabava smile

https://lh4.googleusercontent.com/-NuoLPd6AtNs/U7mMDXuNZbI/AAAAAAAAFno/4CSeQBIab0E/s1500/P1100115.JPG

https://picasaweb.google.com/1083330259 … 365/Stojan

Web

Re: proxxon micromot

Ha ha, wood stojan jsem tedy ještě neviděl, ale proč ne. Účel to splní a asi to bude mít menší vůli než 90% prodávaných stojanů. Dobrej nápad.

Re: proxxon micromot

skusal som presnost

https://lh3.googleusercontent.com/-ThvLvtS3ziY/U7rU9tH-zrI/AAAAAAAAFoA/IcsJ6hXhjeQ/s1176/diery.jpg

Web

Re: proxxon micromot

ten proxxon je teda pekny shit, nechapem ako to niekto moze povazovat za nejake extra naradie, sak to nedrzi absolutne otacky v ziadnej polohe, ako keby to pulzovalo. Nic som s tym este poriadne nerobil, ak neratam tychto 10 dier hore a hlava hadze viac nez moja x rocna dremela... Myslel som si ze je vrtak zly (karbidy ? nemyslim) tak som ho dal do mojej Hilti priklepky, ktora ma uz svoje odzite a tam sa tocil uplne rovno, zaujmave ze hilti priklepka nema krivu hlavu a 0,6vrtak sa toci uplne rovno a proxona na to urcena hadze jak keby som s nou vybrusoval sochy... Dakujem, nabuduce ma budu musiet silno prehovarat aby som si nieco proxxon kupil (ak neratam kluce a gola sady)

Web

Re: proxxon micromot

Proxxon se prodává v géemku, tím se to vysvětluje, myslím celkem dobře.
Jinak nedělej si iluze, dremel bude taky sr..., či spíš ani to nebude žádný zázrak dokonalosti. Měli sme ho v bastlíř klubu, nechovali se k tomu nijak zle, ale naprosto normálně, a vymlelo  se na tom taky skoro všecko. Sklíčidlo permanentně zaseknutý a nepovolitelný, "ložiska" (či spíš jen bronzový pouzdra?) vyběhaný, motor s účinností tak 30% fungující spíš jako topení.

Re: proxxon micromot

stary dremel mam dlhe roky a verne sluzi, proxxon mam mesiac, nic som s nim nerobil a uz ma serie. big_smile ach..

Web

Re: proxxon micromot

Tatko, aby som to uviedol na pravú mieru, ja to za extra náradie nepovažujem. Ak si všimneš písal som hlavne o "trvanlivost" a tá je podľa mojich skúseností výborná (veď bodaj by nie ak si zoberieme, že je to v podstate iba motor so skľučovadlom). Tiež je však pravda, že tá moja prvá proxxonka stála de facto  takmer dvojnásobok tých dnešných, takže zrejme tam prebehla nejaká ta „optimalizácia“ výroby. K tým problémom ktoré opisuješ:

„pulzujúce“  otáčky -  sú zrejme spôsobené primitývným regulátorom, ktorý ma niečo ako spätnú väzbu.  Bez záťaže to „kmitá“. Ale už pri minimálnej záťaži tento jav mizne. Pri reálnom používaní mi toto nikdy nevadilo.

hádzanie vrtáku – ano,  aj s týmto som sa stretol , pri tej prvej menej. Pri tej druhej ma to vytočilo až tak, že som sa snažil to skľučovadlo rozobrať. Samozrejme sa mi to nepodarilo, len som tam dojebal tie strunky a teraz pri otváraní skľučovadla tomu musím troška pomáhať.  To hádzanie sa ale neprejavuje vždy.  Vypozoroval som, že niekedy sa mi ten vrták nedarí upnúť, tak aby nehádzal vôbec. Tak nejak som dospel k záveru, že to malinké skľučovadlo je extrémne citlive na nečistoty, stačí pár zrniek prachu a už to trošku hádže. Druhý problém možno je, že sa mi niekedy zdá, že tá podložka ktorá tlačí klieštiny sa pohne a tým pádom ich tlačí nerovnomerne. Každopádne, zatiaľ sa mi vždy podarilo uchytiť vrták tak aby vôbec nehádzal. Väčšinou pomôže ak vyberiem vrták a skľučovadlo poriadne dotiahnem naprázdno, ďalej celkom pomáha aj to ak po nasadená vrtáku ešte pred úplný dotiahnutím  troška postláčam klieštiny (naozaj neviem ako sa to píše, tie 3 elementy v skľučovadle) dovnútra. Dosť záleži aj na sile dotiahnutia, niekedy stačí PORIADNE dotiahnuť skľučovadlo a hádzanie zmizne. A ak už vôbec nič nepomáha, tak ho treba dať dole poriadne vyčistiť a skontrolovať tú podložku. Ale tieto veci robím už vlastne tak automaticky (okrem toho čistenia) už pri doťahovaní viem kedy to nebude ono. Skrátka chce to určitý grif. Sám píšeš, že si s tým vyvŕtal skúšobne 10 dier a už vynášaš ortieľ – to podľa môjho skromného názoru nie je ten najsprávnejší prístup...

Re: proxxon micromot

Mám tuto proxxonku přes deset let a funguje pořád dobře - v amaterské praxi. Taky ale stála víc než dnes. Kdoví, jak to bude s dnešní výrobou. Že by taky Asie?

Re: proxxon micromot

Já pořád nechápu, proč řešíte vrtání plošnáků těmito vrtačkami. Mám sice něco podobného taky, ale vživotě jsem s tím plošnák nevrtal.
Používám to na řezání, broušení a pod. Na plošnáky je to podle mne moc veliké a těžké (snad ještě tak na CNC jo), stojan musí být tím pádem větší, a všechno má pak vůle jako kráva. Přitom se to dá udělat tak jednoduše z vhodných motorů, a nemusí mít žádná ložiska, to ať mi nikdo nevykládá. Na dílně máme mnoho let malou vrtačku, která jede fakt každý den, sadu 3 motorů s různými sklíčidly, jen jeden má uložení v ložiskách. Přestože mají navrtáno mnoho stovek tisíc, nemá ani jeden z nich vůli. A to upozorňuji, že se na ní dělají jen soukromé melouchy (tedy 6 kluků). Nechápu tedy, proč by podobné řešení  nepřežilo doma po několik generací. V zásadě stejnou mám doma a za desítky let je jako nová, jen jsem si po revoluci pořídil lepší sklíčidla.

Re: proxxon micromot

right13: v čem jsi měl vrták upnutý v hlavičce nebo kleštině?Na vrtání dírek na plošňáku bych určitě použil kleštinu.Pokud hází, tak reklamuj.

Re: proxxon micromot

v hlavicke, kliestiny nemam, asi dokupim

Web

Re: proxxon micromot

Vůbec bych se s tím nepáral a reklamoval to! Pokud se ve sklíčidle upne vrtáček křivě, je to jednoznačně závada sklíčidla. Asi jsou kluzné plochy pro ty tři kleštinky udělaný blbě, nepřesně nebo hrubě, takže se nedotahují stejně a vrtáček se neusadí přesně v ose. Já mám tu menší vrtačku (M50), myslím, že má stejné sklíčidlo, ale křivě upnutý vrták neznám.
Kleštiny jsou dobré na práci s bočními tlaky, sice je mám, ale použil jsem je snad jednou, při hrubším broušení. Jinak všechno upínám do sklíčidla.

Re: proxxon micromot

zdenek00: jenže upínání do kleštin je přesnější, špatná hlavička je vyloženě z výtoby nebo materiálu. Mám jednu zhliníku a je fakt na prd, musel jsem koupit ocelovou.