Téma: proxxon micromot

Ahojte

pouzivam na vrtanie DPSiek Dremelku, len uz ju mam nejaky ten piatok, loziska vymlatene,tazko vymenitelne, vrtak mi hadze. Samozrejme si ju chcem nechat na take obrusovacky a tuhsie veci, no na vrtanie plosakov by som potreboval nieco preciznejsie, mensie, pokukujem po tych 12V proxxon micromot, seria 50 alebo FBS 12 (100W). Na vrtanie pouzivam karbidove vrtaky. Pouziva to niekto z vas ? mate nejake skusenosti ? Hladam skor doplnok ku dremelke, nieco preciznejsie a mensie v ktorom nebude hadzat vrtak. Jednoucelove vreteno pre frezy nechcem,je to sice najlepsie ale neda sa to pouzit nijako inacl.

Zatial som pocul len zmiesane ohlasy, od kolegovcov z brna co s tym vrtaju, az na rozsypane lozisko sa to vraj da. Z druhej strany po forach zase ze je to nic moc . Modelari si to zase pochvaluju, tak neviem.


Ak to niekto z vas ma, proxxonku bud radu 50 alebo FBS12 rad by som pocul nejake postrehy od vas.

dakujem

Web

Re: proxxon micromot

Kamaráde, tu 100W FBS používám od roku 1995 denně! Používám ji na vrtání, gravírování, broušení, frézování... Má naběhány statisíce hodin a můžu říct, že je to nezmar. Jediné, co jsem na ni dělal, byla výměna předního ložiska, které už chrastilo- nové v prodejně ložisek (nekupovat jako náhradní díl od Proxxonu) stojí 52,-Kč.
Rozdíl mezi Dremelkou a Proxxonem je podstatnej. Dremel je hobby divize firmy Bosch, Proxxon jsou profi stroje. Vůbec neváhej a kupuj.

Web

Re: proxxon micromot

Mozem napisat doslova a do pismena to co napisal sagitarius. Dokonca aj rok takmer sedi (ja ju mam tusim este z roku 94 kupovanu v nemecku za 90DM smile ). Aj ked je pravda, ze uz asi 3 roky pouzivan novy kus (troska iny design, ale creva to iste), lebo som si este niekedy v roku 2006 kupil jednu do rozervy, nakolko som ju vedel kupit o cca 30 lacnejsie nez bezna MOC. Ide aj povodna len je tam vybuchane lozisko, tak som "zatial" kym nekupim lozisko, vybalil tu rezervnu...

Re: proxxon micromot

Kromě vrtačky Donau z GESu mám i http://www.gme.cz/vrtaci-frezka-proxxon … 2-p732-009 a spokojenost..

Web

Re: proxxon micromot

Proxxon taky rozhodně doporučuju. Používám vrtací frézku, stojan a svěráček a vše je po deseti letech funkční.
Dobře fungují i všechny nástavce - minicirkulárka, rozbrušovačka, bruska i leštička.
Je to sice dražší, než noname vrtačky, ale za ty roky se investice bohatě vrátila.

http://www.gme.cz/vrtaci-bruska-proxxon … e-p732-059
http://www.gme.cz/strojni-sverak-proxxo … 2-p731-788
http://www.gme.cz/vrtaci-stojan-proxxon … 6-p731-787

Re: proxxon micromot

tak ja zas epouzivam uz nejakych 6,mozno 7 (neviem kedy som ju kupil) rokov tu dremelu nie moc setrnym sposobom a nemozem na nu povedat krive slovo...

fajn, tak uz sa len rozhodnut ci kupit FBS12 a prerobit regulaciu na PWM, alebo kupit micromot 50/E a prerobit regulaciu,alebo kupit mikromot 50 bez regulacie a zmastit si svoju smile

Web

Re: proxxon micromot

Dremel 3000 mi po třetím použítí odešla(záruční oprava OK). Když vezmu v potaz co jsem s ní dělal, tak je to zklamání.

(upravil Tipi 1. 6. 2014 13:26)

Re: proxxon micromot

Osobne by som ten regulator neprerabal. Iba ak by si mal na mysli PWM regulaciu so spatnou vazbou. Lebo tak ktora tam je, nejaku sv ma. Bez sv to je prakticky nepouzitelne... Ked sme uz pri tom - kedze tam nie je ziadny prevod, tak aj navzdory 5 pol. motoru je ten moment predsa len dost slaby, vrtat s priemerom nad cca 2.5mm je uz celkom problem aj s reg. so sv.
Napr. som kupil jednu priamu brusku pre manzelku v LIDL, cez to ze za tu cenu, je mimoriadne kvalitne spracovana (dokonca by som tipol, ze im to vyraba prave proxon), ma pwm regulaciu a vrtat s nou pri nizzich otackach  je problem aj s  priemeromm 1mm.

(upravil right13 1. 6. 2014 13:51)

Re: proxxon micromot

nejaky poliak obkreslil schemu, samozrejme zeby som riesil so spetnou vezbou, motor by mal produkovat nejake pulzy do napajania z coho by sa mala dat odcitat frekvencia. Chapem tomu spravne ze je jedno ktoru kupim,kupa to bude dobra ?

http://i80.photobucket.com/albums/j177/right13/83_1269271705_zpsee66b36d.jpg



toto z toho leze

http://i80.photobucket.com/albums/j177/right13/unnamed_zps41242bb4.jpg

Web

Re: proxxon micromot

Regulaciu som nikdy neskumal, len viem ze tam nejaka sv je, ktora aj ako tak funguje... 50/E nepoznam, nikdy som to v ruke nedrzal. Viem len povedat to com uz napisal - na niektore veci je aj FSB12 slaba, 50/E je zrejme este slabsia, ale ak to chces pouzivat vyslovene iba na plosne spoje (cize max tak do cca 1,5mm) tak by IMHO nemal byt problem ani s nou.

Re: proxxon micromot

jasne,dakujem za vsetky postrehy, tie obrazky som tu dal len tak mimochodom... ano, chcem to na jemne veci,ako doplnok ku dremelu co ma 150W. Dost tazko sa rozhoduje medzi FBS12 a  micromot 50 lebo cenovy rozdiel je zanedbatelny, no vykonovy nie, takisto rozmerovy smile

Web

Re: proxxon micromot

Ja teda pridám pár fotiek z mojej opravy vŕtačky, menil som ložisko a budem meniť zase za nejaké asi vysokootáčkové, pretože myslím, že je zase v prdeli. Pred výmenou vrták hádzal, po výmene nehádzal, lahoda vŕtať 0,5mm diery, teraz hádže zase. Inak spätná väzba tam podľa mňa nie je, je to obyčajný tyristorový regulátor. Otáčkovú spätnú väzbu budem možno dakedy aj ja riešiť, najväčší problém je snímanie otáčok.

https://plus.google.com/photos/11087926 … banner=pwa

(upravil zdenek00 2. 6. 2014 11:24)

Re: proxxon micromot

Ten Micromot 50/EF mám už několik let, používám ho dost často a pořád jede bez problémů. Na jemnější práce je vynikající, na vrtání do DPS je tak do 2 mm. Mám i větší neznačkovou 130W, ale ta je do ruky na delší vrtání neohrabaná a těžká, kolem 1/2 kg, prakticky ji skoro nepoužívám, občas na nějaký hrubší broušení. Těch 40W u toho Micromotu mi na většinu věcí stačí. Dost by se hodil stojánek, snad bude už letos na Vánoce - pořád jsou nějaký přednější výdaje.

Ještě k tomu předchozímu příspěvku - to ložisko se mně nezdá, ty otáčky jsou zcela běžné a normální ložisko musí vydržet tisíce hodin provozu. Spíš to vypadá na uložení ložiska v krytu, asi je tam vůle a chtělo by to vypodložit nebo dotmelit.
Jedině snad že by bylo nějaký čínský, ale i tak je to nepravděpodobný. Potom koupit značkový SKF, to vrtačku určitě přežije.

(upravil right13 4. 6. 2014 15:35)

Re: proxxon micromot

kupil som tu FSB 12... ta 50E mi prisla uz prilis malicka...ale jake ojeby na nebi cely proxxon...
http://i80.photobucket.com/albums/j177/right13/th_P6040406_zpsfaf841c0.jpg


do tejto sady na 40W vrtacku davaju 12W trafko, s tym ze je univerzalne aj pre FSB12... takisto na obale tej FBS12 je napisane ze prikon 100W, odporucany zdroj PROXXON MICROMOT NG 2/S (12V/2A) s tym ze odporucane trafo bez filtracnych kondikov 12-18/2A

http://thehobbyistmachinestore.com/store/images/D/JSC01901.jpg

Web

Re: proxxon micromot

Hm, je to divný. Ještě divnější je, že k té vrtačce 100W se nedá koupit originální zdroj od Proxxonu, dodává jen max. 5A, na těch 100W by mělo být při 12V aspoň 8-9A (předpokládám, že vrtačka má tu jejich speciální zástrčku).

Re: proxxon micromot

ano ma to ich spešl koncovku... neviete niekto ci to lozisko je samomazne alebo drie nasucho ? rozmyslam to rozobrat a namazat grafitovou high speed vazelinou

Web

Re: proxxon micromot

Ložiska u běžné spotřebky jsou všechna samomazná, nic bych tam nedával.

Re: proxxon micromot

Kulový. Je tam běžný valivý ložisko- kuličkový. Vazelínu do něj nedáš, je zapouzdřený. Proč se s ním párat- není jednodušší koupit za 52,-Kč nový?

Web

Re: proxxon micromot

ok, pani, vdaka za odporucania, uvidim ako sa osveci pri praci, snad to neboli vyhodene peniaze

Web

Re: proxxon micromot

Joski napsal:

Proxxon taky rozhodně doporučuju ...

To si děláš prdel Joski ?
jak ten "svěrák", tak ten stojan je předražená trapná dětská hračka.
Mám k tomu ještě
http://www.gme.cz/vrtaci-bruska-proxxon … 1-p732-044
http://www.grandic.cz/ostatni-proxxon-k … 00-proxxon
a to všechno 2x, takže o nějaké použitelnosti mám určitou přestavu.