Re: Transiwatt

Tu je jeden okomentovaný výcuc z RCA brožúry s topológiou konca, až na detaily zhodnou s TW:

RCA Power Amplifier

Re: Transiwatt

Nevím co je zajímavýho na starejch mršbách...byly to mršby a ani jedna neměla parametry, co by za něco stály...to ještě vynikne o to víc, podíváte-li se na některá díla Toma Bongiorna, Toma Collangela, nebo i u nás dobře známého Erna Borbellyho, které vznikaly ve stejný době, anebo z původních produktů Nelsona Passe nebo Johna Curla...To jsou konstrukční lahůdky a to i v dnešní době. to jest čtyřicet let od doby vzniku ... tito lidé mi byli mnohem sympatičtější a nesnášel jsem ty, kteří začali bědovat, když spatřili schema s deseti jednokorunovými transistory...

(upravil danhard 10. 6. 2014 21:21)

Re: Transiwatt

Jo, tohle je tomu podobný, jen jsou tam chyby navíc, Q3 při přebuzení dostane zahulit, Q4 půjde do hluboké saturace s odtrhem a bootsrap je blbě zapojený, - 500uF má jít na výstup a né do báze Q5 smile

ps. v tý době tranzistory korunu nestály a dělaly podstatnou část ceny zesilovače

Re: Transiwatt

kazzatel: již jsem to zde někde psal-nepotřebuji k jízdě do obchodu Mercedes-jezdím ve Fabii, nepotřebuji zesilovač DPA, stačí mi bohatě k celkové vyrovnanosti poslechového řetězce onen Transiwatt, takže nevnucuj zde stále své názory na kvalitu současných a bývalých zapojení. Je na každém jednotlivci pro co se rozhodne, jaký stupeň kvality je pro něj ideální a ne na tom co se líbí nebo nelíbí zrovna tobě.
Shodou okolností jsem dnes odpoledne zprovoznil mnoho let nefunkční, tuzexový zesilovač Sony TA-AX3. Ten pochází asi ze stejné doby jako onen Transiwatt, ale při vzájemném srovnání reprodukce na to "kamenouhelné" zapojení v žádném případě nemá.

Re: Transiwatt

Nemíchej věci dohromady, Sony TA-AX3 se prodával v Tuzexu pomalu o 10 let později.

Re: Transiwatt

Jak se mi to jeví, ty bys mohl do toho krámu jezdit i na oslovi, s ním by sis asi i notoval....

(upravil vluz 10. 6. 2014 22:37)

Re: Transiwatt

kazzatel: nehodlám tady s tebou vést dlouhé debaty, neboť ostatní to nemusí zajímat. Já mám Transiwatty rád, mám je všechny od TW30 až po TW600. Ty je asi v současné době nesnášíš - tudíž jde o zcela rozdílné postoje, takže další debata postrádá smysl.

Re: Transiwatt

Tak tak...pět transistorů udělá radosti až až...ale zkus se zeptat někde ve hvězdným okolí, tam už to umí se dvěma, prý se to jmenuje push-pull...:-)

(upravil reeb 10. 6. 2014 22:37)

Re: Transiwatt

big_smile

Web

Re: Transiwatt

Teda to jsem nečekal takto krásnou diskuzi smile a smile a smile a smile

(upravil danhard 11. 6. 2014 0:27)

Re: Transiwatt

Jde o to, že i s pěti tranzistorama (stejnejma) se to dá udělat o řád líp smile

Schválně kazatelli, mám tady pár 5NU74 (bohužel zbytek, asi 50ks jsem věnoval kdysi na průmyslovku v Ječný) s betou přes 100, pytlík BUY13 s betou kolem 20 v nejlepším případě při 1A, jinak asi 5 při 0,1A a při 5A, KU612 s betou kolem 30, nějaký KF507 a KC508.
Můžeš z toho něco zkusit postavit smile
A to byl materiál v té době dostupný.

Re: Transiwatt

A jak ?

Re: Transiwatt

No dyť už jsem to tu psal, buď jsem posílil ten horní NPN tranzistor další KU611 a udělal jsem z něho darlington, nebo jsem dal budící odpory proti zemi a ta původní KU611 tam byla jako emitorový sledovač. Odpory proti plusu a bootstrap tam zůstaly, ale byly jinak dimenzované, stačilo 2x 1k a 50uF kond.
Samozřejmě jsem tam přidal předpětí mezi báze konců, sice tvrdě v B třídě, ale aby se aspoň minimalizovalo to zavření konců.

(upravil microlan 11. 6. 2014 8:05)

Re: Transiwatt

Asi nějak takhle?

http://www.falstad.com/circuit/#%24+1+5 … .8+0+-1%0A

pro ty co jim simulace nefunguje

http://elektrotest.cz/files/images/elektro/tw2sim.jpg

Re: Transiwatt

Péčkový germánia vyhověla vždy, ta měla slušnou betu a navíc na tý pozici to nebylo s betou nijakej problém. Horší to bylo s horním enkem...nejlepší betu měla rodina 501-503, tak jsem je tam používal + jsem používal menší hodnoty bootstrapovejch odporů....prakticky každej kousek dával při 50V 30 W výkonu do čtyř....

Re: Transiwatt

Jenže v 1972 jsem si mohl v novinách tak akorát přečíst, že je bude jednou Tesla vyrábět smile

(upravil Hordek 28. 6. 2014 15:10)

Re: Transiwatt

.

Re: Transiwatt

Jak jsi přišel na to, že ze mě někdo něco mámí ? Já nikomu nečíkám, ze se z pěti transwistorů dá udělat nějaký " dělo "...leda tal levnej plašič myší.... smile

Re: Transiwatt

tak jsem si dnes dovezl TW44 s jedním kanálem mrtvým, tak jsem zvědav co mě čeká až ho oddekluju ... snad to bude jen pojistka smile Kdyby měl někdo ze zkušených přispěvatelů nějaké náměty na úpravy (když už ho budu mít v péči), sem s nimi.

(upravil Hordek 28. 6. 2014 15:09)

Re: Transiwatt

.