Re: FM anténa

Zmiňovanou HB9CV mám také, je dobrá a nezabere moc místa. Už mě jí ale načal rez a tak jsem podle http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/quad2m.htm udělal kosočtvercovou.
Ta má výhodu, že je z měděného drátu, jednoduše se udělá a proletuje se symetrizační smyčkou a když se to zataví lepící pistolí, je to i odolné vůči korozi. Moje zkušební verze přepočtená pro FM v horizontální polarizaci je vyfocená zde: https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 89#p284189
Citlivá je zhruba stejně jako HB9CV, určitě více než ten kruhový dipól, který jsem nakonec narovnal ale stejně nepoužívám.

Web

Re: FM anténa

Pro Pech.
Klasika 5 prvek Yagy třeba tady :

http://www.t-cz.com/fm-antena-iskra-fm-50-f_d10502.html

Nabízí i tříprvkovou.

Re: FM anténa

zdravím, konečně mi přišla ta velká prutovka, takže jsem jí dal na držák ven, připojil přes 7,5m f-f koaxem, k tuneru dal přechodku z F na klasiku, výsledek je řekl bych OK.

Na stanicích, na kterejch jsem měl tak 30% signálu, mám nyní 60-80%, strereo bez problémů, stanice co jsem prakticky nechytil jedou tak na 50% signál, ale i tak lze poslouchat stereo. Jedna místní stanice s vysílačem 5km odsud, má blbej zvuk na vejškách, i když signál má 75% ale to bude asi nějakou chybou u nich,když ostatní stanice s vysílači dál než 50km jedou v klidu..  Vertikální stanice jako radiožurnál (70%) a impuls (80%) taky ok... Jsem spokojen a snad se to časem nezhorší (třeba až anténu napadne koroze). Dipól tím pádem dávat alespoň prozatím nebudu.

děkuji ještě jednou všem zůčastněným za podněty.