(upravil zdenoeddie 17. 2. 2015 19:19)

Re: SE lampáč s 6S33

Pouzitie zvitkovych kapacit v zdrojovej casti je jednoznacne prinos, a to neverim na ziadne voodoo a dalsie dristy. Overene uchom (nielen mojim). Pozor ale, zalezi aj od ostatnych prvkov v zostave.

Re: SE lampáč s 6S33

zdenoeddie: použitím svitků myslíš:
a) pouze svitky bez jakýchkoliv elytů - jaká kapacita?
b) svitky paralelně k elytům
Nebo jsi variantu ad b) neporovnával?

Web

Re: SE lampáč s 6S33

ja mam svitky paralelne k svitkum...
takze koncepce zdroje budouciho zesilovace uz je mi jasna:usmerneni lampou 5C8S,svitek 4uF,tlumivka,svitek 60uF,tlumivka 2x, svitek 200uF 2x,zvlast zdroj pro budice EZ81,svitek,tlumivka,svitek,2 x tlumivka,2 x svitek...budic EC8010,stupne napojeny vazebnim trafem 5K/5K,pevny predpeti,pracovni bod koncovky 120V/150mA...zhaveni 6C33C a 5C8S toroidem,zhaveni budice a EZ81 a anodovy napeti trafem na C jadrech...zvedani jerabem....

(upravil maras 18. 2. 2015 10:42)

Re: SE lampáč s 6S33

No já jsem  si poslední dobou s Hranatým Braškou dost vyhrával s "odlazením" OTL-ka v simulátoru  a tvrdost zdroje má celkem  zásadní vliv na výsledné zkreslení i na 1 Khz a  při návrhu je s tím třeba počítat. Obecně se dá říct, že moc nesedí vzorce na výpočet např. WCF při velmi tvrdém zdroji. Takže jednoduchá záměna křemíku za lampy ve zdroji bez přepočítání a upravení koncového stupně většinou není možná pokud se mají zachovat dobré parametry.
Uvedu příklad...  S jedním známým po netu řešíme sluchátkáč (kopie mého OTL-ka PHX-150), které je ovšem osazené lampama 6N8S a 6n5S (oldschool stavba na lištach, pouze zdroj a řízení na mých PCB atd.) . Při zdroji s vnitřním odporem 200R je zkreslení při 180mW do 82R sluchátek 0.06% (a to má zátěž v anodách vstupních lamp pouze odporovou, tedy při použití CCS modulů by to ještě spadlo dolů) ). Pokud se pouze změní zdroj za můj polovodičový, který má vnitřní odpor cca. 0,5R zkreslení vyleze na 1,5% !!  Po úpravě pracovního bodu  výstupního WCF jsme zase s THD na 0,05%.  Vše prozatím jen v simulaci, ale dle mých zkušenosti s LTSpicem to prostě +-5% sedí. Z toho jasně vyplývá ta změna kterou Mirek slyší - pouze se mění velikost a charakteru zkreslení.  Takže tolik k nápadům měnit jen tak napájecí zdroj. Když už chceš dělat zdroj jen s lampama Miro, tak udělěj lampový stáblík, který ti zaručí přibližně optimální napájení pro Tvé projekty. Sice nebude mít asi tak dobré parametry jak polovodičový zdroj, ale určitě to bude mnohem lepší jak jednoduchý zdroj s LC filtraci, usměrnění lampo s vnitřním doporem někde mezi "nulou a nekonečnem" smile (-joke).

M.

Web

Re: SE lampáč s 6S33

Crifodo: co to je za aku?

Re: SE lampáč s 6S33

Marku, Mirovi nejde o super nízké THD, jemu jde o zvuk, který se mu líbí. A simulaci dělá nejraději na prkýnku, kde hýbe s pracovním bodem pocitově, tak aby mu to znělo, tudíž dochází ke zcela subjektivním závěrům a řešením. To, zda je přitom THD 0.05% nebo 1% je mu jedno a sám to několikrát i napsal smile Na Miroých řešeních se mi líbí jednoduchost, méně už dojmologie wink (občas chci i vědět "proč", nejen "jak")
Miro: Ty svitky 200uF musí být hezké hovada, že? no nejen jeřáb, ale i šasi velikosti malé ledničky to asi bude chtít... smile Ty tlumivky do CLCLC budeš dávat s jakou indukčností?

Web

Re: SE lampáč s 6S33

No ta dojmologie je možná důležitější než honění 0,05% THD. Nakonec se zesilovač dělá pro spíš pro poslech než pro měření. I když pochopitelně to měření je určitě důležité, stejně tak teoretické zdůvodnění proč je nějaké zapojení lepší nebo horší.

Re: SE lampáč s 6S33

PB: mluvíš mi z duše, já raději poslouchám než měřím. Ale to "proč" je pro mě důležité i kvůli opakovatelnosti a měření zase kvůli potvrzení toho "proč". Na druhou stranu vůči některým věcem jsem skeptický, rozhodující je slepý test, jinak to může být placebo efekt smile
Simulace v PC je fajn věc, ale jen potud, že existuje dostatečně přesný matematický model všech součástek včetně jejich nelinearit a rozptylu parametrů. Při návrhu RIAA korektoru byla simulace RC článků neocenitelná a ušetřila spoustu času, ale pracovní bod flašek jsem si raději odhadl a přesně pak nastavil na prkýnku smile

Web

Re: SE lampáč s 6S33

Přesně tak chlapi , to jsem tu probrali už mnohokrát , já to tu napsal jen pro zajímavost a jako jedno z možných vysvětlení proč např. Mirkovi zní jinak zesák s flaškovým zdrojem a jinak s křemíkem.   Je to jen takový postřeh a pro někoho kdo si to tu přečte to může být zajímavé...
M.

Web

(upravil kudlibabka 18. 2. 2015 12:24)

Re: SE lampáč s 6S33

Pekne se nam ta debata rozjela...moc prijemny zjisteni,ze jsme si vytvorili prostor pro debatu a respektovani jinych pohledu na vec,vsem nam tleskam....:-)
Co se tyce ty moji verze lampace 6C33C s kremikovyma diodama ve zdroji tak to hralo super,umel bych si to predstavit s tema uz zminovanyma PSSS Electra Print vystupakama,ale ta cena...verze s usmernovackou se mi libi o fous lip,pri akustickych vecech si to o trochu lip vychutnam...velkym prinosem bylo pouziti vazebnich traf...no a tahle posledni verze uz by vubec nemela chybu s temi PSSS...
Urcite by pro mne stalo za uvahu hrat v v biampingu,6C33C na spodku a zbytek 6P15P s PSSS...
ps:zrovna si hraju s novym DACem,zkousim ruzny pracovni body pro prvni elku vystupniho clenu....
2pzwak:ty kondy jsou 140mm,prumer 75mm neni to tak hrozny...tlumivky budou 10H,na budic asi 40H...

(upravil Honza63 18. 2. 2015 17:00)

Re: SE lampáč s 6S33

Marku, myslím si, že je v simulaci nějaká chyba(hrubka). Nevěřím nárůstu zkreslení z 0,06 na 1,5% jen výměnou zdroje, notabene za lepší. V simulaci snad teorie platí, asi bych se podíval na vliv zpětné vazby přes vnitřní odpor zdroje. Jinak nic proti pocitům, dojmům atd. O těch simulátor určitě není. A kudlibabka mně snad promine, prosím, že to není k 6S33S.

Re: SE lampáč s 6S33

Nazdar Honzo ...  No já sem tomu také nechtěl věřit a tak nezávisle na mně to kontrolovali další dva lidé a se stejným závěrem. Je fakt, že u OTL-ka kde na konci je 6n6 ten nárůst nebyl tak markantní jak u zesíku kde na konci byly 6N5. Možná byla u toho modelu 6N5 nějaká chyba netuším , ale kolega to bude stavět velmi brzy a pak se to změří na reálném zesíku a o výsledek se určitě podělím.  Prostě jen úpravou anodové zátěže horní lampy WCF a změnou pracovního bodu flašky šlo zkreslení podstatně dolů.  Pokud se použil jiný zdroj (s odlišným vnitřním odporem ) tak se posunul logicky pracovní bod flašky a zkreslení bylo v úplně jiných hodnotách (u mojeho OTL- ka se jednalo o změnu jednoho řádu )

M.

Web

Re: SE lampáč s 6S33

Mirku, 10H na 0.15A budou asi taky hezké kousky smile no jsem zvědav, do jakého rozměru a váhy se s monoblokem vejdeš.

Web

Re: SE lampáč s 6S33

PB: myslím, že tohle, jen pouzdro bylo jiné, s tím  jejich ŠR konektorem.
http://www.kation.ru/?module=catalog&am … amp;id=149

Re: SE lampáč s 6S33

klima typu умеренный je mírné podnebí?
od minus 50° do plus 50° ??  smile
...v té veliké zemi je všechno jinak !
smile

Re: SE lampáč s 6S33

kal: to víš, dokud vodka nezmrzne, je to mírné podnebí smile

Web

(upravil Crifodo 19. 2. 2015 12:05)

Re: SE lampáč s 6S33

Mám ten dojem, že i v mírném Polabí nebyl problém palubní baterii hezky zahřát uvnitř plechový roury na srpnovým slunci a pak hezky vychladit v 18km výšce.
Hlavní jsou ale ty pocity! Ten prostor a podání vokálů z těch stříbrných elektronů a pevnost basů z čistého vnitřního odporu zdroje při dokonalé absenci všeho zneklidňujícího z rozvodné sítě, pocit chlapci pocit, ten je k nezaplacení.
On pan Janda, takto hifistický guru věděl, proč nakonec ve své legendární svatyni AuRa nabídnout jedinou víru pravou a sice akumulátorové napájení, které jediné očistí duši od kolísání a rovněž nekompromisní nabíjení akumulátorů přiznanými šínami 2x240mm2 s izolací z kašmírského rouna, i když se během nabíjení samozřejmě neposlouchá. Kdepak nějakej kompromisní svitek.

Re: SE lampáč s 6S33

crifodo : to je jasný, AC/DC je top!  smile,
ale doma by ti mohlo stačit obyčejný olovo ne?
nebo sloup starýho Volty, dál do historie se už jít nedá, nebo jo?
řekneš starý : mámo, zítra tu bude stát Voltův sloup!
co asi řekne máma ? : tak to teda ne! žádnej Vojta mi do baráku nesmí!

Re: SE lampáč s 6S33

2pzwak:tlumivky ktery mam jsou 10H/200mA...sitovy trafa na C plechach jsou taky pekny baga,vystupaky,vazebni trafa,kondy do zdroje...delal jsem pred casem 300B zesilovac pro kamarada,vsechno dual mono,vystupaky od Hlavy,tlumivky na vetsich plechach nez bezne pouzivam...kdyz jsem nedavno upravoval byla s tim hrozna manipulace...proto ted podobny monstra delam jako monobloky...
https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphot … e=558BACB9

Re: SE lampáč s 6S33

hezký to máš... jo, chce to spoustu místa a silné ruce... smile

Web