Re: SE lampáč s 6S33

mirku, pri stejnosmernem syceni nameris ponekud jine udaje nez naprazdno multimetrem....

Web

Re: SE lampáč s 6S33

ja vim,proto jsem uvedl pro informaci to srovnani se "spravne" zmerenou tlumivkou...mam tady tlumivky 1400H,umi je nekdo zmerit?

Re: SE lampáč s 6S33

urcite, jen to chce trochu premyslet... wink (a nepouzivat na to merak, co je urcen pro mereni neceho jineho) Pokud znas ohmicky odpor a pracovni proud, da se i takova "exotika" celkem snadno zmerit... smile

Web

(upravil Hazys 27. 3. 2014 11:23)

Re: SE lampáč s 6S33

To je totiž tak, že ty měřáky (multimětry o čajňana) měří tu indukčnost blbou metodou, přičemž se pak projeví sebemenší esr té cívky.

Co se týká změny indukčnosti @ sycení u tlumivky - dominuje magnetický odpor vzduchové mezery. Vzduch je lineární a ta změna nebude pak velká. To spíš chyba měření, že měřák ukazuje 7,5 místo 10H. Většina energie uložená do tlumivky je ve vzduchové mezeře, nikoliv v tom železe.  wink

Re: SE lampáč s 6S33

Hazys napsal:

...esr té cívky

To snad ne smile Co hodne kecá do namerené "indukcnosti" je nelinearita feromagnetika, korecitivní síla.

Re: SE lampáč s 6S33

Můj tržnicový multimetr UNI-T od Mamutů na vyšších rozsazích (>H) kecá i podle přidaného sériového odporu.

Re: SE lampáč s 6S33

Re: Kudlibabka. Muj mustek umi merit do 1999,9H při 40Hz-20kHz, na 1kHz by mela byt presnost kolem 0.1%. Kondenzatory to umi i s predpetim, ale tlumivky jen  bez DC proudu. Ale jsem stále ještě v Cine. Budu se vracet nekdy v srpnu, bude li to ještě aktualni, rad ti tlumivku premerim. Motam si tady ruzne spulky a zrovna koumám, jak merit maximalni pripustny DC proud, abych mohl zafixovat vzduchovou mezeru. Asi zkusim tlumivku zapojit na stejnosmerny zdroj s nasuperponovanou stridavou slozkou, zvedat zatez a merit, kdy se zacne ucinek filtrace zhoršovat. V tu dobu je asi jadro presycene. Ale nevim nevim, jestli změna bude dostatecne patrna. Zkousel jsem před tim mustek zapojit na pomocne vinuti a hlavni vinuti na zdroj DC konstantního proudu (zdroj napeti se velkym seriovym odporem) , ale aby nebyl mustek ovlivneny vystupni kapacitou zdroje, musí byt ten odpor v serii dost velky a tak abych dosahl požadovaného proudu, potrebuju strasne velke napeti, coz není zrovna prakticke, byt to k cili vedlo.

Re: SE lampáč s 6S33

Pokud měřím vliv DC na L, tak buď zařadím dvě stejné cívky do série, nebo dám do série známou - s podstatně větší indukčností, nejlépe vzduchovou (u malých L) cívku. Volné konce sériové kombinace připojím na zdroj (často zdroj zablokuji navíc vhodným C). Případně předřadím malý R, aby šlo rozumně nastavovat proud.

Pak přímo na L měřím indukčnost. Bacha na to, že některé L-metry jsou háklivé na DC úbytek na cívce, pak je nejjednodušší namotat na L pár závitů "měřícího vinutí" ( počet zaleží na nejmenším rozsahu L-měřáku).  A změny L na měřícím vinutí si přepočítám na původní měřenou L.
Pokud je na cívce (tlumivce, trafu apod.) další stejné vinutí, tak buď na něm mohu měřit (viz výše) nebo při požadavcích na velký DC proud (který mi už zdroj nedá) ho dám taky do série. Pak mi stačí poloviční proud, než by byl na vinutí jednom...

Re: SE lampáč s 6S33

Co se týče multimetrů, tak jsem měl k dispozici tři (rozpětí ceny 1000- 2500kč) a při měření indukčnosti úbytkem napětí na reakatanci cívky při 50Hz, mi každej naměřil něco jinýho. A rozdíly byly hoodně vělký. Musel jsem si půjčit starý ručičkový stř. voltmetr a ten měl hodnoty stejné jako ten měřák za 2500kč. Na multimetry z tržnice bych vůbec nedával váhu, tam opravdu jen měření DC a AC 50Hz bez DC složky a výrazných harmonických..

Web

Re: SE lampáč s 6S33

Pro měření velkých filtračních tlumivek běžně používám superpozici - 50Hz z malého regulačního trafa a sycení ss proudem - přes velký odpor pomocí laboratorního zdroje (0-600V), rychle je vidět, při jakém proudu se tlumivka přesycuje, aby se ev. dala provést úprava vzuchové mezery.

RLC metr, který by byl přímo vhodný na měření tlumivek od 0,5 do 50H pro proudy stojek mA jsem zatím nepotkal.

Web

Re: SE lampáč s 6S33

Sendy, jednou jsem viděl na e-bay L můstek, který podle návodu uměl měřit i indukčnosti sycené DC proudem. Byl ještě lampový a o rozměrech tehdejších laboratorních měřáků, navíc na 110V / 60Hz. Doprava z usa by vyšla při váze 12kg na víc než cena celého stroje, tak jsem to odmávl. Nakonec se to dá měřit několika způsoby, i tím se superpozicí 50Hz (obzvlášt výhodné pro tlumivky v napájení). Metod je samozřejmě asi víc, používám trochu jinou.

Web

Re: SE lampáč s 6S33

http://ms-audio.sk/Konstrukcnenavody/6c66csea.html

(upravil riki610 31. 3. 2014 20:56)

Re: SE lampáč s 6S33

..

Re: SE lampáč s 6S33

2 pzwak, on i takový HP4284 umí ss sycení cívky asi až do 40A, ale kdo ho koupí, žejo. Moc drahá bedna na to, že neumí odlišit tlumici se stříbrným drátem, vinutou za úplňku, od nějakého bastlu...

Web

Re: SE lampáč s 6S33

Sendy - pozor, není úplněk jako úplněk. Tlumice vinuté kolem sv. Jiří jsou výrazně tlumivkovatější wink To změříš v pohodě i měřákem z tržnice...

Web

Re: SE lampáč s 6S33

Tak já pomalu začínaám "křečkovat" potřebné komponenty pro stavbu.
Dneska mi přišly od Pavla 4 kusance 6c33c-B + 4 patice, vyzvednul jsem si jedno trafo z GES-u (na druhé teprve čekám). Péťa (pzwak) mi půjčí síťák tak se pomalu ve volném čase na to SE-čko vrhnu smile

http://images.proxaudio.cz/forum/audioweb/nadilka.jpg

Web

Re: SE lampáč s 6S33

marku ty chces ten konec delat PSE?nebo se jen zasobis?

Re: SE lampáč s 6S33

Nene  jen se zásobím. smile

Web

Re: SE lampáč s 6S33

uz mas promyslenou koncepci?u mne to bude EC8010 budic,vazebni trafo,6C33C pro zacatek autobias...

Re: SE lampáč s 6S33

Koncepci mám v hlavě nějak už vymyšlenou (vstupní část budu zkoušet dvě varianty ). Nicméně konec na 99% bude fixní bias + zdroj proudu (tak jak psal výše Rix).

Web