Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Výhybka zalitá v pryskyřici

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [10]

Téma: Výhybka zalitá v pryskyřici

Ahoj,

dostaly se mi do rukou hornové reproboxy Orbid sound a při rozebrání jsem zjistil, že výhybka je ve formě válečku z pryskyřice z níž vede několik drátů. Chtěl jsem se proto zeptat zda jste se již s takovýmto řešením setkali. Existuje možnost zjistit zapojení výhybky bez rozbití pryskyřice respektive jde vůbec tato pryskyřice rozbít tak aby bylo poznat co bylo vevnitř jak zapojeno? Vím který kabel má kam vést ale jinak nemám potuchy jaká je výhybka uvnitř. Jde o čtyřpásno s basovým konusem, středovou kalotou a výškovou a super výškovou hornou. Bas je zapojen přepólovaně.

Schéma zapojení ja takovéto, ZŽ je společný studený pól a ve skutečnosti je tento vývod z výhybky pouze jeden:
http://i1301.photobucket.com/albums/ag117/bourvil/CCI23032014_0001_zpsb2fea08c.jpg

Za reakce díky  big_smile

(upravil Sendy 23. 3. 2014 20:07)

Re: Výhybka zalitá v pryskyřici

Je to problematické, jestli je to velmi jednoduchá výhybka 1. řádu tak se dá změřit a identifikovat skoro vše, u 2. řádu už to je mnohem větší problém.  Rozborka - dle kvality epoxidu, rozebrat jde vše smile.

Většinou se to řeší tak, že se podobná elektronika při rozborce sice zničí, ale zjistí se zapojení, osadí novýma součástkama a show must go on. Pokud tam je plošák, pochopitelně se použije, ale dost často to může být jen zmuchlaný bastl.

BTW, výhybky zalité epoxidem jsem viděl snad u B&W, u 33 Audio (tam to zalili tak, že trčely nahoru tělesa cívek a některé kondy), a asi u Magnepanu. Nejhorší byla jedna Belgická garážovka, tam byly v epoxidu i bipoláry sad.

Web

Re: Výhybka zalitá v pryskyřici

Zkoušel jsem měřit odpor mezi všemi vývody ale nikdy jsem nic nenaměřil kromě horkého přívodu do výhybky a studeného přívodu k basáku, které jsou na sebe uvnitř napojené napřímo.

Je to váleček asi 5 cm vysoký a 10 cm v průměru, prostředkem válečku vede veliký vrut pro připevnění do ozvučnice. Nic kromě vodičů z toho nekouká, Tím pádem je jasné, že uvnitř moc součástek asi nebude, tedy rozhodně ne těch velikých.

Ještě jsem zkusil napsat výrobci a uvidíme.

Ještě poznámka - výška je konstruována tak, že k odlitku ve tvaru horny je zezadu přišroubován klasický reproduktor a za ním je malý plastový kalíšek zřejmě koncipovaný jako ozvučnice - pokud poklepu na zadní čelo kalíšku tak se ťukání přes membránu reproduktoru zesiluje - ale otázka je, jedná se stále o hornu? Předpokládal jsem, že horna by měla mít kovovou membránu a hlavně silný magnet, kdežto tento reproduktor má poměrně malý magnet

Re: Výhybka zalitá v pryskyřici

Tak mi to nakonec nedalo a poškozenou výhybku jsem vylámal z pryskyřice a musím říci, že jsem zklamán. Uvnitř bylo jen několik elektrolytů (polarizovaných!) a nic víc, žádné odpory a ani žádné cívky. I přes malé rozměry válečku byla většina hmoty pouze pryskyřice. Schéma vypadá následovně:
http://i1301.photobucket.com/albums/ag117/bourvil/CCI24032014_zpscb2aab1b.jpg

Jak už to bývá - kapacita všech elektrolytů byla na 150% původní hodnoty, jeden téměř zkorodovaný přívod, ESR jinak jakž takž. U výšek byl svitek ale nejmenší co jsem kdy viděl. Zarazilo mě, že elektrolyty byly použity obyčejné, polarizované na 100V spájené + k sobě u dvou za sebou a nebo střídavě v paralelním zapojení.

Vidím tedy, že výhybka je to prachobyčejná a pouze pseudo 6 dB/oct. A přitom to hraje vážně dobře....

Takže nyní mám dvě možnosti - buďto se na všechno kompletně vykašlat, bedny rozštípat a zapomenout na to a nebo jako projekt obnovy, renovace a hlavně obnovení/návrhu nové pořádnější výhybky což není sranda ale láká mě to.

Re: Výhybka zalitá v pryskyřici

Dá se ze schématu alespoň přibližně odhadnout jaké jsou dělící frekvence?

Re: Výhybka zalitá v pryskyřici

A přitom to hraje vážně dobře....velmi jednoduchá výhybka, samej kond žádná tlumivka ani rezistor, nedá moc práce a nákladů vyrobit kopii za použitím nových kapacit stejných hodnot. Prostá řešení bývají najlepší, tomu někdy se říká Occamova břitva.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Výhybka zalitá v pryskyřici

Tak jak to je nakreslený to smrdí tím že to nebudou určitě svitky, ale ani bipoláry. Hoď foto těch kundíků. Ty velké kapacity bych nahradil bipoláry Bennic, ten malý kundík svitkem. Bipolár 47u, další 10u, svitek 2u2.

Re: Výhybka zalitá v pryskyřici

Nedělejte si pánové moc iluzí, v zalitých výhybkách u malovýrobců se lecky skrývá kdejaký humus.

Web

Re: Výhybka zalitá v pryskyřici

Je to tak, kromě dvou 1 uF svitků jsou všechno obyč axiální elektrolyty na 100V. Nejspíš to udělám přesně takhle. Ještě otázka, dají se z těchto hodnot přibližně určit jednotlivé dělící frekvence? Bas je 4 ohm, střed 8 ohm, středovýška 4 ohm a výška opět 8 ohm. Díky!

(upravil Sendy 26. 3. 2014 23:13)

Re: Výhybka zalitá v pryskyřici

Tady máš vzorečky... http://www.dexon.cz/data/clanky/popisy/ … vzorce.pdf

Je to ale jen teorie, vzhledem k půběhu impedance měničů ten jakýsi dělící kmitočet může být klidně o oktávu jinde.

Web

Příspěvky [10]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Výhybka zalitá v pryskyřici

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£