Re: KT88 SE lampac

ó děkuji za chválu smile Ta NFB tam fakt není potřeba... ale když ji někdo bude chtít, proč ne... a ty trafa Indel nejsou sice nic extra, ale úplná tragedie to taky není.

Web

(upravil Wili 22. 3. 2014 13:08)

Re: KT88 SE lampac

Uz mam konecne pribliznu predstavu ako to bude vyzerat a ake to bude velke, a vakuova dioda mi do koncepcie velmi nesedi, ani tlmivkou si niesom isty ci sa vojde do plocheho chassis (cca 5cm) pre prud 200ma a aspon 5H aby mala vyznam a hore na chassis sa mi koncepcne nehodi. Takze nakoniec na 99% pouzijem kremikove diody, bateriu kondenzatorov aspon tak 500u mozno aj 1000u a za to pojde stabilizator co sem daval maras.

Este by som vas chcel poprosit o pomoc ohladom tohto stabilizatora a to konkretne s tym aky tranzistor pouzit namiesto mje aby bol dimenzovany aspon na 450 az 500V pretoze nemam taky prehlad v takych vysokonapatovych polovodicoch bol by som velmi vdacny za nejaky tip. Okrem ineho v tej scheme su pri tranzistoroch nejake diody bez oznacenia, co tam mam osadit za diody?

Trafo dam navinut na 310V / 0,5A na EI. Takze mohlo by to mat snad 430V, po stabilizacii by som chcel tych 400V. Pre stabilizaciu tam bude tym padom 30V co by malo stacit. Vyzarene teplo ak spravne chapem bude (pri odbere cca 220mA) 30x0,22=necelych 7W co je dost v pohode...

Este som ta chcel poprosit Maras ci by si bol ochotny mi poslat obrazok dps pre ten stabilizator? Nech nekreslim co uz je vymyslene big_smile

Co sa tyka tej ebay dps co som tam daval mozno nakoniec to spravim uplne inak big_smile

Re: KT88 SE lampac

Ty vaše milifaradový anodový kýble.. počítáte taky někdo, jakým eff proudem je zatížen sekundár trafa? Ostatně, jaký smysl má ten megakýbl při použití polovodičového stabilizátoru?

(upravil Wili 22. 3. 2014 14:35)

Re: KT88 SE lampac

Skor pre dobry pocit big_smile

Tak aby to nebol mega mf kybl dam tam jeden 470u minikyblik a bude vystarane wink

Edit: este ma napadlo ci by malo nejaky vyznam oddelit jednotlive kanaly od seba tym, ze by kazdy mal vlastne vinutie pre napajanie anod s vlastnym stabilizatorom, a vlastne vinutie pre zhavenie, alebo je to zbytocne?

Re: KT88 SE lampac

Hazys napsal:

.. počítáte taky někdo, jakým eff proudem je zatížen sekundár trafa?

cca 1,7x dc proud

(upravil Hazys 22. 3. 2014 16:24)

Re: KT88 SE lampac

A to tvé cca Vašku platí pro jaké kapacity?

//a taky pro jaké impedance vinutí, při jakém zvlnění na filtraci, hi hi.

(upravil danhard 23. 3. 2014 14:38)

Re: KT88 SE lampac

Pro vysoké kapacity to záleží převážně na vntitřním odporu trafa. Tohle je cca pro 100VA trafo.
Jestli se Ti to zdá málo přesné, tak použij návrh třeba podle Talema, tam to mají zcela přesně smile
http://www.talema-nuvotem.com/en/produc … Feb-08.pdf

Nebo si udělej asi 100 přesných výpočtů a měření a udělej si pro takovou Bulharskou konstantu průměr.

A kolik by jsi tam ocekával Hazys ?

90A nabíjecí proudy pri 6A odberu ? HAHAHA, to je ukázka, jak muže mít nekdo v hlave nasráno smile
http://www.highendforum.cz/viewtopic.ph … ;start=106

(upravil maras 22. 3. 2014 23:53)

Re: KT88 SE lampac

Wili   tak jak tu psali kluci přede mnou proč by si dával tak nesmyslnou velkou kapacitu ?  Prostě postav například  to schéma co jsem Ti postnul a máš klid. (a nebo nějaký jiný polovodičový stáblik). DPS Ti bude k ničemu protože ta moje je do 300V , takže na toto jednoduché zapojení si ji klidně navrhni sám přesně na součástky které budeš používat.  Pokud upravíš referenci   tak můžeš použít třeba tento tranzistor  http://www.ges.cz/cz/mje13003-GES04913212.html a těch možností je více - je to jen jedno z mnoha možných řešení. Takže postě nechej si navinout dostatečně tvrdé trafo + polovodičový stábl a nemusíš řešit kondíky 1G jak si psal- stábl je dostatečně tvrdý na to , aby dokázal toto SE-čko nakrmit.

EDIT:
Samostatný anodový zdroj  pro každý kanál má význam pokud je vnitřní odpor zdroje mizerný  , samostatné žhavení podle mě význam nemá žáden. 

M.

Web

Re: KT88 SE lampac

Pokud nechceš protopit při větším napětí sítě na stáblu velký výkon, dá se udělat jen filtr, na kterém bude úbytek jen o něco větší než zvlnění.

Web

Re: KT88 SE lampac

Dakujem za reakcie, nieco uz nakreslim, snad ten zdroj bude fungovat dobre. Este sa vratim k scheme samotneho zosilnovaca... ked som hladal po internete rozne schemy a inspiracie natrafil som dost casto na SE, ktore bolo budene cez SRPP s ECC82. Ma to nejaku konkretnu vyhodu? Vacsi rozkmit/prud bez skreslenia, alebo nieco ine ?

Dokonca v niektorych pripadoch pred to SRPP davaju este dalsiu triodu, ktora je ako preamp a srpp za tym doslova ako budic, ak spravne chapem. Ma to vobec vyznam? alebo je to len plytvanie elektronkami ? big_smile

(upravil maras 24. 3. 2014 0:29)

Re: KT88 SE lampac

No tak SRPP je push-pull ve třídě A a tak jedním z benefitů je potlačení sudých harmonických , další benefit je nižší výstupní odpor než klasická trioda s anodovou zátěží. Nevýhoda je , že se musí spočítat přesně pro zátěž, kterou bude SRPP "krmit". Takže se hodí jako budící stupeň koncových flašek (nebo jiné fixní zátěže). Používá se asi častěji než Mu-Follower, který já osobně preferuju , protože SRPP se jednodušeji vypočítá.  Nicméně Mu-Follower je ve vetšině případů pro Hi-Fi  vhodnější a má jako benefit také extrémně nízkou výstupní impedanci (na lampy) a velmi nízké THD. Takže já bych zvolil asi Mu-Follower. Nicméně Ty jsi původně  psal, že nic takového nechceš smile

M.

Web

(upravil Wili 24. 3. 2014 10:41)

Re: KT88 SE lampac

nj povodna myslienka bola ina, a momentalne ani sam neviem co chcem big_smile takze musim trochu hladat internetom, nacitat a zistit aky preamp pred to vlastne dam ake su vyhody/nevyhody atd a potom sa rozhodne neskor. Dobre je ze mam jasne akym zdrojom budem krmit koncak ake chcem koncove lampy a ake vystupne trafa, budic preamp s tym uz mozem laborovat donekonecna smile rozhodne dik za tip na ten mosfet zdroj.

Na internete som vcera natrafil na nejaky mosfet katalog a zistil som, ze tam asi dam nejaky silnejsi a vacsi mosfet v puzdre TO247 asi IRFPE50 alebo podobny. Podla soa by mal zvladnut cca 500V/500mA (Vce ma az do 800V) takze tam bude aj rezerva a malo by to byt spolahlivejsie riesenie. Potom do chassis len schovam nejaky hrubsi hlinikovy L profil ako vyztuhu chassis aby sa neprehybalo pod transformatormi a ten to bude chladit, aj ked niesom si velmi isty ci nepouzijem radsej nejaky osobitny rebrovany chladic, ktory s chassis nebude niako vodivo spojeny, lebo predsa len opierat mosfet kde je +450V o chassis kde je GND asi nebude dobry napad big_smile

(upravil maras 24. 3. 2014 12:58)

Re: KT88 SE lampac

Jestlio Ti muzu doporucit tak postuduj na http://valvewizard.co.uk/ - tam se dozvíš na začátek vše potřebné.  Jen se chci informativně zeptat jaké  výstupní trafo chceš použít a taky proč ses rozhodl pro tu KT88 ?.

M.

Web

(upravil Wili 24. 3. 2014 14:46)

Re: KT88 SE lampac

jj valvewizard poznam velmi dobre smile citam to stale dookola a po kazdom som stale mudrejsi big_smile

Vystupne transformatory som si daval navijat v TBP-Blatna, Parametre budu Ra=5k s odbockou pre UL v cca 40-43% vinutia, max. prud 120mA, max. vykon 20W, fr. rozsah cca 15hz - 20kHz ale neviem s akym utlmom kolko dB, budem musiet pomerat ked pridu, vraj TBP su lepsie ako indel a hraju velmi dobre tak uvidim. Sekundar 8R s odbockou pre 4R. Jadro 32x47,5mm. Plechy orientovane 0,35mm. Sekundar/primar 5x prekladany medzi sebou.

Pre KT88 som sa rozhodl preto, ze EL34 som uz pouzil velmi velakrat, a chcem skusit nejaku inu-vacsiu elektronku. Velke triody (2A3/300B) su velmi predrazene, a je to len trioda = malo sa s tym da laborovat. Rozhodne som chcel pentodu a kedze KT88 je pentoda, je silnejsia ako EL34, mozem s nou laborovat v pentodovom zapojeni, UL, trioda atd. ma pomerne velku povolenu vykonovu stratu 42W = o dost viac ako EL34. Vraj je to jedna z najmuzikalnejsich elektorniek vobec (niektori pisu ze vraj este viac ak 300B), ale chapem ze to je velmi subjektivne lebo kazdemu sa paci nieco ine. A aby to nebolo zase PP, lebo tych uz mam dost, tak som chcel skusit SE. Jednocinny zosilnovac na hudbu vraj zneje totalne odlisne od PP = tak to chcem tiez vyskusat co to bude zac a ako sa mi to zapaci.

Re: KT88 SE lampac

ja mam rad zvuk SE a to predevsim v triode,zesilovacu mam cca 10 kousku,vyjimkou je jeden s PCL82 stejnosmerne vazany v pentode...mam 300B,2A3,71A,45,46,6P15P,6P9,EL84,6V6 ,EL34...nejvic se mi libi 6P15P v triode s CCE modem,velice podobne hraje i EL34 v triode se stejnym modem,velmi doporucuju EL34 v triode a s piny 1 a 8 propojenymi kondikem 0,1uF vyzkouset,EL34 se tak zvukove posune a je schopna obstat i v konkurenci DHT...pokud porovnam KT88 a EL34 tak EL34 je bez onoho modu zvukove horsi nez KT88,pokud se ale ta propojka kondikem udela KT88 se pak na EL34 nechyta...to je nejen moje zkusenost...KT88 a EL34 v pentode jsem nezkousel,u KT88 ten CCE mod nema cenu,ma katodu a treti mrizku propojenou uvnitr banky...
jo mam taky GM70 a 6C33,ty jsem ale zatim nemel cas vyzkouset,ikdyz mam vsechen potrebny material pohromade...

Re: KT88 SE lampac

Jsem zvedavy, az vyzkousis 6c33c, co na ni reknes. Vsude se pise, ze v SE ma neutralni zvuk. Ja nejsem netopyr, tak to tak posoudit neumim, ale osobne se mi libi vic nez PP.

Web

Re: KT88 SE lampac

Hergot vy mě hlodáte s tou 6S33 , včera jsem si přivezl dom trafo, tak musím trochu pokročit ať si je konečně taky poslechnu smile

Re: KT88 SE lampac

kudlibabka aky k tomu pozuivas preamp / budic? nemas nejaku overenu schemu pre inspiraciu ?

Re: KT88 SE lampac

Rixi, pokud je nemas zahorene a stabilni, bacha na "plavani" Ia ... jinak je to nadhera smile

Web

Re: KT88 SE lampac

problem je v tom,ze pro 6C33C mam vystupaky Indel...pro GM70 mam suprovy vystupaky,ale zase cekam na sitova trafa,budou tri v kazdym monobloku...k tomu jeste vazebni trafa a tlumivky do zdroje...pochybuju ze to nekdo unese....:-)
Wili myslis k ty EL34?tam pouzivm 6N1P v SRPP,EL34 zenu jen na cca 40mA...