Téma: MTH-30 horn 12"

Ahoj.
Stavim tohle a potřebuju vědět,zda je rozdíl mezi plánkem z hornplans a verzí s tím lomenív v rohách.Popřípadě jak se to vypočítá.Hledám snad tejden a nikdo rozměry těch lomení nenapíše.Docela by mě zajímalo,zda to vyrovnání hornu které tím vznikne má vliv na výsledný zvuk. viz:
original: http://hornplans.free.fr/mth30.html

verze s lomením:

https://i.postimg.cc/dDBzpm4F/2164827.png

Re: MTH-30 horn 12"

Lukáši pochybuju, že jsou dvě verze, tohle tam spíš někdo do originálu načmáral od ruky v malování, jako nápad jak to udělat technicky "čistější". Není to určitě nijak zásadní věc.
   Spíš bych si rozmyslel, jestli se vlastně vyplatí stavět neověřenou konstrukci pro 12", když se ve stejný velikosti dá udělat 18" sub, kterej bude hrát níž a pravděpodobně i víc a výsledek se dá stoprocentně předvídat.

Re: MTH-30 horn 12"

To jsem na ukázku načmáral právě já:-) Neřekl bych,že je to neověřený.V EU. Je to asi nejpoužívanější 12"horna. MT18 je proti tomu obr a navíc pro mě ze zkušenosti nesimpatická almara.

Re: MTH-30 horn 12"

Aha, tak to jo:-). Myslel jsem spíš obyčejnej 18" BR. V cca 120l vnitřního objemu mi nedává 12" moc smysl.

Re: MTH-30 horn 12"

Používám basreflex suby s vnitřním objemem kolem 120 litrů, je v tom 18" DAS18H. Hraje to pěkně od 44Hz.  Stejně dobře by v tom hrál levnější 18PS76. Tolik práce s 12" , to je jak tunění Trabanta.

QSC, EV, Turbosound, X32, SiEx3, DL1608 atd.

Re: MTH-30 horn 12"

Ta 12TBX100 za to stojí.

Re: MTH-30 horn 12"

Dovolím si tipnout:
Při vyšších kmitočtech, než z té horny potřebuješ, se tolik nevytvoří stojaté vlny.

Re: MTH-30 horn 12"

A ještě jsem našel tohle a hraje to ještě níž. http://www.diyaudio.com/forums/subwoofe … -horn.html

Re: MTH-30 horn 12"

Projekt od fanatiků pro fanatiky, co tomu věří.

Ale oceňuji ten graf při max výkonu/Xmax, to je to, co by měli autoři beden uvádět...

Re: MTH-30 horn 12"

By jsme mohly udělat v létě nějakej malej bednosraz.Mě je to nějak jedno jak daleko pojedu.Rád bych si poslech něco jiného.

(upravil Otas 22. 2. 2014 16:33)

Re: MTH-30 horn 12"

Myšlenka to není špatná, i když se Diy tvůrci bedýnek dělí na minimálně hifi, profi a autohifi. Pro každého platí jiné cíle (a občas mi připadá, že i fyzikální zákony) smile.
Nejlepší přednášky k profi dělával kdysi ing. Sekera (doufám, že si jméno protagonisty Megatonu správně pamatuji) na výstavách u Prodanců. A nejlepším odpovídačem na dotazy v oblasti Profi byl a je Hubert Mašín, i když, při vší úctě k jeho obrovským znalostem i tomu, co pro mne vytvořil, vždy trochu (až hodně) ovlivňoval pro Prodance. Ale nedělej to, když ti ta firma spolupatří, to bys musel být idiot smile.
Rád jezdím na Demo Prodancí do Brandejsa, tam dělají skvělé předváděčky profi beden (vzájemně přepínají při live, jiné při disco, možno srovnávat), omezeno jejich poměrně širokým sortimentem.
Ale věda kolem SW se podle mého názoru točí směrem k procesingu, nikoliv k prostým pasivům za výhybkou. Ty už mají své limity, které je obtížné překročit bez dalších kompromisů a negativ.