Téma: NZC-420 kope?

Ahoj,

mam gramofon Tesla NZC-420, hraje docela pekne, sice v tom sem tam loupne, ale vzhledem k veku toho stroje je to v norme.

Pod talirem je kovove sasi, ktere brni, kdyz se ho dotknu. Skoro jako kdyby v nem byl nejaky proud/napeti. Zkousel jsem to promerit, ale nic jsem nezmeril (voltmetrem).

Co to muze byt? Je tam neco rozbite?

Dik za rady.

Re: NZC-420 kope?

Mal som podobný problém (ale netvrdím že si na tom rovnako). Keď som sa presťahoval na dedinu do starého zemanského domu s prehistorickým sieťovým rozvodom, tak som dostal poriadnu šlehu od satelitného prijímača (dotkol som sa satelitu a radiatora zároveň). Nakoniec som zitil, že čo zásuvka, to inak zapojená a namiesto RIS-ky jedna schlbaná guča káblov, tak som sa mal dva víkendy s čím hrať. Odvtedy takéto problémy nemám.

Re: NZC-420 kope?

Na kovové šasi se může nějakým způsobem dostávat síťové napětí, ať již naindukované, nebo nějakým svodem. Pravděpodobně nebude šasi natvrdo spojené se sítí, čili napětí je měkké, nicméně KAŽDÁ vodivá část el. zařízení přístupná dotyku by měla být spojena s ochranným vodičem, tzn. přívodní šňůra by měla být třížilová a zelenožlutý drát připojen ke kovovému šasi. Za předpokladu ovšem, že je zásuvka zapojená správně, i s kolíkem!

Re: NZC-420 kope?

NZC420 má klasickou 2 kolíkovou flexošňůru.

Re: NZC-420 kope?

wonk: když to kope tak je tam evidentně něco rozbité. Nemá cenu radit laikovi, co má laicky měřit, zanes to radši dřív než pozdějc někomu, kdo tomu rozumí a má vybavení. Izolační odpor opravdu nemá cenu měřit multimetrem při 200 mV.

Re: NZC-420 kope?

NZC420 osobně neznám, pokud má jen dvouvodičový přívod, pak je dělaná ve dvojité izolaci a je tam opravdu něco špatně. Jedině jak píše Crifodo, nechat někým proměřit.

Re: NZC-420 kope?

Ono to opravdu bude jen vlastnost dvouvodičového přístroje s dvojitou izolací. Z primáru tafa se do šasi gramce může vlivem kapacitních proudů naindukovat měkké napětí. To pak "brní" při lehkém dotyku kovových částí. Doutnavková zkoušečka bude svítit. Otočením placaté síťové vidlice se většinou tento jev eliminuje. Ale netvrdím, že nemůže jít o jinou, vážnou závadu.

Re: NZC-420 kope?

Pánové, odpusťte si nebezpečné a hloupé rady. Doma nic brnět nesmí! Zavolej profesionálního opraváře. Jde o život.

(upravil wonk 21. 2. 2014 0:22)

Re: NZC-420 kope?

Chova se to presne tak, jak pise Miro.

Kdyz zapojim dvoukolik, tak doutnavka sviti na vsem kovovem (prenoska, ovladac pojezdu, stred).

Kdyz ho otocim, tak doutnavka nesviti.

Co to muze byt za problem?

Re: NZC-420 kope?

Nech zkontrolovat izolační stav přístroje a s největší pravděpodobností se jedná o vlastnost přístrojů bez zemnícího kolíku, s plochou vidlicí. Že by byl proražený primár do sekundáru trafa se mi zdá velmi nepravděpodobné. A nesmíš dát na "chytré" rady některých přispívatelů, myslím, že o život nejde.

Re: NZC-420 kope?

Transformátory vlivem kapacity mezi primárním vinutím a jádrem skutečně naindukují do jádra napětí, které může rozsvítit doutnavku, to je běžná věc. Ale to napětí je u malých traf tak měkké, že se neprojevuje brněním při dotyku, jedná se tady řádově o mikroampéry. Nejnižší práh vnímavosti při dotyku se všeobecně udává od 1mA a to je o dva až tři řády víc. Někde opravdu něco nebude v pořádku, může být i načnutá izolace mezi vinutím a kostrou. Alespoň já si nevzpomínám, že by mě nějaký přístroj při dotyku brněl do ruky. Snad kdysi dávno neuzemněný vařič, ale tam se pak zjistilo, že má vadnou spirálu.

Re: NZC-420 kope?

Doutnavková zkoušečka SN1 bere při plném svitu mezi L a N 60 µA, přes tělo asi 50 µA a nebrní to ani náhodou. Takže to gramo je nejspíš nemocné a soudný člověk by to nepoužíval. Jinak u spotřebičů v tř. II je přípustná hodnota unikajícího proudu do 500 µA a do toho se ten gramofon určitě musel vejít, dřív nebyla zkušebna formalita pro smích asiatům.

Re: NZC-420 kope?

Kdyby byla nacnuta izolace, tak by to prece nemohlo zaviset na pozici koliku (zda je faze vlevo nebo vpravo). Nebo jo?

(upravil zdenek00 21. 2. 2014 11:05)

Re: NZC-420 kope?

Samozřejmě, že to závisí na pozici šňůry v zásuvce. Jednou je první vrstva primárního vinutí, které je u jádra, připojená na nulu a podruhé na fázi, takže plocha první vrstvy vinutí má buď "živý" nebo naopak nulový potenciál vůči jádru. Nebo analogicky, vůči sekundárnímu vinutí.
Někudy se to napětí na šasi dostávat musí.

Re: NZC-420 kope?

Naopak, na pozici L a N to závisí zásadně. Kdyby byla prošvihnutá izolace přesně uprostřed vinutí, by to vytvořilo symetrický odporový dělič a pak by byl unikající proud stejný při obou polohách vidlice.
Prostě když tě šasi gramofonu brní, je to špatně, nechápu co víc tu řešit. Změření a vyřešení problému není otázka bastlení.

(upravil zdenek00 21. 2. 2014 11:24)

Re: NZC-420 kope?

Tak jsem počítal orientačně kapacitní proud, naindukovaný na kostru trafa. Orientačně plocha vinutí u jádra 60 cm2, permitivita izolace 10, tloušťka izolace 1mm - výsledná kapacita cca 500 pF. Kapacitní reaktance je pak asi 6,3 Mohm. Výsledný kapacitní proud 37 µA, to je někde úplně mimo jakýkoliv práh vnímání! Někde je opravdu v přístroji něco špatně.

Re: NZC-420 kope?

Je tam ještě motorek typu SMR, nějaký kond, nějaké svorkovnice, nevím jestli koncové vypínání přímo na síťové napětí...
Ale pro úplnost, některé eloxované povrchy mají vlastnost, že i velice slabý dotykový proud se rukou dá poznat, při pohybu prstem po povrchu je cítit přerušované "drhnutí" které při vytažení vidlice ze zásuvky není.

(upravil zdenek00 21. 2. 2014 11:45)

Re: NZC-420 kope?

Nebyl ten motorek na 24V? SMR se myslím tehdy dělaly na 24 a 220V. Jo a ten proud, co jsem počítal, je při plně uzavřeném okruhu fáze-zem. U člověka v pantoflích je ještě o dost menší - o reaktanci těla vůči zemi.

Re: NZC-420 kope?

Jestli je tam šasí HC 42, tak to je na 220V a jak koukám, koncový vypínač ani nemá, jen zvedání ramínka.
Normovaný odpor těla se kterým se počítá při měření, je 2k, že to může být podstatně míň i naopak mnohem víc je jasné. Vždycky je třeba počítat s nejhorší variantou. Počůrané nasáklé zvědavé nehlídané dítě kterému navíc stačí k umrtvení daleko míń než snese chlap. Jednou rukou se dotkne futer a pak začne olizovat šasi.

Re: NZC-420 kope?

Ano, některé větší plochy s částečně vodivým povrchem působí jako kondenzátor, který se i malým svodovým proudem nabíjí a při dotyku (přejíždění třeba kloubem malíčku, ten je nejcitlivější) se periodicky vybíjí a zase nabíjí, ale není jisté, že se u tohoto gramofonu jedná zrovna o tento jev.