Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Nekonečný výběr basového speciálu...

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 43]

(upravil NNNTomas 4. 2. 2014 19:14)

Téma: Nekonečný výběr basového speciálu...

Zdravím, smile,

jsem tu opět se stejnou otázkou, a to jaký 15" basáček do bedny 130l, bassreflex.

Použítí: domácí - převážně hudba, občas film.

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

V první řadě bych si ujasnil, jestli chci hifi nebo profi reprák.

Web

(upravil mechanik 3. 2. 2014 16:56)

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Ja by som si na tvojom mieste kúpil LAB12. Mám pocit že do BR sa nič vhodnejšie ani nenájde. V 110L sa dá v pohode ladiť na 25hz. Je možné ladiť vo väčšom objeme aj o pár Hz nižšie... Maximálna SPL asi 112db pri 300W, potom prekračuje maximálnu linearnu výchylku aj na ladení BR. Pod ladením je potrebné použiť subsonic. Pri SPL neni počítaná tepená kompresia pri tomto výkone ale aj tak LAB12 má ešte 100W rezervu.

LAB15 nejde tak hlboko, asi 30hz tiež v 110L. Väčší objem nepotrebuje. Nižšie sa ladiť nedá, len s poklesom, už teraz je to trochu pokrútené... Má diery pekne k cievke oproti LAB12, väčšiu kmitačku a väčšiu plochu membrány a o niečo menšiu Xmax. Je vhodná ked ti nestačí SPL tej LAB12. LAB15 má SPL 119db pri príkone 900W. Potom prekračuje maximálnu linearnu výchylku aj na ladení BR. Pod ladením je potrebné použiť subsonic. Výrobca udáva príkon len 600W čo znamená pokles SPL o 1,5db na 117,5db. Pri SPL neni počítaná tepená kompresia pri tomto výkone LAB15 nemá oproti LAB12 žiadnu rezervu čo znamená vyššiu tepelnú kompresiu.

Väčšine 15" profi by som sa na HiFi (ozajstný) subwoofer radšej vyhol. Že na velké výchylky a ladenie nízko niesu robené sa dá lahko poznať... Rôzne problemy s odvetraním, vysoké THD, čvachtajúce závesy, kontakty a podobne... Tiež zbytočne tuhé závesy ktoré spôsobujú straty na spodnom okraji pásma.

Myslím si že viem o čom hovorím kedže som toho mal doma celkom dosť... Tak je to na tebe ako sa rozhodneš smile

EDIT:
tak ešte v krátkosti niečo k tomu BC 15BG100. Má šialene tuhý záves. Velmi tažkú membránu a velmi silný magnet, výchylka neni príliš vysoká. Divné TS. Zaujímavý je priemer kmitačky 100mm a s tým spojený príkon. Takže tepelná kompresia bude určite najnižšia. Tu je ale jasne vidieť PA konštrukciu reproduktoru ktorý by som si na hifi nevybral. Diera v strede magnetu asi žiadna alebo velmi malá, z fotiek neviem. Ono je to sice neodym... Diery k cievke sú dosť velké a je ich dosť čo bude mať vplyv hlavne na tepelnú kompresiu. Rovnaké má 18SW115 ktoré som v rukách tiež mal. Mizerná je ale tá milimetrová medzierka pod stredičkou ktorá robí možno viac škody než úžitku čo sa týka hlučnosti. Rovnako tak to má aj BC 15TBX100 ktoré som doma mal. Idealne je mať reproduktor v rukách ale myslím že by neprekvapil.

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Mechanik:Přesně!Ta lab12 dokáže sama zemětřes.

(upravil mechanik 3. 2. 2014 17:08)

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

No keby nevychádzala čo sa týka SPL zhodne s mojimi SB acustics v reprobedniach a využil by som v miestnosti tú možnosť ladiť pod 25hz tak by som možno uvažoval smile
Z profi by som chcel dnes vyskúšať už iba 1 reproduktor do subwooferu a to BMS 18N862. Ten má všetko čo si človek môže priať. S ním by išlo realizovať šialenosti typu suwbwoofer velkosti skryne big_smile SPL 124db, uzavrenka so zosilovačom nad 1kW a podobne big_smile A ja mám takéto úlety rád big_smile

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

mechanik: Nemyslím, že by sis v něčem extra oproti 18SW115 pomohl - viz měření, co jsem postl vedle ve vláknu - jsou si dost podobné.

http://s19.postimg.cc/8jo05kjn3/B_C_18_SW115.jpg

(upravil mechanik 3. 2. 2014 21:36)

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Proste nedávno som BC vybral z krabice a po dlhodobom používaní SB29 asi stúpli moje požiadavky. Pri prevedzke volne niekde pod Xmax neni ani náhodou ticho ale je to neporovnatelné s rôznymi inými a menšími PA reproduktormi to jednoznačne... Pri basovom reproduktore očakávam že sa bude nepočutelne pohybovať. Možno to dosť dobre pri takomto priemere nejde a chcel by to napríklad hliník, neviem.
Na internete je mnoho konštrukcií kde je reproduktor až v šialene nízkom objeme a ekvalizovaný. Tiež som si to skúsil, 50L no hralo to fakt mizerne. Zvuk bol velmi tvrdý čo bude asi výrazným harmonickým skreslením. Subjektívne to hlboko vôbec nehralo.

BMS má:
A.) ešte vyššiu výchylku, vhodné pri ekvalizovanej uzavrenke
B.) ide sám o sebe hlbšie, čo považujem za výhodu, po ekvalizovaní mnohých reproduktorov sa často ukáze že to neni uplne ono kvôli nejakym konštrukčným nedostatkom
C.) vyššie Cms, čo tiež považujem za výhodu, menšie straty dole
D.) perfektne odvetraný pod stredičkou, 18SW115 má len pár malých a klukatých dierok
E.) odvetranie dierou v magnete je tiež dobre urobené, diera je zaoblená

Som si istý že BMS bude v tomto smere zase inde. No ked sa to BC použije tak aby sa tieto nedostatky prejavili čo najmenej, to je v BR a vo velkom objeme v ktorom pôjde sám o sebe hlboko tak to bude velmi dobré. Pri 10PS26 to bolo uplne iné, bolo to zjavné aj v BR, stačí si ten zvukový súbor dať do audacity a urobiť spektrum... Možno ma už tiež toto používanie velkých reproduktorov doma prešlo a pozerám na to dnes inak... LAB12 je do BR určite super volba.

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Proc je tuhy zaves a silny magnet ( predpokladam ze je mysleno velke Bl) spatne?

Ja mam asi utkvelou predstavu, ze ty PAcka budou hrat vic tvrde - razantnejsi bas- nez-li hifi reprak treba i ta LAB 12/15....
  nekde zmereno THD u PA vs. hifi basaku? Zdali je to opravdu rozdil?

(upravil mechanik 4. 2. 2014 1:54)

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Nepovedal som že je to zle. Málo hlboko a s vysokým skreslením, vyššie harmonické - tvrdšie zafarbenie? LAB15 je tažké kategorizovať. Je nepravdepodobné že sa ozve niekto kto všetky tie reproduktory mal a povie ti ktorý je "najlepší", tiež si pod tým môže predstaviť niečo uplne iné než ty.
Vzhladom k tvojmu prístupu by som si to radšej išiel niekam vypočuť, to bude idealne. Okrem toho ked sa použije silný koncák tak sú basy tiež pevnejšie takže aj týmto spôsobom to ide riešiť. To je z mojej strany všetko smile

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Pokud bydlíš v paneláku a nemáš možnost to extra hulit, koupil bych v klidu 12".

Web

(upravil NNNTomas 4. 2. 2014 21:55)

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

A dá se říci, že ten který bude mít nejrychlješí impulní odezvu bude hrát tvrdě? Nebo-li přesněji? Nebo soudit dle Cms? Bl?

(upravil mechanik 4. 2. 2014 21:59)

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

ten s rýchlou impulznou odozvou bude hrať dobre aj vyššie kmitočty smile kúp nejaky 12" čo hrá od 50hz, prípadne v horne a pusti to bez filtru to bude hrať určite najtvrdšie smile a ešte ked sa mu oproti stlpom pridá pár db...

(upravil NNNTomas 9. 2. 2014 15:30)

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

No...

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

A co například Dayton RSS390 (HF nebo HO) nebo Dayton Titanic Mk4 ? Titanic má nějak podezřele podobný koš jako má LAB15 , ale vyšší magnet. Cena je totiž příznivejší oprit LAB... dá se u nás někde sehnat?

(upravil mechanik 9. 2. 2014 15:39)

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Pri daytonoch je celkom problem s BR, dlžka, naladenie. Chce to pasiv alebo uzatvorenú reprobednu. RSS390 má pri 130L uzatvorenej 40hz -1db, 31hz -3db, 25hz -6db. Keby to tu Zorg náhodou čítal tak netvrdím že v miestnosti to bude mať charakteristiku zhodnú zo simuláciou.

(upravil NNNTomas 9. 2. 2014 17:00)

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Tak v tom případě zůstanu u LAB15....i když cena se drží dosti vysoko...  7300,- roll

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Já mám RSS390 v zavřený 130l bedně a spodek tomu nechybí. I když se to dá ladit s pasivem pekelně nízko, subjektivně nemám pocit, že by tomu něco chybělo.

Web

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Škoda že dayton má pasiv len k SD315 ktorý je ešte k tomu len 12", to by ich možno chcelo použiť aj viac a ešte by opticky nepasovali... Pre čo zostaneš pri LAB15? ved LAB15 nejde hlbšie ani v BR. Teda možno na kmitočte kde bude BR naladený ale nad aj pod to bude horšie.

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Já osobně bych koupil profi reprák, který má dle mého názoru pevnější a rychlejší basy. Výhoda u gumáku je ta, že hraje podstatně níž, takže na domácí kino je vhodnější. Záleží co kdo preferuje.

Web

Re: Nekonečný výběr basového speciálu...

Kde tu seženu Dayton Titanic MK4? Nikde jsem ho u nás nenašel, z ciziny to vyjde pak cenově na stejno...

LAB15 naladím někam na 25-28Hz, a to mi bude stačit...a délka BR vyjde snesitelně...

Příspěvky [1 až 20 z 43]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Nekonečný výběr basového speciálu...

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£