Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 5)

Audioweb.cz » Smetiště » Lampové zesilovače

  Stránky: 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 95]

(upravil hranatybraska 22. 1. 2014 9:39)

Téma: Lampové zesilovače

Zaujal mě jeden příspěvek na "věčné" diskuzi o lampách.

riki610 napsal:

asi sme sa nepochopili, okrem Cestmira
otazka, moze byt zvuk horsie nameraneho zosilnovaca na posluch lepsi, ako toho lepsie nameraneho THD, odstup sumu.... ?   a to bez rozdielu konstrukcie zosilnovaca.

Teď uhodil hřebíček na hlavičku. LEPŠÍ. To je to slovo.

Jak totiž začnete kvantifikovat a porovnávat, co uchem slyšíte (tzn. co vyhodnocuje tvůj mozek) tak je průser.
Protože každý má ty měřítka (pro citově zaměřené lidi - jak hezky ten zesilovač hraje) nastavený jinde.
Někdo má rád zvuk přesný s minimem zkreslení, jiný vyhledává zvuk s THD  >1% a to se to ještě dělí podle toho, zda-li převládají sudé či lichá harmonické.
Stejně jako někdo má rád metalový pilky a rockový nářez a jazz mu přijde takový utahaný, nudný nevýrazný, cajdácký.. a jinému metal rve uši a sólo Joa Satrianiho na kytaru s distortnem mu nahání husí kůži na zádech..

Takže můžu mluvit za sebe. Mám odposloucháno (za současného měření thd a spektra harmonických v artě) že:
Jako příjemný zvuk zesilovače mi zní:

čím menší THD, tím roste detailnost zvuku, ale zase ubývá "muzikálnosti"
onu muzikálnost tvoří převážně druhá harmonická. V muzice ji nepoznám, ikdyž má čtvrtinu amplitudy základní první harmonické, ale zvuk má takový ty "koule"
Třetí a pátá harmonická dává takovou "jiskrnost", v rozumné míře.
Jinak více se mi líbí pentodový zvuk - více lichých harmonických, větší harmonický rozvoj.
Triodový zvuk mi přijde takový moc kulatý a zahuhlaný. Jak když poslouvhám přes pootevřené dveře z vedlejší místnosti.

K onen 3D efekt bych klidně připsal právě onem přidaným harmonickým "vylepšením zvuku" - tzv. enhancer lol
Jednočinný Ačka a některé dvojčinné ABčka mají taky tu kouzelnou vlastnost, že THD jim rostě lineárně s výstupním výkonem. To v podstatě znamená "selektivní  vylepšování vyšších amplitud signálu" To se u nahrávek s aspoň trochu slušnou dynamikou týká hlavně bicích, perkusních zvuků a sólových nástrojů. A taky hlasitých fortissimo pasáží, kdy to kalí celá kapela namax. V těch chvílích někdy bývá jasno, zesilovač, který mi potichu hrál líbivě (a patlal jenom bicí), začne v okamžiku reprodukování nástupu forte ve skladbě patlat vše. Najednou z toho bývá nekonkrétní koule zvuků (a neříkám, že se to strašně hodně lidem nelíbí). Nojo ale mě ne.

Na druhou stranu některé lampáče mi zní naprosto výborně, je to prostě o vkusu.
A to jsem ještě nezačal o tom, že do hodnocení všeho kecá náš mozek tím, co mu kdo předem natlačil.
Viz pokus s kokakolou a pepsi:
Dělal se slepý test, ve kterém měli respondenti dva stejné kelímky a v jednom pepsi a v druhém kokakolu. Aniž by věděli, kde je co, jako lepší chuť označovali Pepsi. Na magnetické rezonanci bylo vidět, že Pepsi jim prostě víc stimulovala pomocí chuťových pohárků příslušná centra v mozku zodpovědná za chuť. A co si myslíte, že se stalo, když jim na ty kelímky napsali, co je kola a co pepsi? Najednou jim začal chutnat nápoj z kelímlu s nápisem kokakola a to bez rozdílu, co v kelímku bylo nalito, zda-li kola nebo pepsi. Na magnetické rezonanci byla kromě aktivity centra chuti nalezena taky aktivita vyšších center. To zn. mozek si na něco vzpomněl (reklama) a prostě přehlušil signál od centra chuti signálem z vyšších center. Takže to probíhalo asi takhle: Centrum chutí: "Pepsi chutná líp." Centrum paměti: "Ale s kolou jsou spojeny vánoce, vůně vánočky, rozzářené dětské očka, vzpomínky na dětství..jak jsme to viděli v reklamě.." Už víte, kdo je faovrit, že?

Ať už je to jak chce, stejně je ta naše stavba zesáků a ono poslouchání našich oblíbených skladeb jenom o emocích, o tom, co nám připomíná hudba, lampy, běhající ručičky atd.. A v neposlední řadě uchcávání si nad parametry našich aparatur smile A chodíte sem protože vám to přináší emoce, baví vás to se hádat o "píčovinách", protože jinak by jste tu už nebyli a trávili svůj čas jinde (jako mám někdy chuť já, ale taky se pravidelně vracím, protože shledávám, že mě baví se o těch "píčovinách" hádat taky).

Vyjímkou je Betaron a maras, kteří aspoň něco dělají.

Zajímalo by mě, zda-li váš lampový koníček vzbuzuje emoce také u vaší drahé polovičky a pokud ano, tak jaké? smile

Já za sebe musím zaklepat, že mojí kočce tenhle můj koníček nevadí, a občas mě mírně podporuje. Odvařená do toho není, ale někdy se mě zeptá, na co je tenhle budík a támhleta baňka a tak.. smile

Web

(upravil hranatybraska 22. 1. 2014 9:47)

Re: Lampové zesilovače

Ještě přidávám citaci dalšího teorému, co se řeší: smile

cestmir napsal:

hranatybraska: Takto definovaná "muzikálnosť" by sa ale mala dať (lacnejšie a jednoduchšie) dosiahnuť predradením vhodnej efektovej krabičky ("lampizátora") pred ľubovoľný slušný, analyticky hrajúci kremíkový zosilňovač... Ideálne vrátane sady hejblátok na doladenie charakteru muzikálnosti.

A ešte možno iná formulácia tej otázky od riki610:
- Môže byť subjektívne lepšie hodnotený zosilňovač, ktorý má prakticky všetky merateľné parametre výrazne horšie než iný? smile

A k tomu můžu říct, že asi jo. Jestli je s tím někdo spokojený, proč ne.

A taky ještě: Pokud se podaří naspimulovat pomocí efektové krabičky i vzájemné působení výstupáku a repra, a nelineární zkreslení výstupáku, tak jo. Pokud se to bude dělat digitálně, tak si nejsem jistý nad výsledkem, vemte si, proč hrají kytaristi stále na lampové aparáty a nehrajou už dávno na multiefekty? (Ikdyž poslední dobou už si s tím taky nejsem tak úplně jistý.)

Web

Re: Lampové zesilovače

hranatybraska - popsal jsi to celkem rozvlacne, ale podepsal bych to. Snad jen s tim, ze mi vic sedi triodovy zvuk v A nez pentodovy v AB. Jenze - v obou pripadech jsou pouzite ruzne vystupni trafa, takze kdo vi. Stejne tak kdyz jsem poslouchal Markuv OTL na prkynku na sluchatka, hral skvele. Mozna ze kdyz bych mel trafa ze stejnych plechu a od stejneho vyrobce pro A a AB a mohl to porovnat na triodach a pentodach, zmenil bych nazor - takze opet je to relativni smile
O vikendu jsem si udelal na prkynku sluchatkac s tetrodou v AB a k nemu nakonec sam navinul VT. Byl to sice opruz, ale stalo to za namahu, aspon mam dve vystupni vinuti 30 a 300 ohmu pro ruzne impedance sluchatek a tim padem lepsi prizpusobeni. Pokud je VT na kvalitnim jadru a spravne spocitane, da se to poslouchat smile Az se mi to podari o dalsim vikendu promerit, dam sem nejake vysledky, treba nekoho budou inspirovat.
Jinak ke tvemu dotazu - moje draha polovicka me podporuje, lampace se ji libi, jen ciste prakticky namita, proc chci stavet dalsi, kdyz uz jich mam postavenych dost a hraji dobre smile

Web

(upravil maras 22. 1. 2014 11:40)

Re: Lampové zesilovače

Hranatybraska- popsal jsi to fajn k tomu není moc co dodat.  Mně osobně stavět s lampama ohromně baví, rozhodně více než kdysi s polovodičema (ale to je možná jen  tím, že už jsem starší a mám k problematice jiný přistup).   U mně je "průser" v tom, že jsem měl pře 13 rokama těžký úraz a mezitím jsem prodělal 12 operací v hluboké narkóze a většinu odborných věcí a znalostí , které jsem měl (elektronice jsem se věnoval od základky) se mi z hlavy prostě "vypařily". Takže se učím vlastně od píky všecko znova. No a když už jsem v tom "učení"  tak jsem začal s lampama a hezky důkladně smile Přečteného už toho mám skutečně hodně, ale je pořád  je se co učit a stále přicházím na nové a nové věci.  Moje starší dcera naprosto nechápe proč se pořád sedím v knížkách a  dobrovolně se "učím" smile.

Ještě jak jsem četl srovnáni Pepsi x Coca Cola tak jsem si z toho udělal jediný pro mně možný závěr: centrum chuti je u mně nadřazeno vyšším centrům smile


EDIT: Manželka je k mému koníčku tolerantní a je můj první "nezávislý" posluchač.  Někdy mně ty její poznámky ke konstrukcím vyloženě pobaví. Naposledy měla  hlášku když jsem ji ukazoval osazené DPS toho OTL-ka:  "A není tam toho nějak málo ?" 
Marek

Web

(upravil sinclair 22. 1. 2014 14:47)

Re: Lampové zesilovače

I já jsem zkoušel sluchátkový zesilovač s tetrodou v Ačku na konci a velmi kvalitním výstupákem, ale pro moje uši to prostě přes to železo není ono. Potom jsem to upravil se stejnou elektronkou /6P3S/ na katodový sledovač na konci /vpředu jedna zavazbená ECC81/ a to bylo úplně jiné kafe - něco podobného, jako úspěšně provozuje vrchní sluchátkář Betaron s elektronkami 6P14P jako katodovými sledovači na konci. Prostě železo na sluchátka neee....

Web

Re: Lampové zesilovače

K problematice.
Pokud má daný jedinec v oblimě zvuk 50-tých a 60-tých let, swing, jazz, atd, tak bu bude "flaškový" zvuk více vyhovovat, než puristický do bězvědomí přivedený křemík.

tzn ano, může se mi zdát "hporší" zesilovač uchometicky lepším, příjemnějším, více posluchači vyhovujícím.pusťte si Radiožurnál na starý dvoulampovce  a na novým tranzistoráku a pochopíte rozdíl.

Ono nejde srovnávat co je horší a co je lepší, slíš bych uvádle k daným parametrům měnší a větší, než horší...lepší...

Co je hosší auto? Škoda Superb Sodomka, nebo škoda superb včil vyráběná???

Pro ne jednoznačně Sodomka...

Hrnatybraska to docela dobře a rozsáhle popsal...
Která barva je lepší? červená nebo zelená, nebo modrá?

Re: Lampové zesilovače

Je vhodné si ujasnit, jestli chcete něco věrného (a tedy HiFi), nebo si přibarvovat skutečnost. Jsou lidé, kteří taky do každého jídla nasypou půl lžičky vegety, neb jim jinak nechutná a podobně je to s těmi vyznavači  mršičů.

Nemám nic proti tomu, když si někdo něco přibarvuje, ale neříkejme tomu pak HiFi.

http://th03.deviantart.net/fs71/PRE/i/2 … 5wv9av.jpg

Web

(upravil riki610 23. 1. 2014 7:52)

Re: Lampové zesilovače

uplny suhlas s hranatybraska smile  diki za namahu tak rozsiahle rozpisat danu problematiku.
Sendy , co znamena pri zvuku "neco verneho" ?

a viete preco vznikla norma HiFi?
moja teoria: datum zavedenia hifi normy je 1973, bola to doba ked sa uz rozsirili tranzistory a zacali vytlacat z trhu elektronky. dovtedy nebol problem z kvalitou prednesu, vacsina elektronkovych ampov hra dobre prijemne, medovo..., takze sa nemuselo riesit nieco taky ako hifi . Ako vieme zaciatok tranzistorovych zosilnovacov bol neslavny, mali sice konstrukcnu vyhodu mensie, lahsie, mobilnejse....akurat to najdolezitejsie zosilnit hudbu, aby to bolo prijemne pocuvatelne im neslo. Nuz a ako vieme v zapadnych krajinach funguje ocharana zakaznika, Nemci povedali dost, pre kvalitny produkt sa musi vytvorit norma, a tak vzniko HIFI
...tieto riadky neberte vazne smile
alebo mozno aj hej.

Re: Lampové zesilovače

Sendy 100% souhlas.
Je to první otázka kterou obvykle kdekoliv pokládám, zvláš%t mne dráždí  název Autohifi...

HiFi a auto to prostě nejde dohromady.
Leda tak mít auto zaparkovaný v garáži na uších kvalitní sluchátka a vyplej motor...

Re: Lampové zesilovače

Budu trochu oponovat: Můj názor je že právě tranzistory rozšířily hudební přednes do vyšších úrovní. Ale hlavně jej zpřístupnily téměř každému. Jen si představte že si v roce 1970 (třeba) postavíte zesilovač 2*50W se zkreslením 0.05%, 1dB pod limitací. Je jasné, že když se bude srovnávat vyšolíchaná technologie s technologií zrovna se rozvícející, tak má v daném roce velkou pravděpodobnost uspět ale nemusí znamenat, že to tak bude navždy.
U koncových elektronkových zesilovačů je velká brzda výstupní transformátor. Samozřejmě lze sehnat trafa vynikajících kvalit, ale za adekvátní peníze. Tento fakt mě vždycky bude odrazovat od konstrukce koncových flaškostrojů.

Elektronky využívám v předzesilovačích a na poslech hudby, kde jde především o podání nástrojů. Taková kytara nebo trubka prohnaná elektronkou je velice příjemná. V kombinaci s vynikajícím koncovým zesilovačem (například DPA v mém případě) je pak radost poslouchat. Jako druhý předzesilovač používám Yamahu C4, což je plně diskrétní tranzistorový předzesilovač, který mi dokáže zahrát věrně každý styl hudby, bez nějakého většího zkreslení (Ať už chtěného, druhá vyšší harm. u elekronky, nebo nechtěného, dominantní 3 harm. u tranzistor. zesilovače). V 99% poslouchám právě tu yamahu, protože mi to sedí víc. Elektronkový preamp vytáhnu jen když je nálada, nebo když mám návštěvu v podobě muzikanta a chci mu udělat radost. Ale tohle je opravdu hodně subjektivní, pěkně to rozvedl hranatybraska za což mu tleskám smile.
K dotazu co na to moje dráha polovička: Já i přítelkyně jsme studenti, což znamená že, ikdyž se snažím si přividělávat, tak moc peněz nemám a chci li utrácet za audio pak je to na úkor jí (což je k prdu). Nicméně je studentka hudební vědy a tak spolu navzájem cizopasíme na sobě smile. Já díky ní mám přístup k nepřebernému množství hudby a ona zase k mé aparatuře. Speciálně u elektronek se jí líbí jak ty "žárovky" v noci svítí big_smile.. Několikrát do měsíce máme vícehodinové poslechové seance. Myslím si že poslech hudby hodně dokáže sblížit wink

S každou novou aparaturou se rozvíjíme co do schopnosti vnímat detaily v hudbe. Učíme se slyšet více a zvětšují se nám požadavky na přednes hudební sestavy. Já jsem v tomhle směru dost na začátku (je mi 23). Chtěl bych se zeptat vás starších jak to vlastně je, dokdy to tak člověk má a kdy se tak usadí s vědomím "jo elektronky nebo tranzistory jsou pro mě to pravé" ? Díky za odpověď smile

(upravil kudlibabka 23. 1. 2014 11:24)

Re: Lampové zesilovače

2sendy:jsou taky lidi,kteri umi jidlo ochutit,vhodnym pomerem ingredienci,mnozstvim ci jejich vyberem...takze citlivy pristup v kuchyni je mozny aplikovat i jinde...neni nad spokojenost konzumenta...nadrhou stranu muze nastat i situace,kdy realita za virtualni realitou znacne pokulhava...:-)
2sinclair:zajimalo by mne co to bylo za ten velmi kvalitni vystupak?ja mam sluchatkovy zesilovace OTL /dva dokonce podle Betarona/ i zesilovace s vystupaky /od bobobroda odladeni klony Sowteru/ a ty s vystupaky za OTL nepokulhavaji ani nahodou...s AKG701 naopak hraji lip...
2riki610:tvoje teorie o vzniku hifi je naprosto spravna...

Re: Lampové zesilovače

riki610,
začiatky sú vždy horšie. Čo tak digital? TESLA MC-902 bola hnusne digitálna. Neskôr sa zlepšila kvalita prevodníkov, operačných zosilovačov za nimi, začal sa minimalizovať jitter. Dnes už sa nečíta synchronne ale používajú sa v cd prehrávačoch PC mechaniky ktoré vždy načítajú úsek ten ide do bufferu a číta sa z neho (Harman Kardon HD970). Máme tu aj lepšie formáty ako SACD, bohužial sa už tak dobre nerozšírilo... Sú tu určite ludia čo by toho na túto tému povedali viac.
Zosilovače sa tiež určite zdokonalovali. Prišli mnohými oblubované mosfety, nové topologie. Myslím že málo kto by naozaj kvalitný tranzistorový zosilovač menil za elektronikoví, myslím koncák, sluchátkové ma nezaujímajú...

"pusťte si Radiožurnál na starý dvoulampovce  a na novým tranzistoráku a pochopíte rozdíl."  To chce tiež lepší rozbor. Dnes sa všetko miniaturizuje... Porovnávať nejake čínske rádio s velkým elektronkovým nejde. Elektronkové malo velkú rezonujúcu škatulu s velkým reproduktorom ktorý nehral výšky a zo zosilovačov ktorý reproduktor netlmil pre to že mal velký výstupný odpor... Dnešné rádiá budú mať zase iné problemy...

Re: Lampové zesilovače

ja mam pro posuzovani kvality hifi jediny kriterium...poslech...zavru oci a behem nekolika sekund vim jestli tohle je pro mne nebo ne...
Neexistuje nic jako objektivni posuzovani,kazdy clovek vnima a vyhodnocuje realitu podle svych zkusenosti,takze vlastne nevnima realitu jako takovou,pouze to co v nem dana situce ci obraz vyvolava...
"objektivni" posuzovani virtualni reality na zaklade nam znamych mericich ci simulacnich metod muze byt pro nekoho zajimave...

(upravil PB 23. 1. 2014 13:38)

Re: Lampové zesilovače

riki610 napsal:

.... datum zavedenia hifi normy je 1973...

DIN 45500 byla vydaná v roce 1966.
Termín Hi-Fi se používal už v 50-tých letech.

Re: Lampové zesilovače

Pavle na tebe si nikdo jen tak neprijde....:-) lampy od tebe jsem jeste nezapojil...

(upravil PB 23. 1. 2014 15:53)

Re: Lampové zesilovače

No, u mne ležely několik let.

(upravil Sendy 23. 1. 2014 23:52)

Re: Lampové zesilovače

2 Riki - ne, ve skutečnosti je HiFi vynález západních ideodiverzních centrál, podporovaných CIA a vrahy z Wall Streetu, rozvitý do propagandistické praxe poté, co jim nevyšel pokus infiltrovat země tábora míru technokratickou buržoasní pavědou, označovanou jako tzv. kybernetika, určenou k zotročení proletariátu. Pod jménem HiFi se hlásaly různé líbivé teorie, zdánlivě nepolitické, a pomocí různých líbivých katalogů a tzv. prospektů se pod pláštíkem zdánlivého nedostatku v oblasti socialistické spotřební elektroniky rozšiřovaly myšlenky na srovnávání zdánlivé jakosti výrobků zemí socialistického tábora s výrobky, vyvinutými pro tuto rozvratnou činnost v kapitalistických státech. Naštěstí tyto pokusy CIA a jejich pomahačů svedly na zcestí jen nepodstatnou menšinu neuvědomnělých občanů, zatímco pracovníci n.p. Tesla i jejich obdobných v SSSR odolávali statečně tlaku a požadavkům pomýlených občanů po líbivé, tzv. HiFi elektronice a statečně a odhodlaně setrvali na svém výrobním programu. Další, mnohem závažnější etapou nesmiřitelného boje vymírajícího kapitalistického systému, poté co nevyšly předchozí 2 pokusy, byl další projekt, opět zdánlivě související s technikou, tzv. SDI, vynalezený americkým presidentem Ronaldem Reaganem 23. března 1983 za účelem další eskalace růstu spotřeby národohospodářského produktu v podobě zbytečného tzv. spotřebního zboží, určeného jen k uspokojování nároků jednotlivců na úkor celku.

2 Kudlibabka - ano, někdo může ochucovat a míchat do skvělých chuťových nuancí, ale od toho je kuchař. Já nechci, aby mi jídlo po cestě z kuchyně na můj stůl ochucoval číšník, který každé jídlo osolí a mázne troškou kremžské hořčice, ať je to palačinka se šlehačkou či steak z argentinského hovězího.

Web

(upravil riki610 24. 1. 2014 8:56)

Re: Lampové zesilovače

Sandy, je to tak ako pisies, a po rozpade Tesly vznikli firmy, ktore sa casom etablovali vo svete hudobnej a v high end sfere  JJ electronic, Canor-audio, KR Audio, Emission labs . A ako vieme celesvetovo patria medzi tie najlepsie smile
"Já nechci, aby mi jídlo po cestě z kuchyně na můj stůl ochucoval číšník"
asi v tomto pripade nebolo myslene na zvukara smile
Myslis si ze na hudobnom nosici je zvuk proti originalu nezmeneny, bez korekcii, bez strihu..
teda ktory zvuk nie je "ochuteny"?
http://www.guitarworld.com/jimmy-page-n … d-material

Re: Lampové zesilovače

2sendy:jeste si zapomel na vysilani RFE...

(upravil Sendy 24. 1. 2014 20:57)

Re: Lampové zesilovače

Riki, ještě jsi zapomněl na největšího nástupce Tesly Orava, vodní dílo Orava-Gabčíkovo, nakonec jen Gabčíkovo-Gabčíkovo lol

Ano, zvuk v konzervách (záznamech) je vždy nějak upravený, při nejmenším nedokonalostí snímací techniky, pokud se teda nebavíme vysloveně o nějaké syntetické hudbě. Ale beru jako fakt, že šéfkuchař to nějak uvaří (a je na mně, jestli si objednám Babicovu dobrotu nebo něco od Pauluse) a nechci si vše co poslouchám zapatlávat nějakým byť líbivým zkreslovačem. Pokud někdo tyhle touhy má, je to jeho věc, ale od HiFi se to vzdaluje...


2 Kudlibabka - jo, folková padesátka na RFE, to bylo ale jiné oddělení, diverze slovem a ne technologií smile

Web

Příspěvky [1 až 20 z 95]

  Stránky: 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Smetiště » Lampové zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£