Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Dayton + Usher

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 25]

Téma: Dayton + Usher

tak jsem mel volnej vikend a pustil se do bedynek pro vyse zmineny repro. vam tedy predstavim, jak bych s to predstavoval a pridavam foto. tedy plan je nasledovny-

Bedynky jsou krome prednich sten vyrobeny z 18mm OSB desek, ktere jsem zvolil pro jejich vysokou pevnost a odolnost, priznivou cenu, snadnost povrchovy upravy, zajimavy vzhled, dobre vnitrni tlumeni a protoze se snadno lepi. desky jsou narezany na pokos a slepeny. predni strana je z MDF desky, protoze se snaz opracovava a je jednodussi na ni vytvorit zapusteni. o jejich vlastnostech snad psat nemusim.{ted jsem tady} Cela ozvucnice je samozrejme vymazana silikonem. OSB desky jsou  prebrousene a nalakovane polomatnym lakem. predni strana ja nalakovana cernym klavirnim lakem. jsou na ni ctyri ozdobne magneticke sroubky, ktere louzi zaroven k pridelani ochranych ramecku. ty se skladaji z cerne pruzvucne tkaniny obsite silnejsiozdobnou svitive zelenou niti a malych neodymovych magnetu. Zkosenim hran na predni strane jsem krome zajimavejsiho designu ziskal take lepsi chovani, co se difrakci tyce a pozvolnejsi a lepe kontrolovatelny prubeh baffle-stepu. Ve svem dusledku se to projevuje lepsim vykreslenim prostoru. ze stejneho duvodu- omezeni vlivu difrakci- jsem umistil excentricky vyskace. Vnitrni objem ozvucnic je cca 20l a jsou reseny jako bass-reflexove. Jsou umisteny na vysoustruzenych kovovych hrotech. Plastovy natrubek je polepen Tecsoundem pro omezeni vibraci a na obou koncich zaoblen, cimz se snizuje vliv turbulenci. Co do prumeru je dimenzovan vic nez velkoryse. Jako menice jsem pouzil Daytony RS180S na stredobasy a Ushery 9930C-15 na vysky. Vsechny menice jsou stinene a maji vynikajici pomer cena/vykon. RS180 jsou prinejmensim srovnatelne s jednou tak drahymi L18RNX od SEASu a vyskace maji mnoho spolecneho se Scan-speaky 2905-9300. Stinici kryty menicu jsou take polepny Tecsoundem. Duvod je stejny, jako u BR. Za stredobasem se nachazi tlumici deska, jejiz ukolem je branit pruniku vyssich kmitoctu skrz BR. Tlumicim panelum v tomto pomaha i primerene mnozstvi vatelinu. delici frekvence je priblizne 2kHz. Tento kmitocet je rozumnym kompromisem respektujicm prubeh zkresleni a frekvencnich charakeistik a jinych vlastnosti pouzitych reproduktoru. Pri navrhu vyhybky byl bran ohled i na mimoosove vyzarovani, fazi, frekvencni charakteristiku a baffle-step. Koncepci vyhybky jsem prevzal od Jona Marshe a doladil ji na zaklade mereni. Ve vyhybce jsou ni pouzity MKP kondenzatory na 250V DC od Bennicu a kvalitni civky se vzduchovym jadrem. Rezistory jsou pouzity ty s minimalni parazitni induknosti. Vse je prodratovano kvalitni dvoulinkou 2 krat 2.5mm. Jako terminal jsem nepouzil klasickou misku, ale samostatne sroubovaci svorky uchycene primo v bedne.

nenechte se zmast casovou souslednosti smile piste cokoliv byste udelali jinak, at muzu problemy resit pripadne driv, nez se vyklubou na povrch. jeste tu fotecku- http://img74.imageshack.us/my.php?image … iceuc6.jpg

(upravil MethMan 7. 10. 2007 17:51)

Re: Dayton + Usher

Koncepce J.M.? Oblíbený Cauer-eliptický filtr 4. řádu? Nebo myslíš toho J.M. z obskurního plátku AudioXpress?
... pokračuj. smile Víc hard data. smile

Re: Dayton + Usher

http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=13154

Re: Dayton + Usher

Hezkýý, jsem zvědavý na srovnání s tolik stavěnou kombinací L18/27TBFC. Doufám, že Dayton/Usher bude lepší!

Re: Dayton + Usher

ja taky smile plati pro obe poznamky big_smile

Re: Dayton + Usher

Docela by mě zajímalo co jsi měnil ve výhybce a proč. Výškáč neznám, ale parametrově i cenově mi příjde, že se od RS28 zas moc neliší. Proč jsi vybral tenhle?

Četl jsem kousek docela zajímavý threadu na diyaudio (Beyond Ariel) a zejména příspěvky Lynna Olsona o difrakcích jsou velmi podnětný a zároveň ale i smutný, protože to proč jsi udělal bednu výrobně složitější nebude mít tak kladný efekt jak asi očekáváš.
Co to je "tlumící deska za středobasem"?


Btw, neměl bys k odprodeji nějakých 20ks Nd magnetků?

(upravil luikas 8. 10. 2007 13:27)

Re: Dayton + Usher

nejaky magnetky jeste mam, kolik jich ale zbude ti nereknu, mozna by to tech 15-20 dalo.
malinko jsem zvysil del. frekvenci, ale jelikoz nemam k dispozici mereni toho Usheru, nema moc cenu se o finalni podobe vyhybky cenu bavit. jinak ale ta simulace je v Pistoleho theardu. vejskac ma nejspis stejnej mag. obvod jako RS28, ma ale trochu jinou prirubu (obdobnou jako SS). zvolil jsem ho, protoze ma dole relativne nizky zkresleni, coz se mi vzhledem k del. f zda dulezitejsi, nez trochu vyssi 3. har. ono kdyz se podivas napr. na SEAS Excel Millenium, tak to asi nebude tak kriticky. nizka druha harmonicka by mohla mit blizko k prubehu zkresleni stredobasu. uvazoval jsem jeste o Peerlesu HDS a SEASu 27TBFC, ale nechtelo se mi cekat na dalsi objednavku z Madisoundu. uvazoval jsem i o Visatonu KE25SC, ale ten uz je pomerne drahy. Navic jsem nechtel jen neco slepe kopirovat.
co se difrakci tyce- excentricky umisteni jsem zvolil na zaklade simulaci, co se vlivu zkoseni tyce, nedokazu ti predlozit nijake padnejsi argumenty, ale kdyby nic, tak to lip vypada. no a kdyz rezes na kvalitni pile, zas o tolik slozitejsi to neni. jinak nekde jsem taky na internetu videl hodne zajimavou stranku, kde byl vliv ruzneho zaobleni/zalomeni mereny a bylo tam i nejaky povidani, co se tyce toho, jak velkej vliv to ma, jak velky radius je treba, aby to melo smysl, apod. bohuzel se mi to uz zaboha nedari najit...
tu desku musim jeste pokoumat, nevim, co sezenu... nejspis ji ale vyriznu z takovych tech tlumicich zvukove-tepelne  izolacnich desek typu isover apod. cim lepsi sezenu, tim lip. pocitam tak 3-5cm tloustky, tak do dvou tretin bedny vysoky, nejspis v nich udelam i maly dirky, ktery sice nijak zvlast nezhorsi tlumeni vyssich kmitoctu, ale zlepsi proudeni vzduchu a chlazeni repro. jinak v ty desce bude nejspis uchycenej BR. no a pred ni bude nacpanej ten vatelin...

(upravil check 8. 10. 2007 14:53)

Re: Dayton + Usher

No RS180S-8 sem taky objednal, jak uz sem napsal jinde. Chystam se ho pouzit s 27TDF. Tady neslo o vyber, ale o to, co bylo nejlevnejsi. Na zmineny clanek o optimalizaci difrakcni charakteristiky se musim podivat, puvodne sem totiz chtel repro asymetricky umistit do ctvercove desky, ozvucnice by mela malou hloubku.

edit: chudák, ale za 4kilča lepší než ARVčkem do ucha smile

Web

Re: Dayton + Usher

ten TDF bude dole dost na hrane, chudak smile

(upravil MethMan 8. 10. 2007 15:50)

Re: Dayton + Usher

Nejde o to, že by excentrický umístění výškového reproduktoru nemělo vliv na zvlnění osové chrakteristiky díky kombinaci přímého a odraženého vlnění. Jistě lze najít osu na které bude tento vliv amplitudově zanedbatelný. To je to, o co se - a asi i úspěšně - pokoušíte. Neodstraňuje to ovšem problém jako takový - velmi brzké odrazy, které jdou ve velmi krátké době 1-2 ms za přímým signálem, a které tudíž není ucho schopno rozpoznat jako odraz a sčítá je s přímým signálem. K tomu hůř ještě přicházejí ze stejného směru. S difrakcema se to zdá být jako se stojatým vlněním. Vzniká prakticky vždy a je to jen o míře jejich potlačení. Pro jejich vznik stačí náhlá změna impedance prostředí ve kterém se vlna šíří a hned vzniká fantomový zdroj. "Náhlá změna" je takříkajíc dle chuti každého soudruha, protože k difrakci dojde prakticky vždy. Platí ale úzus, že při poloměru zaoblení 1/4 vlnové délky a větším je jejich vliv přijatelně malý. Je dobrý se podívat na věc z časového hlediska nejen z amplitudového. Pokračování později.

Re: Dayton + Usher

se tesim na pokracovani smile

(upravil MethMan 8. 10. 2007 21:05)

Re: Dayton + Usher

Ve výše zmiňovaném threadu na diyaudio Olson popisuje chování vlny šířící se po povrchu jako přimknuté a tvořící svého druhu stojatou mezi impedačními zlomy. O tom co vícenásobné reflexe dokážou je slyšet nejlépe na hornách, kde difrakce vznikajících na příliš prudkém přechodu do poloprostoru lezou zpátky do horny a odrážejí se do hrdla a zpět a jsou jedním z parazitních jevů, které pomáhají vytvořit charakteristický zvuk. Je to vidět jako periodické zvlnění, které je nejlépe vidět na frekvenční charakteristice v lineárním měřítku (místo obvyklého logaritmického) s periodou délka stěny horny/c. To jen pro názornost jako etrémní příklad, protože vyzařovací úhel je podstatně menší než pro rovnou desku a silně směrový výškáč. Excentrické umístění a je tedy něco jako grafickým ekvalizérem dohnaná nedokonalost soustavy reproduktor-místnost. 45st hrany jsou jen o málo lepší než 90st.
Dalším aspektem pro vliv difrakcí na ovlivnění stereoobrazu je jejich závislost na intenzitě. Nemám k dispozici žádnou seriózní literaturu k tomuto jevu. Pravděpodobně bude existovat v tiscích vydávaných AES, ke kterým se nemám šanci za rozumný peníz dostat.

RS28 má právě výhodu ve velmi slušné zatížitelnosti a rozsahu jdoucím dost dolů. V reálu by měl mít výchylku vyšší než je udávaná výrobcem a nízké zkreslení. J.M. je dost šikovný čtyřicátník, který umí vybrat na základě měření právě vhodný driver pro jeho účel. Zvyšováním dělící frekvence zhoršuješ výkonovou charakteristiku, která se může ukázat důležitější než osová frekvenční charakteristika. Pokud jsem stihl zaregistrovat u pár z jeho návrhů, tak dělící frekvence používal v rozpětí 1,3-1,8kHz.

S tou deskou nevím jestli ti bude co platná. Pokud to nemáš čím měřit nevím jak chceš zjistit její vliv na chování reprosoustavy. Přidáváním tlumícího materiálu do BR ozvučnic není až taková trivia jako u uzavřených. Ovlivňuje to minimálně jeden z činitelů jakostí.

Původně mě upoutala věta, že upravuješ výhybku JM na základě měření. Tak mě jenom zajímalo co jsi naměřil. Btw. není ta výhybka sériová?

Ad magnetky - pustil bys je za nějaký přiměřený obolus? Kde se dají koupit v kusovém množství? Nevyznám se ani v typech, stačily by dva, tři jen jako vzorek.

(upravil luikas 9. 10. 2007 12:31)

Re: Dayton + Usher

dva tri ti klidne dam zadara, ale nemam je tady s sebou v Praze, ale jestli nezapomenu, tak ti je na pristi tyden privezu. jinak se to prodava napr. na prodej-nastroju.cz .
mereni jsem zatim zadny nedelal, ptz ty repro budu mit tak za mesic smile to je ta casova souslednost, na kterou sem upozornoval smile jinak nerikam, ze je RS spatna, jak uz sem naznacoval je to akorat prevlecenej Usher. zda-li ma motor 9930 nebo 9950 rady netusim, ale dole se 9930 chovaj IMHO lip.
co se toho tlumeni tyce, tak to bude reseny spis experimentalne, muzu si sice spocitat, na jakejch f by se mohlo pronikani stredu skrz BR vyraznejc vyskytovat a vybrat material s nejlepsi pohltivosti na techto f a spocitat, kde ze by to mel bejt umistenej, ale mam za to ze by to dopadlo asi jako kdyz bych pocital vyhybku podle vzorecku pro filtry pro odporovou zatez smile proste nejsem si jistej, zda-li bych to byl schopnej pojmout dostatecne komplexne smile metodou pokus omyl se IMHO dostanu k vysledku mnohem rychleji.
Vyhybka je takovej zvlastni hybrid a popravde receno, nevim, co od ni mam cekat. mel-li bych popsat jeji chovani co se tyce vyzarenyho vykonu na del. f apod., asi bych pohorel smile muzu jen hadat na zaklade polarmapu atd.
co se tyce toho smerovani RS180- vzhledem k matrosi membrany je sice nutny s nim pocitat, ale 2kHz mi jeste nepripadaj tak kriticky, mam za to, ze je to mensi zlo, nez tahat vejskac k 1500Hz... navic tyhle budky budou spis pro near-field poslech, takze odrazy by nemusely bejt tak kriticky. vzhledem ke strmosti filtru me uz asi nemusi moc trapit rezonance membrany stredobasu a vejskac si dole trochu odpocine. nez takovejhle malej rozdil ve vykonovy charakteristice se podepise na zvuku mnohem vic jejich umisteni v prostoru. cimz se dostavam k takovy otazecce- bedynky budou na stole a me by zajimalo, co udelat jinak, aby me nevytacel odraz od desky stolu?
vyhybka je takovej zvlastni hybrid mezi paralelni a seriovou, kdyz si proctes ten odkaz, tak tam k tomu na dalsich str.neco je.
co se umistei vyskace tyce- az nekdo vymysli neco prokazatelne lepsiho tak to v pristi realizaci rad vyzkousim, do ty doby se musim smirit s timto. zaobleni s r=4cm+ take  nemam jak vykouzlit, takze bohuzel. tusim ze nejlip vychazelo zkoseni o 22 stupnu a cca 2,5cm siroky z tech co tam na tech strankach byly porovnavany...

(upravil MethMan 9. 10. 2007 16:26)

Re: Dayton + Usher

Na to je jednoduchá rada - nepokládej je na stůl. Nic jinýho nepomůže.
Nepsal jsem to, abych ti kazil radost z práce. Určitě to takhle nech, protože nekonečný předělávání stejně nevede k dokonalosti. Sám mám rozdělaný věci příliš dlouho. Na ten thread se mrknu, někdy, snad smile
Dík za tip. Bohužel přes týden nebývám v Praze vracím se ve čtvrtek večer nebo v pátek, ale moc by mi to helplo. V podstatě mi jde jen o to koupit akorát silné na uchycení krycích rámečků aby nepadaly, ale aby šly sundat. Co máš za typ a rozměr magnetků?

Re: Dayton + Usher

5mm prumer, 2mm tloustka, ale neni to nijak kriticky. nebal bych, ze by to neslo sundat, smyknutim oddelis vpoho i nesrovnatelne silnejsi magnety...

Re: Dayton + Usher

N38?

Re: Dayton + Usher

myslim, ze jo, ale faktto neni tak kriticky...

Re: Dayton + Usher

hele, vezmu ti jich nakonec osm s tim, ze sest jich je od lepidla, ale pujde to urco oloupat, ti to pak nekde na Karlaku, nebo tak nekde cestou do skoly predam...
jinak sem ty bedny dneska prebrousil a vytmelil a znovu prebrousil a vymazal silikonem (ani by to nebylo treba) a zejtra se vrhnu na lakovani, takze uz to zacina docela vypadat...

Re: Dayton + Usher

Dík, dohodnem se příští týden.

Re: Dayton + Usher

kupodivu sem nezapomnel a ty magnetky privez, tak mi napis jak mas cas a nejak se dohodnem...

Příspěvky [1 až 20 z 25]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Dayton + Usher

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£