Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 32]

Téma: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Včerejší návštěva skladu s minidisky mě donutila znovu se zamyslet nad nějakým centrálním úložištěm.Vzhledem k tomu že nejsem audiofil,nemám žádnou větší sbírku CD a většinu mám na zkomprimovaných MD,padne volba zřejmě na harddisk.
Nabízejí se v podstatě dvě varianty.Buď specializované PC nebo dnes již dostupné multimediální centrum.Pro první variantu mluví variabilita a možnost upgrade,pro druhou relativní jednoduchost.Zřejmé jsou i nevýhody.
Rád bych vás poprosil o případné názory  a doporučení ohledně této problematiky.Vím,že už tu pár takových témat je,ale doba přeci jen pokročila a možnosti jsou zase trochu dál.

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

mac mini napriklad je to tichucky stroj s vynikajucim os, ja pouzivam macboook splna mi vsetky poziadavky itunes sprava audio kniznice, Audirvana- kvalitny prehravac roznych audio formatov, cez aplle Tv velmi kvalitne streamovanie hudby, jednoduchost pouzivania. a pravdaze spolahlivost je na ovela vyssej urovni ako u pc.

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Díky za tip,ale sháním něco cenově dostupného.

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Dnes je nejspolehlivější vypálit na DTD a máš to na furt [udávaná zaručená čitelnost dat min. 160 let]. HDD není zrovna jistý a spolehlivý úložiště.

Web

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

já mám doma MM centrum Asus HDP-R1  a jsem na výsost spokojen. Lze do něj dát HDD ale jelikož by musel být pořád zapnutý aby se na něho mohlo i ze sítě přistupovat a využít jako úložiště tak jsem šel cestou NASu za pár korun na domácí použití dostačujíce Zyxel NSA310 s 1.5TB HDD. Mám na něm hudbu, fotky a filmy. Na takovýto domácí žvýkání mi to plně vyhovuje. smile A teď do mě big_smile big_smile

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Já mám server s RAID 1, protože už jsem jednou o data přišel smile Tedy dva disky, ideálně dvou různých výrobců, a máš jistotu...kdyby se náhodou stalo, že jeden odejde, pořád máš druhej, koupíš novej, šoupneš ho tam a zase se všechna data naklonují.

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

To DTD je zajímavá alternativa,jenže to zas vyžaduje na čtení mechaniku.Takže disk samotný vydrží,ale to nemusí platit pro čtecí zařízení,Jistotu nemá člověk nikdy,ale já nevlastním žádná cenná data,většinu bych určitě postahoval na netu.
To úložiště bych měl čistě na audio a zapínalo by se pouze pro přehrávání hudby.Na aukru už se dají sehnat multimediální centra za pár stovek.Kvalitu převodníku bych časem řešil externím.

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Dohnalik napsal:

Já mám server s RAID 1, protože už jsem jednou o data přišel smile Tedy dva disky, ideálně dvou různých výrobců, a máš jistotu...

RAID mirror je fajn, je to ale ochrana len pred jedným veľmi konkrétnym spôsobom straty dát na jednej úrovni storage stacku... Stále zostáva fúra ďalších (chyba operátora, poškodenie integrity FS, vykrádačka/živelná udalosť, odpis elektroniky diskov pri prepätí/poruche zdroja toho NASu, ...), takže najmä pokiaľ ide o archívne účely, aj tak sa nevyhneš zálohovaniu alebo replikácii - ideálne inkrementálne/diferenciálne a na fyzicky vzdialenejšiu lokalitu. A keď už to zálohovanie budeš mať, môžeš dospieť k záveru, že úplne stačí prevádzkovať lokálne namiesto diskového poľa len jeden disk.

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

jo jo, tak to je, ale nestojí mi za to, abych měl takto zálohovanou hudbu a nějaká nepříliš důležitá data smile Je to samozřejmě základní řešení, ale pořád několikanásobně větší jistota, než při použití jednoho disku, kdy se strachuju, kdy odejde. Mám tam linux, který má SW RAID v pohodě a používám ext4, takže žádné nefunkční NTFS (to byl jeden z důvodů ztráty dat na předchozím disku, neodešel disk, ale windows posral data). Dneska už jsem zmoudřel a snažím se microsoftu a jeho produktům vyhýbat kde to jen jde. Jedinou výjimkou je visual studio...

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

K Linuxáckemu MD RAIDu: hej, v novších jadrách resp. distribúciách sa už +/- dá definovať ako "v pohode"... So staršími implementáciami som už na serveroch zažil všeličo nepekné (našťastie ale tvrdú stratu dát nikdy, to mu musím uznať), dokonca som kvôli RAID 10 musel migrovať mašiny predčasne na sedmičkový Debian, Squeeze s vanilla jadrom dával pár krát do roka kernel panic, spravidla v tej najnevhodnejšej možnej chvíli.

(upravil Dohnalik 19. 1. 2014 23:48)

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Tak to já si nemůžu ztěžovat, šlape jak hodinky...mám 3.2.46 kernel (3.2.0-4-amd64) je to debian 7.1, samozřejmě bez zbytečností a grafického prostředí, jen SSH. Na domácí server akorát.
http://109.164.72.24/ ještě takovou věc pro webovou správu jsem si na něj dal... smile

Samozřejmě komerční RAIDy jsou na jiné úrovni, je potřeba to brát tak, že tohle je zadarmo...nemám prachy na to, abych si licencoval něco masivního, nebo kupoval raid řadič do domácího serveru.

Doporučuji tedy NAS + dva disky.

(upravil xmarek 19. 1. 2014 23:53)

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

RAID je dobré řešení, ale není samospásné. Kolegovi ve firmě odešly oba disky v RAIDu a pamatuji si, že v minulé firmě se stalo něco podobného. Např. takový vadný řadič dokáže s diskem divy (to už jsem taky zažil). Nicméně lepší nějaká záloha než žádná. Každému kolem vždycky říkám první zákon výpočetní techniky: "Zalohovat, zalohovat, zalohovat" a kdo to nedělá má jednoho dne prostě smůlu. A nemyslete si, že se to zrovna Vás netýká. Těch nářků už jsem zažil taky dost. A pak následovalo: "Já jsem Vám to říkal". smile
Jinak já jsem si pro svoje soukrommé projekty hodně oblíbil cloud-y. A to jsem jim ze začátku nemohl přijít na jméno. big_smile

Web

(upravil DJ_Rix 20. 1. 2014 8:25)

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Anti napsal:

To DTD je zajímavá alternativa,jenže to zas vyžaduje na čtení mechaniku.Takže disk samotný vydrží,ale to nemusí platit pro čtecí zařízení

http://www.dtpstudio.cz/poradace/dtd47gb

Disk lze použít ve většině zapisovacích a čtecích DVD mechanik, včetně Blu-ray.

Asi není co řešit, na zálohu muziky je to 100kč za 4,7GB, mechanika stojí od 400Kč.

Osobně se na to mrknu, o téhle variantě jsem netušil a na zálohy to nebude špatný smile

EDIT: A koukám že ono se to dá koupit normálně už v shopech s IT, cena kolem 30-40Kč/kus smile

(upravil The_P 20. 1. 2014 9:23)

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Souhlasim s tim, ze RAID je trochu osemetne reseni. Nase firma krome SW dela i HW a i tech HW profi raidu co odeslo stylem 'vice disku v pytli' nebo tak, ze karta/radic odesel a vzala data sebou jsem minuly rok videl nekolik. Jedine co to typicky zachranovalo byl casto i hloupy externi USB disk kde byla jeste jedna zaloha a ta to typicky prezila, takze za me bych i ten RAID fakt nepovazoval za samospasny, paranoia na fakt citliva data se vyplati. Zvlast, jestli ten stroj visi nekde pristupny na netu.

Je fakt, ze trebas na DIIT.cz (Dohnalikuv oblibeny) testovali ty DTD pomerne osklive (voda, mraz apod) a docela se jim darilo, nicmene po tom co asi 25% vsech DVDs co jsem vypalil na nekolika ruznych mechanikach je stejne po tech letech necitelnych si rikam, ze opticke medium cestou neni a ac bych tem DTDs chtel verit, nejak se nemohu primet, 160let+ si na obal muze vytisknout dneska kazdy.

Asi od roku 2001 provozuji maly "NAS" stylem Win2000 / WinXP kde je neustale cca 5-6disku (postupne obmenovanych) obycejne s NTFS (Dohnalikuv oblibeny) a ty jsou uplne obycejne pres sdileni namapovane k jednotlivym domacim PC. Mam tam vlastne vse co si chci poustet nejak sdilene a zatim jsem nemel zadny problem se samovolnou ztratou dat (uprimne se mi to s NTFS jeste nestalo, tedy pokud jsem se v tom nehrabal - trebas tak, ze jsem tam chtel pristoupit jednou z prvnich verzi NTFS3G a vysledek byl rekneme osklivy, nebo pokud jsem nechtel sloucit partitions zarucene fungujicim nastrojem 3. strany apod, vzdy jsem byl vinen ja a nebojim se to priznat big_smile). Vyhodou je ze to dokaze pouzivat kdokoliv z domacnosti pac sdilena plocha pripadne a tam se uz vyznaji, nemusim je nic zaucovat, programovat zadne rozhrani apod. Nevyhodou je samozrejme vyssi spotreba, ale to by dnes uz slo poresit. Takove PC ale samozrejme primo na netu byt nesmi. Zatim si ale nikdo nestezoval a naklady byly prakticky 0. Co je dulezite, zalohuje se sem a co superdulezite jeste na externi disky.

Linux je na to samozrejme lepsi, ale otazka je jak zdatny v nem jsi a jak moc se ti s tim chce 'srath' pokud klienti budou jine OS. Tot alespon me zkusenosti wink

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Nějak mi to DTD připomíná argumentací výrobce archivních GOLD DVD médií. Obě technologie perou do zákazníka teorii o anorganických neoxidujících záznamových vrstvách. Nic proti tomu, ale jak se budou tvářit, až někdo za 15 let objeví, že zlatá nebo keramická vrstva sice neoxiduje, ale nedrží na plastové  podložce nebo co já vím.
" Zastánci archivování na HD riskují nenadálé smazání a je zřejmé, že za 20 let žádný z dnešních pevných disků už nikam nepřipojíte (podobně jako dnes nikdo nepřečte děrnou pásku)."
To je argument k smíchu, když druhým dechem musíme dodat, že ke čtení DTD musíme používat DVD nebo blu-ray a že to v současnu dobře spolupracuje s každým dnešním ntb (všechno china, samozřejmě). Protože ta china odejde ještě rychlejc než to médium a za dvacet let bude dvd mechanika pro 160leté médium stejná romantika jako ta děrná páska.
Nevím jestli tohle vlákno má řešit právě archivaci, nebo denní provoz, ale v případě archivace vypadá nejvíc perspektivní ta nejstarší technologie. Magnetické pásky 19cm/s a videokazety jsou čitelné po 55 resp. 30 letech. Postavit v budoucnu retro přehrávač 6,25 mm pásků včetně hlav by sice byla pakárna, ale mnohem menší než pokoušet se o retro dvd mechaniku. Samozřejmě stereo magnetický pás neřeší nějaký 7+1 prostorový zvuk, to je pravda, ale to pro žánry jako je Duke Ellington nebo Uriah nemusí vadit.

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Toto vláknu má řešit pohodlný přístup k muzice,bez výměn médií v poruchových mechanikách.Já si prostě představuju centrální úložiště,které zapnu když si budu chtít poslechnout muziku,a v jeho útrobách najdu přes menu právě tu muziku na kterou budu mít náladu.

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Pak asi to multimediální centrum... Já teda osobně mám prostě u TV postavený PC, na kterém mám jak tu muziku, tak si na něm můžu pustit do TV a AVR HD filmy ap, když na něco chci mrknout tak je tam internet atd.... Je to ale finančně náročnější, než to multimediální centrum.

(upravil JoinerNet 20. 1. 2014 17:36)

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Já na to šel trochu jinačí cestou ,,, TV mám v PC  a k tomu připojený satelitní příjmač , připojený přes HD TV kartu , ta  umí i pozemní DVTB i klasické FM rádio . Záloha muziky na DVD i CD nosičích  a každodení  zálohy  na DVDRAM pomocí synchronizace . Televizi  maji baby  v obýváku na ty jejich seriály smile
Škoda že nemám v PC  DVD mechaniku , která umí DVDRAM i s obalama / je to jako disketa ale větší /  takové médium je skoro nezničitelné  smile . Používám je u nahrávacího DVD Panasonic .

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

presto ze 90% vyrazu ,ktery tady uvadite jsou pro mne nesrozumitelny,pripojuju se k debate...ja mam sitovy HD dostupny ze vsech pocitacu v domacnosti a hifi mam pripojeny pres SQBox Logitech...moji oblibenou muziku mam krome sitoveho disku jeste zazalohovanou na disku v PC...a na pude v krabicich mam cca 1500 CDček...TV nevlastnim...

Re: Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

DTD je hodne odolne, viz testy na diit.cz

Web

Příspěvky [1 až 20 z 32]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Co zvolit jako centrální úložiště-zdroj muziky?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£