Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reproduktory » třípásmové reprosoustavy TESLA

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

(upravil zdeněk023 13. 1. 2014 21:03)

Téma: třípásmové reprosoustavy TESLA

Zdravím,

přemýšlím, že si postavím svoje první třípásmové reproduktory a přiznám se, že jsem v těchto věcech spíše začátečník. Pokud budu mít basový reproduktor ARN8608 (tedy 8 ohmový) nechce se mi k němu dávat v tehdejší době doporučovaný středový reproduktor ARP150... Zvláště když mám doma asi šest reproduktorů ARO 4508. Přijdou mi zvukově dobré. Ale jejich výkon ve spojení s ARN8608 mi přijde docela malý, bojím se aby neshořely. Napadá mě dát tedy středové reproduktory dva, ovšem pak by jejich impedance byla 4 ohmy... Dá se to nějak vyřešit pomocí výhybky? ARO 4508 bych chtěl určitě využít, valí se mi doma a nevím co s nimi.

U výšek váhám jestli použít ARV104 nebo něco lepšího. 

napadá vás nějaké možné spojení ARN8608 a ARO4508? Případně myslíte že by stačil reproduktor pouze jeden? Jinak ozvučnici bych volil po přečtení fóra určitě uzavřenou...

Re: třípásmové reprosoustavy TESLA

ARO můžeš klidně použít a to i ve dvojici, ale na čem to všechno bude stát je změřená výhybka, zvládneš to?
ARV-104 jsem si nikdy nezměřil, takže nevím.

Re: třípásmové reprosoustavy TESLA

Základní vybavení mám, tedy RLC metr BM595, zvukovou kartu Audigy 2.. Takže TS parametry reproduktory jsem schopen změřit stejně jako hodnoty součástek ve výhybce. Nemám bezodrazovou zvukovou komoru a kvalitní mikrofon, takže to bych musel nějak vyřešit, co jsem na internetu zatím zjišťoval bezodrazová komora se dá obejít rychlým odečtením výsledku kdy ještě nedochází k odrazů k místnosti.
Je tedy možné navrhnout výhybku kde budou dva 8 ohmové středové reproduktory a výsledná vstupní impedance z hlediska zesilovače bude opět 8 ohmů?

Re: třípásmové reprosoustavy TESLA

TSp v tomhle případě ani nepotřebuješ, stačí jen imp. charakteristiky.

Impedance je frekv. proměnlivá, zapojením paralelně sice klesne na +/-4R, ale budeš asi předřazovat útlumový odpor. Teoreticky by mohla vyjít i trojice sériově, ale to střílím od boku.

Re: třípásmové reprosoustavy TESLA

Na tohle stačí úplně bez problému jeden ARO.Většina výkonu jde stejně do basů a ARO je širokopásmo s poddajným závěsem a dá se dělit docela nízko a citlivost má taky shodnou s ARN.Navíc návrh výhybky se dvěma středy by byl docela problém.Na ARV104 se vyser když to budeš ladit budě dělička středy výšky docela nízko.. takže by tam mohl vyjít dobře Monacor DT-300.

Re: třípásmové reprosoustavy TESLA

Nedávno jsem odlaďoval dvoupásmo s ARN4708 a DT-25N a vycházelo to velmi dobře, i zvukový výsledek je fajn. Proto bych se přimlouval spíš k tomuto výškáči. Nemám proti DT-300 nic, ale je to dosti problematický reprák. Poslední pár, co jsem měl doma se i po tuningu lišil v Fs o celých 200Hz a výhybka musela být speciál pro každou bednu. A dle mých zkušeností umí ARO4508 hrát rozumně docela vysoko, není problém jej dělit mezi 2,5 a 3kHz, takže tank jako DT-300 je tam zbytečný. Na ARV104 bych se ale vykašlal úplně. Za +- stejný peníze lze pořídit podstatně lepší výškáče.

Re: třípásmové reprosoustavy TESLA

A co byste ohledně výškového reproduktoru řekli na zvukové vlastnosti Visaton DT 94, 8 Ω? Mají jej v Conradu.

Re: třípásmové reprosoustavy TESLA

a Conrad se vykašli, to je nahorázná cena...782Kč, to je normální zlodějina. Normálně stojí kolem 15€.
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=4 … on-dt-94-8
Víc jak 5 stovek bych za výškáč k těm teslám nedal.

Re: třípásmové reprosoustavy TESLA

Tak mám ARN8608 doma smile. Též jsem sehnal měřící mikrofon od Prodance pro změření výsledné kmitočtové chrakteristiky.

Zatím to vidím na uzavřené reprobedny v kombinaci ARN8608+AR04508+DT25N? Až budu mít výkresy rozměrů reprobeden a navrženou výhybku, dám vědět.

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reproduktory » třípásmové reprosoustavy TESLA

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£