Téma: Teflonový sprej

Zdravím, potřebuji promazat nějaké pohyblivé plastové díly (předpokládám suchý teflonový sprej), ale v prodeji je asi 8 druhů od různých výrobců. Nemáte někdo s nějakým zkušenost? Dnes si člověk není jistý, co koupí a nerad bych to zkoušel jen tak naslepo.
Dík za odpovědi.

Re: Teflonový sprej

Ahoj, já se připojím s dovolením, potřebuju namazat mechaniku kazeťáku.Takže čím?

Re: Teflonový sprej

V serviskách bývá uvedené doporučené mazivo a často se dá najít jeho moderní náhrada.

Web

Re: Teflonový sprej

Mám kopii servisního návodu a tam nic není.

Re: Teflonový sprej

Tak po dlouhém hledání jsem našel na Google jeden servisák k videorekordéru, kde bylo uvedeno mazivo EM-50L. Předpokládám, že by šlo i do jiných mechanik, ale co jsem se díval, tak se dá koupit jen 1kg za skoro 3000,-, takže veškeré hledání prakticky nanic.

(upravil Michelin1 16. 1. 2014 16:34)

Re: Teflonový sprej

Tady je menší balení:
http://www.ges.cz/cz/univerzalni-vazeli … 03130.html
tady by byl taky výběr, ale co pošta?
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=1513
teflonový sprej mám doma, je tam sice mazání plastu, ale není to nic moc, je to samozřejmě moc řídký

Re: Teflonový sprej

A ta EM-50L je to samé co Molykote DX ?

Další pramen informací, kromě servisek, jsou různé servisní bulletiny a poznámky k náhradám a novým materiálům. Univerzální mazivo neexistuje, jako neexistuje univerzální ložisko a univerzální třecí plocha.

Web

Re: Teflonový sprej

Tak jsem se díval do katalogů, ten DX je pouze na kombinace kov/kov. V Gesu to mají blbě uvedeno, jako ostatně u víc věcí.

EM50L - Navržen pro mazání materiálových kombinací plas/plast a plast/kov v oblasti elektromechaniky, např. malé převody a pohyblivé části v tiskárnách, magnetofonech a CD přehrávačích.

DX - Tuk světlé barvy s obsahem tuhých maziv na montáž a dlouhodobé mazání kovových dílů.

Re: Teflonový sprej

Co jsem procházel já, tak třeba mazivo pro modeláře je také neúměrně drahé i v malém množství(na plastové přenodovky).A skoro vždy, když tam bylo napsáno použití je jen kov/kov někde kov/plast.Já jsem asi před šesti lety použil na mechaniku decku Aiwa vodní vazelínu na čerpadla a zatím drží a jsou tam plastová kolečka.

Re: Teflonový sprej

No ono se s větším nebo menším úspěchem dá namazat cokoliv čímkoliv, ale u plastových dílů se píše, že některé složky tuků můžou po čase plasty narušit (trhlinky nebo bobtnání), takže zkoušet to takhle naslepo nebude dobré. Může to vyjít, ale nemusí.

Re: Teflonový sprej

Samozřejmě, minerální tuky, konkor a olej na šicí stroje je obvykle poslední pomazání pro většinu plastových mechanik, někdy je to otáyka týdnů, někdy pár let, ale většinou je to jistota jak Harvardské fondy sad.

Web

Re: Teflonový sprej

na plast/plast a plast/kov používám teflonový sprej
https://www.gme.cz/sprej-mazaci-priprav … l-p749-036

nastříkáš vrstvičku a jakmile vyprchá rozpouštědlo, vznikne souvislá vrstva suchého a nemastného teflonu ...

Re: Teflonový sprej

Měl jsem "Teflon Liquid", v podstatě suspenzi PTFE v nějakém oleji a rozpouštědle, a nemůžu říct, že je to nějak kvalitní mazivo. Spíš to je vhodné na ošetření občas se pohybujících ploch, jako třeba převlečné matice na potrubí a podobně.

Web

Re: Teflonový sprej

Tak podle tohoto lze na plasty použít i jiné mazivo:
http://snag.gy/DvvPH.jpg

Re: Teflonový sprej

Na pomaloběžná ložiska a posuvné lišty v mechanikách plast-plast je třeba velmi dobrý Polyglide od Koniga, za který je tuším náhrada nějaký Polylub od Klueber.

Web

Re: Teflonový sprej

Na kov, plast a jejich kombinace je v prodeji Mumeisha P.T.F.E. s teflonem, je to pro RC modely, takže nějaká kvalita tam být musí a určitě by se dala použít i na mechaniky audio a video. Je to sice jen 10g za 100,-, ale mělo by to stačit na několik mechanik.

(upravil Michelin1 23. 1. 2014 16:11)

Re: Teflonový sprej

Ještě tohle na plasty, čekám odpověď jaká je cenová nabídka za určité množství.Tak bohužel jen v kilovkách a cenu neudali.
Plastové díly jsou vyrobeny z mnoha různých materiálů, a používány v různých materiálových kombinacích. Maziva se očekává, že bude kompatibilní s plasty a zároveň nabízí dobrou ochranu proti opotřebení.

Vybraná maziva pro mazání plastů: 
Klüberalfa RM 93-101
Klübersynth MR 96 až 31
Klübersynth LI 44 - 22
http://www.klueber.com/en/lubricants/lu … g-greases/

Re: Teflonový sprej

Teď jsem našel na plast tuto vazelínu.
http://www.rcking.eu/cs/modelarska-chem … e-10g.html

(upravil zdenek00 1. 2. 2014 15:36)

Re: Teflonový sprej

Jo jo, to je taky z té firmy Mumeisha, jak jsem psal výše. Na RC modely v ceně kolikrát i desítek tisíc musí být ty maziva špičkový. Možná by stálo za to koupit celou tu sadu, to je na léta. Třeba tady:
http://www.model-rc.cz/modelarska-chemi … t-rck7265/

Re: Teflonový sprej

Takže, co jsem se dozvěděl od odborníků na RC modely, údajně jsou ty vazelíny na jedno brdo a je celkem jedno, která se použije.