Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Aktivní subwoofer - hospodská kapela

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 31]

Téma: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Zdravím Pánové,

do kapely se chystá nákup aktivního subwooferu. Žánrově hrajem rock, ale není to nic divokého. Hrajem cca 10 akcí do roka, nějaké hospody, kulturák pro 150 lidí ... prostě ne obývák, ale zase ne velké zábavy, nebo open-air. Zatím hrajem na Zecky 15" s 2*300W zesilovačem Zeck, ale jsme na doraz, takže by to chtělo trochu těm bednám odlehčit. Rozpočet +-20k Kč.

Z letmého výpočtu 100dB bedny + zesilovač 300W vychází nějakých 124dB, krát dva = 127dB. Takže SPL subu by mělo odpovídat, a aby měl nějakou rezervu, tak řekněme 130dB. Chtěl bych aby to mělo výhybku uvnitř. Kombinace beden a zesilovače mi vychází tak na 30k Kč (10+10 bedny a 10 zesilovač), takže bych chtěl nějaký aktivní sub.

Po nějakém hledání mám tohle:

Cerwin Vega CVA-115
http://www.shop4djs.com/cerwin-vega-1/c … -115x.html
Prej kdysi high-end, dneska čína, ale názory po zahraničních serverech vyzněly dobře. Kompaktní rozměry. Mínusové body za design, vypadá to jak od kolotočů, ale tím to nehraje (doufam smile).

dB Technologies SUB 808 D
http://www.shop4djs.com/db-1/db-technol … +SUB+808+D
Tady je pěkná cena/výkon, ale nejak moc ohlasů jsem nenašel. Ani mi moc neříka tato firma.

RCF SUB 705
http://www.profi-dj.cz/zvukova-technika … riant=6874
No a nakonec RCF, cenově přez rozpočet, ale kdyby to za to stálo, tak by se něco přidalo. Bohužel jsem tak různě posbíral, že tady ty levnější řady RCF nemají s matkou RCF nic společného, že ani RCF repro v tom není. Nevím co je na tom pravdy.

A teď bych poprosil nějaké Vaše názory. Protože můj favorit je ten Cerwin, tak bych rád zjistil:
- jestli to někdo slyšel, popřípadě to má a může s něčím porovnat,
- jestli někdo viděl střeva a může posoudit jak je to reálně udělané,
- jestli to může vydržet hrát nějakých 200 akcí,
- jestli si myslíte, že to někdo dokáže případně opravit.

No a potom k tomu zbytku:
- jestli někdo něco takového provozuje, byl bych rád za názor,
- jestli má reálný smysl jít do této řady RCF (nerad bych platil jenom za to logo),
- nějaké nápady co jiného případně koupit.

(upravil rf 7. 1. 2014 17:53)

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Tato JBL by byla slabá
http://www.audiotek.cz/product-11841-jbl-jrx118sp230

nebo tu je ještě Yamaha
http://www.audiotek.cz/product-52012-yamaha-dxs15.

Podle Tvého popisu kapely a četnosti bych se spíše přiklonil k přímovyzařujícímu typu, ale určitě Ti někdo zkušenější, zběhlejší, ještě sem něco napíše.
Ale jinak. Toho RCFka bych se nebál, na jednom kšeftu měl místní zvukař 2 ks a osobně jsem ke zvuku nic neměl.

hraji na Yamaha DX – SY a Kurzweil ARTIS

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Slyšel jsem Vegu ze stejné řady, ale 18" variantu v setíku s 2x8" vrškama. Nehrálo to špatně, ale byla to pouze reprodukovaná hudba...co s tím udělá živá kapela je věc druhá. Osobně bych se pro kapelu skoro bál "pouze" jedoho 15" (asi bych spíš koukal po 18", nebo stavět dvě menší 15), ale chápu že rozpočet a místo v autě atd. nejsou nafukovací. A pokud to do teď fungovalo bez subů (jestli jsem to z příspěvku správně pochopil) tak i ta patnáctka svoje určitě udělá.

A bohužel kromě tý Vegy jsem asi nic jiného nějak důkladněji neslyšel. Oproti mému subu s Kappou 15LF to byl pochopitelně obrovský rozdíl....

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Ještě bych doplnil, že bych spíše doporučoval 2 ks, to je fakt, ale na to asi není plánovaná rozpočet

hraji na Yamaha DX – SY a Kurzweil ARTIS

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Diky za navrhy a komentare, ta yamaha taky nevypada zle, zkusim k tomu pohledat nejake info.
Jinak mohli byste trochu rozvest proc dva suby ? Myslite, ze suby by  mely davat jeste vetsi hlasitost, nebo spis kvuli tomu aby mohly jet na nizsi vykon? Jeste me napada ze kvuli lepsimu rozlozeni zvuku by mohlo byt lepsi mit dve bedny. Nebo nejaky jiny duvod ? Jinak s tim vetsim reprakem jsem taky uvazoval, ale SPL ma ta 18palcova vega o 1dB vetsi a stojiin o  3k vic, takze pokud mi neco neunika, tak to nema valny vyznam ....

(upravil rf 7. 1. 2014 22:07)

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

No já především proto, že na ty vrchy  2x 300W by přeci jen, aby ty nejnižší basy fakt pomohly,  bude asi 1x SUB málo a budeš brzo rychle hledat další řešení. Prvotním důvodem z mého pohledu je hlavně zvládnutí špiček v basech - lepší dynamiku přenosu zvuku muzikantů na pódiu. Dobrý by bylo, si nějaký půjčit a živě tu Vaši kapelu na tom vyzkoušet a uslyšíš sám. Přeci jen to určitě dostane lepší šťávu. Alespoň já to tak vidím.

Ještě si zkus přečíst tématiku - https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15685   býť je to pro nás, co občas něco stavíme, ale zkus si to přelouskat, aby jsi měl i nějaké ty teoretické poznatky. Určitě ti to pomůže ve výběru a posuzování.


Jo a zkus se ještě prohrabat tady - http://www.zvukarina.cz/ - třeba pro sebe něco najdeš, občas to využívám já sám.


A tady je, bt v Aj ještě nějaká teorie - http://www.electrovoice.com/downloadfil … v03%20.pdf

hraji na Yamaha DX – SY a Kurzweil ARTIS

(upravil ondra.klofat 7. 1. 2014 22:29)

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

v principu... čím větší plocha membrány, tím víc vzduchu to rozhýbe... tím větší efekt. Samozřejmě s tou dynamikou, jak psal RF, to bude taky určitě dost znatelný. Co se týče rozložení v prostoru...tak směrování subwooferů má smysl až u opravdu většího počtu beden...to už pak chce ale složitější signálovej processing atd... pro dva suby nemá cenu řešit. Jedna nebo dvě bedny budou vždycky víceméně všesměrové.

edit: Ještě pro představu.... když přidáš druhou 15" tak je plocha dvojnásobná. na SPL se to projeví tak, že teoreticky by to mělo přidat +3dB...v praxi to bude spíš tak 1-2dB. 18" oproti 15" bude mít přibližně o polovinu větší plochu membrány, pokud se nepletu....

Ten dokument od EV vypadá zajímavě smile to si taky prostuduju wink

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Nedá se pouvažovat raději o starším kusu, třeba RCF 8xxx ?

Web

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Jenže na ten starší kus bude muset čekat možná přes rok smile.
Máme 4PRO8002 už pět let,bez závady hrajou výborně,spolehlivé. Verzi s 15" 905 jsem slyšel,taky slušné. Cerwin bych vynechal,osobne jen RCF ,EAW (cenově vysoko). Pokud ale chcete mít jistotu,tak bych třeba o tom 905 přemýšlel,moc toho po bazarech není ,tuším viděl jsem tam jeden sub.
Pokud chcete pasiv,2 ks se myslím dají sehnat,postavit,k tomu bazarové rmx2050 +procesing.

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Výkonu není nikdy dost, to je jasné, ubrat volume jde vždycky, ale nechci vyhodit peníze a potom hrát dva suby na čtvrt plynu. Na druhou stranu mít jeden neustále v limiteru a ještě aby to nebylo ani poznat, tak to taky není cesta.
Koupit RCF, nějaké profi řady, tím se určitě nepoškodí, tomu rozumím, ale na to nemám. Jedině pokud by to byla jediná cesta, potom není o čem diskutovat.
Bylo by fajn to vyzkoušet, ale  ta možnost tady asi není, obzvlášť u toho Vegáče.

Skusím to teda jinak:
1. Je ke 2x124dB trojpásmu bednám 130dB dost, nebo je už tohle je utopie ?
2. Dá se hrát na něco jiného než RCF, EAW, ... ?

ondra.klofat: S tou větší plochou membrány u většího repráku určitě souhlasím, ale když 1,5 násobek je cca 1,8dB ... což by nemělo být na jedné bedně uchem poznat. Pokud by se postavily proti sobě třeba 4ks 15" a 4 18", tak tam se ten rozdíl už nasčítá a projeví, ale v jedné bedně ?
Já to nechci zpochybňovat že je 18" lepší, jenom čistě uvažuju jestli za přidané finance dostanu přidanou hodnotu.

rf: Díky za odkazy, zkusím se tím prokousat a kdyžtak tu diskusi z mojí strany trochu pozvednout smile.

Sendy: Staršímu se nebráním, jenom je mi trochu záhadou, proč se prodává starý profi PA subwoofer. Teď je na bazaru jeden RCF ART 905-AS (to asi myslel matcm), vypadá z fotky pěkně ale jestli někde x let hrál, x akcí do měsíce ? Nemám představu jakou mají tady ty věci životnost.

matcm: Postavit z pasivu se dá, ale podle papírových parametrů vs cena to není žádná hitparáda a bude toho ho další kupa krámů. Pokud by to vycházelo finančně zjímavě, tak bych aktiv neřešil. Ale když jenom výhybka stojí 2k5 a jeste k tomu Behringer, no k tomu teda potrebuju kilowatovy zesilovač a kilowatovou bednu 100dB+, nebo teda dvě 500W 97dB+ a kabely, no a to už abych přemýšlel o nějakém racku pod mix, kde bych tu výhybku uchytil... No za 20 možná s bazarovýma věcma a ty bedny budou na 100% dělané, ale i tak to bude optravdu těsně do rozpočtu. Nebo se dá některá část "ochcat" smile ?

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

ideální opravdu bude, když by se vám povedlo půjčit něco, na vyzkoušení abyste zjistili, jak moc je toho k těm satelitům třeba. S tou citlivostí... např. mám subwoofery co dají teorieticky o 3dB víc než satelity a i tak používám jeden pod každej satelit. Když není místo tak taky vozím jeden, uhrát se to dá...ale chodí to dost do limitu a celková hlasitost je pak limitována právě subwooferem který přestane stíhat dřív než satelity.   Co se týče toho poměru jestli 2x15" nebo 1x18" je fakt o kalkulaci co vyjde líp, popřípadě do toho započítat i nějaký případný vyhlídky do budoucna... to už zůstává na tobě wink

Co se mi fakt líbí.... DAN acoustic 18" s BC driverem.... je to pasiv, takže komplet to vyjde na cca 30T, ale překvapilo mě, jak to za ty peníze hraje! Ale to je asi dost nad rozpočet. Ale přímý srovnání s něčím jako jsi uváděl nahoře nemám, takže to není tak zcela směrodatné wink Za sebe bych nad tim určitě přemýšlel.

(upravil hamos 8. 1. 2014 19:13)

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Ještě jsem objevil nějaký Electrovoice, ale bohužel bez výhybky. Respektive výhybku to má, ale není nastavitelná. Může to být použitelné s něčím jiným než zase electrovoice vrchama, které počítají tady s tím subem ?

Electro Voice ELX118P
http://www.muziker.cz/studio-podium/rep … 3god1iMAfw

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Použít to s něčím jiným určitě půjde (dělička 100Hz je víceméně univerzální a běžně se tam většina subwooferů dělí +/-), ale ten paralel výstup pravděpodobně nebude za výhybkou, takže by se před satelity musela dát stejně výhybka aby se jim říznul ten spodek.

Navíc je škoda to, že to má jenom jednokanálový vstup... pro suby je (teda aspoň z mé zkušenosti) lepší, když se do všech subwooferů které se používají (ať už je jeden nebo více) přivede spojený L+R signál. Tady by se to muselo řešit asi nestandardním kabelem, kde by bylo stereo spojeno dohromady. Tudíž u subwooferu, který bude mít stereo input, a bude do něj zapojen stereo signál, tahle starost odpadá. U pasivních to většinou řeší crossover.   Ale to už se možná až zbytečně šťourám v detailech....

Každopádně bez výhybky ti tenhle subwoofer sám o sobě příliš situaci nevyřeší.

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

ondra.klofat: Ten mono vstup by nevadil, na mixu máme mono out, ale ta výhybka je horší. Jedině to pořešit přes EQ, ale ... No, ne, to se mi nelíbí. Tak EV je ze hry. No nic, zkusím rozhodit sítě jestli by se někdo našel s tím Vegáčem.

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

jo... EQ by to pomohl vyřešit. Ale i tak.... ten EV jsem neslyšel, takže taky nedokážu říct jestli bude lepší nebo horší než ty ostatní...tohle jsou jen věci co se dají odvodit na pohled. Chce to prostě vyzkoušet co půjde a pak vybrat. Ideálně si je postavit vedle sebe... ale to bývá už dost nereálné ...

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Hlavně při tom posuzování "dle papírů a reklamy" berte v úvahu, že si některé firmy značně přibarvují a vylepšují citlivost i další údaje.

Web

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Sendy: Já bych to v úvahu vzal, kdybych věděl které firmy a o kolik. Třeba zrovna RCF u svého nejlevnějšího šrotu není moc fér ? Na druhou stranu si říkám, že to zas nejsou firmy typu Omnitronics, nebo RH Sound, tak by to něčemu odpovídat mohlo. Že bych si pujčil od každého jeden a vyzkoušel to s tím zbytkem aparátu, to asi reálné není.

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Já se z mnoha důvodů k většině jmenovaných možností vyjadřovat nebudu.
Je třeba pořádně číst technické údaje, hlavně ty poznámky malým písmem na 6. straně vespod sad. A taky nezávislé testy, měření, odborná fóra...

Web

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

A co zkusit Mackie z Prodancu, to je špatný nápad?
Zrovna nedávno jsem slyšel pěkný RCF podepřený dvěma subama Mackie na straně na Čechomorech a hrálo to pěkně.

Re: Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Sendy:

Tak tak, papír snese všecko.
Zvlášť výkony stávají se v poslední době účastníky závodu "větší výkon vic Adidas"
Nutno poslechnout, nejlíp vedle sebe.

Příspěvky [1 až 20 z 31]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Aktivní subwoofer - hospodská kapela

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£