(upravil Nandro 6. 1. 2014 11:21)

Téma: Výpočet štěrbinového basreflexu

Prosím znalé lidi o přibližný výpočet štěrbinového basreflexu pro dvě 12" repra v zapojení isobaric (push-pull). Stačí přibližně,doladím pak sám. Rád bych se přiblížil k 20Hz s minimálním poklesem,tak kdyby někdo mohl určit i vhodný objem k tomuto požadavku spolu s tím basreflexem.

Vas (liters)     51
Fs (Hz)     31.2
Qts     0.6
Xmax (millimeters)     12.5
Qms.  6.23
Re.       3.3 ohm
Le.      2.20 mH
Mmd.    135 gramů
Ssd.    0.045 m2
Citivost.   92.7 dB
Freq.   20-500 Hz

(upravil BlackRider 6. 1. 2014 9:50)

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Hledej programek zdejsiho admina antonia. Jmenuje se Amplion a sterbinovy natrubek si tam navrhnes sam. wink Chce to trochu zvidavosti a stravis nad tim chvili.. Jinak hnat to do dvaceti Hz je celkem nesmyslnej pozadavek. Muzu se zeptat na duvod?

Edit:
O jaky reproduktor se jedna? Nejlepsi by bylo si TS parametry overit merenim. Pokud nejsou opsany z datasheetu. smile

Web

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Díky za radu. Já si právě stáhl včera nějaký program Amplion,ale asi jsem to tam nenašel a také v tom až tak neumím chodit a nerad bych vypočítal nějaký nesmysl a vše tak zkazil. Jinak basy mám rád fyzické,tak jsem chtěl jít co nejhlouběji,pokud to dovolí repro,konstrukce,místnost a pod.

(upravil zuki 6. 1. 2014 11:01)

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Pokud se nepletu, tak tu několikrát padlo doporučení minimálního průměru BR. A to tak, že co má repro v palcích, takový BR v cm. U menších rozměrů (průměrů) BR hrozí že bude "prdět" = vzduch uvnitř BR bude mít vyšší rychlost než je vhodné a nebude "stíhat"....

Tj. pro 10"(25cm) je BR 10cm (pro štěrbinu použít stejnou plochu jako má kruhový BR). Z toho ti výjde potřebná délka BR. A ta bude pod 30Hz pěkně dlouhá... U štrěrbin které jsou u stěny bedny, to prý vychází o chlup kratší.

A 20Hz ti jen tak nějaký reprák nedá, i když bude mít BR na 20Hz... Jde to někdy trochu podladit pod reprák, ale sám to uvidíš v simulacích o kolik... Pokud nechceš dělat jen infrazvuk, který nebude šlyšet...

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Je to fakt nesmysl reprak bude 8" max. 10". Jak budu doma, hodim to do simulatoru, nicmene je to otazka par minut. Kdyz nebudes vedet, jak dal, ptej se. Poradime.

Ja nejsem zastancem velkych objemu a co nejnizsich ladeni beden, neni to IMHO idealni a na zvuku je to znat. 45 Hz @ -3dB mi dostacuje.

Web

(upravil Nandro 6. 1. 2014 11:22)

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Děkuji Ti. Právě jsem tady dost četl o kruhových BR,jen né pro isobaric,ale nevěděl jsem,jestli stačí pro štěrbinu jen přepočíst plochu. Nahlížím i do knihy Reproduktory a reprosoustavy,ale tam to také nemohu najít,navíc pro to mé uspořádání. Kdyby se to nikomu nechtělo vypočítávat,tak bych snad jen poprosil o přiblížnou výšku štěrbiny při délce zhruba 43cm. Nevím,zda i pro štěrbinový BR platí při 12"repro nějaké minimum na výšku štěrbiny.

Budu Ti moc vděčný za pomoc. Samozřejmě si nechám poradit,jaký objem bude nejvhodnější k reproduktorům které jsem výše uvedl. Včera jsem si v Amplionu zkoušel nějaké výpočty,snažil se o vyrovnanou křivku ,dobře to právě vycházelo pro BR ozvučnici při 60l ,kde mi to vyšlo že by to mohlo dát při poklesu 3dB 21.5Hz,ale nezdá se mi to a  přeci jen si nejsem jist všemi parametry co jsem dosadil. K reproduktoru jich nejspíše není tolik kolik má být. Ten štěrbinový BR se mi zdá lepší pro případné doladění a protože může mít větší objem,který možná bude třeba.

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Uff. Moc info najednou. big_smile

1. Pokud ma byt simulace spravna, je nezbytne nutne pouzit na vstupu spravne hodnoty (TS parametry). Pokud tak nebude, vysledek je nejisty. Ma to cenu delat?

2. Odsimulovane si lze omerit mericim mikrofonem + zmerit impedanci reproduktoru v boxu a tim si overit spravnost simulace.

3. Je treba mit alespon zakladni potuchy o tom, jak ma simulace vypadat a nesnazit se vymyslet nesmysly.

Toz se podruhe ptam, co je to za reprak? Nejaky autohifi pumpy? TeSka od oka nejsou nejvhodnejsi na Tebou zvolenou konstrukci...A taky trochu vaham o jejich spravnosti.

Edit:
Uploadni screenshot Tve simulace... wink

Web

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Jsou to autoreproduktory,ale chci je použít doma. Jedná se o Audiobahn AW1200 Q. Napsal jsem zde všechny parametry co k nim mám.

http://s26.postimg.cc/npxpdyxmh/20140106_112533.jpg
http://s26.postimg.cc/pa7mq3veh/2014_01_06_12_45_50.png

(upravil paf 6. 1. 2014 19:56)

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Našel jsem PDF k tomu reproni. Tam snad najdeš vše.

No letmo jsem tam nahlédnul a viděl jsem tam i simulace a rozměry nátrubků pro jednotlivé měniče v tabulkách.

EDIT: úprava odkazu a ..

(upravil Nandro 6. 1. 2014 20:02)

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Děkuji Ti. Právě z těchto firemních informací jsem opsal údaje co jsou na začátku přízpěvku. Asi jich ale není ani tak dostatečné množství,což budou vědět ti zkušení.
Ano,nějaké tabulka a grafy tam jsou,ale pro moji isobaric konstrukci to není. Možná se to dá odvodit,ale to já neumím.

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Citlivost těchto autohifi zázraků je hoodně mizerná, ale dokážou zahrát opravdu nízko. Já bych takový repráky nechtěl. Prodal bych je autohifíkům (předpokládám, že ti by byli ochotni solit pěkný peníze za ty nádhery big_smile) a pořídil něco normálního.

Web

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Jsem si vědom,že to není žádný zázrak,však mě oba také stáli kdesi před čtyřmi lety něco přes 4tis.,ale doma mi leží a tak jsem je chtěl využít a pro zábavu si postavit bednu k nim. No,ještě se vrátím k tomu mému basreflexu,zda by někdo prosím mohl určit jeho míry. Budu velmi vděčný.

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Uvědom si, že takhle dáváš jednomu 120l, nestudoval jsem mu parametry (ty by jsi měl preventivně fakt změřit), ale dá se z toho vytušit, že výchylku to bude mít velkou = značně snížený příkon.

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Myslíš tedy 60l pro dva v isobaricu,nebo 120l pro oba v isobaricu? Výchylku by měl mít 12,5mm,závěs je hodně mohutný. Parametry bych rád změřil,ale je to pro mě zatím něco neznámého a spíše bych cosi spletl a nakonec by vyšla kravina z toho celého.

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

A musí to být isobaric? V serii přideš o citlivost.

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

60 l pro isobarickou dvojici je to stejný jako 1 ks ve 120-ti litrech. Na 12" mi to nepřijde zas tolik, i když vzhledem k ekvivalentnímu objemu měniče jo.

Tohle bude hrát dost hrozný - dunivý, nekonkrétní basy. Nic pro mě. Ale každej rád něco jinýho.

Web

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Nemusel by,ale nechci obrovskou bednu a i s poklesem 3dB budou mít stále skoro 90dB citlivost,což snad není nejméně. Spíše tedy pro reproduktory hledám vhodnou ozvučnici.

BlackRider: Myslíš,že vhodným objemem a konstrukcí,buď BR,nebo uzavřená,případně korekcemi,by se nedalo s tím dunivým nekonkrétním basem něco dělat? Přišlo mi,že díky vcelku nepoddajnému závěsu a vůbec celé kontrukci,by měly být basy rychlé.

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

90 dB těžko. Vždyť Ti citlivost vychází na necelých 84 dB při v boxu s isobar. dvojicí.

Web

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Zase nová informace pro mě. Myslel jsem,že se bere mínus 3dB z citlivosti reproduktoru. Kdoví také,jestli ty mé výpočty jsou správné. Docela pochybuji. Ale děkuji za upozornění.

Re: Výpočet štěrbinového basreflexu

Citlivostí bych se vůbec nezabýval, ta je prostě odvislá od toho jak hluboko v jakém objemu je reprák schopen chodit. Tečka, nic víc s tím dělat nejde.